icon

Kto platí opravy pri opotrebení v nájomnom byte?

18. feb 2025

Prosim vas, kto hradi bezne opotrebnie napr. dosky kuchynskej linky pri prenajme bytu, najomca alebo prenajimatel? Kuch. linka bola nova pri zaciatku prenajmu, ale kedze preslo cca 3 roky, nejake veci sa opotrebovali. Taktiez napr. malovanie, to asi najomca vsak? Dakujem

crazy_cat_lady
18. feb 2025

nemate to stanovene v zmluve? vacsinou mensie opravy riesi najomnik, vacsie prenajimatel

nikyy
18. feb 2025

V zmluve by ste mali mat uvedené,že do akej sumy hradí nájomca.

melanta
18. feb 2025

Čo sa na kuchynskej linke opotrebovalo za 3 roky? Opravy do 100 eur si u mňa hradia podnájomníci. Nad túto sumu ja. Ak sa pokazí spotrebič, vymením ho, okamžite v priebehu dňa, či ide o mikrovlnku alebo práčku. Ak je potrebné maľovať, vymaľujem. Ale 3 roky mi príde krátka doba na takéto zmeny, ak sa človek o nehnuteľnosť stará. Ak je potrebné vymaľovať po 3 rokoch, pretože si niekto vykladá nohy na stenu alebo steny iným spôsobom podnájomník poškodí, vymaľuje si to sám. Ak je potrebné vymeniť kuchynskú dosku, urobím to ja. Ale po 3 rokoch pri bežnej údržbe nevidím dôvod na niečo také.

Takže otázka je, čo sa opotrebovalo a ako po 3 rokoch. Všetko máte mať dohodnuté v zmluve.

3009
18. feb 2025

Bežné opotrebenie prac. dosky má v nájme, ale ak nejaké výrazné poškodenie tak je možné pýtať nejakú náhradu.

melanta
18. feb 2025

@3009 náhradu kto od koho? Majiteľ od podnájomníka asi myslíš. Pretože neviem si predstaviť, že sa nová linka opotrebuje za 3 roky, ak sa o ňu človek primerane stará.

jesenzima
18. feb 2025

@melanta ak je to linka za 1200 z Aska, kľudne môže vyzerať už otrasne...
Ale tiež si to neviem predstaviť. ...

bielasovicka
18. feb 2025

Ako sa môže opotrebovať doska kuchynskej linky za 3 roky?

januska12323
18. feb 2025

Čo ste v tej kuchyni robili? Za tri roky sa tam nemalo čo pokaziť.

stanulienkat
18. feb 2025

Ak to nemáš v zmluve, tak sa hradí podľa toho, čo je v akom stave. Ak dam podnájomníkovi 10 ročnú práčku a odíde mu, tak mu kúpim novu. Ak mi poserie 2 rocnu pracku podnajomnik, tak si prosim kupit novu. Trojročná linka je fungl nová. O starej linke sa môžeme baviť po 15 rokoch. Hádam používate dosky na krájanie a primerané náradie na to, aby sa neopotrebovala. Trojročná linka nie je stará ani náhodou.

oriesocek
18. feb 2025

Určite je ako majiteľ by som neplatila výmenu pracovnej dosky v kuchyni, to nie je bežne opotrebenie… prenajímam niekoľko bytov, kuchynské linky a ani dosky som po nikom nemenila a to by som určite dala k náhrade. Vždy vymaľujem po každom nájomcovi, avšak pokiaľ sú steny normálne. Ak budú poškodené, tak znovu by som účtovala nájomcovi. My bývame v našom byte 5 ľudí, ale teda steny neokopavame, nemaľujme na ne, atd. Keď sa znečistia, tak kúpime bielu farbu a namalujeme stenu…

kavasmliekom
18. feb 2025

Prenajimam byty.
V zmluve mam spisany stav pred odovzdaním, podmienka je, že odovzdám s hygienickým náterom, čiže čisté steny, a tak isto mi to musia odovzdať.
Čo sa týka opotrebenia, jeden byt Prenajimam komplet zariadený, s tým, že bežné opotrebenie, ako vysedeny gauč, alebo stoličky, či pri nehode sa buchne skrinka, alebo odlupne z linky, to riešim ja. Ak niečo úmyselne zničia, že nepoužívajú dosku na krájanie a porežu mi pracovnú dosku, alebo odtrhnu dvierka aj s pantami, to by som im dala k náhrade. Co sa týka malých oprav, výmeny atď, do 50e, si hradia sami, žiarovky, kľučku na dverách... Oni. Nad 50e po zhodnotení platím ja. Ale také, že oni chcú novú dosku, lebo táto už je zničená, to zase nie.
Nam napríklad jedny nájomcovia oliali matrace 🙈 červeným vínom. Aj mi volali, ze sa stala nehoda, že to dajú vyteppvat, žiaľ, zostali fľaky, tak si to vymenili na vlastné náklady a tie som vyhodila, nechcela som náhradu, aj tak by som tie matrace vyhodila.

katica06
18. feb 2025

Máš nájomnú zmluvu? Tak čítaj, to všetko by to tam malo byť napísané.
Len tak mimochodom čo sa tak strašne opotrebovalo v kuchyni za tri roky? Ozaj ma to zaujíma. Mám 15 ročnú linku a jediná mini vada čo mám tak tú som si spôsobila sama.

kavasmliekom
18. feb 2025

@katica06 mňa by porazilo, keby mi niekto zničil linku za 3 roky. Môj ex ma linku už 20rokov a stále je ako nová. Žiaden škrabanec.

minesasubu
18. feb 2025

moji podnajomnici si platia opravy do 50€
v zmluve mame všetko napisané , zaleži čo je tam napisané
naša minulá podnajomníčka dostala čerstvo vymalovaný byt po pol roku byvania sa odstahovala a tie steny čo tam nechala omg škrabance, flaky , odlupnuté hroza nedostala kauciu naspať lebo zničila aj iné veci
takže aj na kaucii si to može prenajimateľ vyžiadať spať

sasa1310
18. feb 2025

toto všetko sa robí z depozitu, ak ste zničili za 3 roky pracovnú dosku, tak škodu hradíš ty

katica06
18. feb 2025

@kavasmliekom sú kadejakí nájomníci, aj tipu není to moje nemusím tým šetriť. A potom to tak vyzerá. Suseda hoci býva vo vlastnom každých 4-5r kupuje nový najlacnejší poľský nábytok(kuchyňu, gauč, skrine), čo po pár rokoch vyzerá ako grc a potom vyhodí.

kavasmliekom
18. feb 2025

@katica06 a preto chcem 2x depozit, pri nižšom najme 3x. Aby som bola krytá. Samozrejme treba mať dobré postavenú zmluvu

andreatytler
19. feb 2025

Vsetky veci maju svoju prorodzenu dobu opotrebovania a pri kuchynskej doske to urcite nie su 3 roky, takze tu ste znicili s mali by ste ju zaplatit. Malovanie, na druhej strane, je prirodzene urobit nove po kazdom najomnikovi, takze to by som od najomnika urcite neziadala.

katulienkax
19. feb 2025

Kuchynská doska sa opotrebovala za 3 roky? Jedine daky smejd z lidla

katulienkax
19. feb 2025

@bielasovicka podľa mna nepoužívali na krájanie lopárik ale krájali rovno na kuchynskej doske a to považujem za poškodenie nie opotrebovanie 🙈

bielasovicka
19. feb 2025

@katulienkax presne tak 🤭

andreatytler
19. feb 2025

@katulienkax
@bielasovicka Tiez si myslim ze pokrajali tu dosku, lebo nepouzivali loparik.
Ak by som bola ten majitel bytu tak sa neskutocne vytocim ak to najdem na novej doske, lebo to nie je jednoducha oprava a bolo to robene pribezne znovu a znovu, teda vyslovene ignorantske spravanie, lebo to nie je moje tak mi na tom nezalezi.

simca06022011
19. feb 2025

moze byt poskodena nie len od "krajania" ale aj vody, horucich hrnocov a kadecoho...
A kto.. no treba sa pozriet na zmluvu. Znicena doska, tak ako aj ine zariadenie bytu, nedbanlivostou, by mal uhradzat najomnik a ked nie, tak bude mat take.. poskodene, pri odchode sa mu to stiahne zo zabezpeky.

evaachesa
19. feb 2025

Ako sa môže poškodiť doska kuchynskej linky za 3 roky? Čo na nej krájate? Inak si neviem predstaviť iné opotrebenie.

misanthropicdann
20. feb 2025

Ak treba po 3 rokoch meniť dosku tak si ju budete musieť zaplatiť. Nevidel som ze by bolo po tak krátkej dobe meniť dosku, ani maľovať po 3 rokoch. Co prosím v tom byte robíte.

margotka17
20. feb 2025

@misanthropicdann vieš, ľudia často dokážu zničiť za krátku dobu niečo, čo si sami za svoje peniaze nekúpili. Poznám prípad, keď mladá baba s dieťaťom zničila totálne garzónku. Steny boli obite, dvierka na linke ledva držali....

petrusa87
20. feb 2025

No pracovna doska si neviem predstavit znicit, iba ked tak nepouzivaju dosku na krajanie, pokladanie horucich veci nato,, ja mam v zmluve napisane, ze odovzdavaju v cistom a vymalovanom stave,,, jajboze my mame stastie na jeden nas dom na samych humusakov, robili sme ho zvnutra nanovo a strasne necisto sa k nemu vsetci najomnici spravaju 😡 tychto poslednych co tam mame roky ani dva depozity nebudu stacit na vycistenie celeho bytu a vymalovanie,, jak prasce ziju tam a este chceli od nas krtkovanie urobit pre upchaty odpad, ale kedze videli sme aki su, nech si ho platia stale... Pred nimi bol mlady bezdetny par, kde chlap stale robil a zene sa nechcelo pracovat a tiez domacnost v strasnom spinavom stave,, fuj
Ja som isty cas zila tiez v zahranici v podnajme, ale sme robili ako keby to bola nase a vsetko ciste

milanemila
20. feb 2025

Keby mi v byte, kt prenajimame najomnik za 3 roky znicil kuchynsku dosku, tak mu ju jednoznacne dam zaplatit.

jesenzima
20. feb 2025

Autorka, vyjadri sa