Kúpa domu 30 km od práce
Ahojte,
kúpili by ste dom 30km od mesta (práce)? Zaujímal by ma váš názor, či je to podľa vás ďaleko, alebo by ste to v pohode zvládali, prípadne či to tak máte aj vy. 😄
@doriiis ako ja sama dochádzam zo Žiliny do Ružomberka do školy hodinu..ale beriem to ako dočasnú záležitosť, kým doštudujem.
Keďže my s mužom máme prácu buď do 10 minút busom alebo na pešo a máme tak aj škôlku tak pre nás by to bola zbytočná komplikácia 😊 to je veľmi individuálne pre niekoho by to bolo lepšie pre iného horšie. My sme nikdy nezvažovali kupovať nehnuteľnosť niekde na dedine, preferovali sme mesto kvôli blízkosti všetkého a praktickosti 😊
@123kika1234 To máš 60km denne, za mesiac cca 1500km, za rok cca 17 000km len do práce, spočítaj si náklady na benzín, amortizáciu auta, ak máš partnera tak krát 2, budete pracovať len na autá, za mňa nie. Viem že v tých dedinách na konci sveta sú pozemky a domy lacnejšie, ale dáš menej za dom a preplatíš to na aute. Ak nemáte na dom to 10 km od práce radšej ostať v byte.
@kris_tin257 My chceme kúpiť dom, takže v meste bývať je nereálne pre nás, no chceli by sme najradšej niekde bližšie bývať, ale ide do úvahy aj dom, ktorý je takto ďaleko..
@marsmykkok Máme, no ešte hľadáme stále..
@marsmykkok Manžel má aj niektoré dni home office, takže úplne každý deň by nedochádzal, no a ja študujem prípadne pracujem z domu tiež..
@123kika1234 my sme s mužom kúpili dom na dedine a máme to 35km ja do práce a on 44 ale za ten kľud to stoji
@123kika1234 pri rozhodovaní by dosť zavážila občianska vybavenosť tej ktorej dediny, o tom si nič nepísala
Pre mňa je to ďaleko. My sme kúpili dom v mestskej časti Žiliny. Mojou podmienkou bolo, aby som v prípade nutnosti mohla ísť do/z prace pešo a deti do školy tiez. Ale mam kolegov, ktorí dochádzajú ku nám do práce napr. z Martina (do ZA cca 30 km), dokonca aj z Trencianskych Teplic. Mužovi kolegovia stavali domy v Kotrcinej Lucke (cca 15 km), no pre mňa je to ďaleko.
@katica06 celkom v pohode, je tam škôlka aj škola, potraviny atď.. len je to trošku diera 😅
@123kika1234 zalezi kolko by trvala cesta do mesta. Km su ok, ale ak su tam dennodenne zapchy a cesta trva hodinu a viac, tak nie.
@123kika1234 to je super, sú ,,diery,, kde není ani obchod, ani krčma, ani mš,zš
No je rozdiel 30km napriklad z Kosic do Presova (za 21 minut si tam po dialnici) a je rozdiel 30km z Kysuc do Ziliny (cestujes aj viac ako hodinu v zapchach bezne). Alebo (ked spominas tu Zilinu) tak spoza Strecna. A podobne. Ty sama musis vediet ze ak je to 30km, ci je to aspon "normalny" smer. Ja som tak dochadzala do prace a nie, mne to napr za to nestoji, riesila som potom byvanie blizko prace a je to na nezaplatenie. Naklady jedna vec, ale to mnozstvo usetreneho casu... ✌️
Nekupila.
@123kika1234 zalezi od mesta. V takej BA z jedneho konca na druhy v klasickej rannej spicke vies ist aj hodinu, co je zhruba tak daleko ako po dialnici do nejakeho mesta cca tych 30 km daleko od BA. na vyske som mala spoluziacku, dochadzala denne myslim zo samorina ci tak nejak, to je odhadom 30km a ked vyrazila skoro rano, cesta jej mimo hlavnu spicku trvala menej, ako ked som v ramci ba vyrazila ja napr. o 8:00.
napr. byvat v satelitoch bratislavy je casovo a dlzkou cesty plusminus rovnake ako sa v ramci ba prepravovat napr. z jedneho konca na druhy, obcas dokonca rychlejsie
Po dialnici , bez zapch ? Alebo obycajne sa tvoria velke zapchy ? Daka horska obec, cesta same zakruty ?
máme dom 80 km od BA v dedine s tromi predajňami Jednoty, z nich supermarket otvorená aj v nedeľu, teraz budú stavať aj Billu, niekoľko drogérií/farby laky, dvoje stavebniny, železiarstvo, elektro, dve kaderníctva, kozmetika a solárium, Harley pub, dve reštaurácie, kaviareň, pizzéria, cukráreň, jadranská zmrzlina-majiteľ je Chorvát, letné kino, kultúrny dom pred ním svietiaca fontánka, papiernictvo, tri predajne odevov a obuvi, domáce potreby, kvetinárstvo, dve pekárne, langoše, predajňa farmárskych produktov, bankomat, záhradnícke potreby, termálne kúpalisko, jazdiareň, knižnica, dve škôlky, zdravotné stredisko, lekáreň, očná optika, dve základné školy, prázdninový tábor pre deti, detské ihrisko, dva autoservisy, benzínka, optický internet, nová železničná stanica...cesta do BA trvá pohodlne novým vlakom hodinu. Cesta z domu alebo bytu v BA s MHD v zápche a preplnenom buse do práce v BA trvá tiež hodinu. Cena domu v dedine cca 100 tisíc, cena domu/nového bytu v BA cca od 300 tisíc. Rozdiel v cene sa pri dochádzaní denne vlakom pre dve osoby vyrovná približne o 100 rokov pri súčasných cenách dopravy. Cca 850 euro ročný lístok na vlak/osoba. Treba zvážiť pre a proti. Každému vyhovuje niečo iné.
@123kika1234 nevadí ze to je " trošku diera" 🙂 Uvidíš,ze ti dobre padne jed z takého uponáhľaneho mesta, prídeš na vidiek.Pokoj, kľud a svoj domček...🥰 Ja na tvojom mieste do toho idem.👍 Prajem ti,aby si sa správne rozhodla.🙂
My sme sa hlavne riadili vybavenostou dediny a aby to nebola velka diera kde budeme daleko od akejkolvek prace. Aktualne sme v NR takze sa snazime tahat dediny smer na BA. Ak by nam vsetko vyhovovalo tak 30km za mna nie je vela. Hlavne clovek moze o pracu hocikedy prist a hladat novu. A teda silno pochybujem ze sa ludia zase stahuju aby neboli daleko od novej prace.
@done a to kazdy, kto sa presuva vlakom do BA, tak robi rovno pri stanici, ze sa uz po vystupeni z vlaku nemusi presuvat to preplnenou MHD dalsiu hodinu do roboty? 😀
@zuzuliennka1 a takisto ti, zo satelitov pracuju vsetci hned na kraji BA, ze uz nemusia ist cez to mesto?
Milujem tieto porovnania 😂
15km od mesta,od prace.Vsetko cez dlhe dediny,takze 50tka stale az do mesta,do prace.Mame obaja auto,takze do prace obaja v pohode,dokonca muz od jari do jesene chodi na skutri,asi si aj kupim.Zere to 5l a jazdi na tom 2tyzdne do prace.Takze uspora riadna.
Kupovali sme pozemok na dedine a chceme stavať. Muž pracuje z HO a raz za 2-3 týždne ide do BA, takže on až tak nerieši. Ja som chcela tak max 30 minút dochádzania do práce. Máme syna, plánujeme ešte ďalšie dieťa. Keby sme ich nemali ani neplánovali, určite znesiem aj viacej, ale chcem byt aj s nimi po práci a škôlke. Ďalej myslieť na vyberanie zo škôlky/školy, aby ste si vedeli zariadiť - ja budem mať rodinu na blízku, pre dni keď sa manželovi nebude dať, má nám kto pomôcť. 35 km môže byt aj 20 minút po diaľnici, aj hodina ak sa vlečieš cez dediny a úseky, kde bývajú zápchy. Kúpili sme nakoniec v dedine 10 km od jedného mesta a 35 km ďalšieho mesta, eventuálne pre moju prvú prichádza do úvahy aj to mesto. Keby sme nemali deti a môžem robiť z domu, tak by som bývala kľudne aj hodinu od mesta 😂 nepotrebujem ho dennodenne k životu. Ale pre rodinný život je to výhodnejšie mať ho blizko, ja som napríklad myslela aj na to, že ak by stal deťom nejaký úraz alebo zdravotný problém, aby sme nemali príliš ďaleko lekara/nemocnicu
Odchádzam do práce takmer 30km. Za 25 Max 30min som v praci
@belllinka ty co trepes? ved prave, ze musia. ocividne si nepochopila. nevadi 🙂
@123kika1234 ine je 30km v Ba , ine u Vas. ake mate tam cesty, ake su zapchy atd atd atd. akoze ak by to nemal byt problem cestovat kazdy den, tak urcite RD je lepsia volba ako byt podla mna.
@jozinzbazin22 skúter 5 litrová spotreba? To teda nie je úspora. Ak si kúpiš tiež, to bude už 10 litrov spotreba dvoch skútrov. A ak začne pršať, keď pôjdeš z práce? Sú autá, ktoré jazdia pri 50 tke za 3 - 3,5 litra. Na dochádzanie 15km stačí Citroen Saxo 1,5D / Peugeot 106 1,5D / Fabia 1,9 SDI / Seat Ibiza 1,9 SDI, sú to staršie nenáročné autá bez elektroniky a nehrdzavejú. Nezmokneš, vieš naložiť nákup a cena takéhoto staršieho auta je ako za skúter, možno aj menej.

Dochadzam každý deň 44 km tam a 44 km späť.Za 35 min som doma.
Cestujem kratšie ako kolegyňa,ktorá býva v meste v ktorom aj pracujeme a chodí mhd