Ktorú banku zvoliť na investovanie do fondov?
Poraďte prosím do ktorej banky investovať do fondov ? Ide o sumu cca 2000 EUR.
Otvor si ucet u brokera, nie v banke..
@anonym_a9e558 a myslis, ze je to dobry napad aj pre zaciatocnika v investovani? Otvorit si ucet u brokera a nie v banke? Zaujima ma to, tiez toto teraz riesim. Dakujem za odpoved.
@anonym_a9e558 a myslis, ze je to dobry napad aj pre zaciatocnika v investovani? Otvorit si ucet u brokera a nie v banke? Zaujima ma to, tiez toto teraz riesim. Dakujem za odpoved.
@anonym_f50bac ak si zaciatocnik a nic o tom nevies, zapatraj v okoli a skus poprosit niekoho kto tomu rozumie, nech ta uuvedie do problematiky..
@anonym_autor ja som si otvorila ucet cez xtb a investujem tam. Najskor som si pozrela od Dubca niekolko videi, potom jeho Akademiu investovania (prirucka) a cez chatgpt som si zostavila portfolio ETF fondov podla mojich preferencii, cielov a doby investovania. Mam tam viacero financnych planov (na dochodok, pre deti, na stavbu domu) a kazdy z planov ma trochu ine zlozenie a strategiu.
@anonym_autor Odporúčam kryptomeny na začiatok na získanie kapitálu rýchlejšie. Ja som dokázal 97% zisk za necelý mesiac. Potom klasika SPY a individuálne akcie.
@anonym_6f945c Až na to že tam nie je nijaká produkcia, zisk je len strata iných účastníkov kolotoča...
@anonym_autor Odporúčam kryptomeny na začiatok na získanie kapitálu rýchlejšie. Ja som dokázal 97% zisk za necelý mesiac. Potom klasika SPY a individuálne akcie.
@anonym_6f945c kryptogram je najnestabilnejšia investícia. Ten kto nevie, nezarobí…
Nie je dobrý nápad do toho ísť keď o tom nemáš ani paru
@anonym_autor Osobne, ak su to tvoje "posledne peniaze", tak by som ich dal radsej na terminak / sporiaci ucet. Lebo je to malicko a ak fondy klesnu, musis byt pripravena to znasat dobre... Vo vseobecnosti by som investoval radsej pravdielne (kludne aj male ciastky / par desiatok eur)...
Ahoj. Do banky určite nie, nizke zhodnotenie + musis platiť daň 19%. Broker moze byť pre začiatočníka komplikovaný, odporúčam Slovensku firmu finax. Je kontrolovaná NBS, garanxny fond vkladov do 50k, iba pošleš peniaze a za teba kúpia ETF fondy, ak ich držíš aspoň rok sú oslobodené od dane takže len zisk. Ak použijete tento link máš 1000€ spravované bez poplatku
https://www.finax.eu/sk/invite/1/3d072501?sourc...
@anonym_a9e558
Ak to má byť jednorazová investícia resp. nebudú pravidelné vyššie vklady, tak broker nie je najlepšie riešenie.
@anonym_autor rozhodne v žiadnej! na to je broker. XTB, Interactive brokers, finax, portu, EIC (s poradcom) a podobne. Zaleži či si na to trufate sami, alebo potrebujete pomoc. Sólo cesta (XTB, IBKR) je síce takmer zadarmo, ale so všetkou zodpovednostou za to ,čo si kupite. Musíte vždy vedieť, čo robíte, to je absolutny zaklad. Pri ceste cez sprostredkovatela sice platite vstupny poplatok a aj priebezny poplatok, ale mate človeka ktory sa postara a doda potrebny servis (aspon by mal, ak je kvalitný a robí svoju prácu eticky). Banka vam prioritne bude ponukat ich aktivne riadene podielove fondy, ktore trpia už len tym, že su podielove-neplati na ne časovy test ( na rozdiel od ETF, kde po roku držania neplatite dan zo zisku). moj nazor
@juraj771
Odporúčať brokera len preto, že sám máte z toho finančné výhody, je dosť neetické, hlavne, ak to ani neuvediete. Finax nie je najlepší a z dlhodobého hľadiska ani finančne výhodný.
@draik nemas celkom pravdu. Broker je vyhodnejsi len vtedy ak zarobis u neho viac ako u Portu, ci Finaxu. Plno ľudi to neda a spadne do tradingu, opcii , ci krypta. Brokeri z etf nemaju skoro nič.Preto maju pekne farebne apky, kde vidis zelene a cervene cisla, neustale sa meniace cisielka hodnoty akcii, chodia upozornenia zlato pada, bitcoin rastie, spravy z vyznamnych zasadani atd. Mnohych to zlaka a mnohi si zlozia zle aj tych par etf. Casto sa S&P prekryva s Nasdaqom , riesia ESG, ci zameranie na jeden segment trhu. Dalsia vec je aj podpora v padoch vydrzat, v XTB, ci IB ta nik neupokoji zrozumiteľnym vysvetlenim zachovať kľud. Mnohí potrebuju aj toto aby v nudnych etf vydrzali. Ľahko ľudia hovoria pri 8000 eurach to dam vydrzim 30% pad a prihodim, ale maj ako ja vyse 220k a potom kukaj na pad. Prezil som , ale obnovy boli rychlo, najprv Covid, tam som vtedy tolko nemal, potom zaciatok vojny tam uz to bolo blizsie tejto sume, ci by som ale dal napr. 7.rocny pokles so stagnaciou psychicky, kto vie snad hej. Koľkí z ľudi to daju samy, aj z mnohych tu, co odporucia brokerov?
Spravne je povedať- ak vies ako na to a spraviť si aj rebalans a ovladas emocie( a ver mi, emocie aj vyrovnaneho cloveka pri vysokych sumach zradia) , vtedy broker. Ak nevieš tak niečo ako Finax, Portu.
Rozhodne Etoro, viete pozerať porfólia aj inývh investorov, ich zhodnotenie a inšpirovať sa, tkže ideálne pre začiatočníkov ale aj pokročilých.
@anonym_autor určite v žiadnej 🙈 kontaktujte ma a vysvetlím vam prečo a ukážem podstatne lepšie možnosti 🙂 martina.gengel@gmail.com alebo 0911 476 514
@juraj771
Odporúčať brokera len preto, že sám máte z toho finančné výhody, je dosť neetické, hlavne, ak to ani neuvediete. Finax nie je najlepší a z dlhodobého hľadiska ani finančne výhodný.
@draik vo finaxe som plus 20%, držím etf viac ako rok takže neplatim dane, spadajú pod NBS a patria do garančného fondu. Čo viac chces.
@juraj771
Finax má akože najvyššie zhodnotenie na trhu? (Btw. chváliť sa 20%, ak to je za rok, nie je zase nič extra, a to hovorím ako človek, ktorí investuje, nielen pasívne, a baví ho to, hoci neživí). Ostatní brokeri nespadajú pod ročný test pre oslobodenie? Nemajú žiadnu akože ochranu?
Ešte raz, úplne na hulváta tu odporúčate niečo len preto, že máte z toho sám finančnú výhodu. Firiem ako Finax je xy, keď už niekto nechce/netrúfa si ísť na priamo.

Otvor si ucet u brokera, nie v banke..