Ktorú banku odporúčate na dofinancovanie?

ankare
14. feb 2017

Ideme kupovať byt. Banka nám schválila úver na kúpu bytu. Keďže nemáme 2. nehnuteľnosť na založenie a chceme byt prerobiť, potrebujeme dofinancovať asi 13tisíc.
Ktorú banku odporúčate? Koľko budú splátky a koľko celkovo zaplatíme?

richardhudec
14. feb 2017

@ankare Koľko máte rokov? Podľa toho sa určí splatnosť úveru a teda aj splátka. Úrok počítajte že je možné dostať 1,39% s fixom na 3 roky a 1,49% z fixom na 5 rokov. Ktorú banku odporúčame? No najlepšie tú, v ktorej už máte schválený prvý úver, keďže banky väčšinou chcú mať aj založený k hypotéke bežný účet a občas aj s plnením nejakých podmienok. Takže nemá zmysel riešiť inú banku.
A koľko celkovo zaplatíte? Opäť záleží od splatnosti úveru v rokoch a podľa toho sa to dá vypočítať.
Samozrejme je potrebné počítať s poplatkom za posudok (ak neplatí banka), kataster (ak neplatí banka) a spracovateľským poplatkom (ak neodpustí banka).

magmolatus
15. feb 2017

@ankare Obehni si banky a uvidis. Vacsinou k hypo davaju aj moznost spotrebneho uveru.
Tak ako pise Richard, zalezi to od mnoho faktorov. A na internete mas mraky kalkulaciek co ti spotrebak vyrataju tak od oka.

richardhudec
15. feb 2017

@magmolatus Pani ale chce hypotéku na dofinancovanie, nakoľko má čo založiť a je lepšie mať 1,5% úrok na hypotéke ako 6-8% úrok na spotrebáku ;)

ankare
autor
15. feb 2017

@richardhudec
@magmolatus
Mam 30, manžel 32.
Naša banka je Unicredit.
Keďže za byt budeme platiť 135eur mesačne, sme schopní za prerábku platiť max.80eur mesačne.
Do úvahy prichádza jedine spotrebak, keďže nemôžeme ničím ručiť.
Financacka nám odporučila PSS, lebo tam sa da zobrať pôžička na 30rokov, keďže sú teraz pre nás prioritou nízke splátky. A po fixácii to refinancujeme spolu s úverom na byt.
Co na to hovoríte?

magmolatus
15. feb 2017

@richardhudec
V podstate aj nieco hovorite, ale pani pise ze ide byt este len kupovat.
@ankare
Pisete moc malo na to aby sa vam dalo jednoznačne poradit.
Takze chybaju informacie typu:
1. Je to uver pre mladych? Lebo je tam nejaky limit prijmu.
2. Beriete 100 percent sumy na kupu?
Banka vam ochotne da aj 100 percent sumy a sumou myslim hodnotu bytu podla znaleckeho posudku.

Ale ak chapem to ze uz asi viete co by stala hypo a peniaze nemate a chcete tak jedine spotrebný úver.

Osobne by som do pss nešiel. Skuste aj iné poradkyne. Kazda ma ine kontakty.

Posielam aj ss.

ankare
autor
15. feb 2017

@magmolatus Áno, je to úver pre mladých. Áno, banka nám uznala 100% ceny bytu.
Iné banky neponúkajú možnosť 30 rokov splácania.

magmolatus
15. feb 2017

@ankare
Urcite to nenechavaj len na poradkynu, ale obehaj si to aj sama. Zisti si ake su moznosti zrychleneho splacania, ake su podmienky pri refinancovani po fixe a podobne. Každá banka to ma inak.
Naozaj zalezi na tom co vlastne chces a ako by sa mohla situacia vyvíjať.
Šetriť pri dietati moc lahke nie je. A prerabat byt a byvat v nom tiez nie je med lízať. Toboz ak je tam krpec.

richardhudec
15. feb 2017

@magmolatus Prečo by si do PSS nešiel? Na dofinancovanie keď sú prioritou nízke splátky je to ideálna voľba. Samozrejme treba zvážiť aj ponuky ČSOB SS a Wustenrot SS.

richardhudec
15. feb 2017

@magmolatus Aha, zle som čítal. Ja som v prvom príspevku čítal, že máme čo založiť namiesto nemáme čo založiť :D
@ankare Tak keď je priorita nízka splátka, tak potom PSS, Wustenrot SS, alebo ČSOB SS. Úrok bude nižší ako pri spotrebáku a splatnosť si viete natiahnúť na dlhšie obdobie 🙂

magmolatus
16. feb 2017

@richardhudec neviem to nejak presne zdovodnit.
Kolega bral hypo u CSOB a nepozdavalo sa mu pocitanie urokov a po pol roku odisiel.
PSS tvoria z tvojich akoze splatok nejaky setriaci fond ktory nesplaca uver ale urocia ti ho. A urok je samozrejme nizsi ako uver.

Proste vsetci klamu a tahaju za nos, len aby dostali klienta.

@ankare
Len poznamka ohladne spotrebakov, tak moc sa bankam nepaci ak chces spotrebak rychlejsie splacat, riadne citaj zmluvne podmienky a pytaj sa.
Mi sme spotrebak nebrali, ale ked sme prerabali tak sme to robili z toho co nam ostalo a pomaly, slo to sice 2 roky ale dali sme to. Samozrejme ze u teba je situacia ina, uz mas dieta, mi sme ho nemali. A mi sme ho prerabali a byvali sme tam, tak si vies predstavit tu apokalypsu v byte. Vsade stierky, kleber, dlazdice, Ytong, elektricke kable a podobne.

ankare
autor
16. feb 2017

@magmolatus
@richardhudec
Presne tak, priorita sú pre nás nízke splátky. Preto PSS sa nám zdá najlepšie riešenie. Financacka nám to aj sama navrhla a pritom s nimi zmluvu nemá, nebude mať teda z toho nič. Riešime si to sami, ona chce len na to dohliadnut, keďže má prehľad o produktoch a dozrie na to, aby sme obišli co najlepšie a zbytočne nám tam nenabalili drahé zbytočnosti.
Všetko by bolo jednoduchšie, keby založíme 2. nehnuteľnosť. Ved dofinancovať potrebujeme max.13tisíc. Hneď po prerobeni bytu by hodnota bytu určite stúpla o takú sumu. Byt je neprerobeny a môj muž je stavbar, okrem elektriky a vody si spravi všetko sám. Teda po cca. polroku by sa odnalo bremeno z ťarchy. No chápem rodičov aj svokrovcov, že sa boja ručiť. Ja by som sa tiež určite bála, nie je sranda prísť o strechu nad hlavou. No to riziko by bolo fakt malé a trvalo by to chvíľu. Ale čo už, musíme narábať s tým, čo máme, teda inak to dofinancovať. Máme rezervu asi 3500eur, ale chceme to nechať nedotknuté. Predsa sa môžu vyskytnúť situácie, kedy tie nasetrene peniaze budeme nutne potrebovať. Aj auto sa môže pokaziť, proste treba rátať so všetkým.
Určite chceme byt prerobiť hned teraz. A všetko. Zatiaľ máme kde bývať, sme u mojich rodičov, teda nás nič až tak nesuri. A veru, mame dieťa a s ním to už taká sranda nie je, chceme ozaj prísť do hotového. Inak sa dalo šetriť, kým sme robili obaja a zniesli by sme aj stavenisko v byte, ale s malým by som do toho nešla.
Ľahšie sa nám bude dýchať, keď začnem aj ja robiť.
Ďakujem Vám, chlapi!

magmolatus
16. feb 2017

@ankare Este si zisti ako je to s refinancovanim, ked pises o tej tarche na byt rodicov, svokrovcov, lebo refinancovat uver pre mladych je trochu komplikovanejsie, kedze cast hypo za teba plati stat. Takze ho budes musiet vratit ak to refinancnes do urcitej doby. Su to 4-5 rokov. Su tam nejake moznosti ale ... to je zase na inu debatu. Takze sa pytaj aj na take alternativy v bankach aby si vedela do coho vlastne ides.
Ty musis najlepsie vediet v akej financnej situacii si a ako sa vies s financiami hybat a podla toho stavat aj plan 🙂
Toto ti na zaciatku nikto nepovie, kazdy ti chce dat len hypoteku a cim viac tym lepsie.
Apropo nikto nepracuje zadarmo, ani poradkyna.

ankare
autor
16. feb 2017

@magmolatus refinancovat som myslela ten spotrebak. Druhu nehnuteľnost sme nezakladali, len náš byt.
Jasne, ze poradkyňa žije z nás, ja som poukázala len na to, že z PSS nemá žiadne peniaze za sprostredkovanie.

janjochmann
17. feb 2017

@ankare pochvala za tú rezervu, často bohužiaľ ľudia idú nad svoje možnosti, bez rezervy a ešte viac sa zadlžujú, a potom je ťažké z toho von. Určite na rezervu siahnuť len v prípade nepredvídaných udalostí.

Tak ako písal richardhudec, v tomto prípade by ste to dofinancovanie mohli riešiť niektorou stavebnou sporiteľnou, kde tie splátky budú nižšie než pri spotrebáku.
Ale rátajte s tým, že za celú dobu úver preplatíte cca 1,5-1,7 násobne. Čiže ak si požičiate 13000, vrátite za celú dobu spolu cca 21000.

Samozrejme, môžete refinancovať v banke, ale to predpokladá že budete mať čím ručiť. Nerátajte s tým, že ak investujete do bytu 13 tisíc, tak jeho hodnota o 13 tisíc vzrastie, takto to nefunguje. O niečo pravdepodobne vzrastie, ale zďaleka nie o investovanú sumu, najdôležitejšia pre hodnotu bytu je jeho lokalita a tú rekonštrukciou nezmeníte.

ankare
autor
17. feb 2017

@janjochmann Ja som taky typ človeka, že rátam vždy aj s tým horším a musím mať zodpovedané všetko, čo mi nie je jasné. Preto sa niekedy aj zbytočne dopredu strachujem, ale chcem byť pripravena na všetko.
To áno, preplatime veľa. Čím dlhšia doba splacania a nižšie splátky, tým horšie. 😑
Pri refin. ale nemôžeme ručiť našim bytom, však? Keďže nebude náš, ale vlastne bankin. Pokiaľ nebude splateny.
Myslím, že byť ma dobru lokalitu. Je vlastne v centre, ale na vysokom poschodí. Hneď vedla je obchod, blízko skola a škôlka, zastávky... Je orientovaný na JZ. Má viac balkónov. Bytovka patrí medzi najväčšie v meste. Má 2 veľké výťahy a byty majú veľké kuchyne. Dúfam, že sme si dobre vybrali.

janjochmann
18. feb 2017

@ankare nech sa vam dobre byva 🙂

Po nejakom čase môžete skúsiť refinancovať - spojiť oba úvery dokopy, či už v tej banke kde máte úver teraz, alebo v inej, ak bude hodnota bytu dostatočná.

Keďže máte úver pre mladých, najskôr môžete refinancovať po 4 rokoch, aby ste nemuseli vrátiť štátny príspevok. Aj keď monmentálne sa chystá zmena spôsobu dotovania hypoték pre mladých, takže uvidíme aké to budú zmeny a či sa budú týkať aj už čerpaných úverov.

Ešte poznámka k tomu úveru pre mladých - bohužiaľ rôzne banky pristupujú k spôsobu uplatňovania príspevku pri týchto úveroch rôznym spôsobom, čo pre klientov znamená, že rovnako vysoký úver s rovnakou sadzbou v dvoch rôznych bankách pre klienta znamená veľký rozdiel na zostatku úveru po 5tich rokoch. Počas tých 5tich rokov síce splátky vyjdú v tomto prípade rovnako, ale tento rozdiel na zostatku (čiže zostatok dlhu) môže byť aj 2000-2500 eur ...