icon

Legálnosť predaja bytu bez dane zo zisku

9. nov 2025

Dobrý deň, chceli by sme predať byt, ktorý vlastníme 2 roky, mali by sme teda platiť daň z zo zisku, z predaja nehnuteľnosti. Mne jedna známa ale povedala, že sa to dá spraviť aj tak, že predáte byt napr za 100 000€ a za dajme tomu 20 000€ predáte zvlášť zariadenie, a že z toho sa daň neplatí (kuchynská linka, spotrebiče, skrine atď) Ak vás stal byt 100 000€, tak tým pádom tam daň neplatíte, lebo nemáte zisk. Zaujíma ma, je toto vôbec legálne ? Predávali ste niekto takto byt ? Chceme kúpiť dom, nakoľko sme začali plánovať dieťa, a byt je priestorovo dosť malý, a čakať 3 roky kvôli tomu tiež úplne nechceme.

Strana
z2
sasa1310
9. nov 2025
@biba_18

@sasa1310 nie, kupuješ ho bez hypo..

@biba_18 no nie. Predávala som 3 byty tento rok. Realiťák nám vždy povedal, keď prišiel klient, ktorý nebral hypo, tak hneď povedal "to je hotovostný klient". To sa naozaj tak hovorí. Ale tak asi si nekupovala ani nepredávala, tak chápem, že nevieš

biba_18
9. nov 2025

@sasa1310 robím s peniazmi tak viem že hotovosť neznamená bez hypotéky 😉

sasa1310
9. nov 2025
@biba_18

@sasa1310 robím s peniazmi tak viem že hotovosť neznamená bez hypotéky 😉

@biba_18 jasne 😀 bavíme sa vo svete realít, ak si si nevšimla

amdornik
9. nov 2025
@la_dolce_vita

Ano, robi sa to tak, alebo sa daju rozne kupne zmluvy do banky a na kataster. Nevyhoda pre kupujuceho v pripade, ktory uvadzas je ta, ze ak bude brat hypo, tak max 80 % z tej sumy 100 tis / samozrejme ak nezalozi dalsiu nehnutelnost.

@la_dolce_vita ešte je nevýhoda v prípade "skrytej vady bytu", ale takéto niečo pri byte je skôr ojedinelé... to skôr pri dome.

biba_18
9. nov 2025

@sasa1310 povedz niekomu o hotovosti… kľudne…

sasa1310
9. nov 2025
@biba_18

@sasa1310 povedz niekomu o hotovosti… kľudne…

@biba_18 hovorím to pravidelne s realiťákom. Vyskúšaj, možno budeš prekvapená.

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@biba_18 no nie. Predávala som 3 byty tento rok. Realiťák nám vždy povedal, keď prišiel klient, ktorý nebral hypo, tak hneď povedal "to je hotovostný klient". To sa naozaj tak hovorí. Ale tak asi si nekupovala ani nepredávala, tak chápem, že nevieš

@sasa1310 áno, toto je pravda. realitky majú tento pojem v slovníčku, ale správne znie: klient bude kupovať bez hypotéky. napríklad. lebo hotovosť je hotovosť, raz je to fakt a presne na tomto sme sa v úvode nepochopili. po tvojom príspevku som si predstavila, ako od autorky kupuje klient zariadenie v hotovosti (prinesie balík peňazí a dá jej ho pri podpise do ruky)

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@biba_18 hovorím to pravidelne s realiťákom. Vyskúšaj, možno budeš prekvapená.

@sasa1310 neviem, koľko máš rokov, ja už dosť a svoj prvý byt som predala v roku 2001. a vtedy bola doba, kedy skutočne sa predávalo a kupovalo na úver alebo v hotovosti. čo to znamenalo v hotovosti: kupujúci si vybral svoje úspory v deň podpisu zmluvy u notára, stretli sa s predávajúcim u notára, podpísali, pred notárom (alebo niekde bokom) si predávajúci prepočítal HOTOVOSŤ a predaj bol ukončený. predávajúci si vzal peniaze a zrejme si ich potom uložil na účet. no a toto bola častá realita. preto si realiťáci zvykli používať slovo "hotovosť" do dnešných čias, pričom áno, oni konkrétne tým myslia nasporené peniaze. ale ako slovné spojenie v danej situácii to správne nie je. dnes už hotovosť znamená opäť hotovosť... 😉

sasa1310
9. nov 2025
@amdornik

@sasa1310 áno, toto je pravda. realitky majú tento pojem v slovníčku, ale správne znie: klient bude kupovať bez hypotéky. napríklad. lebo hotovosť je hotovosť, raz je to fakt a presne na tomto sme sa v úvode nepochopili. po tvojom príspevku som si predstavila, ako od autorky kupuje klient zariadenie v hotovosti (prinesie balík peňazí a dá jej ho pri podpise do ruky)

@amdornik v realitnom svete sa tak hovorí takým, ktorí kupujú cash bez úveru. Viac nemám čo dodať a naťahovať sa. A téma je ohľadne predaja nehnuteľnosti takže som to tak napísala k veci a k téme. To, že mi je úplne jasné, že niekto nepríde so 400 000eur v igelitke. Pa

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@amdornik v realitnom svete sa tak hovorí takým, ktorí kupujú cash bez úveru. Viac nemám čo dodať a naťahovať sa. A téma je ohľadne predaja nehnuteľnosti takže som to tak napísala k veci a k téme. To, že mi je úplne jasné, že niekto nepríde so 400 000eur v igelitke. Pa

@sasa1310 si neskutočne ješitná. ja sa s tebou nenaťahujem. ja ti vysvetľujem, odkiaľ pochádza pojem "hotovosť". to je tak celé. predala som niekoľko bytov, tak viem, ako to tam chodí. ale ako slovné spojenie to skrátka správne nie je a týmto končím aj ja.

alkoholik
9. nov 2025

Vsetko sa da ak sa stretnu 2 strany ktore tomu chapu...

amdornik
9. nov 2025
@alkoholik

Vsetko sa da ak sa stretnu 2 strany ktore tomu chapu...

@alkoholik už keď, tak ktoré tomu rozumejú 😀 alebo ktoré to chápu 😀

matusformanek
12. nov 2025

@anonym_autor ja by som to nerobil. Kataster a DÚ sú krásne prepojené a komunikujú spolu. Na takéto čachre-machre sú školení. Ja ako kupujuci by som nikdy s takou zmluvou pri kupe nesúhlasil. Bol som svedkom toho, ako sa ludia chceli dani vyhnut, alebo ju zamlčať (ak byt predali skor ako po 5r) a v schranke im pristala velmi nepekna obalka z DÚ. To nechcete. Tých pár tisíc na dani vás z biedy nevytrhne-najmä ak idete riešiť dom, to je kvapka v mori, hoci chapem že každe euro dobré. Ale takto nie.

martul
12. nov 2025
@sasa1310

@sasa1310 prosím ťa, už by si sa mohla prestať strápňovať? Hotovosť znamená, že prinesieš peniaze v peňaženke a zaplatíš. Hocikde, či v realitách, priemysle, v akomkoľvek odvetví. Koniec.

martul
12. nov 2025
@matusformanek

@anonym_autor ja by som to nerobil. Kataster a DÚ sú krásne prepojené a komunikujú spolu. Na takéto čachre-machre sú školení. Ja ako kupujuci by som nikdy s takou zmluvou pri kupe nesúhlasil. Bol som svedkom toho, ako sa ludia chceli dani vyhnut, alebo ju zamlčať (ak byt predali skor ako po 5r) a v schranke im pristala velmi nepekna obalka z DÚ. To nechcete. Tých pár tisíc na dani vás z biedy nevytrhne-najmä ak idete riešiť dom, to je kvapka v mori, hoci chapem že každe euro dobré. Ale takto nie.

@matusformanek A čo, že sú prepojené? Čo to s tým má spoločné? Čo zistí DÚ cez kataster? Že predala byt? No a ? Veď podá daňové priznanie. Keď by to DÚ chcel skontrolovať, tak nech sa páči, autorka bude mať KZ riadne podpísanú. Mám s tým nie malé osobné skúsenosti a nikdy sa ,,nič" nestalo, spísal sa záznam, ktorý bol bez výhrad.

bonboniera
12. nov 2025
@martul

@sasa1310 prosím ťa, už by si sa mohla prestať strápňovať? Hotovosť znamená, že prinesieš peniaze v peňaženke a zaplatíš. Hocikde, či v realitách, priemysle, v akomkoľvek odvetví. Koniec.

@martul prestať strapnovat by sa mohla rypalka @amdornik nakoľko každý kto nežil doteraz pod kameňom vie ze co sa týka realít, hotovostný klient je ten co neberie hypo. To ze si niektorí myslite ze to znamená ze pride človek s adidas taškou plnou bankoviek je priam úsmevne 🙂 a naťahovať sa tu o slovíčka keď každý pricetny vie o čom je tu reč a riešiť či je to správne alebo nesprávne označenie je absolútne detinské ale dobre, treba to riešiť na dvoch stranách a ešte potom vyčítať druhému človeku ze on je ten co slovickari 🫠

amdornik
12. nov 2025
@bonboniera

@martul prestať strapnovat by sa mohla rypalka @amdornik nakoľko každý kto nežil doteraz pod kameňom vie ze co sa týka realít, hotovostný klient je ten co neberie hypo. To ze si niektorí myslite ze to znamená ze pride človek s adidas taškou plnou bankoviek je priam úsmevne 🙂 a naťahovať sa tu o slovíčka keď každý pricetny vie o čom je tu reč a riešiť či je to správne alebo nesprávne označenie je absolútne detinské ale dobre, treba to riešiť na dvoch stranách a ešte potom vyčítať druhému človeku ze on je ten co slovickari 🫠

@matusformanek to, že úrady sú prepojené nič neznamená. je to normálne legálne. iste, nemorálne, ak o zariadenie nejde. ale väčšinou sa do toho predaja zariadenia dávajú vstavané skrine, kuchynské linky, proste klasické veci, ktoré boli zainvestované. ale áno, pre kupujúceho to je nevýhodné hlavne v prípade, ak berie hypotéku alebo ak nájde na byte skrytú zamlčanú vadu.
@bonboniera každý príspevok som napísala slušne. nikde nerýpem, bavím sa o faktoch. ak nedokážeš spracovať fakty, nerýp ty a nenazývaj iných rýpalmi, ďakujem.

bonboniera
12. nov 2025
@amdornik

@matusformanek to, že úrady sú prepojené nič neznamená. je to normálne legálne. iste, nemorálne, ak o zariadenie nejde. ale väčšinou sa do toho predaja zariadenia dávajú vstavané skrine, kuchynské linky, proste klasické veci, ktoré boli zainvestované. ale áno, pre kupujúceho to je nevýhodné hlavne v prípade, ak berie hypotéku alebo ak nájde na byte skrytú zamlčanú vadu.
@bonboniera každý príspevok som napísala slušne. nikde nerýpem, bavím sa o faktoch. ak nedokážeš spracovať fakty, nerýp ty a nenazývaj iných rýpalmi, ďakujem.

@amdornik hej všimla som si potom sj tvoj koment kde mas potrebu zas niekoho zbytočne opravovať aj keď význam kkmentu je jasný, hneď viem odkiaľ vietor fúka, s tebou musí byt v živote zábava. A áno si rypalka 👌 keďže očividne nevieš spracovať ze @sasa1310 ma pravdu a hotovostný klient znamená pri realitách ten ktorý si neberie hypo. Dnes sa ti bude ťažko spat, už to vidím … ale neboj, ešte niekoľko zbytočných komentárov kde budes ľudom opravovať gramatiku a bude dobre 🙂

beata_k
12. nov 2025
@sasa1310

@sasa1310 To je ale len zargon tvojho realitaka. Ja som predava a kupovala tento rok. Bez hypo a bolo to z vlastnych zdrojov, nie hotovost. Hotovost je vzdy len hotovost.

amdornik
12. nov 2025
@bonboniera

@amdornik hej všimla som si potom sj tvoj koment kde mas potrebu zas niekoho zbytočne opravovať aj keď význam kkmentu je jasný, hneď viem odkiaľ vietor fúka, s tebou musí byt v živote zábava. A áno si rypalka 👌 keďže očividne nevieš spracovať ze @sasa1310 ma pravdu a hotovostný klient znamená pri realitách ten ktorý si neberie hypo. Dnes sa ti bude ťažko spat, už to vidím … ale neboj, ešte niekoľko zbytočných komentárov kde budes ľudom opravovať gramatiku a bude dobre 🙂

@bonboniera Ja spím dobre, ďakujem. Bezvýznamní ľudia mi spánok neberú. Prosím, už na mňa nereaguj, ak to dokážeš. Ako tu, tak aj v iných diskusiách, ďakujem.

bonboniera
12. nov 2025
@amdornik

@bonboniera Ja spím dobre, ďakujem. Bezvýznamní ľudia mi spánok neberú. Prosím, už na mňa nereaguj, ak to dokážeš. Ako tu, tak aj v iných diskusiách, ďakujem.

@amdornik neboj, uz som si včera všimla komentár na tvoju osobu a teda po dnešku sa stotožňujem. Tvoje odveci komentare si očividne všímajú aj ostatní. Riad sa vlastnou radou a ako prvá prestaň vyrypovat a zbytočne komentovať. Ak to dokazes 🙂

amdornik
12. nov 2025
@bonboniera

@amdornik neboj, uz som si včera všimla komentár na tvoju osobu a teda po dnešku sa stotožňujem. Tvoje odveci komentare si očividne všímajú aj ostatní. Riad sa vlastnou radou a ako prvá prestaň vyrypovat a zbytočne komentovať. Ak to dokazes 🙂

@bonboniera Poslednýkrát ťa prosím, neoslovuj ma, zbytočne ty plodíš akékoľvek vášne. Ďakujem.

Strana
z2