Ktorá prímorská krajina je ideálna na kúpu nehnuteľnosti?
Zvažujem kúpu nehnuteľnosti niekde v zahraničí, kde by sme sa potom na dôchodok presťahovali. Moje kritériá: prímorský štát, dobrá zdravotná starostlivosť, ekonomický stabilná. Zatiaľ by sa prenajímala plus bola obsadená nami najbližších cca 15 rokov. Ktorú krajinu by ste zvažovali a prečo? Dakujem
Grécko
@tilly Waw, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 😊. Vidno, že ste si dali záležať a zvážili všetky možnosti. Super ste vybrali 😊
No neviem s tým Španielskom. Ceny sú tam viac ako priaznivé v porovnaní so Slovenskom. Ale je tam riziko tzv ocupados, čiže sa ti niekto nastahuje do prázdneho bytu a ty ho nebudes môcť ľahko vyhodiť. Ono to ani problém nie je ak tam máš trvalý pobyt alebo máš trvalý pobyt v Španielsku a tu nehnutlesnot používaš na rekreačné účely. Vtedy súd rozhodne ihneď a polícia takýchto ľudí vyhodí. Iné to je ak v Španielsku nežiješ, tak to musíš dokazovať, ze tu nehnuteľnosť vyzuivas (ci by možno aj šlo ak ju legálne prenajímas).
@ibrunova ako menezuju naklady a podobne veci? Cez firmu?
@slecna_zuzka ocupas sú strašiak, ale nie je to tak, ako píšeš. Oni idú prioritne po prázdnych nehnuteľnostiach zhabanych bankou a v mestách. V dedinách pri mori nie sú. Okrem toho všetky prázdninové urbanizacie máš normálne oplotené s kamerami, plus strážnu službu, takže tam ti nepôjdu. Na to sú leniví a neoplatí sa im to. A máš kameru v byte, ktorý je prázdny. Do 48 hodín ich vieš vyhodiť. Potom si musíš vystriehnuť kým všetci odídu a vtedy ich vyhodiť. Ak je minimálne jeden v byte, nemôžeš tan ísť, vypnúť im siete ani nič. Ale už sú firmy, čo ich vedia vyhodiť.
A súd v Španielsku nerozhoduje ihneď 🤣. Nič v prímorských krajinách nie je ihneď, teda ak za ihneď nepovažuješ 6 mesiacov.
My máme v Chorvátsku, neprenajímame, využívame len my. Ďalšia bude v Andalúzii, kam sa teda plánujeme potom aj odsťahovať. Ale to sťahovanie bude aktuálne výhľadovo tak cca za 15 rokov, nehnuteľnosť chceme poriešiť max do piatich.
citam citam tieto prispevky .. .ale neviem ci je to nieco pre mna.
Mozno teda dokonca vychadza Spanielsko aj o nieco priaznivejsie (potraviny atd) .. a teda teoreticky aj so slovenskym dochodkom sa to tam da potom utiahnut.
Ale ta predstava .. byt odtrieskany dakde na opacnom konci europy, viacmenej byt odkazany na letecke spoje ... vo veku 60-80rokov ... pre mna to lakave nie je.
Kazdy sme samozrejme iny.
Uplne ina klima (no neviem neviem .... ako je to tam v lete) ... uplne ine vsetko.
V mojom pripade aj ta predstava,
byt proste prec od vsetkych a vsetkeho znameho. Ked ja som proste najstastnejsi tu, ked mozem sediet dakde na slovenskej luke alebo slovenskom rubanisku s vyhladom na lesy :D
Zit potom v dakom cudzom prostredi, v dakych domcekoch dakej uzavretej "prazdninovej urbanizacie" .. ? ... ci co to je ...
V zahranici som zil uz pred rokmi .... a tesil som sa kedy budu naplnene ciele takeho pobytu a potom hura domov.
Este mozno .. moooozno si viem predstavit nejake Rakusko, Nemecko, Svajciarsko, sever Talianska ... podobne hory, lesy, klima (ale tam to zase uz financne asi utiahnutelne velmi nie je ...)
A hlavne aj, predsa len blizsie vsetko, hoci aj len sadnutim do auta.
Ale tak kazdy sme iny .. ved masa Slovakov bez mihnutia oka zmenili zivoty a su v usa, kanada, australia, .. thajsko ... kadeco.
Not for me ....
@romino to je úplne v poriadku. Každý sme iný a máme iné predstavy a preferencie. Musíš sa zhodnúť len so svojou ženou.
My sa s mužom zhodujeme v tom, že prežiť koniec života na mieste, kde za nás okolie bude udržiavať niekto iný, plus tam bude bezpečne, kde môžeme kedykoľvek vybehnúť na trh s čerstvými rybami a zeleninou vypestovanou v našom okolí, že ovocie si môžeme ísť nazbierať kedykoľvek na bicykloch pár km od domu, že sa môžme celé dni prechádzať po pláži a vysedávať na slnku, je to pravé pre nás. A na leto zdrhneme do hôr.
@tilly samozrejme že toto čo popisuješ je ideálne - komu by sa to nepáčilo...len človek mieni a život mení - žiaľ, s vekom pribúdajú choroby a to nie je o pesimistickom vnímaní,iba o istej zodpovednosti voči budúcnosti - a dnes tvrdiť že tam alebo onam bude bezpečne je povážlivé,lebo situácia v celej Európe je aká je - takže to je do istej miery vabank a znova opakujem s pribúdajúcimi rokmi sa vam už nebude chcieť prechádzať po pláži,bicyklovať a vysedávať na slnku...lebo aj z toho sa stane rutina,tak ako so všetkým,čo prináša kolobeh života..........aby to bolo správne pochopené,ja to nemyslím v zlom,len píšem o tom,že si treba uvedomiť ten najzákladnejší faktor bytia - a to je zdravie - lebo práve tento faktor vie zamiešať karty a to radikálne - kedy vysnívaný život v starobe k krásnom prostredí sa zmení a už nebude všetko tak,ako si človek predstavuje.......
@naniki Poznam seniorov, ktori vyslovene vyhnili na SK dedine (kedysi uplne aktivni).
A poznam seniorov, ktori travia viac ako pol roka kazdy rok na juhu. A plavanie, prechadzky a vysedavanie na slnku ich absolutne drzi nad hladinou.
Zdravotne boli na tom vsetci na zaciatku rovnako. Na konci uz velmi nie.
@softiesofie presne tak. A preto je náš plán jasný už teraz. Snáď to vyjde.
@tiezjedna Drzim paste. My tiez travime na juhu maximum casu.
@softiesofie plne súhlasím, len nie je senior ako senior - a dnes ani ty, ani ja a ani nikto nevie, v akej zdravotnej kondícii bude keď sa stane seniorom...Lebo vedieť vopred, že v seniorskom veku budem plná energie a pri plnom zdraví je nemožné. Lebo dnes - a o 10 - 15 rokov môže byť stav úplne iný......Nie každý senior zákonite musí vyhniť na slovenskej dedine, ja naopak poznám aktívnych a činorodých, takže jeden prípad je taký, druhý onaký, takže tento algoritmus neplatí obecne....V mladom zrelom veku je všetko inak a to čo sa dnes optikou mladších ročníkov vidí ako super ideál, sa vekom môže zmeniť na ilúziu.....ale to je iba môj názor, nemusí sa zhodovať s názormi ostatných samozrejme, lebo každý je iný, nie každý je citovo viazaný na rodinu, blízkych, kamarátov a okolie, ktorému dobre rozumie - či už mentálne alebo jazykovo. A podľa toho sa zariadi...
@naniki Chapem aj tvoj nazor.
Lenze zit v produktivnom (a zdravom) veku tak, ze co bude ked zostarnem a ochoriem (a tym sa obmedzovat) je tiez nie v poriadku.
Moje dieta ma 2 mesiace prazdnin pri mori, na biku, s kamoskami z danej krajiny, my sme sa zaclenili do komunity. Otvara jej to obzory, ina mentalita , kultura...obohati ju to aj do buducna. Co bude o 10 rokov neviem, ale momentalne len pozitiva. Si zober ze mas moznost dat dietatu 2 mesiace letnych prazdnin pri mori...a aj sebe...
@softiesofie bežný človek zase nemá 2 mesiace v lete dovolenku.
@ibrunova V dnesnej dobe s homeoffice ma takuto sancu vela ludi. Nebavim sa o dovolenke.
Ale ja som reagovala na ine.
@softiesofie áno, ale ja nepíšem o obmedzovaní - to je úplne niečo iné ! Ak mám financie na nehnuteľnosť, tak mám aj na to, aby som si mohla dovoliť - ak mi to zdravie dovolí stráviť 2 mesiace pri mori/horách v plnom komforte a bez akýchkoľvek povinností a starostí. A v starobe už nebudeš mať dieťa s 2 mesiacmi prázdnin, lebo bude mať už svoj vlastný život a bude ho tráviť s rovesníkmi/partnerom a svojou komunitou...lebo bavíme sa o "starobe" - teda keď už človek nechodí do práce - takže môj príspevok smeruje k tomu, že aj tu dôchodca ( ak má financie ) žije plnohodnotne a ak mu to zdravie dovolí cestuje, užíva a hlavne nestará sa a neupína k jednému miestu, lebo si to môže dovoliť - z hľadiska zdravia a financií - čo predpokladám, že sa bavíme o takej kategórii.....
@naniki Tak aj ked zdravy senior, asi nebudes hoppingovat kazde 2 tyzdne z destinacie na destiniu, pocas celych 4-5 mesiacov (len aby si bol na juhu). V tomto veku je "upinanie sa" na konkretnu vlastnu nehnutelnost na juhu na 4-5 mesiacov absolutny ideal. Proste ist k moru tam kde to poznas (a z tadial si mozes robit vyletiky - ak mas financie, ak nie stale si v teple).
@softiesofie a prečo nie - v dobrej zdravotnej kondícii kľudne, pre niekoho lepšie ako starať sa o vlastnú nehnuteľnosť - lebo každá ! nehnuteľnost je starosť, každá....v aktívnej starobe za predpokladu že má financie a zdravie sa nechám komfortne obslúžiť v cudzej vile/hotel,kde mi upracú,navaria,neriešim prípadné opravy,použitý riad,neriešim poistky,prípadne lekára a nemám s tým žiadne starosti....pre niekoho je nuda rutinne ležať na tom istom mieste pri mori a robiť si výletiky - v staršom veku to prenechám iným,aby sa o mňa starali - lebo ak mám financie - tak si zabezpečím komfort v cudzej réžii na akú dlhú dobu chcem a kde chcem....ale to je iba môj pohľad na vec - tvoj ti neberiem......
@softiesofie ano, je to individualne. Ide o nastavenie hlavy. Uz aj tu na SK vidiet seniorov, na e-bikoch, s palickami nordic-walking, na wellnesoch ich clovek streta, na turach.
A vidiet aj seniorov, ktory dako nezvladnu ten prechod do "nicnerobenia" na dochodku. Upadnu mentalne aj fyzicky.
@softiesofie kde trávite leto?
Toto cele asi naozaj nie je raketova veda. Vsak vlastne to vyrazne zavisi aj od toho, ako uz tu a teraz ma clovek preferencie.
Ja ked som sa aj doteraz dostal niekde do dakej juznej krajiny, sli sme "k moru"... tak na daky 5. den uz dolieha aj nuda, sme nasyteni toho celeho prostredia.
A niekto naopak aj po 2 tyzdnoch takej dovo je nestastny, ze uz treba ist domov.
Potom jasneze aj su 2 uplne odlisne predstavy o traveni casu na dochodku.
Vyhla by som sa ostrovom.na jednom zijem a pre cloveka zo strednej Europy je celkom nezvyk nemoct Len tak sadnut do auta/busu/ na vlak a ist na jednodenny vylet do susedneho statu. Vzdy treba riesit lietadlo alebo trajekt
@naniki "nechám komfortne obslúžiť v cudzej vile/hotel,kde mi upracú,navaria,neriešim prípadné opravy,použitý riad,neriešim poistky,prípadne lekára a nemám s tým žiadne starosti" 😂😂😂
akože predpokladám že haščák, kmotrik, tkáč a podobní budú mať takýto alebo podobný dôchodok 😂 ale zase je rozdiel mať peniaze a mať peniaze, aj tí čo majú menej ale stále majú dosť, chcú ísť k moru 😜 ani tu ma nikto nebude obsluhovať, tak rovnako ma nebude obsluhovať ani pri mori v mojom byte 🤷 a celkom sa teším na tú chvíľu kedy mojou rannou starosťou bude že môj dnešný program na dôchodku je taký že zase idem na prechádzku k moru, no hrozné....
@zuzanka.zuzu píšem o úsporách a nie o dôchodku, lebo nehnuteľnosť v cudzine kupuješ z úspor....a ja som z tých, čo mám dosť na to, aby som namiesto kúpy nehnuteľnosti využila tieto financie na dovolenku - kde a kedy chcem.....a áno, v hoteloch ma obsluhujú, zabezpečujú bezpečnosť, služby - toto mám na mysli....cena kúpy nehnuteľnosti včetne réžie a poplatkov je pre mňa úplne postačujúca na dlhé dovolenky koľkokrát ročne chcem - nechcem nič vlastniť, starať sa,udržiavať, zháňať opravárov, riešiť prípadné poistky, chodiť na trh - variť - lebo nebavíme sa o strednom veku ale vo veky ked si na dôchodku - lebo ja nepíšem o ľudoch ktorí majú iba dôchodok a 20 tis. eur úspor,ale o vrstve,ktorá má na kúpu nehnuteľnosti - tým som chcela povedať iba to,že presne tieto peniaze sa dajú využiť na to,o čom píšem, bez viazania sa na miesto so starosťami navyše.Ale ak to vám vyhovuje - nič proti,napísala som iný - odišný pohľad...

Juh Svedska/ Dansko...more, ek. stabilita, ceny za nehnutelnost normalne