icon

Kúpa bytu

16. jún 2022

Ahojte, idem sem písať ako neschopná blbka, ale rozhodujem sa, teraz potrebujem zvážiť možnosti, ktoré mám a keďže som ešte nikdy nič také neriešila, chcem sa poradiť dso skúsenejšími. 🙂

Chcem si kúpiť byt, avšak vlastním aj polovicu bytu, ktorú som zdedila po otcovi, v tomto byte býva mama, ale teda som vlastnikom polovice. V prípade, že si kúpim svoj byt, potrebujem nejako ručiť pri hypotéke aj týmto prvym bytom a teda potrebujem súhlas mamy? Alebo túto nehnuteľnosť môžem vynechať, prípadne ručiť svojou polkou, bez jej súhlasu?

S ex mám dieťa, ale všetky prídavky a neviem ešte čo, je vedené na jeho meno, toto si podelime na polovicu. Výživné nemám. Ako sa mi bude dieťa odratavat z hypotéky? Ja mám s ex ústnu dohodu, že na väčšie výdavky ak bude treba, na dieťa by prispel. Neviem či by s ním bola možná dohoda, že by teda dával výživné napríklad 100e, aby som mala niečo pre banku, asi nie. Toto možno budem s ním riešiť v priebehu života, ex chce striedavku, ale ja ratam s tým, že je možné, že syn sa rozhodne, že chce bývať so mnou a teda bude viac času aj tráviť u mna.

Kde mám začať?

Mám ísť do banky najskôr, by mi vyrátali akú sumu sú schopní mi požičať?

Alebo si mám nájsť hypotekárneho poradcu? Alebo je to zbytočnosť?

Mám osloviť realitku pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti? Nechcem vziať prvé čo príde, ale mať možnosť si urobiť prehľad. Či mám iba sama pozerať inzeráty? Keď už sa vhodný byt zjaví, a ja nebudem mať to schválenie hypotéky, tak mi ho výfuknu... Neviem, že ktorý krok ako prvý, asi tá banka? Ale dá mi banka predschvalenie hypotéky, keď nemám nehnuteľnosť ešte vybratú? Ja vôbec neviem ako toto funguje.

Ďakujem za pomoc.

Strana
z2
autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

maximálne výška, ktorú Ti vie banka poskytnúť sa počíta z čistého a plus potrebujem k tomu aj iné info, ktorú tu asi rozoberať nechceš🙂 napíš mi súkromku

aduskatt
16. jún 2022

nie, mne klient nič neplatí🙂 ani za rady nič neberiem🙂))))))

autor
16. jún 2022

@aduskatt to sú ake info prosím? 🙂

rohypnol1
16. jún 2022

Tak 50000 je slusny zaklad, zivnost zaloz hocikedy, ked to bude popri zamestnani, banke je to jedno. S tymto prijmom a usetrenou cisstkou ti hypo na mensi byt vyjde bez zakladania maminho bytu 🙂 tak drzim palce 🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

iné úvery, povolené prečerpania, kreditky atdatd🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

ide o to, že maximálna výška všetkých úverov, ktoré môžeš dostať (teda vrátane kreditky, povoleného prečerpania, spotrebných úverov) môže byť 8 násobok čistej ročnej mzdy - takže Tvoj čistý zárobok (okrem toho, čo máš v práci sa v niektorých bankách dá zobrať do úvahy aj oficiálne výživné) vynásobíš 12 a potom 8 a vieš, na čom si s výškou hypotéky

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

no a odrátaš si od toho limit všetkých iných úverov a kariet a prečerpaní a máš výšku hypo, s ktorou môžeš počítať

autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

no, za predpokladu, že zrušíš povolené prečerpanie, kreditky atdatd, tak to vychádza tak ako píšeš.......

autor
16. jún 2022

@aduskatt a teda kde sa lepšie oplatí hypotéka v ktorej banke? Z mojej trojice, Tatra, slsp, mBank?

andrejkap123
16. jún 2022

Tatra ma dlhodobo najvyssie uroky. Sla by som bud do vub, slsp alebo csob.

autor
16. jún 2022

@andrejkap123 ďakujem

aduskatt
16. jún 2022

podľa toho, čo preferuješ🙂 či Ti ide o najnižší úrok, o dobré služby, o poplatky pri spracovaní, alebo neskôr poplatky za vedenie účtu, fixácia...nedá sa jednoznačne univerzálne povedať, že ideálna je tá, alebo tá. Mbank má z tých Tvojich bánk najvyššie úroky, ale nemá poplatok za spracovanie úveru......takže si treba sadnúť, spočítať a rozhodnúť sa, ostatné dve majú poplatok, každá iný, ale majú zasa nižší úrok. Každá má iný poplatok za vedenie účtu..........ja by som si netrúfla teraz len tak streliť, kam máš ísť podať žiadosť

autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

Za mňa ideálne nájsť si poradcu, porozprávať sa s ním, čo chceš. On by Ti mal spraviť ponuky a vysvetliť (aspoň ja to tak zvyknem robiť) a vyberieš si, čo je pre Teba fajn. Mám klientov, ktorý už majú vyhliadnutý byt, ale mám aj takých, ktorí idú opačne, že najskôr banka, potom byt alebo na základe toho, že viem, ako sú na tom a do akej sumy nehnuteľnosti vieme ísť, im hľadám byt a keď nájdeme, máme už odkomunikované financovanie a potom už len "rozbehneme vlak" 🙂 Moc držím palce, aby sa Ti podarilo všetko, ako si želáš🙂

aduskatt
16. jún 2022

a keď chceš ísť ma to sama, tak si pobehaj banky, kde Ti čo ponúknu a potom si vyber - ale pýtaj sa aj na poplatky, vedenie účtu atdatd. a keď už budeš vedieť, s čím môžeš rátať, hľadaj byt

autor
16. jún 2022

@aduskatt ďakujem si veľmi milá 🙂

aduskatt
16. jún 2022

ja rada🙂)))))) teším sa, keď je niekto spokojný

autor
16. jún 2022

@aduskatt tak to ešte len budem snáď 🙂

aduskatt
16. jún 2022

dúfam🙂 budem rada, keď mi dáš vedieť, ako si dopadla🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
16. jún 2022

chápem Ťa a držím palce

mahalo
17. jún 2022

Nikto ti nepovie, ktora banka sa ti najviac oplati. Banky maju rozne ponuky, ale aj rozne poziadavky. Na to uz je hypoporadca, ktory najde najlepsiu moznost. Urcite ti odporucam ist cez hypoporadcu. Pomoze ti to a teba to nic stat nebude. Kreditku pred ziadostou urcite zrus.

autor
17. jún 2022

@mahalo ďakujem

Strana
z2