icon

Kúpa bytu a nedoplatok za energie po predšlom majiteľovi

montana28
20. júl 2021

Ahojte ako by ste riešili situáciu kúpili sme byt a nasťahovali sme sa 6.6 s tým ze sa urobil prepis energií a stavou všetkým meračov ktoré boli aktuálne všade na príslušné úrady sme to dokladivali ale pani na bytovom podniku nás zapísala ako platicov až ku 1.7.2021 nakoľko sme. Nemali ani list z katastra s tým ze tvrdia ze naše podľa zákona sú až od 1.7.2021 a ostatné musí hradiť majitel(podľa mňa mu to bude vyúčtovanie v preddavkoch a my budeme mat nedoplatok) ale odmieta zaplatiť platby za mesiac jún kde stále figuruje jeho meno a stále mu chodí pošta na našu adresu a to. Nevravím o tom ze tu m stále nahlásený trvalý pobyt ako byste riešili túto situáciu? Ďakujem. za rozumné rady

Strana
z2
montana28
autor
21. júl 2021

@zuzanka.zuzu mali sme odovzdanie bytu do 20 dní od vyplatenie a bolo to 8 týždňov od vyplatenia sankcie neboli nakoľko s tým predávajúci nesúhlasil a realitke neriešila od aplatenia zálohy defakto nič urobila nám kupno predajňu zmluvu ktorú B som si aj ja vytlačila z internetu a tým to končilo dala ruky odtoh preč a povedala nám že s predávajúcim ze ťažká komunikácia a my si mame všetky veci s nim riešiť sami takže taku mame úžasnú skúsenosť

stella14
21. júl 2021

@montana28 bytové družstvo vie urobiť nový predpis preddavkov len od začiatku mesiaca. V podstate je jedno, kto jún zaplatí, je to na dohode. Pokiaľ máte nahlásené na bytovom družstve stavy meračov tepla, vodomerov, tak Vám príde vyúčtovanie budúci rok do konca mája za mesiace 7-12/2021 na základe týchto stavov, teda vašej spotreby tepla a vody od nahlásenia. To neznamená, že automaticky bude mať bývalý majiteľ preplato a vy nedoplatok.

kristind
21. júl 2021

@zuzanka.zuzu len v tom nevidím žiadnu morálnu stránku 😂 mali sa dohodnúť s majiteľom, že jún nech zaplatí a oni mu dajú na ruku tú alikvotnu časť od 6.6. Alebo naopak a on im vráti za dni od 1.6. do 5.6. Však na bytové sa platí predpísaná suma, nemal by byť problém to vypočítať. Je to len o dohode pôvodného a nového majiteľa. Ja sa nedivím novému, že nechce zaplatiť za nich vlastne celý mesiac

veltraud
21. júl 2021

mali sme podobnu situaciu. byt sme uz mali k dispozicii, kym prislo k prepisu na katastri. Teda, dali nam ho k uzivaniu hned po hypo a prepis na katastri je az nasledne. Na bytovom podniku to prepisat nechceli, kym nebol LV. Mesiac, ktory bol oficialne na predchadzajucich majitelov, sme platili my - dohodli sme sa na tom dopredu (oni museli pri predaji bytu dolozit potvrdenia, ze nemaju dlzoby na bytovom podniku). Potom bolo vtipne pri rocnom vyuzctovani, ked nam tuto platbu zaratali do nasho preplatku, parovali podla cisla uctu, nie VS. Kedze aj povodni majitelia mali preplatok, nechali sme to uz tak. Chceli sme im to zaplatit, ale kedze sa v tom prechodnom obdobi v byte nebyvali, spotreba bola nizka, nikomu sa s tym nechcelo zapodievat 🙂. ozaj su to take drobne v porovnani s cenami bytov, ze ani "z principu" sa to neoplati ani jednej strane riesit

montana28
autor
21. júl 2021

@kristind bola pred tým navrhnutá aj alikvitna časť s tým ze to odmietol že mu dáme peniaze a on vyplatí a ze nech nám donesie potvrdenie k dohode nedošlo z jeho strany

montana28
autor
21. júl 2021

@veltraud no bohužiaľ sme natrafili na zlu realitu ktorá nič neurobila len kupne zmluvy aj to sme mali skomolene mena a býval majitelia nás zdržiavali pri všetkom čakali sme mesiac a pol kým dolozia doklad ako sa dostali k nehnuteľnosti a Jázd jedna vec co sme s nimi riešili bol pre nich problém kebyže ma ísť všetko tak ako ma plus mínus kašlem nato ale už sme na nich vysadený tak preto riešime somariny zálohu sme dali vo februári keď sme videli aj nehnuteľnosť a v júni nám odovzdali byt v dezolátnom stave ale keďže už bola vplaena hypotéka a všetky veci s týmto súvisiace už sme to nechali ale tieto záležitosti chceme už spravodlivo ale dohovor nieje možný takže tak

kristind
21. júl 2021

@montana28 v tom prípade, ale ten nedoplatok za jún príde jemu. Vy ste zapísaní od 1.7. a odvtedy vám budú počítať aj ročné vyúčtovanie. Čiže on bude ten, kto to bude spätne riešiť. A ak to naozaj nevyplatí a ani dohodou od vás nevezme peniaze za alikvotnú časť, tak s tým nemáte moc, čo spraviť. Jedine sa dohodnúť, nech vám dá podklady k platbe, zaplatiť celý mesiac a vykašľať sa na tých 5 dní. Potvrdenie o zaplatení budete mať, že to išlo z vášho účtu. Už viac asi ozaj nič.

moni73
21. júl 2021

@montana28 nech citam jak citam... o co ti ide? On ma zaplatit jun, pritom vy ste tam uz byvali. Bud by som mu najomne za jun zaplatila (moralne a eticke), alebo nie a jemu bude 1 platba chybat (napriek tomu moze mat preplatok). Pises, ze bude mu vyuctovane v preddavkoch. Co to je? Su preddavky a raz rocne sa vyuctuju.

tomas97
2. aug 2021

Kriste 😅 ... keď som kupoval byt tak sme energie riešili tuším k 6.12. Zaplatila pôvodná majiteľka za 12. Musiac a spísali sme stav meracov. Ja som platil Normálne k 20.12. Preplatky a nedoplatky budú pri vyúčtovaní ukázané.

Strana
z2