Kto si dnes dovolí kúpiť nehnuteľnosť?
Baby, dovolili by ste si kúpiť teraz dom, alebo byt? Ved tie ceny su šialene, banky neposkytnu tak vysokú hypotéku, nie to este prerabka alebo kvalitnejšie zariadenie...
Zas tema na rozprudenie vasni.. samozrejme, ze su ludia, ktori kupuju.. Kedykolvek. A zas tu budu taki, co sa budu len stazovat a pindat na tych, co si to mozu dovolit. Nechapem tieto temy..
Počas krízy v roku 2008 keď začali pasať ceny nehnuteľností, tak klesali cca 6 rokov. Samozrejme prvy rok až dva najviac potom len pár percent každý rok. A keď v roku 2018 výrazne klesli úrokové sadzby, tak až vtedy sa ceny nehnuteľností dostali na rovnaké ceny aké mali v roku 2008
Aktuálne sú ceny nehnuteľností ešte stále nastavené na 1% úrokové sadzby a potrvá možno až rok, dva dokým sa prispôsobia tie ceny vysokým úrokom. Pretože nemôžu byť drahé byty a vysoké úroky, tak ako nemôžu byť lacné hypo a lacné byty. Vždy je to opačne. A keďže koncom tohto roku budú úrokové sadzby 7% RPMN, tak tie ceny pôjdu zákonite dolu. Nemôžu ostať na rovnakej cene ako pri 1% RPMN
@zuzana9415 hypotékou sa dá aj dalo krásne zarobiť niekoľko desiatok 1 000 eur. Len to chce mať príjem a trošku rozumu. Hlavne, keď úrok pod 1 % sa dal krásne zafixovať na niekoľko rokov. Ono to stačí fixovať na 5 rokov, aby človek nemusel potom platiť daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti. A nárast cien nehnuteľností bol taký výrazný, že mnohí sa vďaka hypotékam posledné roky nabalili riadne. Nemusia šetriť niekoľko rokov
@mb2021 vysoké úroky sa preleju aj do firiem, ekonomika spomalí, firmy na tom budú horšie...toto ešte len pride....v lepšom prípade sa obmedzí zvyšovanie miezd...v horšom neistota/nárast nezamestnanosti...zhoršenie fin. situácie ľudí musí byť citeľné aby sa spomalila inflácia...stále sme len na začiatku, bude to trvať niekoľko rokov...
@zuzana9415 áno
@liljana presne tak. Za tie roky spoznala som viacerich kt.dobre našetrili. Byty som pred rokmi kúpila keď ešte nižšie ceny boli ale to nehrá rolu.
teraz su tak sialene ceny, ze by som na to jednoducho nemala a to mame hypoteku na cely zivot, ale dnesne ceny to je cista samovrazda, fakt pre niekoho s vysokym prijmom
Som z chudobnej rodiny, klasické docku, od 15 som brigádovala, aj vo výrobe a nikdy som neuvažovala spôsobom - nemôžu predsa všetci.
Buď chcem, niečo preto robím alebo hľadám dôvody, prečo to nejde. Poznala som veľa šikovných báb, ale ich zaujímali hlavne diskotéky, chalani, handry... Ja som riešila vzdelanie, aby som raz nemusela skončiť niekde vo výrobe s depresiou. Keďže som tam robila, mala som silnú motiváciu. Byť iná, mať prácu, ktorá ma baví a uživí.
Môj život je o mne, nie o iných ľuďoch
Každý, kto je super zadĺžený
Nie, určite by sme nebývali v dome.Ked sme kupovali pozemok pred 12 r stal 85 eur/ m stv. už vtedy to bolo veľa a pozerali sme aj okolité dediny, ale kvôli škôlke, škôlke sme kúpili kde byvame teraz stojí pozemok okolo 200.
Treba sa jednoducho zmieriť s tým, že vlastne bývanie už nebude taká samozrejmosť. Ľudia budú viac bývať v podnájme ako sa žije aj na západe.
Ja som kupovala byt minulý rok, keď sa ešte len zdvihali úroky. Tento rok sused predával u nás byt a veru za drahšie ako sme ho my kupovali. Akurát e dnes sú tie úroky na hypo 4nasobne vysoke
Ale inak, ked sli nehnutelnosti hore, tak ked jedna strana sa stazuje a druha je zakonite spokojna, ako jej majetok stupol na cene.
...a autorka sa zase spláchla🙄
Ceny sú také vysoké kvôli zmrdom, čo si zo základnej ľudskej potreby spravili super investičný biznis a ešte sa sem prídu chváliť ako si práve kúpili investičný byť a už sa obzerajú po ďalšom..toto by mal štát zakázať a investičné byty zdaniť špeciálnou daňou, že by sa to nikomu neoplatilo držať, podobne ako v zahraničí...inak s tým nikdy neprestanú a naše deti si budú za 20 rokov kupovať byty po 500 000€
@elizabet173 pri každoročnej inflácii a náraste cien bytov len ťažko vysvetlíš finančnému analfabetovi, že hypotéky sa stále oplatia. samozrejme, hypotéky brané s rozumom a s pootvorenými zadnými vrátkami v prípade "čo ak?"
no my a tisice dalsich ludi si dovoli dnes kupit nehnutelnost. Kedze sa chceme stahovat, tak inu moznost ako zobrat hypoteku nemame. Nikto nam nic zadarmo neda a tolko penazi zas odlozenych nemame.
Je veľa ľudí čo už nieco vlastnia, majú majetok.. veď krízou sa nestalo že všetci všetko stratia.. no a takí čo niečo vlastnili, mali môžu predat niekomu kto má a kúpia si iné bývanie.. aj hypotéky sú ešte stále lepšie ako boli napríklad v roku 2008, keď bola finančná kríza..
dúfam že tu zase teraz niekoho nerozculim ako som raz rozcertila niekoľko žien na MK keď som spomenula aké to bolo keď sme si prvý krát brali hypotéku my práve v tej najväčšej kríze modernej doby a že to nebolo ľahké a podmienky na ziskanie boli zlozitejsie, ale je to fakt.. trh sa ani vtedy nezastavil, ani teraz sa nezastaví..
ja si myslim, ze pracujuci par s priemernym platom a rozumnym hospodarenim to dokazu zvladnut... netreba mat hned velke oci, hned dom, 2 auta a 3 dovolenky rocne.. treba ist na to postupne.. my sme zacali postupne aj s pomocou rodicov, 2i byt, potom 3i v novostavbe a teraz staviame dom.. ale uz mame 2 relativne velke deti.. jasne, ze keby chceme najprv barak a az potom deti, tak by to bolo ovela narocnejsie.. takto si v klude zijeme slusne, bez nejakeho obmedzovania aj ked teda dom budeme mat az kusok pred 40tkou
Len pre zaujímavosť ak niekto kupoval byt v roku 2018, tak za byt s rozlohou 50m zaplatil cca 70000e (priemerná cena 1m na SK bola v tom roku 1400e) a priemerná mzda bola 950e, takže stačilo 73platov na ten byt. V roku 2022 by človek zaplatil za rovnaký byt 135000e (priemerná cena bola 2700e za meter v roku 2022 na SK) a priemerná mzda bola 1250e, takže trebalo až 108 platov na ten byt a to je rozdiel 35 mesačnÿch platov. A v 2018 boli úrokové sadzby okolo 1%.. dnes tu máme 5%RPMN a v priebehu tohto roka sa vyšplhajú na 7% RPMN, tak nech nikto netvrdí, že bolo aj horšie.
Ľudia nechápu že za nafúknuté ceny nehnutelnosti môžu 2 masívne monetárne uvoľňovania a aj fiškalne uvoľnenie v covide...čo nafúkli bublinu a ceny sú stále mimo realitu ktorá tu bude o 2-3 roky....bublina praská, držte si klobúky...
kazda kriza vytvara chudobnych a zbohatlikov, vsetko umelo dvihnute ceny za casto krat stare rarohy, kto mal kde byvat (byty po rodicoch, starych rodicoch) kupoval byt v "krize" 2008 s cielom investicie do buducna a teraz v tomto obdobi ho predal, je v klude v pluse aj 50 000 eur za nic, doplatia na to chudaci, ktorí potrebuju niekde byvat stastie na dedenie nemali a nechcu splachovat peniaze za najom cudziemu cloveku. Celkovo mi je zle zo spolocnosti akym smerom sa ubera, vytvaranie "kriz" niekomu vyhovuje, najskor Covid, potom vojna, uvidime co bude treti dovod
@jaroslav81 nie si ty Zorro? Kde v zahraničí sa zdaňujú špeciálnou daňou investičné byty? Kto rozhoduje o tom, ktorý byt je investičný a ktorý nie? Ty okrem toho, že trepeš nezmysly aj robíš niečo preto, aby si sa mal lepšie a nemusel závidieť šikovnejším?😉
@tiezjedna hej predstav si, ze v USA alebo Kanade sa rocne plati dan vo vyske od 1 - 2% z ceny nenutelnosti. Taku dan plati kazdy, nie len na investicne nehnutelnosti. A ako zistia ktory byt je investicny? Zijes v dobe kamennej ? Snad ked penajimas tak si registrovana na danovom urade a platis z prenajmu dane nie? Neboj, danova reforma bude coskoro. Nie je mozne ,aby niekto vlastnil 5 bytov a platil za kazdy po 50€ rocne.

@mb2021 uvidíme...ak vysoke úrokové sadzby pretrvaju dlhšie (čo tak aj vyzerá) tak môžu klesať aj dlhšie...ktovie kedy začnú rásť reálne prijmy...ceny energii domácnosti stále nepocítili a vyzerá že budú pociťovať len postupne niekoľko rokov...