icon

Kúpiť byt v Bratislave alebo v zahraničí?

diana325
8. dec 2024

Ahojte, chcela by som počuť Váš osobný názor.

Všetci moji ex-spolužiaci atď majú už kúpené byty (väčšinou na hypotéku), ja stále žijem v podnájme.

Mám 31 rokov, cca 79.000 eur našetrených a pohrávam sa s myšlienkou, či si mám sama kúpiť byt (Na hypotéku). Buď v Bratislave a prenajať ho (ale oplatí sa to?), alebo radšej ostať ešte v nájme ako doteraz.

Pracujem ako farmaceutka Nemecku, rozmýšlala som, že by som tu kúpila nejaky starší byt (na nový isto nemám), a radšej tu platila hypotéku, ako 1000 eur mesačne na nájom. Alebo mám počkať a nenáhliť sa? Ja viem, teraz je aj zlá politická situácia, vojna na Ukrajine, človek nevie, čo bude zajtra. Ak by som v BA kúpila byt (žila som tam 5 rokov) a dala do podnájmu, bála by som sa, že by mi ho zdevastovali.

Ak v Nemecku, mala by som obavy, že čo keď jedného dňa sa chcem na Slovensko vrátiť, a mala by som zase o starosť navyše - predať byt. Čo by ste vy urobili? Ja viem, hypotéka je závezok na celý život, z výplaty viem cca 1000-1200 eur ušetriť, podľa mesiaca. Bojím sa, že byty pôjdu ešte hore...Viem, že na Slovensku sa neoplatí asi žiť, ale asi by som sa mala pomaly rozhodnúť. Moji bratia sú mladší, žijú na Slovensku, majú domy, menší plat a na mňa robia niekedy aj nátlaky.

😖

Strana
z2
mili2016
8. dec 2024

@diana325 ja by som počkala ale to je len môj názor, možno v najbližšej dome stretneš niekoho a úplne sa budeš na túto situáciu pozerať inak.

diana325
autor
8. dec 2024

@mili2016 urcite nechcem s niekym byt kupovat , len sama, v dnesnej dobe sa vela ludi rozvadza.

diana325
autor
8. dec 2024

Ešte chcem dodať, že žijem v Norimbergu, žila som v BA, a viem si predstaviť žiť v Hamburgu, ale tie ceny v hamburgu sú hrozné.

aylinn_
8. dec 2024

Kúp v rajke , za 80k by si mala nájsť aj dvoj izbový, novostavba, tým pádom ti hypotéku netreba. Tu idú 2 izbáky za 650€/mesiac cca. A pôjde to tiež pomaly hore. Takže budeš oslobodená od splátky hypotéky+ budeš mať vyplatenú takmer polovicu nájmu v DE 😄

diana325
autor
8. dec 2024

@aylinn_ rajka nie, ja nemam auto a mna ked uz tak bud Ruzinov alebo petrzalka v ba zaujima, ale vdaka za nazor.

aylinn_
8. dec 2024

@diana325 ahaaa ja som to pochopila tak že to chceš prenajímať 😊

diana325
autor
8. dec 2024

@aylinn_ to by bola moznost, ak by som v nemecku ostala.

tundra
Autor odpoveď zmazal
maranta_leuconeura
8. dec 2024

Ake budes mat naklady na hypo a byt keby si kupila v Nemecku? Nebudu podobne ako platis teraz najom? Ak ano, kupila by som byt tam kde teraz pracujes. Byt predas vzdy. Tie nasetrene peniaze ti stoja na ucte a zerie ich inflacia ci ich mas niekde investovane?
Kto by sa ti v BA staral o byt a podnajomnikov? Ci dala by si to nejakej firme spravovat? V tom pripade by to ale boli zbytocne naklady a mozno by si ani nebola v zisku. Podla mna sa ti neoplati kupit byt v BA, mas to teraz daleko, musela by si si zabezpecit prenajom a este ani nevies ci sa chces vratit.

olimuc
8. dec 2024

Asi by som isla do niecoho na Svk … aj ked mensieho, bez hypo … Nemecka hlada ponicila za posledne 3 roky, co sa dalo a neviem ako dochodca si viem predstavit krajsie miesta na zitie ako DE (aj ked to mas este daleko… ale tak ako to ide z kopca je to fakt brutal, k tomu Grundsteuer a vsetky mozne vymysli na vytiahnutie € a financovanie omylov…) pockaj aspon co bude po volbach … snad ich osvieti

tramtada31
8. dec 2024

Nehnutelnosti pôjdu hore, necakala by som. Rodičia predali v Ba 2 garsonku za 103 000 v roku 2018 (predávali ho rok), teraz v tom istom dome predávajú rovnaký byt za 160 000. Ale mali to ako jeden z investičných bytov na prenajom.

smajliica
8. dec 2024

Ja by som tiež nečakala. Byty idú znovu hore, hodnotu peňazí na účte ti znižuje inflácia, keď byt nebudeš chcieť ho predáš alebo fdáš do prenájmu, s ani jedným nie je problém.

k47
8. dec 2024

Kúpiť investičný byt niekde, kde ani nežiješ, a stále platiť nájomné, mi nedáva zmysel. To už radšej kúpiť tam, kde žiješ, a twn potom hodiť realitke, keď sa budeš chcieť presťahovať.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hellwant
9. dec 2024

Prenajimania na dialku ma viac problemov. Ze ti ho znicia, je mensia pravdepodobnost ako - neplatici, sudne natahovacky s nimi, ci nieco sa pokazi po rokoch a z Nemecka to nie je ako napr. z Trnavy, ze dobehnes a vybavis. A k tomu auto nemas, cize si odkazana na spoje z Nemecka, akebo ak nuekto pôjde, ze ta zoberie. Toto su castejsie problemy. A oštara s tym. Ak to das realitke, zas mas mensi zisk a k zniceniu tiez môze dôjst.

zic
9. dec 2024

V tvojej situacii by som kupil byt v Nemecku, kde by si byvala... urcite nie teraz na SK a hlavne ak robis v DE. Je asi dost mozne, ze tam aj ostanes... Prenajimat 1 byt, na dialku... pri nemeckom plate - zbytocne, pracne, neoplati sa...

7miriam77
9. dec 2024

Ja by som isto investovala do kúpy bytu v Nemecku, a kúpila by som taký, v ktorom by som bývala, neprenajimala ho. Keď sa v budúcnosti rozhodneš vrátiť na SVK , byt predaj a kúpiš si za tie peniaze na Slovensku.

gladys_07
9. dec 2024

@olimuc nemecka vlada ponicila co mohla? Chceme mozno spomenut aj tu slovensku? Ak si mam vybrat medzi dochodkom na svk a v nemecku, berem krajinu kde sa lekarom nevyhrazaju vazenim ak daju vypovede

gladys_07
9. dec 2024

Autorka: kupila by som nehnutelnost tam kde momentalne zijem z viacerych dovodov. Najom su peniaze do luftu. Prenajimat nehnutelnost zo zahranicia je celkom peklicko a nemozne, ak nemas spravcu na mieste (=nizsi zisk). Dostala by si vobec hypo na svk, ak tam nemas pracovnu zmluvu? Pytam sa, neviem. Ak v nemecku nehnutelnost sama obyvas, mozes ju predat bez zdanenia zisku po 3 rokoch, cize nie je to az tak dlho. Ako dlho si uz v Nemecku? Ako velmi ta to taha domov? Mas v Nemecku nejake zazemie okrem prace?

marketa7584
9. dec 2024

Koupila bych v cesku ..lepsi ekonomicky , socialni a zdravotni zivot...praha nebo brno a pronajimala pres agenturu. Maji ted prijat novy zakon i na rychlejsi vystehovani neplaticu ,ktery na sk chyba..

stanulienkat
9. dec 2024

Určite si kup nehnuteľnosť. Ak nemáš na nehnuteľnosť tam kde žiješ pretože sú veľmi drahé, kúp na Slovensku, alebo ešte lepšie v Čechách-minimálne Brno. Určite sa ti to oplatí, pretože nehnuteľností idú stále hore raketovou rýchlosťou.

veselo_neveselo
9. dec 2024

@diana325 pozri, kde planujes zit najblizsich 5-10 rokov?
Rozhodnut sa vratit na slovensko nespravis za noc. Ak si dosial neprisla spat, len tak lahko sa nevratis - pretoze nemas preco. Inak by si tam uz bola (logicky)

Z toho mne vychadza, kup si byt tam, kde si. Ak ta tam zivot bavi, nemas momentalne ziadne plany sa stahovat inam.
Za 5r moze byt vsetko inak, ale ty uz budes mat 5r z hypoteky zaplatenych. Ten kapital nestratis, ak bude treba, tak predas alebo das do prenajmu.

Nema zmysel dlho cakat, spravit nieco bude vzdy lepsie ako donekonecna vyckavat.

Alebo tie peniaze investuj inam, nie kazdy musi vlastnit byt/dom len preto, ze na slovensku je to zivotna meta.
Spokojne prenajimaj, len tie nasetrene peniaze niekde investuj aby tam zbytocne nestracali na hodnote.

f333
9. dec 2024

@diana325 Ak zijes vde ,tak iste vies, ze tam je dolezite,v akej oblasti a stvrti tu nehnutelnost kupujes a vlastnis...Aby bola bezpecna,cista , v susetstve nie nizka soc.vrstva neprisposobiva .... . Dobre stvrte su naozaj drahe aj pre strednu nemecku triedu. A nie je ich uz vela....A treba pamätat aj na danove zatazenie...tonie je take nizke ako na sk.... A nato,ze na hypo potrebujes aj iastu cast vlastnch financii vo vyske odpovedajucej hodnote nehnutelnosti ..ale aj isty prijem tomu odpovedajuci....... ..... Takze dufam,ze mas dost vysoky prijem,ak vastne financie, ak chces poziadat o hypo to na nehnutelnost v dobrej stvrti....
Takze je velky rozdiel v v tom,ako sa nazera na kupu aj posktnutie hypo na nehnutelnosti na sk a v de...

jaroslav81
9. dec 2024

Keď si robíte v zahraničí tak si aj v zahraničí kupujte investičné byty....to budeš pre každý problém cestovať na Slovensko ? Ako prenajimateľka by si mala každý problém s bytom riešiť, aj vyhorenú žiarovku...
Druhá vec je , že takýmto štýlom brutálne zvyšujete ceny bytov na Slovensku. Nový trend, robiť v zahraničí a kúpiť byt na Slovensku. Lenže vďaka tomu už mladý, ktorý robia na Slovensku a chceli by tu žiť si už ten byt nevedia kúpiť, lebo ste vyhnali ceny do extrémov. Nie každý má možnosť zarobiť v Nemecku 5000€.

maranta_leuconeura
9. dec 2024

@jaroslav81 tak ziarovku riesit fakt nemusi, ak ma v zmluve, ze drobne opravy su na vrub najomnikovi a nie je to bezruky debil (diagnoza), co by tu ziarovku nevedel vymenit. Ale napriklad zatekanie po dazdoch, vytopenie od susedov, vymenu plynomeru/vodomeru/ine ak najomnik nemoze vtedy spristupnit byt, pokazeny vacsi spotrebic-nestaci len objednat odvoz a dovoz noveho, treba aj podpisat preberaci protokol, nechat zapojit atd. A to prenajimam fakt kratko a nasi najomnici vlastne nic velmi nechcu okrem takychto urgent situacii 😂

mojemenonikto
11. dec 2024

Ono to vyzerá veľmi lákavo na prvý pohľad. Sedíš si doma, peniažky každý mesiac naskakujú a svet je krásny... 😁 Lenže realita je často na hony vzdialená od tejto idylky. Prenajímal som byt na diaľku v Bratislave. Dočasne som bol pracovne mimo a neoplatilo sa mi ho predávať. A bol to horor. Každú chvíľu som musel cestovať, podnájomníci sa menili, niekedy už po pár mesiacoch. Vždy bolo treba dať byt do poriadku, raz alebo dvakrát sa mi stalo, že mi nájomník z ničoho nič prestal platiť. Sústavne som musel niečo riešiť. Bol veľký problém nájsť slušného a stabilného nájomníka. Celý "zisk" z prenájmu som napokon precestoval a minul do neustáleho čistenia bytu. Neviem, či sa na tom niečo teraz zmenilo. Okrem toho musíš teraz riešiť veci ako registráciu na daňovom úrade, daň z príjmu a podobné veci. Mala by si si v prvom rade ujasniť prečo chceš kúpiť byt. Chceš zhodnotiť svoje úspory? Môžeš sa o to pokúsiť, máš našetrenú zhruba polovicu toho, čo aktuálne zaplatíš za dvojizbák na slušnej adrese. Kúpa bytu v Ružinove a v podobnej lokalite je do veľkej miery stávka na istotu, je predpoklad, že ceny bytov tam budú aj ďalej rásť. Ale či sa ti to oplatí aj vzhľadom na horeuvedené problémy, neviem. Ak ide len o zhodnotenie úspor, asi by som sa na tvojom mieste popozeral po nejakom finančnom produkte, aspoň termínovaný vklad. Samozrejme, môžeš skúsiť aj odvážnejšie investovanie, ale treba počítať aj s rizikom, že prerobíš. Druhá vec je, že nemám z teba pocit, že si už definitívne usadená, Kde chceš žiť? V Norimbergu, v Hamburgu alebo v Bratislave? Alebo niekde inde? Myslím si, že ak budeš mať kúpený byt v hypotéke v Bratislave a budeš napokon chcieť zostať v Nemecku, tak to je rovnaká oštara ako mať kúpený byt v Nemecku a chcieť ísť bývať do Bratislavy. Ak ťa životná situácia nenúti kupovať byt teraz, tak pokojne počkaj a šetri si ďalej. Na kúpu bytu, alebo domu, budeš mať času dosť keď sa rozhodneš, kde chceš definitívne žiť.

janno31
12. dec 2024

@jaroslav81 dobrá blbosť to so zvyšovaním cien..tie ceny ovplyvňujú hlavne úrokové sadzby na hypotékach. A nie šikovní ľudia čo si naň vedia zarobiť keď aj v zahraničí..To je taký pohľad chcem byt ale naň nemám a ani neurobím nič preto aby som naň mal..a na vine samozrejme niesom ja ale niekto schopný kto si naň dokáže zarobiť.. ibaže takto to vôbec nieje

tl999
15. dec 2024

@11brano11 3% jé podla teba pekny urok?
Kam by si investoval? V banke alebo u brokera?

jaroslav81
16. dec 2024

@janno31 netrep prosím....tie investičné byty ľudia kupujú na hypotéky v 90% prípadoch....akurát, že majú vysoký zahraničný príjem, ktorý im slovenská banka akceptuje a nemajú problém dostať hypotéku aj 250 000€.

darkswan
29. dec 2024

@jaroslav81 ano kazdy v nemecku zaraba 5000 a ma smiesne naklady😆preber sa

Strana
z2