Kto platil daň z výhry a po novom poistenie za rok 2011?

vikusjk
13. nov 2012

Ahojte. Pre mnohých bolo prekvapením, keď im tento rok prišiel výmer zo zdravotky a tam veľký nedoplatok, ktorý im vznikol na základe toho, že platili daň zvýhry. Mnohí v roku 2011 vyhrali napríklad auto, či inú hodnotnú vec, alebo aj peňažnú výhru, ktorá dani podliehala (výhry z Tiposu dani nepodliehajú).
Rovnako, ako bolo pre mnohých prekvapením táto povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak mnohí možno nevedia, že úhradu tohto poistenia si môžu odpočítať od základu dane a získať tak časť zaplatenej dane z výhry späť. Podminekou je samozrejme, aby bola daň, aj poistenie zaplatené. Potom si môžete podať dodatočné daňové priznanie za rok 2011, kde si zaplatené poistenie odpočítate (uvediete ho v kolónke výdavky k výhre) a v podstate suma okolo 19% zo zaplateného poistenia vám vyjde ako daňový preplatok, ktorý vám daňový úrad vráti.
Neviem, akou inou formou o tejto možnosti ľudí informovať, tak využívam aj toto fórum. Prečo nechať štátu peniaze, ktoré môžete dostať späť, zvlášť, keď štát zdiera ľudí na všetkom, na čom sa len dá.

tigriatko
13. nov 2012

@vikusjk moja mamka vyhrala pred 2 tyzdnami skuter v hodnote 900eur.... plati to aj v tomto pripade?

tin007
13. nov 2012

@vikusjk ano, ja som platila aj dan aj ZP z vyhry z min. roka. co sa tyka moznosti odpoctu uhrady ZP zo zakladu dane, tak to mi je novinka; spytam sa na to mojich uctovnikov.
@tigriatko tvoja mama bude vyhru "priznavat" v danovom priznani za rok 2012, ktore bude podavat zac. 2013

tigriatko
13. nov 2012

@tin007 to viem, ale tiez ma narok na vratenie penazi, vsaK?

effien
13. nov 2012

Ahojte, nic som sice nevyhrala ale tiez ma nemilo prekvapil nedoplatok na zdravotnom poisteni. Mam otazocku, mozno mi poradite. Do danoveho priznania som si okrem zavislych prijmov uviedla aj prijmy z predaja nehnutelnosti, co mi spravilo danovy nedoplatok cca 700 €. A teraz este aj na zdravotnom cca 600€... To na nastvali, lebo som s tym vobec nepocitala :( Chcem sa spytat ci si ten nedoplatok na zdravotnom tiez mozem uplatnit v kolonke vydavkov? A ak ano ako to spravit, ked som danove uz davno aj podala a zaplatila? Dakujem.

vikusjk
autor
13. nov 2012

@tin007 podanim dodatocneho danoveho priznania, ak si uz poistenie zaplatila, si mozes toto zaplatene poistne odratat a tym ti vyjde nizsi zaklad dane, nizsia dan, a tym padom preplatok na dani, ktoru si uz uhradila. Zjednodusene je to suma cca 19% zo zaplateneho poistenia, nakolko o tuto sumu znizujes dodatocne zaklad dane.
Ja mam na to papier z danoveho riaditelstva v BB, teda teraz uz financnej spravy, lebo toto zakon priamo nikde neupravuje, tak som si dva mesiace vypisovala s uradnikmi, a slo to az cez ministerstvo financii, kym mi prisla jasna odpoved.
@tigriatko ak to ma ako vyhru, nie ako dar (z daru dan neplatis) tak bude platit z neho najprv dan, potom zdravotka vyrata zdravotne poistenie - to jej vyjde nejake cislo podla toho, kolko ma prijem aj zo zavislej cinnosti, alebo inej cinnosti, sa to rozpocitava, a ked jej vyjde nedoplatok, tak ano, moze si podat dodatocne DP a tym jej vyjde cast peniazkov spat. V dnesnej dobe kazde euro platne, tak preco ho nechat statu, no nie? 😉

vikusjk
autor
13. nov 2012

@effien na 99% si myslim, ze aj v tvojom pripade je to mozne. Ja som sa informovala konkretne na vyhru, lebo som nevedela, kam potom o rok v riadnom DP to mozes dat, preto sa podvava dodatocne za dany rok, a odpocitava sa to v nom. Vezmi danove, vypln zaplatene poistenie do kolonky vydavkov, vyrataj novu dan, vypln aj cast rozdiely z dodatocneho DP, a spolu s kopiou listu zo ZP podaj na daniaku, prip. popros tetusku na danovom o pomoc, mali by ti vediet poradit. Drzim silno palceky 🙂

effien
13. nov 2012

@vikusjk dakujem 🙂 si ma potesila. Skusim sa na to este popytat na danovom urade, a hadam dostanem nieco naspat. Vsak im tie peniazky predsa nenecham ;) hlavne teraz ked som presla na rodicovsky prispevok sa mi urcite zidu. Pekny den

vikusjk
autor
13. nov 2012

@effien len sa prosim ta nedaj odbit, ak by ta odmietli, alebo ti povedali, ze sa to neda, daj mi urcite vediet, mna hnevaju tetusky, ktore informuju nespravne a pritom viem, ze nemaju pravdu 😠 bratrancovi tak poradili, ze nemoze darovat 2% ked ma predlzenu lehotu na podanie danoveho priznania, co je blud. nastastie daroval, a dana tetuska po porade s nadriadenou to akceptovala. Ved by mi len skusili poslat oznamenie o tom, ze ich neprevedu danej organizacii, cez bystricu by som to hnala... Skutocne stat pyta za vsetko, berie ludom aj z toho malicka, co maju, treba o svoje peniaze bojovat 😉

vikusjk
autor
13. nov 2012

@effien este ma napadlo, pri tom predaji nehnutelnosti si nesplnala podmienku pre oslobodenie?

effien
13. nov 2012

@vikusjk idem si to skusit nastudovat kym mali spi, aby som na nich isla pripravena ;) vsak to, ze cloveku beru zo vsetkeho. Clovek preda vlastny majetok, na ktory si nasetril zo svojich zdanenych mizernych prijmov a oni ti to zase zdania 19percentami. A este 14 percent das na poistne... Dokopy das 33 percent darmozracom. Proste super 🙂 Ale zivot je aj tak krasny 🙂

effien
13. nov 2012

@vikusjk to bolo komplikovane. Ono to bolo dedicstvo, ktore som predala skor ako po 5 rokoch takze nie. Nakoniec som to vyriesila tak, ze som si dala ohodnotit nehnutelnost u znalca a to co mi napisal som dala do vydavkov. Tak sa mi aspon podarilo znizit dan na 700€ namiesto nejakych 4-5000...

evita68
13. nov 2012

@effien dedičstvo po kom? rodičoch?

evita68
13. nov 2012

@tigriatko ak jej príjem za rok 2012 bude do 1822,37 eur /vrátane tej výhry/, nemá povinnosť podať daňové priznanie a tým pádom jej ani nevznikne nedoplatok na ZP..

tigriatko
13. nov 2012

@evita68 tak to teda nebude

tin007
13. nov 2012

@evita68 tato "vynimka" sa vztahuje na poberatelov dochodkov (starobny, invalidny atd), neplati vseobecne

evita68
13. nov 2012

@tin007 a veruže platí.. 🙂

evita68
13. nov 2012

@tin007
par. 32 zákona o dani z príjmov:
(1) Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať daňovník, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), s výnimkou uvedenou v odseku 4. Daňové priznanie je povinný podať aj daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie nepresiahli 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), ale vykazuje daňovú stratu. Do sumy zodpovedajúcej 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) sa nezahŕňajú príjmy, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43, ak

a) vybraním tejto dane je splnená daňová povinnosť (§ 43 ods. 6) alebo
b) daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7.

effien
13. nov 2012

@evita68 hovorim ze je to komplikovane: dedicstvo po starych rodicoch- dedkovi (1 cast). Babka este zije - od nej som nieco dostala darovacou zmluvou ( 2 cast) a nieco som vlastnila ja (3 cast)...

evita68
13. nov 2012

@effien no, máš to veru dosť komplikované.. dôležité je, koľko bol vlastníkom dedko, babka a koľko si tvoj podiel vlastnila ty..

vikusjk
autor
13. nov 2012

@effien mozem ti poslat vyjadrenie z bystrice, ale tyka sa vyhry, no podla mna je postup rovnaky aj v tvojom pripade

effien
13. nov 2012

@vikusjk to by si bola zlata. Poslem ti mail do ip

vikusjk
autor
13. nov 2012

@effien mam, idem odpisat 😉

vikusjk
autor
21. nov 2012

Aktualizujem - len pre info, ak by to niekomu uslo 😉

mamiedi
29. nov 2012

Dostala som list,ze mam nedoplatok v zdravotnej poistovni,co mi vyratali z danoveho priznania za minuly rok. Budem musiet platit aj na danove? Ako to vlastne je? Mam v tom misung a asi sa z toho zblaznim!!!

mamiedi
29. nov 2012

POMOZTE PROSIM!!

evita68
29. nov 2012

@mamiedi zdravotná poisťovňa robí ročné zúčtovanie na základe daňového priznania.. takže treba zaplatť.. daňové - ak vyšla daň,hádam ju máš zaplatenú..

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 praveze som bola v auguste cely mesiac v nemocnici a teraz mi poslali list znova,lenze toto je uz vaznejsie a ja som o nicom nevedela. Lebo ked som tam naposledy bola,tak mi povedali,ze je to vsetko v poriadku. A teraz sa bojim,ze ked musim platit do zdravotnej,tak asi aj na danove. Ale nechapem,ved bolo vsetko ok. A teraz sa na to prislo alebo ako? Nechapem vobec!

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 a inak som dostala spat z danoveho tak preto nechapem .

evita68
29. nov 2012

@mamiedi čo nechápeš? zrejme ti vyšiel nedoplatok na zdravotnom z ročného zúčtovania.. nie si sama..

a čo si dostala späť z daňového?

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 co som pracovala par dni pocas materskej na dohodu tak z toho dakych 50 eur.
Nechapem ze z coho mi to vyslo a ci teraz budem musiet platit aj na danove..