Krátenie opatrovateľského príspevku
Prosím Vás povedzte mi, čo to znamená, že sa bude opatrovateľský krátiť... Vybavujem si OP, z dôvodu že moje dieťa je ZTP. V práci som ukončila pracovný pomer a vyplatili mi vysokú sumu za nevycerpanu dovolenku. Teraz koľko mesiacov nedostanem OP. Mesiac? Či viac?
Ty v ten mesiac nemozes zarobit viac ako 2,5 nasobok zivotneho minima. Takze ak ti vyplatili dovolenku, tak za ten mesiac, ked ti ju vyplatili nedostanes nic, ale dalsi uz by si mala normalne dostat opatrovatelsky prispevok.
@eeleen ďakujem za odpoveď
@ivka21 za ten jeden mesiac ho nedostanes vobec. "skrati sa na nulu" ak by sa to dialo castejsie, tak to mozu skumat a vezmu ti ho uplne, ak sa to stane raz a vies vysvetlit, ze to bola preplatena dovolenka, tak len ten jeden mesiac nedostanes a inak ho budes dostavat v plnej vyske
@ivka21 za ten jeden mesiac ho nedostanes vobec. "skrati sa na nulu" ak by sa to dialo castejsie, tak to mozu skumat a vezmu ti ho uplne, ak sa to stane raz a vies vysvetlit, ze to bola preplatena dovolenka, tak len ten jeden mesiac nedostanes a inak ho budes dostavat v plnej vyske
@eeleen Mne opatrovatelsky pozastavili,a musime vsetko od znova absolvovat,lekarov a nova ziadost.Nezaujimalo ich,ze to bola preplatena dovolenka.
Ahoj,prosim ako si dopadla?ja toto riesim teraz ale ja svokra opatrujem uz rok.V marci mi bola preplatena dovolenka a tento mesiac mi pozastavili opatrovatelsky,aj napriek tomu,ze som sa preukazala,ze to bola len preplatena dovolenka...musim absolvovat vsetko od znovu,lekara a ziadost
@eeleen Mne opatrovatelsky pozastavili,a musime vsetko od znova absolvovat,lekarov a nova ziadost.Nezaujimalo ich,ze to bola preplatena dovolenka.
no na nervy, ja som teda neprekrocila, ale mne pani na urade vravela, ze ak je to len mesiac, tak sa to pozastavi, ak by to bolo viac mesiacov, tak to treba nanovo vybavovat... ale asi zase co urad, to pravidla :/
@galajdovadana
Baby a prosím vás ako to funguje. Momentálne mám ztp syna v špeciálnej škôlke, kde je super ale netuším čo bude za dva tri roky v škole. Tipujem že ak by ho aj odporučili do normálnej školy tak ho tam nenechajú celý deň. Keby si potom musím žiadať kvôli tomu o opatrovateľský a napr dovtedy by som pracovala normálne, tak mi ho priznajú ale vyplatia až od ďalšieho mesiaca keby som si napr vybavila polovičný úväzok alebo podobne ? Není to tak že ak som predošlý rok normálne zarábala tak by mi ho ani nepriznali ?
no na nervy, ja som teda neprekrocila, ale mne pani na urade vravela, ze ak je to len mesiac, tak sa to pozastavi, ak by to bolo viac mesiacov, tak to treba nanovo vybavovat... ale asi zase co urad, to pravidla :/
@galajdovadana
@eeleen Asi tak,co iny kraj ine pravidla a to ani znamost nepomohla.Lebo niekde som aj citala,ze sa len pozastavi na 1 mes.,alebo znizia opatrovaleske....ale ani neobstalo u nich,musime od znova 😏
Baby a prosím vás ako to funguje. Momentálne mám ztp syna v špeciálnej škôlke, kde je super ale netuším čo bude za dva tri roky v škole. Tipujem že ak by ho aj odporučili do normálnej školy tak ho tam nenechajú celý deň. Keby si potom musím žiadať kvôli tomu o opatrovateľský a napr dovtedy by som pracovala normálne, tak mi ho priznajú ale vyplatia až od ďalšieho mesiaca keby som si napr vybavila polovičný úväzok alebo podobne ? Není to tak že ak som predošlý rok normálne zarábala tak by mi ho ani nepriznali ?
@1mina Nemyslim si,ja som sice sla popri rodicaku.Dolezite je podla mna od schvalenia ziadosti uz nepresiahnut 2,5 nasobok zivotneho minima.
@1mina Nemyslim si,ja som sice sla popri rodicaku.Dolezite je podla mna od schvalenia ziadosti uz nepresiahnut 2,5 nasobok zivotneho minima.
@galajdovadana ďakujem lebo to mi vŕta v hlave ako to je, či posudzujú predošlý rok alebo. Naprikald ak v škôlke špeciálnej je celý deň a budem robiť na trvalý a zrazu v škole mi povedia že ma chodiť o 12tej domov alebo čo 🙈
@galajdovadana a aký ste kraj?
Znovu opakujem, nekrati sa OP podla vysky prijmu, iba kompenzacie.
A dnes som sa dozvedela,ze dokonca musim vracat za 3 mesiace opatrovatelsky 🙁 Neviem co mam robit,komu zavolat a si to preverit
A dnes som sa dozvedela,ze dokonca musim vracat za 3 mesiace opatrovatelsky 🙁 Neviem co mam robit,komu zavolat a si to preverit
@galajdovadana ach nesranduj... Na fcb je skupina Detičky inak obdarené. Skús sa opýtať tam. Pani Šarossyova majiteľka centra Svetielko v Prešove možno bude vedieť poradiť.
@galajdovadana môžem sa ťa ešte opýtať, kedy ti schválili opatrovateľský? Mám obavy, že aj ja budem vracať
Tak ja ho poberam od jula 2024.Ale podla mna nie vsade je to tak.A ty uz mas schvaleny opatrovatelsky?
Tak ja ho poberam od jula 2024.Ale podla mna nie vsade je to tak.A ty uz mas schvaleny opatrovatelsky?
@galajdovadana áno mám schválený. Už mi aj vyplácajú. To je zaujímavé, v tvojom prípade, že im teraz trklo, že máš vrátiť za 3 mesiace. Potom daj vedieť ako to dopadlo.

Opatrovateľské príspevky sa po prvý raz v histórii prestanú krátiť na základe príjmu odkázanej osoby. NR SR ústavnou väčšinou, s počtom hlasov 136, jednoznačne odsúhlasila novelu zákona o sociálnych službách, ktorá to upravuje. Novela prináša viaceré pozitívne zmeny na podporu osôb so zdravotným postihnutím. Ide o významnú pomoc v podobe zlepšenia dostupnosti odľahčovacej služby, rozšírenie poskytovania domácej opatrovateľskej služby popri neformálnom opatrovaní či navýšenie financií pre rodiny s nezaopatrenými deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím. Stane sa tak už od 1. decembra 2024, kedy novela nadobudne účinnosť