icon

Kúpili by ste pozemok, na ktorom sa môže stavať až o 1 - 2 roky?

5. apr 2022

Ahojte, prosim o vas nazor…

Kupovali by ste teraz pozemok, na ktorom mozete stavat az 1-2 roky? Alebo radsej byt?

Ide mi o to, ze ceny za material su uz teraz vystrelene do nebies a ja netusim, co bude dalej a ci by sme dom vobec zaplatili ☹️

Dakujem

strudlikmalicky
6. apr 2022

Ja osobne by som teraz neriešila nič ohľadom bytu, domu. Za chvíľu ceny padnú na dno, pretože to kam teraz vystrelili nemá nič spoločné s realitou a bublina praskne.

simsalabim
6. apr 2022

Peniaze v pozemku - ak je stavebny - sa len a len zhodnotia. Ak ich neptrebujes, je to dobra volba. Stavat mozes kludne az neskor, pripadne ho predat a z toho financovat byt (ak je pozemok v dobrej lokalite). Sanca, ze ceny relait pojdu nejako dramaticky dole, je prakticky nulova.

3petka
6. apr 2022

Áno ale za rozumnú cenu. My mame v dedine take pozemky, vraj že stavebné. Nie je tam voda, kanál a elektriku treba ťahať ďaleko. Toto pre mna nie je stavebný pozemok a len sľubujú že raz bude. A je to stále v nedohľadne už tento rok sa tam malo stavať a nič. Veľa ľudí už postavilo domy na čierno… celé zle a takú sumu za to pýtajú však je to ešte stále lúka…

h2
6. apr 2022

Nie, pretože z takého, že o 1-2 roky môže zrazu pokojne byť o 3-4-5 a viac rokov.

hellwant
6. apr 2022

@strudlikmalicky prosím vás nestrieľajte info typu za chvíľu spadnú. Toto si tí čo to tvrdili pred 3 rokmi môžu plieskať o hlavu, plus treba 20% ku hypo, čo pred pár rokmi netrebalo aj úroky išli trošku hore. Spadnú ak príde vojna alebo dlhodobá kríza( ohľadom krízy to nevieme kedy bude, iba že to iste raz bude) či keby sme mali štátne nájomne byty. Tetaz to doplnia aj Ukrajinci, časť investičných bytov sa zaplní aj skrz dotácii na nich od štátu pre vlastníka nehnuteľnosti.. Ak sa nic z katastrof nestane, ich rast sa stabilizuje a nebude taký rapídny.

hellwant
6. apr 2022

Problem vidim v tom , prečo nemôžete stavať hneď? Ak to je dôvod , že treba schválenie v obci ohľadom územného plánu rozvoja obce, toto môže byť problem- neviete, či vám to obec schváli.
Ak iba vaše osobné- financie, či úprava pozemku atd.., tak v tom problem nevidím.
Kamarátov známy tak nakúpil pozemky ako luky- chcel predať ako stavebné neskôr- mala obec schváliť, že povoľuje rozšírenie územneho plánu rozvoja, zmenilo sa zastupiteľstvo a čaká asi do dnes, musím sa ho opýtať, či už s tým pohol🤔. Má tam utopené peniaze, musí sa starať o ne kosiť.

andrea_82
6. apr 2022

áno, ja by som kúpila. 1-2 roky nie je vôbec veľa, nám len vybavenie stavebného povolenia trvalo pol roka. Ceny pozemkov neklesnú, vždy ho môžeš predať, ak sa rozhodnete inak.

stvura
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
6. apr 2022

@strudlikmalicky Tvrdili nám to pred päť a pol rokom. Keby som ich vtedy počúvala, teraz by som na byt a splátky hypo nemala. Keby som teraz predala na byt,tak po zaplatení zostatku hypo mi zostane cca 110 000 € cash (byt stal 76 000). A to už vtedy sme kupovali nie že s prizmurenymi,ale so zatvorenými očami, také uletené boli ceny..

diamond007
6. apr 2022

@oblecenie99 presne 💸💸💸💸 chcela som to tiež písať....

adriannasvk
6. apr 2022

Pises malo info,aky je to pozemok, kde je, preco mozte stavat az o 1-2roky. Ako pisu vyssie. Ceny dole nepojdu,ak je to dobry pozemok tak dobre investujes svoje peniaze a o 1-2roky budes bud stavat alebo predas zo ziskom.

katkaseiner
6. apr 2022

Ak by mi peniaze nechýbali a jednalo by sa fakt o dobrý pozemok (žiadny dlhý úzky slíž) tak áno, kúpila by som

cervenaruza123
6. apr 2022

Ja by som sa rozhodovala podla toho, ake mate podmienky na byvanie teraz. Co vidim v okoli, vacsine ludi sa stavba domu dost natiahla, tak sa stahovali o dost neskor ako chceli. Aj zakony a kadeco sa meni, je to vela penazi, je to take neiste. Na druhej strane, ak mate celkom dobre byvanie, tak by som pozemok kupila a ked vam to nesuri a by aj neboli peniaze na dom, tak predate casom a pravdepodobne aj nieco navyse na tom zarobite. Samozrejme, nikdy to nie je istota. Ale mat nejaky ten pozemok skoro vzdy stoji za to. Ak vam ale byvanie suri, tak by som sla do bytu, lepsie mat byt a mat svoje vlastne a pokoj ako nemat roky nic a raz "mozno" dom.

stanulienkat
6. apr 2022

Nie. O 1-2 roky moze byt ina situacia. Bud sa da stavat, alebo nie. Nie ze o 2 roky.

miskaska
6. apr 2022

@strudlikmalicky nespadnu, len prestanu tak rast.

michal711
6. apr 2022

@strudlikmalicky ty si bublina

melanta
6. apr 2022

Môže sa stavať až o 1-2 roky? Čiže teraz to nie je pozemok určený na výstavbu. Ale niekto tvrdí, že za 1-2 roky bude. Taký pozemok by som kupovala len ak by mi finančne nevadilo, ak by z 2 rokov bolo 10 alebo dokonca nikdy. Ak nemáte peniaze nazvyše len tak na pozemok, ktorý môže roky stáť, tak nekúpila by som. Základný sedliacky rozum na toto stačí.

rora
6. apr 2022

Sused tak kupil pozemok, s tym, ze bude sa tam stavat viac domov a starosta riesil aj zapojenie inz.sieti v priebehu 2 rokov, tak si tam sused postavil medzicasom hrubu stavbu,ze potom rychlo dokoncia ked sa budu moct napojit. Bolo z toho nakoniec tusim 6 rokov cakania kedy sa nic sa nedialo.... takze aku istotu ma u teba 1-2 roky?

adriannasvk
6. apr 2022

Je to individualne. My sme kupili tiez pozemok kde bola len strkom vysypana cesta a inak nic. Zalozilo sa zdruzenie,kde sa pravidelne informovalo co sa deje,riesili sa ponuky na IS,cestu atd. Vsetky tieto vybavovacky trvali cca 1,5r a teraz na jar sa ide zacat vsetko robit,zatial si kazdy riesi stavebne povolenie,projekt. Cize nie su len situacie kedy kupis a nic z toho nebude. Alebo o 6 rokov napr...ako som pisala,malo info. Kto to predava,kde sa to predava,ake mate info,co tam je,co tam chyba....

laurita285
6. apr 2022

@strudlikmalicky poďme sa staviť o 1000€ , ja stavím že nepadnú o žiadnu závratné percentá, tak 5-15% max, čiže budeme tam kde sme boli na začiatku tohto roku.

ivuska027
6. apr 2022

@strudlikmalicky nic nepojde dole. Ako bola financna kriza v 2008, vsetko islo hore, v 2014 sa rast spomalil, ale stale islo hore, oproti 2020 isli napr strechy hore 100%. Nic nepojde dole ani v buducnosti, nic. Ani realitny trh nie. Akurat som to riesila so svojou financnou aj realitakom, tak vraveli, ze sice je teraz vyssia ponuka, ale ceny neklesaju a ani klesat nebudu. Aj banky veselo schvaluju uvery. Dokonca ja 90% bez problemov, co este na jesen bol problem v niektorých.
Nechcem Ti brat iluzie, ale ak chces kupovat, tak necakaj. Lacnejsie to isto nebude. Lebo ludi bude viac, budu potrebovat byvat stale, aj zajtra, aj o rok, aj o dva.

sasa1310
6. apr 2022

@strudlikmalicky už 15 rokov praská ta tvoja bublina.
Milujem, keď takýto ľudia idu písať, čo ma druhy robiť. 😂

nevenka
6. apr 2022

@h2 ano, my sme takto kupovali, uz to budu 4 roky v lete a stale je to luka. Robia sa tam nejake geologicke vrty kvoli podloziu. My sme to po 2 rokoch predali a kupili starsi dom, ten prerabame.
Znamy stavbar nam povedal, ze to je minimalne tam na 5 rokov, ale ako pozna BB, tak aj dlhsie.
Mozno na nejakych zastrcenych dedinach, sa tieto veci nejak inak vedia vyriesit. Rychlejsie.

nevenka
6. apr 2022

@adriannasvk toto je este super, u nas zmietlo mesto zo stola urbanisticku studiu, lebo to a hento...presli 4 roky a ani siete sa nerobia. Ale vraj uz sa idu riesit. Co malo stat 40 tisic navyse, aby z toho nebolo 60 a viac za siete, cestu atd...ale krasne miesto, len to proste trva. Ja verim, ze to tam raz bude, no aj mi bude luto, ze tam nemam dom. No len...byvat potrebujeme uz cim skor.

miadi
6. apr 2022

Kup byt. Ceny dole nepojdu a na tom pozemku nemas istotu ze budes moct o 2r stavat. Byt mas isty.

zuzanka.zuzu
6. apr 2022

títo veční čakači 🙄 furt len čakajú na niečo čo nikdy nepríde 🙄 najlepší čas na kúpu nehnuteľnosti je TERAZ !!! 😉 a to bez ohľadu na to kedy to je..... predávame byty (to je asi o mne trošku známe) a už TRI TÝŽDNE čakáme na vyjadrenie banky či kupujúci dostanú hypo lebo nestíhajú, tak veľa toho majú a pritom už sú plné stavy, žiadne dovolenky, žiadna korona 😠 kataster to isté, nestíhajú