icon

Ledva som čakala kedy nasporím istú sumu a teraz neviem na čo ju minúť

15. okt 2022

Ahojte,vždy boli situácie čo vyžadovali financie.Dlho som bola na nule.No teraz som nasetrila istú sumu a neviem sa rozhodnúť na čo to minúť.Som obyčajná žena,tým pádom aj málo zarábam.Pocas šetrenie som rozmýšľala čo z peňazí kúpiť.Napisem vam pár možností.1,chcela som odísť od manžela s deťmi.No rýchlo som došla na to že sama by som to finančne nedala.Uz mám veľa rokov,hypo by mi samej nedali a po podnajmoch chodiť tiež nie je dobré.2,chcela som si dať napraviť zuby dať si strojček,no už nie som najmladšia.Ked doteraz som vydržala bez už mi to môže byť aj jedno ako vyzerám.3,nakúpiť veci do domu 4,kúpiť si lepšie auto 5,ísť niekam na dovolenku s deťmi.Ktoru možnosť by ste si vybrali vy?Najradsej by som splnila všetky tieto body,no na to nikdy nebudem mať dosť peňazí.Doba je zlá, všetko sa zdražie,asi si nechám peniaze ako rezervu do budúcna..

dkethe
15. okt 2022

Do roka nehnutelnosti s cenami padnu, a ak si udrzis pracu, alebo dokonca najdes lepsiu (ale s perspektivou stability!) Odchod od muza moze byt realny✔️.

Ak si nestastna v manzelstve, pekne zuby ta nezachrania ,😒

jana_eyre_2
15. okt 2022

Na tvojom mieste neminam na nič, šetrila by som ďalej a pripravovala sa na odchod.. ak myslíš že sa vzťah nedá napraviť, postupne by som si naplánovala odchod.. aj do podnájmu, no a, hlavne aby si sa lepšie cítila s deťmi.. ale našetreny obnos peňazí by som si stále zväčšovala aby bola dobrá rezerva keď príde čas odísť.. neskôr budeš už pracovať na plny úväzok a možno si nájdeš inú prácu.. mať krajšie zuby je síce fajn, ale myslím že dôležitejšie je mať v živote aspoň akú takú pohodu..

pleja
15. okt 2022

Iné je strojček, iné je mať zdravé zuby. Do zdravých zubov investovať treba, ak sú extra krivé určite aspoň konzultácia. Myslím, že nemusí byť veľká dovolenka, možno by stačil predĺžený víkend v kúpeľoch, niekde kde sa zabavia deti a budeš si vedieť užiť nejakú tú procedúru. Kúpiť si pekné šaty, namaľovať sa. Investovať do nejakej literatúry ktorá Ti pomôže nakopnúť samu seba, aby si si vážila sama seba. Prejsť na vyšší úväzok, aby si sa raz vedela dostať od manžela. 33 rokov je začiatok života, nedaj si ho skaziť..ani svojim manželom ani sama sebou a tým, že budeš tá posledná na ktorú budeš myslieť. .

autor
16. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl Manžel nechce ísť do poradne.
@selwadza22 Vypočuť ma môže aj kamarátka,aj poradiť,tak isto ako psychológ.Ja viem čo by bolo pre mňa najlepšie,odísť od manžela.Lenze keď to nedám finančne tak nemôžem odísť.
@nikuska412 Ja som šťastná keď vidím že deti sú šťastné.Preto chodíme na výlety keď sa dá

autor
16. okt 2022

@dkethe Neviem či pôjdu ešte dole ceny nehnuteľností,keď všetko sa len zdražuje.

lucia147852
16. okt 2022

Ty potrebuješ terapiu. Každá jedna veta ktorú si tu napísala to dokazuje a je výkrikom o pomoc. Tie veci okrem odchodu od manžela sú malichernosti. Ty potrebuješ dvihnúť sebavedomie. Lebo žena, to je hrôza aké ho máš nízke. Začni si vážiť samu seba. Kým si nebudes vážiť samu seba, nebudú si ta vazit ani ini

autor
16. okt 2022

@lucia147852 Neviem podľa čoho súdis že potrebujem terapiu.Za to že rozmýšľam do budúcna,že nejdem bezhlavo do všetkého.?Ako dá sa odísť od manžela aj hneď do podnájmu.No rozmýšľam ďalej,dôjdu mi peniaze,deti budú choré vyhodia ma z roboty.A kam pôjdeme bývať,či budeme sa plazit naspäť k manželovi.To nechcem.Preto rozmýšľam dopredu a na dlhodobo.To že mám nižšie sebavedomie to áno priznávam,aj vďaka rodičom aj vďaka výzoru.Na to som písala o zuboch že dať ich do poriadku.Keby som mala pekne rovné,možno mi to nadvihlo aj sebavedomie.

selwadza22
16. okt 2022

Joj a si myslíš, že ja som riskovala a odišla od manžela len tak bez ničoho, bez plánu? A kamoška si ťa môže vypočuť, ale buďme úprimne je to kamoška. Tá Ti nepovie bolestivú pravdu do očí, to kamošky nerobia. Ale jasné lepšie je byť pohodlná a nič nerobiť a ešte sa ľutovať...

vakaveronika
16. okt 2022

v 33 nedajú už hypo?

katkami123
16. okt 2022

Ale terapia nie je hanba. Neuvedomuješ si, že mozes mať nové zuby, mozes ísť na dovolenku, mozes čokoľvek, všetko je to iba dočasne riešenie na chvíľu. Pokým v hlave nie si vyrovnsná ty sama, tak ti ani dovolenka na Maledivach a vylepšené zuby 4x prebielené nepomôžu. Máš 33 rokov a psychicky si na tom strašne, sa čudujem, že si už hrob nezacneš kopať a prikladať hlinu na hruď, čo sa tak vyjadruješ ako životom zbitá 70-ročná žena. Nemusíš sa na terapiu hneď uraziť, mozes chodiť potajomky, sú online terapie a muž o ničom nemusí vedieť. Ale nerieš svoje vnútorné problémy materiálnymi vecami. Lebo minieš peniaze, zas budeš mat výčitky. Tvoj život sa bude neustále točiť iba okolo výčitiek, netasluzim si, nedokazem to, nedá sa to. Žiadna cieľavedomosť a priebojnosť, sebadôvera. A toto treba zmeniť. A k tomu nepomôžu 2 sedenia u psychológa. A hypo ti dajú aj v 40, moja švagriná tak po rozchode riešila.

vakaveronika
16. okt 2022

Začni knihou Sebavedomá žena, da sa kúpiť na internete, najlepšie investované peniaze.

autor
16. okt 2022

@selwadza22 Ja sa neľutujem.
@vakaveronika Som rátala v online kalkulačke hypoteku,mám 33 rokov 2 deti,plat cca 750 a vyšlo mi 36 000 eur.Co sa dá za to kúpiť?Ani garsónky nie,tie idú od 60 000 vyššie.Takze nie samej mi nedajú hypotéku do budúcna.
@katkami123 Keď manžel dozvie že som išla k psychológovi,môže to proti mne udávať na súde a získať deti ,môže vymýšľať že som na hlavu keby som navštevovala psychológa.

selwadza22
16. okt 2022

Ježiši kedy už konečne pochopíte, že psychológ nieje psychiater... Tak na súde povieš, že si sa chcela poradiť ako zachrániť vzťah keďže manžel nechce do poradne... Mne to tu v diskusií príde, že si sama hadzes polená pod nohy a hľadáš ako sa to nedá miesto toho aby si našla riešenie. Keď nechceš tak to teda nerieš. Ľudia sa Ti tu snažia poradiť a pomôcť a Ty všetko neguješ.

selwadza22
16. okt 2022

@vakaveronika ja som sama (bývam so synčekom) žiadala tesne pred 35 a dostala som aj hypo aj spotrebák. Treba si nájsť dobrého finančného poradcu, ktorý to obehá za vás.

autor
16. okt 2022

@selwadza22 Hore vyššie som písala že online kalkulačka mi vyrátala 36 tisíc že by mi dali samej hypo.A čo sa z toho dá kúpiť?Nič.

selwadza22
16. okt 2022

Online kalkulačky sú fakt smerodatné, posvätné a treba tomu na 100% veriť. Keď tomu nerozumieš nájdi si finančného poradcu. Ale aspoň si spravila prvý krok a informovala si sa. Aj keď na nete sú zväčša predražené hypo. Skús ešte pozrieť www.financnykompas.sk, ale ani to nie je úplne smerodatné... Hypo sa dávajú na 20-30 rokov. Nehnuteľnosti sa oplatí kupovať až v novom roku, lebo pôjdu ceny dolu. Možno nie o moc ale pôjdu...

hayabusa1337
16. okt 2022

@heleninamama vyborne, len dufam ze autorka pobere ze pointa bola povzbudit nech sa konecne spamata 🙂

nelka93
16. okt 2022

Ja žiaľ musím súhlasiť s niektorými ženami tu, mala by si zájsť na terapiu, nie je to hanba a môže ti to naozaj otvoriť oči a dať impulz do života. Ty sama sa odpisujes, a keď sa zanedbávas a priťahuje s si všetko nešťastie sveta na seba, tak sa nečuduj. Máš 33, sme v podstate rovnako staré a ja teda takto nezmyslam. Skús si dať do poriadku hlavu, staraj sa o seba, nájdi si koníček, tráv čas s deťmi a hlavne sa prestaň zhadzovať a utápať, že si stará a na nič.

katkami123
16. okt 2022

Manzel ti nemôže nič dokázať, dnes chodia ku psychológovia aj psychicky zdraví ľudia, ktorí to beru ako prevenciu, vyrozprávať sa. To sú tvoje domnienky. Ako som písala, on o tom ani nemusí vedieť, sedenia sa dajú dohodnúť na hocijakú hodinu a mnohi robia aj online terapie, takze opäť by sa to tvoj manzel nedozvedel, keď by si di ju dala vtedy, keď nebude doma. To, ze niekto chodil ku psychologovi nijak na súde nezaváži, kľudne mozes povedať, ze si tam chodila kvôli nemu, lebo si už jeho chovanie nezvládala. To by ťa musel skúmať súdny psychológ a psychiater na manzelov podnet a taktiež manžela môžu tiež skúmať. Navyše existuje lekárske tajomstvo, psychológ len taký z vonku nemôže o tebe a tvojich problémoch nikomu inému hovoriť. Skôr mám pocit, ze sa toho ty sama bojíš a snažíš sa tomu vyhnúť. Chceš zmenu, ale nedokážeš začať od seba.

evina57
16. okt 2022

Ja som išla do strojčeka ako 29 ročná,mala som ho 4 roky. Celé to stalo skoro 4tis. Ale neľutujem. A tie peniaze nedávaš naraz,na začiatku je to veľa a na konci.
Ale rozhodne treba ísť bývať inde,ak ti nie je pri mužovi dobre. Sú rôzne možnosti. Možno si nájdeš druhého,prípadne môžeš mať "milenca",hneď bude svet krajší 😉 na dovolenku z deťmi tiež môžeš ísť,na Slovensku ťa aj lacno ubytujú. Teraz v zime bude skvelá príležitosť.
Hlavne mysli pozitívne. Nikdy nevieš,čo ti zmení život ak vystúpiš zo stereotypu ☺️ drž sa!

veronikanikaika
16. okt 2022

Ahoj, porozmyslaj o tych zubov... Chod k zubarovi, ten Ti poradi, ci fazety, alebo korunky alebo by Ti postacilo bielenie.... Ja mam takisto ako ty 33rokov, mam botox, napichnute pery lebo som mala strasne tenke a uzke pery... Zuby mam pekne vlastne, chodim 2x na dentalnu hygienu kde mi za tym aj bielia, ale uvazujem na trvalom bieleni... Investuj do seba naozaj, si mlada predsa!! A k tomu chod na vylet s detmi....
Jasom bola 2x tento rok a nelutujem... A to nie som ani predavacka ako ty, ale len upratovacka...
Drzim palce!! 🙂

autor
16. okt 2022

@katkami123 Ja sa skoro toho bojím že ak pôjdem psychológovi že to ostane o tom niekde záznam v zdravotnej karte alebo neviem kde a dá sa to potom zistiť že som bola.A po druhé neverím tomu že by mi to pomohlo.

selwadza22
16. okt 2022

GDPR

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@dkethe Prosim ta, preco autorku takto vedome klames, ze ceny nehnutelnosti padnu? Načo tento odrb?

Z tyzdna na tyzden idu ceny len hore a maximalne stare byty v regionoch s vyssou nezamestnanostou budu rast "miernejsie" alebo ceny stagnovat... ziadne pady cien nebudu!

selwadza22
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 kto Ti tu akože klame? Zaujímavé sledujem rast cien niekoľko mesiacov a nehnuteľnosti teda šli pekne dole (aj o 20-30000€). Len môj byt v centre okresného mesta šiel za mesiac dole o 15000€ a to idú ceny ešte dole. Niektoré byty v meste šli ešte viac dole. A ešte pôjdu nakoľko od budúceho roka sa zvyšujú úrokové miery v bankách. A každý zmýšľajúci človek predsa vie, že keď rastú úrokové miery, klesajú ceny nehnuteľností. Samozrejme z dlhodobého hľadiska dôjde k malému stúpaniu, tak o rok. Ale po zime sa ľudia budú zbavovať hlavne domov a ich cena klesne keď zistia aké drahé sú náklady na vykurovanie vzhľadom na aktuálnu situáciu. Márne si budú chcieť ľudia pýtať viac za svoje nehnuteľnosti keď na to ľudia mať nebudú. Ceny pôjdu ešte dolu. A si myslím, že pre bežného človeka je aj tých 15000€ dosť veľká suma.

dkethe
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 ale ved uz idu dole 🤦 mozno slovo padnut nebolo najvhodnejsie (aby to nevyznelo, ze padnu extremne na 10k) ale dole idu a pojdu

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@selwadza22 to, čo tvrdíš, nemáš nijako podložené.... Realita je taká, že ak ceny pôjdu dole, tak v zaostalych regionoch, ci nevhodne nehnutelnosti, pripadne nejaky dom za 800 tisic pojde na 750 tisic...
Mozno uz predaj nejde tak rychlo (pri kvalitnych nehnutelnostiach v dobrych lokalitach stale ide super rychlo), ale vzdy sa nehnutlenosti predaju.

A co je podstatne - nie kazdy si kupuje nehnutelnosti na uver, alebo berie vysoky uver... Je dost ludi, co 230 tis. byt vykryju aj cashom (dedicstvo, dary, uspory,...) a uver si vezmu cca 70-80 tis. EUR

Uz pred 2-3 rokmi mnohi "cakali", ze ceny pojdu dole, planovali si kupit 3zbaky, dnes nejaju ani na 1izbak

@dkethe Ako idu dole? Lebo ak v Ruzinove stal v roku 2009 3 izbak 105 tis. EUR a dnes 280 tis. EUR, co si myslis, nakolko moze klesnut?

Dnes je rast stavebnych materialov, energii, inflacia, proste vsetko - to hadam ani sama tomu neveris, ze byty budu klesat...

dkethe
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 este raz - UZ klesaju.

mima172
16. okt 2022

Ja by som si na tvojom mieste ďalej odkladala pre prípad, že bude treba naozaj s deťmi odísť od manžela (neviem aké máte problémy, no držím palce, aby ste vaše manželstvo uzdravili) a časť isto investuj do tých zubov 🙂
A zopár postrehov: máš 33, nie 63, tak sa nerob starou (z tvojho príspevku to vyznelo akoby si mala minimálne 50). Ďalej - ak by si aj naaaaahodou musela odísť od muža, tak hypo možno získaš, keďže budeš mat aj niečo našetrné. Ďalej - prečo by si si nemohla v prípade odchodu nájsť iného muža? Ja mam 34 a keby mi skrachuje vzťah, tak som časom otvorená pre ďalší vzťah. Načo sa uzatvárať pred svetom?
Troška si ver, tak sa mi zdá, že si veľmi neveríš 🙂

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@dkethe prosim link na oficialnu statistiku