icon

Kúpa dovolenkového bytu v Taliansku: Stojí to za to?

18. máj 2026

Ahojte má niekto apartman alebo domček v zahraničí?Oplatila sa vám kúpa?Zvažujeme Taliansko na juhu nakoľko sú tam pomerne lacné nehnuteľnosti a krásne pláže.Najprv sme chceli Bulharsko ale po návšteve Bulharska teda nič moc a nehnutelnosti išli riadne hore.Budem rada za vaše názory.

Strana
z3
marca12
18. máj 2026

@anonym_autor Juh Talianska je strasny. Priprav si pevne nervy a vela casu na vybavenie. Najlepsie by bolo, ak si najdes niekoho spolahliveho v realitach,ktory ti vsetko vybeha a len ti odovzda kluce.

autor
18. máj 2026
@marca12

@anonym_autor Juh Talianska je strasny. Priprav si pevne nervy a vela casu na vybavenie. Najlepsie by bolo, ak si najdes niekoho spolahliveho v realitach,ktory ti vsetko vybeha a len ti odovzda kluce.

@marca12 ano už máme a počula som,že je to tam náročné čo sa tyka úradov a vybavovania.

marca12
18. máj 2026
@anonym_autor

@marca12 ano už máme a počula som,že je to tam náročné čo sa tyka úradov a vybavovania.

@anonym_autor Je to horsie ako nocna mora 😂 ja fakt nechapem ako tam mozu ludia existovat. Zlate nase Slovensko.

autor
18. máj 2026
@marca12

@anonym_autor Je to horsie ako nocna mora 😂 ja fakt nechapem ako tam mozu ludia existovat. Zlate nase Slovensko.

@marca12 a mate aj osobnú skúsenosť s kúpou alebo podľa čoho si to myslite?

anonym_fa0b10
18. máj 2026

Zvyšok roka keď tam nebudete bude prázdny?

autor
18. máj 2026
@anonym_fa0b10

Zvyšok roka keď tam nebudete bude prázdny?

@anonym_fa0b10 zvažujeme to aj ako občasné byvanie nakoľko partner pracuje veľa v zahraničí.Nejaký menší dvoj izbový bytik.Poprípade aj pre rodinu,keď si budú chcieť oddýchnuť a ísť na dovolenku.

martinmmartin
18. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_fa0b10 zvažujeme to aj ako občasné byvanie nakoľko partner pracuje veľa v zahraničí.Nejaký menší dvoj izbový bytik.Poprípade aj pre rodinu,keď si budú chcieť oddýchnuť a ísť na dovolenku.

@anonym_autor Aby ti miestny nevytrhali zarubne a odkvapy kym tam mesiace nikto nebude

autor
18. máj 2026
@martinmmartin

@anonym_autor Aby ti miestny nevytrhali zarubne a odkvapy kym tam mesiace nikto nebude

@martinmmartin radím aby ste si niečo zistili pred tým,než napíšete takú blbosť 🤣známa má apartman tiež v komplexe a správca budovy sa tam o to stara a má aj kľúče.Pokiaľ tam nie sú žiadne cennosti tak pohoda.

anonym_9c71c3
18. máj 2026

Vlastníme apartmán v Španielsku (Marbella), kupovali sme ešte v roku 2015.
Je v komplexe s recepciou, bazénom, fitkom, reštikou atď.
O cely servis sa nám stará externá firma, berie si za to okolo 37% z rezervácii. Každý rok si ho môžme vyťažiť na 4 týždne (upratovanie a služby - okrem reštiky free) - ak chceme na dlhšie, platíme smiešnu sumu za upratovanie a služby.

Využívame cca mesiac od polovice februára do polovice marca a cca dva mesiace október-november.

Ak by som kupovala apartmán v zahraničí tak len takýmto spôsobom.

autor
18. máj 2026
@anonym_9c71c3

O cely servis sa nám stará externá firma, berie si za to okolo 37% z rezervácii. Každý rok si ho môžme vyťažiť na 4 týždne (upratovanie a služby - okrem reštiky free) - ak chceme na dlhšie, platíme smiešnu sumu za upratovanie a služby.

Využívame cca mesiac od polovice februára do polovice marca a cca dva mesiace október-november.

@anonym_9c71c3 ďakujem za odpoveď🙂

patrike
18. máj 2026

Za tie peniaze, ktore das do jedneho pevneho miesta, mozes dozivotne chodit na dovolenky na rozne miesta. Spocitaj si to.

autor
18. máj 2026
@patrike

Za tie peniaze, ktore das do jedneho pevneho miesta, mozes dozivotne chodit na dovolenky na rozne miesta. Spocitaj si to.

@patrike alebo môžme chodiť tam a aj inam 🙂

anonym_6792d2
18. máj 2026
@anonym_9c71c3

@anonym_9c71c3
Neviem ale podla mna to je najhorsia forma investicie
Nehovorim len tak zo zavisti, aj my mame ale dom a robime si co chceme.

autor
18. máj 2026
@anonym_6792d2

@anonym_9c71c3
Neviem ale podla mna to je najhorsia forma investicie
Nehovorim len tak zo zavisti, aj my mame ale dom a robime si co chceme.

@anonym_6792d2 a kde ste kupovali dom?Ja sa bojím mať domček,pretože je okolo toho veľa roboty a určite nebudeme v roku až tak často prítomní.Ja som si vyhliadla už menší bytík ale zároveň to chceme mať naozaj ako druhý domov.

anonym_5cb66f
18. máj 2026

Bytik, domcek 🙄🙄🙄

autor
18. máj 2026
@anonym_5cb66f

Bytik, domcek 🙄🙄🙄

@anonym_5cb66f vy čo tu riešite?Keď nemáte čo k téme tak dovi😌

anonym_68de54
18. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_6792d2 a kde ste kupovali dom?Ja sa bojím mať domček,pretože je okolo toho veľa roboty a určite nebudeme v roku až tak často prítomní.Ja som si vyhliadla už menší bytík ale zároveň to chceme mať naozaj ako druhý domov.

@anonym_autor
Ano je to drahe a ked tam nechces byvat cast roku tak sa to neoplati my neprenajimame,.chod radsej do hotela. My platime 3000$ za bazen, gym, security a plus energie, ale cast roku tam byvame( plus rodina 😣 sa nasackuje) ale ked kupis dobru lokalitu tak ako tu isli ceny hore aj nam to pridalo + 50% .

billy_jean
Včera o 04:09

My máme v rodine apartmán na Gran Canarii a v Chorvátsku. Využívané sú intenzívne oba.

anonym_d497f3
Včera o 04:22

@anonym_autor velky pozor si musis dat na lokalitu a aj samotnu stavbu. Ked je nieco lacne, tak tak ma dovod. Napriklad, ze tam bude najma v zime (mimo sezonu) zla obcianska vybavenost. Dalej v Taliansku este viac ako v Spanielsku vycinaju "ocupas". Proste squaterri. Na "spravu" tiez niekoho potrebujes. Prasknut vodovodna trubka moze aj ked tam nebudete. Ak nemate lokalnu podporu, bude sa tazko riesit hocico. Zvazte aj dopravu (lieta tam - casto - nizkonakladovka?). Na koniec... bez realitky, co vsetko miestne vybavi (a tym myslim aj vsetky urady a dodavatelov po kupe by som sa bal to robit)... velku opatrnost pri "vyhodnych" ponukach...

blondiee83
Včera o 06:15

Mame apartman pri Balatone. Jednak sme to brali ako investiciu (medzicasom stupla cena nehnut. na asi dvojnasobok, kupovali sme ho tesne pred covidom) a na oddych. Za necele 3 hodinky sme tam autom, cize si chodime oddychnut kedykolvek na predlzeny vikend. Plus ked sa nieco stane, sme tam tiez rychlo. Je to uzavrety komplex, spravca sa o vsetko stara. Ale s tym treba ratat, ze to aj nieco stoji-spravca, upratovacia sluzba, udrzba bazenu, zahradnik, pravid. revizie, dan z nehn. atd. Cize nestaci kupit, treba ratat aj s platbami na mesacnej baze. Ale nemenila by som, mame to tam velmi radi. Zariadili sme si to podla seba, nabytkom na mieru, kvalitnymi spotrebicmi a nedavame do prenajmu, len rodina a priatelia.
Ale ci by som si kupila nehnut.daleko v zahranici? Chcete to prenajimat? Oplati sa to? Za kolko to cca mozes dat na noc? My sme sa o yom bavili, manzel velmi chcel v Bulhatsku, potom na Cypre. Ale upustili sme od toho. Lebo je s tym kopec starosti. Plus nemame taku pracu, aby sme mohli odist na cele leto. A kvoli 2 tyzdnom je to zbytpcne. Za tie peniaze mozem chpdit po hoteloch desiatky rokov

patrike
Včera o 07:11
@blondiee83

Mame apartman pri Balatone. Jednak sme to brali ako investiciu (medzicasom stupla cena nehnut. na asi dvojnasobok, kupovali sme ho tesne pred covidom) a na oddych. Za necele 3 hodinky sme tam autom, cize si chodime oddychnut kedykolvek na predlzeny vikend. Plus ked sa nieco stane, sme tam tiez rychlo. Je to uzavrety komplex, spravca sa o vsetko stara. Ale s tym treba ratat, ze to aj nieco stoji-spravca, upratovacia sluzba, udrzba bazenu, zahradnik, pravid. revizie, dan z nehn. atd. Cize nestaci kupit, treba ratat aj s platbami na mesacnej baze. Ale nemenila by som, mame to tam velmi radi. Zariadili sme si to podla seba, nabytkom na mieru, kvalitnymi spotrebicmi a nedavame do prenajmu, len rodina a priatelia.
Ale ci by som si kupila nehnut.daleko v zahranici? Chcete to prenajimat? Oplati sa to? Za kolko to cca mozes dat na noc? My sme sa o yom bavili, manzel velmi chcel v Bulhatsku, potom na Cypre. Ale upustili sme od toho. Lebo je s tym kopec starosti. Plus nemame taku pracu, aby sme mohli odist na cele leto. A kvoli 2 tyzdnom je to zbytpcne. Za tie peniaze mozem chpdit po hoteloch desiatky rokov

@blondiee83 Presne tak. Mne sa pacia hory (Taliansko, Rakusko) a vzdy chodim inde. Nikdy by som nekupil nehnutelnost kdesi tam v horach. Financne to zmysel nedava, po odpocitani nakladov na spravu / dane / udrzbu to nevychadza ani pri zohladneni rastu ceny, co je navyse nieco hypoteticke. Volne peniaze investujem do akcioveho trhu a za vynosy mam 2 - 3 dovolenky rocne a to zdaleka nie je cely rocny vynos.
Kupit si nieco svoje ma vyznam pre dochodcov, ktori preferuju teplo. Typicky Briti takto nakupovali v Spanielsku a tam pekne vidno, ako sa veci rychlo menia, stacil Brexit a zrazu je vsetko zlozitejsie.

anonym_d497f3
Včera o 07:23
@martinmmartin

@martinmmartin ved ked tam nepusti premiera, tak vpoho 🙂 🙂 🙂

anonym_fa0b10
Včera o 07:36
@anonym_d497f3

@martinmmartin ved ked tam nepusti premiera, tak vpoho 🙂 🙂 🙂

@anonym_d497f3 pri občianskych nepokojoch a rabovaní vybielia byt

autor
Včera o 07:37
@blondiee83

@blondiee83 nechceme prenajímať ale chceme si to kúpiť skor aj ako taký prechodný domov a normálny byt sme hľadali.

anonym_d497f3
Včera o 07:40
@anonym_autor

@blondiee83 nechceme prenajímať ale chceme si to kúpiť skor aj ako taký prechodný domov a normálny byt sme hľadali.

@anonym_autor uz som to tu niekde pisal... chod v oktobri na veltrh byvania do Incheby... a vela si studuj medzitym - hlavne si vyhladaj nevyhody, aby si vedela, ake su rizika (vyhody urcite vies)...
Je to super vec, ale nie je byt ako byt (plati to vsade, aj na SK)...
A bez miestnej podpory / spravy by som do toho na 100% nesiel.
Lietaju ti tam tie nizkonakladovky niekam blizko?

autor
Včera o 07:46
@anonym_d497f3

@anonym_autor uz som to tu niekde pisal... chod v oktobri na veltrh byvania do Incheby... a vela si studuj medzitym - hlavne si vyhladaj nevyhody, aby si vedela, ake su rizika (vyhody urcite vies)...
Je to super vec, ale nie je byt ako byt (plati to vsade, aj na SK)...
A bez miestnej podpory / spravy by som do toho na 100% nesiel.
Lietaju ti tam tie nizkonakladovky niekam blizko?

@anonym_d497f3 ano lietajú asi hodinu odtial je letisko a chceme si zabezpečiť aj nejaké auto,ktoré bude používané iba tam aby sme sa všade dostali.

patrike
Včera o 07:48
@anonym_autor

@anonym_autor Nechces prenajimat, to radikalne meni ekonomiu toho celeho. Spocitaj si :
- nakupna cena
- rocne naklady (fond oprav, energie, dane, smeti a podobne poplatky)
- kolko mesiacov v roku tam planujes stravit
- cestovne naklady (auto / letenky)
Vlastne hovoris, idem strcit peniaze do ciernej diery druhej domacnosti 1000 km daleko. Stale dobry napad ? Vynos s toho bytu mat nebudes, len stratu.

patrike
Včera o 07:50
@anonym_autor

@anonym_d497f3 ano lietajú asi hodinu odtial je letisko a chceme si zabezpečiť aj nejaké auto,ktoré bude používané iba tam aby sme sa všade dostali.

@anonym_autor Cize dalsi naklad navyse este k bytu, tomu hovorim financna gramotnost. Trvalo auto tam = ich cena poistky + naklady na servis a udrzbu + nakupna cena.

autor
Včera o 07:52
@patrike

@anonym_autor Cize dalsi naklad navyse este k bytu, tomu hovorim financna gramotnost. Trvalo auto tam = ich cena poistky + naklady na servis a udrzbu + nakupna cena.

@patrike vy budete asi finančný poradca 🤣

autor
Včera o 07:54
@patrike

@patrike moja kamarátka ma apartman v bulharsku a taktiež ho neprenajima.Boli sme tam v lete a zadarmo.Vždy pred odchodom vypína elektriku aj vodu a platí naozaj drobné.Chodi tam aj počas zimy,keď si chce oddýchnuť.Zatial žiadne sťažnosti a ten apartman vlastní už dobrých 5rokov.

Strana
z3