Kto by mal platiť realitke za sprostredkovanie nájmu?
Kto by mal podla vas platit realitke za sprostredkovanie najmu?
Prenajimatel alebo najomca?
Ako to bolo u vas.
Však logicky Prenajimatel . Ak niekto predáva byt cez realitku, tak predajca platí realitke, nie kupujúci
Najomca jednoznacne. Je to len z dôvodu ochrany prenajimatela a zistenia platobnej schopnosti najomcu. Cize nie je to o tom, kto ma platiť. Ale ide o to, ze ak najomca zaplatí realitke, tak po mesiaci nebude vymýšľať, ze chce z bytu odísť. Skvelý nástroj ako vytriedit špekulantov.
Nájomca. Predávajúci alebo prenajímateľ si vždy stanoví cenu akú chce a realitná kancelária si pripočíta k sume svoju províziu. Aj pri predaji aj pri najme potom uhrádza províziu buď nájomca alebo kupujúci. Všetko je to v kúpnej zmluve či v nájomnej. Nikdy v tých zmluvách nie je platiteľom prenajímateľ či predávajúci
Najomca jednoznacne. Je to len z dôvodu ochrany prenajimatela a zistenia platobnej schopnosti najomcu. Cize nie je to o tom, kto ma platiť. Ale ide o to, ze ak najomca zaplatí realitke, tak po mesiaci nebude vymýšľať, ze chce z bytu odísť. Skvelý nástroj ako vytriedit špekulantov.
@gemerka17 nesúhlasím. Prenajímam viac bytov, všetky bez realitky. Viem si sama ohodnotiť nájomníka, očekovať si ho, zmluvy mi robí právnik. Ak by som to nedokázala a potrebovala by som k tomu realitku, tak nevidím dôvod, aby ju platil niekto iný ako ja. Platiť realitku má ten, kto jej služby potrebuje využiť.
@blue_horse_1 je úplne irelevantné, aké názory majú iní. Ak ideš prenajímať, je to tvoje rozhodnutie (ja ako majiteľ a prenajímteľ by som si realitku zaplatila, ak by som ju ja osobne chcela využiť). Ak hľadáš nájom a niekto toto od teba chce, tak buď to akceptuješ alebo hľadáš ďalej.
@gemerka17 nesúhlasím. Prenajímam viac bytov, všetky bez realitky. Viem si sama ohodnotiť nájomníka, očekovať si ho, zmluvy mi robí právnik. Ak by som to nedokázala a potrebovala by som k tomu realitku, tak nevidím dôvod, aby ju platil niekto iný ako ja. Platiť realitku má ten, kto jej služby potrebuje využiť.
@melanta nemam rovnaky pohľad. Najmä pre niekoho kto začína prenajímať, je to skvelý nástroj. Pretože realitka ak ju zaplatí prenajímateľ odporuci kohokoľvek a moze s najomcom byt problém. Ak to ma platiť najomca, vyselektuju sa sami. Kvalita najomcov stúpa výrazne vyššie, ak najomca platiť proviziu.
@melanta nemam rovnaky pohľad. Najmä pre niekoho kto začína prenajímať, je to skvelý nástroj. Pretože realitka ak ju zaplatí prenajímateľ odporuci kohokoľvek a moze s najomcom byt problém. Ak to ma platiť najomca, vyselektuju sa sami. Kvalita najomcov stúpa výrazne vyššie, ak najomca platiť proviziu.
@gemerka17 ja som realitku nevyužila ani prvý krát. Neviem si predstaviť, že by som zverila niekomu cudziemu výber človeka, ktorému dám do nájmu môj majetok. A zvlášť, ak si predstavím, že realiťáka robí hocikto. Ak by som nemala vlastnú intuíciu a schopnosť odhadovať ľudí, klásť otázky, tak by som si majetok riešila iným spôsobom ako nájmom nehnuteľností. Mimochodom, všetci majitelia, ktorých poznám a mali problém s neplatičmi, riešili nájom s realitkou. Ja prenajímam byty roky a nemala som problém ani raz a to som mala v nájme aj cudzincov, aj dieťa, aj psa.
@gemerka17 tak to je dobrá blbosť. Peniaze mi nerastú na strome aby som vyhodila len tak 700-1000€ realitke za službu, ktorú si objednal niekto iný.
@gemerka17 ja som realitku nevyužila ani prvý krát. Neviem si predstaviť, že by som zverila niekomu cudziemu výber človeka, ktorému dám do nájmu môj majetok. A zvlášť, ak si predstavím, že realiťáka robí hocikto. Ak by som nemala vlastnú intuíciu a schopnosť odhadovať ľudí, klásť otázky, tak by som si majetok riešila iným spôsobom ako nájmom nehnuteľností. Mimochodom, všetci majitelia, ktorých poznám a mali problém s neplatičmi, riešili nájom s realitkou. Ja prenajímam byty roky a nemala som problém ani raz a to som mala v nájme aj cudzincov, aj dieťa, aj psa.
@melanta my sme využili. A vždy boli zmluvy nastavené tak ako píšem vyššie. Platil províziu nájomca. Mimochodom aj pri inzerátoch je to jasne napísané, že platí nájomca komplet nájomné, depozit a províziu realitke, ak to ide cez realitku
Ten, kto si objedna sluzby realitky. Raz je to prenajimatel, inokedy to moze byt najomca.
To nie je pravidlo. Sice som nehnutelnost predaval, ale proviziu realitke zaplatil kupujuci, nie ja ako predavajuci a ten, ktory si sluzbu realitky objednal.
Je to na dohode medzi prenajímateľom a realitkou. Môže to byt prenajímateľ, nájomca, alebo sa podelia 50:50.
@blue_horse_1 o chvíľku si bude nájomca pomaly hradiť všetko. Ešte aj opravovať cudzí byt, lebo vsak ho predsa obýva on. To, ze prenajímateľ za to kesuje nehorázne peniaze je už ok.
Sestra takto napr.platila realitke províziu aj pri kúpe bytu, hoci majiteľom bytu bola samotná realitka! Cize žiadne služby sa nikomu neposlytovali. A mohla si vybrať, bud im zaplati, alebo ma smolu. Normalne vypalnictvo
Podla mna by to mal platit objednavatel sluzby. Realita vsak zvykne byt ina. V zavere je to o dohode, akceptacii. Prenajimame byt a realitku sme este nevyuzili. Raz nam volala realitka, ze maju zaujemcu o nas byt, ze ako prenajimat zaplatime polovicu provizie. Tak som realitakovi vysvetlila, ze ja jeho sluzby nepotrebujem a nebudem platit. Ak ho oslovil zaujemca, tak nech si to cele plati. Lebo ako nasla inzerat realitka, rovnako si ho mohol najst aj zaujemca sam, ale rozhodol sa inac.
platí ten na ktorom sa dohodne prenajímateľ a nájomník ...
ja prenajímam byty - rovnako si dám inzerát, vsetko si zabezpecim sama - robila som roky dozadu v realitke par rokov. Ozve sa mi realitka, ze ma klienta, ci mu to moze ponuknut - ok, ale ja proviziu neplatim. Neobjednala som si ju - nedala jej byt do ponuky. Robim si sama aj zmluvu, aj chodim na obhliadky, aj si dam inzerát...
@gemerka17 tak to je dobrá blbosť. Peniaze mi nerastú na strome aby som vyhodila len tak 700-1000€ realitke za službu, ktorú si objednal niekto iný.
@melanta je v záujme prenajimatela, aby pri obhliadkach bol a videl ako sa ten clovek správa, vystupuje, ake ma zazemie a su mu kladené otázky od realitky. My sme išli týmto spôsobom a najomcu mame dlhodobo. Čize toto je najlepšia cesta pre prenajimatela. Vlastná intuíciu, odhad ľudí, detto mu pomôže aj realitak a provízia musi byt na strane najomcu. Ak tvoji známy platili proviziu nečudujem sa že sa stretli s neplaticmi, ked dostali byvanie len tak za nájom.
@brrunetkaa presne dôležité preto, aby si nevymyslel a zostala v najme aspoň ten rok. Nie ze o mesiac si rozmyslis, ze chces bývať inde a inak.
Jednoznačne ten, kto si službu realitky objednal, neviem, čo je to za chorobu robiť to opačne.
@blue_horse_1 ešte by ma zaujímalo, ze aj keď je byt prenajatý cez realitku a nájomca prestane platit najom, co s tým ma realitka? Platit za neho určite nie. Cize jej "sluzby" sú v podstate úplne zbytočné
To nie je pravidlo. Sice som nehnutelnost predaval, ale proviziu realitke zaplatil kupujuci, nie ja ako predavajuci a ten, ktory si sluzbu realitky objednal.
@muzula tak my sme si nedávno kúpili a nič sme neplatili realitke. Vaš kupujúci bol šiši že zaplatil za Vas 😂
@blue_horse_1 podľa toho, kto si tu realitku najme predsa. Ak ju oslovím, aby mi našla do bytu nájomníkov, tak ju platím ja ako prenajímateľ. Ak ju oslovím, aby mi našla byt, tak ju platím ako nájomca.
aktualne manžel dava do prenajmu byt , realitak berie polku od nas a polku od najomnika vo vyske jedneho najmu
predtym sme platili jeden cely najom jednorazovo realitakovi ako prenajimatelia ale to bola ina realitka
takže je to asi o dohode
@blue_horse_1 v jednom najme sme šli 50:50 v ďalšom sme platili my ako nájomca.
Keď dáme náš byt do prenájmu províziu bude platiť nájomník.
Správne je to tak ako sa dohodne.
Nie je to tak vždy,ja prenajímam byt a dala som si inzerát, behom ťa minút mi začali volať realitky, či si môžu mať môj byt v ponuke.Ked som im povedala, že môžu, ale províziu im platiť nebudem, povedali, že oni hľadajú pre veľa klientov a províziu zaplatí klient, aj to tak bolo.Takze je to otázka dohody,ak je Realitka šikovná, zoberie províziu od obidvoch

Prenajimatel - objednal si sluzby realitky, mal by platit on