Konsolidácia: Dopady na matky samoživiteľky
Aby bolo jasne neschvalujem opatrenia,skor sa zamyslam nad tym preco sa tolko ludi nad tym pohorsuje,ked vacsina mamiciek aj tak nepracuje a su castokrat doma s dietatom az do 6rokov. V niektorych krajinach ste doma polroka a sup do prace. Mrzi ma to,ze to postihne hlavne tie najzranitelnejsie matky samozivitelky.
@anonym_0f45cc v kazdom pripade kava mamicky na rodicaku je zastupny problem. Jediny problem je nestabilne podnikatelske prostredie, neudrzatelnost rozvoja a nevymozitelnost prava. Toto by mal kazdy riesit, nie to ci ten alebo onen ide na kavu. Toto treba od vlady pozadovat, nie poukazovat na toho alebo hentoho, ktory vraj za to moze. Maslo na hlave ma ten, kto robi legislativu, aj tu ekonomicku, teda hlavne tu ekonomicku. Pretoze tam vsetko zacina a ne tom v akom stave je to vsetko skonci. Tymito dalsimi odvodmi tito trpaci a nekompetentni blazni zas len podporia sedu (nezdanenu) ekonomiku. Zas bude kazdy spekulovat ako ojebabrat system. Ked sa v davnej minulosti zaviedla rovna dan, zaviedli sa jasne odvodove pravidla, rovnocenne pre vsetkych, nevyrubovali sa take a onake dane a odvody z kadejakej c.h-ujo-viny, tak vyber dani a odvodov medzirocne stupol o desiatky percent. Pretoze sa neoplatilo ojebabravat system, jednoduch sa oplatilo zaplatit dane a odvody.
@viestta ty si inac dost sikovna, preco tam nemaju take hlavy ako ty a melanta a ine. tu je tak vela zien sikovnych, zeby tych debilov by ste strcili do klobuka. ja vlastne fakt nechapem, preco tam mame roky rokoce takych debilov. cest vynimkam. nasli sa aj normalnejsi. ale ako hovori/ hovoril Kollar - ''ostanem v politike ako najdlhsie sa bude dat, aby som sa nabalil''. citujem, mam to od zdroja jeho blizkeho. taky velky plev ako tam mame teraz , sme snad este nemali...
@anonym_autor Vieš, človek by aj išiel do prace skôr, ale v Bratislave ti 3rocne dieta nezoberú ani do štátnej skolky, nie to ešte mladšie. Takze ešte si ani nezačala pracovať a už máš 600€ na skolku/jasle. A to si ešte nejedla atd atd. No a keď máš dve malé deti po sebe, tak buď budeš doma, alebo makat v praci aby si vôbec zarobila 1.200€ na dve deti do skolky. A zase v tom nie sú náklady na normálny život. Takze si rozmyslis či budeš doma so svojimi detmi “zadarmo” slebo sa budeš tocit ako fredka aby si vôbec zaplatila skolky.
Takze keby boli aj inštitúcie kde sa ti o dieta postarajú, tak by možno išli aj do prace skôr, lebo by sa im to aj oplatilo.
@anonym_3815cc netrep.
@viestta ty si inac dost sikovna, preco tam nemaju take hlavy ako ty a melanta a ine. tu je tak vela zien sikovnych, zeby tych debilov by ste strcili do klobuka. ja vlastne fakt nechapem, preco tam mame roky rokoce takych debilov. cest vynimkam. nasli sa aj normalnejsi. ale ako hovori/ hovoril Kollar - ''ostanem v politike ako najdlhsie sa bude dat, aby som sa nabalil''. citujem, mam to od zdroja jeho blizkeho. taky velky plev ako tam mame teraz , sme snad este nemali...
@anonym_0f45cc lebo ich ini nekompletni zvolili, nic ine za tym nehladaj. Aky volic, taky poslanec.
Druha vec je ta, ze nikto kompletny sa sam dobrovolne na politiku neda. Kazdy tam ide len s tym aby mal z toho (aspon) nieco. Na politiku potrebujes predovsetkym naturu, potom "svojich ludi". Filantropov je v politike malo
@anonym_0f45cc lebo ich ini nekompletni zvolili, nic ine za tym nehladaj. Aky volic, taky poslanec.
Druha vec je ta, ze nikto kompletny sa sam dobrovolne na politiku neda. Kazdy tam ide len s tym aby mal z toho (aspon) nieco. Na politiku potrebujes predovsetkym naturu, potom "svojich ludi". Filantropov je v politike malo
@viestta ale tamti nemaju ani rozum.
@anonym_autor ja som mama samoživiteľka, v januári mi zrušili bonus na deti, takže -1800 ročne a zamestnávateľ mi zvýšil plat o 6e 🙂 obraciam sa ako viem, platím hypotéku, výdavky, 2 deti na strednej, ktoré zožeru aj chladničku. Veľmi to psychicky vyčerpáva, ale pokým mám kde spať, mať si čo obliect, a večer keď decká spoko spia , to má pre mňa najväčšiu cenu
A ako tu písala hore vyššie jedna, že každá má väčšinou aj chlapa, tak ja nemám 🤫
@anonym_autor aká väčšina mamičiek nepracuje? väčšina má za sebou odrobené roky a zase sa do práce vráti. Vôbec neplatí, že častokrát sú doma do 6 rokov dieťaťa, to je len výnimka, nie je to veru bežná vec a je za tým takmer vždy diagnóza dieťaťa tak hádam tu nie je nikto taký dement aby toto niekomu závidel!
Matky samoživiteľky často partnera majú, takže sa majú s kým deliť o náklady. Keď nie na dieťa, tak na bývanie, stravu a pod.. Tie ktoré sú reálne samé, sú často schopnejšie ako kdejaký chlap a vedia si poradiť. Nikto tu nie je zodpovedný za to, s kým si ženy robia deti. Nakoniec, tí otcovia väčšinou nie sú po smrti, na dieťa musia platiť. Tie deti majú aj starých rodičov, ktorí nie že by mali povinnosť, ale proste dieťaťu prispejú, vždy niečo kúpia, pomáhajú.
To, že máme totálne na p..u vládu nie je zásluha démonov, je to voľba ľudu. A ver tomu, že nejedna samoživiteľka týchto ...ov volila. Nemajú v živote poriadneho chlapa po boku, tak im je dobrý kdejaký Robko a usmieváčik s jamkami. Lebo sú to praví chlapi, šarmantné ikony, úsmev na perách, už len nasr.ť človeku do taniera a idú o dvere ďalej.
Presne takéto osamelé ženy poznám, ( žiadne dôchodkyne, ale mladé ženy, ktoré by mali používať mozog na úvahy o budúcnosti ).
Ja nehádžem ženy bez mužov do jedného vreca, ale ver tomu, že sú medzi nimi také, čo ani nerozmýšľali, s kým si to dieťa robia a ešte potom aj volia toto čo tu máme.
Všade nájdeš ľudí, ktorí týmto trpia. Hlavne rodičia postihnutých detí ( a často práve tam ostávajú ženy osamelé ☹ ), alebo naozaj osamelí starší ľudia. Tak neviem, prečo sa pozastavuješ nad tým, že to ľudí štve.
Ja nepoznam ani jednu matku, co je doma s dietatom do 6 rokov, ani ziadnu, co kavickuje na materskej, takze podla tejto logiky autorky, take nemoze existovat na Slovensku.
Ale zato fajne odchadzaju zahranicne firmy z vychodu a prepusta sa. A nasa vlada riesi adopcie🤣
Vacsina mamiciek aj tak nepracuje a su castokrat doma s detmi do 6 rokov? Odkial mas takuto statistiku? Predpokladam, ze si si ju vycucla z prsta.
@anonym_3815cc tak mamicky jasle platili z rodicaku a zili potom z vyplaty,ked sa vratili do prace a napriklad mojej svagrinej zobrali 3rocne dieta v Bratislave do statnej skolky,ale dala ho do sukromnej lebo ta statna nie je dost dobra,takze aj taky pohlad ponukam
@anonym_autor aj statne jasle su drahe, aj sukromne.
Aj ja by som si dala dieta do sukromnych jasli ak mam moznost a ak je lepsia ako obycajna.
V tych sukromnych ak dietatu nechuti jedlo tak im spravia nieco ine..., maju vzdy cerstve ovocie....napr.moje dieta jedlo len 5 jedal dookola.
Tie jasle svagrinej si neplatila ty, takze sa staraj o seba.
Keby dala do statnej a tie peniaze dala na dovolenku aj to by ti vadilo.
@anonym_autor Konsolidácia sa dotkne každého priamo,ci nepriamo... inak povedané, všetci budeme mať menej peňazí a vyššie výdavky, akurát najhoršie to bude pre tých, ktorí aj doteraz žili z ruky do huby
Mna udivuje s akym porozumenim niektore citaju 🙈
Vypinam si upozornenia,lebo niektore komentare sa neoplati ani citat a dakujem niektorym zenam za normalne komentare ako napriklad @viestta
@anonym_817cf4 peniazo darca sa vacsinou najde, nepoznam z mojho okolia ziadnu so samoziviteliek co nema partnera ;) a takze zase nech sa tu teraz kazda druha nehra neviem na co. a vlastne mam za to ze vacsina ma este zijucu otecko maminku. co tiez ked su normalni a moznu pomozu.
a takisto zeny dostavaju vyzivne verim alebo (horsi pripad) vdovske :/ ale chapem, mnohe ani nevedia kde je otec kto je otec a preto otec neplati....chapem
@anonym_autor jednoducha odpoved, vyseru sa na to. alebo to budu robit na cierno ako to aj tak uz teraz robi vacsina
@anonym_0f45cc Dobre
@anonym_autor aká väčšina mamičiek nepracuje? väčšina má za sebou odrobené roky a zase sa do práce vráti. Vôbec neplatí, že častokrát sú doma do 6 rokov dieťaťa, to je len výnimka, nie je to veru bežná vec a je za tým takmer vždy diagnóza dieťaťa tak hádam tu nie je nikto taký dement aby toto niekomu závidel!
Matky samoživiteľky často partnera majú, takže sa majú s kým deliť o náklady. Keď nie na dieťa, tak na bývanie, stravu a pod.. Tie ktoré sú reálne samé, sú často schopnejšie ako kdejaký chlap a vedia si poradiť. Nikto tu nie je zodpovedný za to, s kým si ženy robia deti. Nakoniec, tí otcovia väčšinou nie sú po smrti, na dieťa musia platiť. Tie deti majú aj starých rodičov, ktorí nie že by mali povinnosť, ale proste dieťaťu prispejú, vždy niečo kúpia, pomáhajú.
To, že máme totálne na p..u vládu nie je zásluha démonov, je to voľba ľudu. A ver tomu, že nejedna samoživiteľka týchto ...ov volila. Nemajú v živote poriadneho chlapa po boku, tak im je dobrý kdejaký Robko a usmieváčik s jamkami. Lebo sú to praví chlapi, šarmantné ikony, úsmev na perách, už len nasr.ť človeku do taniera a idú o dvere ďalej.
Presne takéto osamelé ženy poznám, ( žiadne dôchodkyne, ale mladé ženy, ktoré by mali používať mozog na úvahy o budúcnosti ).
Ja nehádžem ženy bez mužov do jedného vreca, ale ver tomu, že sú medzi nimi také, čo ani nerozmýšľali, s kým si to dieťa robia a ešte potom aj volia toto čo tu máme.
Všade nájdeš ľudí, ktorí týmto trpia. Hlavne rodičia postihnutých detí ( a často práve tam ostávajú ženy osamelé ☹ ), alebo naozaj osamelí starší ľudia. Tak neviem, prečo sa pozastavuješ nad tým, že to ľudí štve.
@mamutka 😂😂 Pobavilo
@anonym_autor aj statne jasle su drahe, aj sukromne.
Aj ja by som si dala dieta do sukromnych jasli ak mam moznost a ak je lepsia ako obycajna.
V tych sukromnych ak dietatu nechuti jedlo tak im spravia nieco ine..., maju vzdy cerstve ovocie....napr.moje dieta jedlo len 5 jedal dookola.
Tie jasle svagrinej si neplatila ty, takze sa staraj o seba.
Keby dala do statnej a tie peniaze dala na dovolenku aj to by ti vadilo.
@anonym_19561a moje dieta chodilo do sukromnych jasli a ked mu nechutilo jest, tak ziadne ine jedlo mu nedali, ani neuvarili ine....neviem, odkial si toto nabrala
@anonym_19561a moje dieta chodilo do sukromnych jasli a ked mu nechutilo jest, tak ziadne ine jedlo mu nedali, ani neuvarili ine....neviem, odkial si toto nabrala
@patta89 u nas je to takto v 2-3 sukromnych jasliach, asi tymto prilakavaju rodicov, aby tam dali svoje dieta, lebo aj tak sa vacsinou rodicia strachuju s tym, ze ich dieta nepapa ani doma...
Potom je tu anglictina alebo slovencina raz za den....
Úprimne, aj ja sa cítim podobne – najviac to bolí práve ženy, ktoré sa musia samy postarať o dieťa a ešte aj riešiť finančné problémy. Viem, že v iných krajinách je návrat do práce oveľa skôr, ale na Slovensku je situácia iná a každá mamička má aj inú oporu v rodine. Veľmi mi pomohlo prečítať si prehľad zmien v konsolidačnom balíku, kde je to vysvetlené aj z pohľadu daní a odvodov: https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/... – možno to pomôže lepšie pochopiť, čo nás v praxi čaká.
@anonym_autor poznám konkrétne dve mamičky, ktoré toto zneužívajú. Ostatné začali makať hneď po klasickom rodicaku alebo ešte počas neho. Ale k tým samoživiteľkám, čo sa mnohé tu čudujú ako sa nás to dotkne viac..no logicky, ak sa zníži jeden jediný príjem v domácnosti, z ktorého treba živiť aj dieťa (deti) a zvýšia sa ceny všetkého, tak to asi pocítime viac než v rodine, kde sú tie platy na financovanie domácnosti dva. A že každá slobodná mamička má partnera, nebodaj takého, s ktorým žije, tiež pobavilo.
@anonym_autor poznám konkrétne dve mamičky, ktoré toto zneužívajú. Ostatné začali makať hneď po klasickom rodicaku alebo ešte počas neho. Ale k tým samoživiteľkám, čo sa mnohé tu čudujú ako sa nás to dotkne viac..no logicky, ak sa zníži jeden jediný príjem v domácnosti, z ktorého treba živiť aj dieťa (deti) a zvýšia sa ceny všetkého, tak to asi pocítime viac než v rodine, kde sú tie platy na financovanie domácnosti dva. A že každá slobodná mamička má partnera, nebodaj takého, s ktorým žije, tiež pobavilo.
@kristiii Ja som tento rok ziadala o zvysenie vyzivneho - nastastie malo mladsie dieta "milnik", kedy sa dalo zvysenie ziadat, lebo sama sudkyna povedala, ze inflacia a odobratie danoveho bonusu, nie je dovod na zvysenien vyzivneho. A teda, tym, ze ja mam nadstandardny prijem (z dvoch pracovnych pomerov), tak vraj dokazem lepsie vykryt taketo vonkajsie okolnosti. No, ze mam tie dve prace, kvoli tomu, aby som tie deti vedela slusne vyzivit, nebrala to uvahy. Nakoniec teda k zvyseniu pristupila - ale len vdaka tomu, ze aj ex suhlasil, ze to vyzivne, co posiela je nizke..ale hlavne ze tu boli diskusie, kde zenam realne priznavali nizsie vyzivne, lebo vsak dostavaju stedry danovy bonus.. kto nezazije, co je byt samozivitelom, nikdy nepochopi..
@kristiii Ja som tento rok ziadala o zvysenie vyzivneho - nastastie malo mladsie dieta "milnik", kedy sa dalo zvysenie ziadat, lebo sama sudkyna povedala, ze inflacia a odobratie danoveho bonusu, nie je dovod na zvysenien vyzivneho. A teda, tym, ze ja mam nadstandardny prijem (z dvoch pracovnych pomerov), tak vraj dokazem lepsie vykryt taketo vonkajsie okolnosti. No, ze mam tie dve prace, kvoli tomu, aby som tie deti vedela slusne vyzivit, nebrala to uvahy. Nakoniec teda k zvyseniu pristupila - ale len vdaka tomu, ze aj ex suhlasil, ze to vyzivne, co posiela je nizke..ale hlavne ze tu boli diskusie, kde zenam realne priznavali nizsie vyzivne, lebo vsak dostavaju stedry danovy bonus.. kto nezazije, co je byt samozivitelom, nikdy nepochopi..
@anonym_e73f63 ty ale nie si samoživiteľka. To je tá,ktora nedostáva výživné ani nič od otca deti.
Mile matky , je mi síce ľúto,že deti musíte viac - menej vychovávať samy, ale mýlite si pojmy. SAMOŽIVITEĽKA - je matka,ktorej na deti nikto neprispieva žiadne výživné ani sa nijak nepodieľa na výchove. Napr pri smrti otca deti. To je samoživiteľka. Nie rozvedené s výživným. Tam vyživujú obaja rodičia.
Mile matky , je mi síce ľúto,že deti musíte viac - menej vychovávať samy, ale mýlite si pojmy. SAMOŽIVITEĽKA - je matka,ktorej na deti nikto neprispieva žiadne výživné ani sa nijak nepodieľa na výchove. Napr pri smrti otca deti. To je samoživiteľka. Nie rozvedené s výživným. Tam vyživujú obaja rodičia.
@barbie2023 presne tak, môj syn bude mať 15 rokov a v živote mi nikto naňho nedal ani cent.
@barbie2023 pri smrti otca má predsa žena tiež vdovské, často vyššie než výživné 🤔. Takže ma tiež ďalší príjem od štátu. Ale okej, začnem používať pojem osamelá matka, aby nedochádzalo k podobným trápnym útokom.
@anonym_e73f63 ty ale nie si samoživiteľka. To je tá,ktora nedostáva výživné ani nič od otca deti.
@barbie2023 To mas odkial tuto definiciu?
@anonym_autor matky na rodicakoch nie su dovodom preco sa musi TAKTO konsolidovat. Dovodom nie je ani Odor a dokonca ani Matovic. Konsolidacia verejnych financii sa nerobi tak ako sa to robi teraz u nas. Dovodom potreby konsolidacia je totalna neschopnost vlady vytvorit korektne a stabilne podnikatelske prstredie, ktore by motivovalo podnikat v tejto krajine, prostredie, ktore by zvysovalo tvorbu HDP, zvysoval by sa vyber dani a odvodov. Pretoze len silna ekonomika produkuje HDP a plati dane a odvody. Silna ekonomika ma na to aby sa postarala o tych, ktori sa o seba postarat nevedia. Takze keby sa vlada zaoberala tym aby podporila ekonomiku, nemusela by trhat detom rozky od huby a vyhovarat sa na tych, ktori za jej prusery nemozu.
@viestta amen, nikto by to nevystihol lepsie.
@barbie2023 To mas odkial tuto definiciu?
@dadis z tohto to napr vyplýva. Že nedostáva od nikoho žiadne výživné ani nijak sa nepodieľa na výchove
@dadis z tohto to napr vyplýva. Že nedostáva od nikoho žiadne výživné ani nijak sa nepodieľa na výchove
@barbie2023 Ale tu nemas definiciu samozivitela 😃, je to hovorovy pojem
@barbie2023 pri smrti otca má predsa žena tiež vdovské, často vyššie než výživné 🤔. Takže ma tiež ďalší príjem od štátu. Ale okej, začnem používať pojem osamelá matka, aby nedochádzalo k podobným trápnym útokom.
@kristiii no nie je to trápne lebo ak ti ex posiela výživné a pravidelne berie deti k sebe kedy ich vychováva a nie sú u teba tak nie si jednoducho samoživiteľka lebo ich živí aj niekto iný. Veď logika nepustí. A ja nehovorím ,že je to ľahké mať to takto nastavené,ale žiaľ je to tak.
@barbie2023 Ale tu nemas definiciu samozivitela 😃, je to hovorovy pojem
@dadis a ty poznáš niečo také ako synonymum?

@anonym_3815cc tak mamicky jasle platili z rodicaku a zili potom z vyplaty,ked sa vratili do prace a napriklad mojej svagrinej zobrali 3rocne dieta v Bratislave do statnej skolky,ale dala ho do sukromnej lebo ta statna nie je dost dobra,takze aj taky pohlad ponukam
@anonym_autor ano, niektore zeny musia davat deti do skolok za 850 euro, ano. viem. takym nestaci statna skolka.