icon

Ledva som čakala kedy nasporím istú sumu a teraz neviem na čo ju minúť

15. okt 2022

Ahojte,vždy boli situácie čo vyžadovali financie.Dlho som bola na nule.No teraz som nasetrila istú sumu a neviem sa rozhodnúť na čo to minúť.Som obyčajná žena,tým pádom aj málo zarábam.Pocas šetrenie som rozmýšľala čo z peňazí kúpiť.Napisem vam pár možností.1,chcela som odísť od manžela s deťmi.No rýchlo som došla na to že sama by som to finančne nedala.Uz mám veľa rokov,hypo by mi samej nedali a po podnajmoch chodiť tiež nie je dobré.2,chcela som si dať napraviť zuby dať si strojček,no už nie som najmladšia.Ked doteraz som vydržala bez už mi to môže byť aj jedno ako vyzerám.3,nakúpiť veci do domu 4,kúpiť si lepšie auto 5,ísť niekam na dovolenku s deťmi.Ktoru možnosť by ste si vybrali vy?Najradsej by som splnila všetky tieto body,no na to nikdy nebudem mať dosť peňazí.Doba je zlá, všetko sa zdražie,asi si nechám peniaze ako rezervu do budúcna..

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@dkethe no nasla som si oficialne cisla na stranke NBS aj podla krajov 1 a 2. Q 2022 - vo vsetkych krajoch je v 2Q narast oproti prvemu. To su oficialne cisla - realita.

dkethe
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 najdi si viac grafov a clankov. Skus aj zahranicne, ceske, vyvoj akcii a fondov.
Cokolvek ti tu postnem znegujes, takze tieto MK dotahovacky v urcitom bode odignoruvavam.

Ps: usetrim ti pismenka: tvoja nasledna odpoved bude: dosli ti argumenty preto nevies odpovedat!

😀😀

Ps2: ty vies ze uz sme v 4.Q, vsak? Samozrejme ze v 2. Este bol rast, to je pravda.

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@dkethe načo bude riešiť ceské císla, kde nemajú euro, nás trh, nase podmienky?????
Nemusis mi tu pisat veci "dosli ti arumenty" a podobne - ja nefunguje v komunikacii na styl "trhovnicky" a nepotrebujem si nič dokazovat. Ja som ti len napisala, ze fakty - realne cisla potvrdene NBS ukazuju iny vyvoj a zavadzanim autorky temy este viac prehlbujes jej dost tazku situaciu v tejto dobe.

Co sa tyka jednotivych kvartalov - treti skoncil 30.09.2022, na spracovanie potrebujes mat nejaky cas a tiez aj interpretaciu vysledkov (evidentne nemas vysokoskolske vzdelanie, kedze si sa takto interpretacne sekla).
Ale co je podstatne - ty realne nevies, aka je situaciu v 3Q, proste si vymyslas, lebo citas zahranične grafy a nechapes suvislostiam a tiez vychadzas z toho, ze ludia kupuju nehnutelnosti na pozicky a nevidis veci v sirsich suvislostiach a najma komplexne.

Fakt nemusis sutazit a zvysovat si ego... zivot nie je o nas, zivot je o faktoch, realite... aj ked slvoenske skolstvo nas to neuci...

selwadza22
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 to akože ideš porovnávať Ba zo zvyškom Slovenska? V Ba samozrejme nikdy nebude nič klesať lebo sa tam všetci hrnú a nebudú mať inú možnosť než len kúpiť, takže kto chce predať si počká. Ceny stavebného materiálu samozrejme vždy rástli a rásť budú. Ale je rozdiel keď sú nehnuteľnosti nadhodnotené a ľudia za ne chcú nereálne peniaze. A v našom meste klesajú ceny všetkých nehnuteľností vo všetkých lokalitách. Samozrejme v tých vzdialenejších častiach šli ceny ešte oveľa nižšie. Reálne tie ceny klesajú, dôkazom sú aj nové inzeráty s omnoho nižšími cenami na tom istom sídlisku... Aj byty čo boli predražené a za také ceny ich ľudia kupovali a niektoré sa nepredali a o dosť zlacneli. RD tak isto šli dole. Reálne vidím zlacňovanie tak to už pochop, že ceny klesajú. Ak žiješ v dokonalej BA bubline tak otvor oči a pozri sa ďalej než len za hlavné mesto.

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@selwadza22
Este raz, ak RD isiel za x rokov z ceny 100 tis. na 400 tis. a teraz je jeho cena 390 tis - to nepomoze nikomu. Proste tie ceny ak aj niekde klesaju, tak to nepomoze ludom, ktori realne nemaju tolko penazi.

Vyrazy - padaju ceny je proste klamstvo. Statistiky zatial hovoria jasne - ceny sli od 2015 RAPIDNE hore a predpoklad je taky, ze ak niekde bude pokles, vzhladom k extremnemu narastu cien, pokles bude pre vacsinu zaujemcov smiesny ....

A stale plati - lokalita, lokalita, lokalita....

selwadza22
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 nikto ti tu nepísal, že ceny padajú. Všetci ti tu píšeme, že ceny šli dole. Deje sa tak od minulého mesiaca a pokles pokračuje aj teraz. Každý kto zamýšľa kúpu a sleduje inzeráty to vidí. A predstav si, že mnohým ľuďom čo na to nemajú a musia bývanie riešiť cez hypotéku pomôže aj pokles o 5000€ a nieto ešte 20000€. Preto je reálnejšie, že ušetria 20% z ceny nehnuteľnosti aby dostali hypotéku. Ale vidím, že to nemá cenu ako ti písali iní na fóre... presviedčaj tu za každú cenu ostatných o svojich pravdách. Ale potom čítaj s porozumením keď už chceš na niečo odpovedať.

simca06022011
16. okt 2022

Tvoj milovaný nemusí vediet ze si psychológa ano psychiatra navštívila. Vobec. Ale.vobec nechápeš súvislosti.. Tam.nechodia len sibnuty a blázni😂

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@selwadza22
Pozri ja ta tu nemusim o nicom presviedcat, to ani nie je mojou ulohou. Podstatne su pre mna ako ekonomku vzdy cisla a fakty - ceny vsetkeho idu hore, a ak niekde stagnuje cena bytu alebo ide mierne dole, vacsinou sa jedna o velmi tazko predatelne nehnutelnosti, o ktore proste nie je zaujem. Ale vo vseobecnosti, vacsina ludi nema problem pockat s predajom 😉 co ma vplyv opatovne na nedostatok bytov a nasledne ich rast.

selwadza22
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 zaujímavé, že nemáš dáta na toto obdobie. A samozrejme zaujímavé je potom aj to, že klesajú ceny RD, bytov aj novobytov na všetkých sídliskách a vo všetkých častiach mesta a to sú fakty. Ale neviem čo ešte potrebuješ vidieť a vedieť aby si videla, že ceny klesajú... 😂

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@selwadza22 Este raz - vyssie som vysvetlvoala, kedy konci 3Q a ze potrebujes mat obdobie na spracovanie udajov. Je nieco, co je v tomto smere nejasne a je potrebne to dovysvetlovat?

Ty pises "...a toto su fakty", ale nedala si tu ziadnu oficialnu statistiku.

Vies, ja v mojej praci fungujem na faktoch, cize kebyze nieco taketo "zabijem", tak som skoncila v nejakej odbornosti, a v podstate aj ako nejaka prirodzena autorita cloveka, na ktoreho sa mozu obratit ini ludia...

Ja som ti tu dala udaje z nbs, ty mne ziadne... ekonomika nefunguje na pocitoch, pozorovaniach, ale vzdy na konkretnych cislach...

dkethe
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 ja by s napr bola rada, keby si mi dovysvetlila, ako sa da 100% spoliehat na data stare 3 mesiace 🤔
Data su predsa premenlive.
Pocet kosti v tele dospeleho zdraveho cloveka je konkretne, jasne, nemenne cislo.
Ceny cohokolvek su flexibilne.

Kedze uz viem, ze jediny akceptovatelny zdroj pre teba je nbs, tak ked nbs uzavrie 3., Neskor 4. Q, dovolim si ta v tejto debatke oznacit, oki? 😊

zmrzlinka2021
16. okt 2022

@dkethe ja som pisala o vyvoji k 30.06. a porovnanie jednotlivych kvartalov, s tym ze na webe NBS mozes si v klude pozriet vsetky kvartale / roky za velmi dlhe casove obdobie a pre jednotlivé kraje (mozno aj okresy).
A tym som chcela len povedat, ze nemame oficialne cisla terajsieho vyvoja - myslim oficialne, nieze ja som videla nejaky inzerat pred mesiacom a teraz je tam nizsia cena. Nevies preco je nizsia.

Ja netvrdim, ze k poklesu nemoze dojst, ale necakajme, ze byt za 220 tis. eUR (bezny trojizbak v kralikarni) zrazu padne na 150 tis. EUR. Ak klesne na 214 tis., lebo proste majitelia surne potrebuju predat, fakt surne, tak bude dobre....

acrobaleno
16. okt 2022

Tie peniaze min na dobreho terapeuta. To bude investicia na nezaplatenie, pretoze co tu od teba citam….

dkethe
16. okt 2022

@zmrzlinka2021 a nemyslis, ze prave sirsi zaber informacii, aj spoza hranic, inych odvetvi, ti vie dat urcity obrazok o vyvoji? Ekonomika je ziva veda. Ved vsetko so vsetkym suvisi a hybe sa. To mzdove uctovnictvo su pocty cisel.
Slovensko nie je uzavrety ostrov. Banalizovat to co sa deje na zapade, v cr, je predsa chyba.
Realitne fondy sli dole 40% za rok. Toto, a plno inych obdobnych info je to, co spracuvavam ja. Nie jedno 3m stare cislo z 1 statistiky.

luccija
16. okt 2022

Psycholog Ta nasmeruje podla toho co chces ty.Nikdy Ti nepovie priamo odid, neodid.Ak vyciti, ze chces odist podpori Ta a ukaze Ti mozno aj ine cesty, ktore ty nevidis.Mas velmi negativisticke myslenie uz fabulujes zaznam v karte a odobratie deti.Nie, kamaratka Ti neporadi rovnako, lebo nepresla terapeutickym vycvikom a pod...
Ale tak presviedcat Ta nebudeme, lebo mas na vsetko svoju odpoved.To, kde byvas s muzom je koho byvanie ved aj z toho by si mala podiel.
Tak nemusis odchadzat, ak si netrufas chapem doba je zla, bojis sa hypo, deti..nemas rodicov co by Ti vedeli pomoct?
Mozno Ta nauci vyrovnat sa s tym, aby Ta to netrapilo, lebo zit roky v nie dobrom manzelstve zanecha stopy ci take, ze budes stale chora, alebo psychicke nervozita, unava.mozno sa naucis inak komunikovat, trvat si na svojom, ci, aby Ti bol lahostajny jeho pristup.Teraz si mlada ubehne 10 r deti podrastu a zacnes premyslat, ze v lepsom pripade mas polku zivota za sebou deti odidu na internarty do skol, partia, frajerky a budete sa s muzom o seba potkynat a nenavidiet.
Teraz nie si schopna takeho rozhodnutia chapem, ale premyslaj co raz....na zaciatok Ti prajem, aby si dokazala zbalit deti a isla cez jesenne prazdniny niekam na 2,3 noci aj muzovi dokazes, ze nie si neschopna a vies sa sama postarat a rozhodovat a hlavne tebe z toho stupne sebavedomie.

autor
16. okt 2022

@luccija Presne preto netrúfam teraz na odchod lebo doba je zlá,všetko sa zdražuje a viem že sama to nedám finančne.Ja nemám rodinu,len svokrovcov.No ony chcú aby som ostala s manželom.Kvoli deťom.A.mame spolu dom.

leskovael
16. okt 2022

Tak ja sa o seba starám až moc a rada... Máš divný postoj sama k sebe.... Nevieš aké kurzy by si absolvovala ani nič čo by si urobila, aby si mala lepšie platenú prácu.. To ťa bude napĺňať celý život byť predavačka? Nevravím, aj také ženy sú... Ja napr budúci rok nastupujem do školy. Teda dúfam.. Prihlášku budem posielať, čítať odbornú literatúru začínam už teraz aby som bola viac pripravená. Mám 29 a cítim potrebu vzdelávať sa, pracovať na sebe. Cieľ mám len jeden v 35tke byť niekde inde a mať zo seba lepší pocit, že som na sebe zamakala... Každý kto sa má len trochu rád, bude mať na seba aj nároky... Hrozne pôsobíš, celkovo by som ťa nechcela mať vo svojom okolí s týmto postojom.. Pôsobíš ako človek ktorý rezignoval a "vycucia" pozitívnu energiu z iných.
Keď nevieš čo s peniazmi, tak spor ďalej... Možno sa raz dostaneš do štádia, že budeš vedieť načo ich minút.. Zatiaľ odkladaj radšej ďalej...

luccija
16. okt 2022

Svokrovci nech ziju svoj zivot a nekecaju Ti do tvojho.Mate dom, takze by si z neho nieco dostala.Raz pride tvoj cas a mozno nie...setri si, ale na vylet s detmi urcite chod

katkami123
17. okt 2022

Ku psychologovi si neberies zdravotnú kartu 🤦🏻‍♀️ Ku psychiatrovi, ale on ta vybaví za 5 min a preto, lebo predpisuje lieky. Proste sa skôr bojíš, žeby ti niečo našiel a musela by si na sebe pracovať. Psychológovia sú väčšinou sro., platíš si to a nikam to nejde. Povedz otvorene, čoho sa bojíš? Či aj ty si ten typ, ze ku psychologovi chodia podľa teba iba vyšinutí? Či v čom je problém? Veď ty sa iba všetkého bojíš.

autor
17. okt 2022

@katkami123 Nebojím sa ničoho,nemám nič čierne v minulosti.Len to ako sa ku mne rodičia chovali keď som bola dieťa.No to už som v sebe uzavrela.Akurat to môže psychológ zas otvoriť staré rany.No skôr ide o to,že neverím že by mi vedel pomôcť.

selwadza22
17. okt 2022

@zmrzlinka2021 a ešte raz ako môžeš trvdiť aký bude vývoj cien podľa štatistík NBS? Videla si vôbec ako a z akých čísel vznikajú tieto štatistiky? Porovnávala si niekedy tieto čísla so štatistikami katastra? Aj keď tie sú tiež nie úplne smerodatné lebo chýbajú údaje o type nehnuteľnosti o jej polohe a veľkosti. Čiže len všeobecné za celý región... A tiež ti zrejme ušiel jeden podstatný fakt, že ceny stavebného materiálu v stavebninách idú dolu, tak tu neklam, že idú hore. Kým spracuješ svoje analýzy za toto obdobie bude už fuč polovica ďalšieho roka... Ako sa hovorí analýza dokázala ho**no...

cacianka
17. okt 2022

Baby nespamujte tu s analýzami, indexmi, autorke tým nepomôžete, iba zahlcujete diskusiu.

cacianka
17. okt 2022

Aj keby ti otvoril staré rany, pomohlo by ti to vyčistiť ich , spracovať, lebo uzatvorenie v tebe nestačí. Viď ako sa správas aj vyjadrujes.
Napíš viac , komu patrí dom, približnú lokalitu, aký má plat muž, prípadne aký iný majetok má/máte. A hlavne v čom máte problém, prečo by si chcela odísť.
Lebo od toho sa odvíja všetko možné
Pýtaš sa nás, myslím tak trochu zle, teda uvazujes zlým smerom. Že si našetrili a teraz nevieš kde minúť.
Zatiaľ nikde, kým sa nevymotas z toho života, ktorý žiješ teraz.
A podstatná otázka - vie tvoj muž že máš tajnú rezervu ? V žiadnom prípade to nikomu nehovor, z tvojho okolia.
Zuby- áno môžu ti dvihnut sebavedomie, ale stačí že si vypočujteš nejakú blbu poznámku po radikálnej zmene a sebavedomie máš v prdeli, € tiež. Tu by si mala bazirovat iba na ich zdraví a kondicii, neupriamuj sa až tak na estetiku za ťažké €.
Dovolenka- to choďte za spoločné rodinné €, nie že ty teraz vytiahnes z pančuchy a plesnes na stôl že ideme na drahú dovču. Zbytočne sa prezradis, muž bude v tom že aj naďalej tajis. Možno postačia nejaké drobné a pekné výlety, z rodinného rozpočtu, a vybehni niekde s deťmi , aj bez muža .
Auto - minúť tajné peniaze je blbosť
Veci do domu - detto.
To kupuj zo spoločného !
Tie ušetrené sú pre teba a deti na nový život, a je šuma fuk čo hovoria svokrovci. Lebo oni tvoj život nežijú, nechodia v tvojich topánkach, nevidia za dvere vašej domácnosti, im vyhovuje že sa má kto starat o ich syna a nemajú ho na krku, im vyhovuje že ich syn sa nemusí deliť s manželkou pri rozvode, rozbiť majetok, to skrátka neakceptujú až tak, aby s tým boli ok. Rodičia majú 98% tendenciu držať stranu svojmu dieťaťu, aj keby bol ťažký alkoholik, gembler, psychopat, skôr jemu ako neveste.
Prečo ? Lebo medveď na 4 je maco.a syn je ich krv.
Ak je dom váš spoločný, pri rozvode by ťa musel vyplatiť, alebo ho predať a zisk si rozdelite. Pozemok, auto, všetko sa musí vysporiadať, .
Takže radšej si porieš lepší život ako hmotné veci.
Lebo aj deťom dáš vzor, kľud, nový život

katkami123
17. okt 2022

Tak potom máš viac problémov ako si dokážeš priznat. Lebo z psychologie je prvých 6 rokov aj takzvaný zlatý vek, ktorý nás utvára, vytvára sa naša osobnost, naše okolie ju vtedy najviac dokáže formovať, vytvárame si vdaka rodine a prostrediu vzorce spravania, vdaka tomu si vyberáme neskôr ľudí, kamarátov a životných partnerov, čiže naše detstvo nás formuje akým smerom sa vydáme. Takze sa teraz tak trochu necuduj akého máš manžela, a akého si si vybrala, pretože tvoje podvedomie- všetky zážitky od malého bábätka až po teraz ťa ovplyvňujú pri každom tvojom rozhodnutí. Mame vedomie- co si uvedomuješ, podvedomie - sny napr. a veci ako reaguješ napríklad na vypäté situácie, to všetko je zapríčinené zážitkami z minulosti - teda vzorcami spravania aké si pochytila a zažila ako dieťa. A práve preto to treba otvoriť, ako dá hovorí otvoriť hnisajúcu ranu, poriadne ju vyčistiť a zašiť, lebo až potom sa môže uzdraviť. Keby si to mala v sebe upratané a uzavreté ako tvrdíš, tak máš teraz úplne iný pohľad na život, si vyrovnaná sebavedomá žena, ktorá sa nebojí výziev. Takže prd máš vyriešený. A ako som písala, pokým toto neporiešiš, ani zirkonové zuby ti nepomôžu, v hlave budeš mat stále pocity menejcennosti. Nájdeš si na sebe zase kopu iných chýb. Lebo sa tak k tebe chovali rodicia.

autor
17. okt 2022

@cacianka Prečo nestačí uzavrieť to v sebe čo bolo zle v minulosti?Ja sa k tomu nechcem stále vracať.Aj ľuďom som odpustila a stretávame sa naďalej,len nehovoríme o tom čo bolo.Hovorime o tom čo je teraz a čo bude do budúcna.Dom je náš spoločný s manželom,aj hypotéku máme spoločnú.Auto každý máme svoj ešte spred manželstva.Iny majetok nemáme.Lokalita okolie NR.A nie manžel nevie o tom že mám našetrenu rezervu.Mame každý svoj účet,neviem koľko mám ja na účte.Len ja viem koľko má on,lebo ja mám na starosti platby a y všetko odišlo včas.Manzel zarába cca 800 eur.A dôvod prečo chcem odísť,to je nadlho.No už žijeme spolu skôr ako dvaja cudzí ludia.Ziadne milé slovo nemá na nás,žiadna pusa ani objatie,nic.Hadam som odpovedala na každu tvoju otázku.

autor
17. okt 2022

@katkami123 Porozmýšľam teda nad tým psychológom,no ako som písala vyššie nechcem sa už vŕtať v tom čo bolo.

cacianka
17. okt 2022

Neber to ako "moje" otázky, chap to tak, že by sme mali vedieť okolností z tvojho života, aby sme vedeli lepšie poradiť.
Si tu anonymne, nikto ťa nespozná, veď nepíšeš osobné údaje. 33r predavaciek je mrte....
S tými účtami pozor, nedaj Boh sa dopátra že ho máš a koľko na ňom, lebo patrí do BSM. Tak si € utaj inak, lepšie.
Keď baby tu uvidía tvoje info, lepšie ti poradia.
Alebo si čítaj príbehy žien ako ty, čo nič nemali, iba deti, aj tak odišli, postavili sa na nohy a začali od piky.
Z platu 800 e by mužovi súd určil platiť cca 200e na 2 deti ,

katkami123
17. okt 2022

Neboj, psychológ to nebude rozoberať nejak dopodrobna, opišeš mu to možno pár vetami svoje vzťahy s rodinnými príslušníkmi. Keď povieš, ze nechceš rozoberať, bude to rešpektovať. Na začiatku ti bude dávať rôzne testy, otázky, rôzne dotazníky, na ktoré odpovieš a na konci ti povie výsledok s čím máš problém a na čom treba pracovať. Všetko je GDPR, nikam to nejde, on je viazaný lekárskym tajomstvom, takze nemôže nič prezradiť, zdravotnú kartu si nikam neberies, necháš ju doma. (To sa berie k psychiatrovi kvôli predpisu liekom) budete sa spolu rozpravat, co nové, ako deti, ako v praci a on ti občas povie nejakú mudru myšlienku, pri ktorej si uvedomíš, ze do teraz si to ponimala inak.

autor
17. okt 2022

@katkami123 Aké testy a otázky dotazníky dáva psychológ?

onedaynick
17. okt 2022

@kittykat22 ja mam strojcek, uz treti, ako 45 rocna. A stale chcem byt pekna.