icon

Má nejaká banka možnosť spoločného účtu dvomi majiteľmi?

23. sep 2020

Ahojte, viem, ze tato tema tu uz bola velakrat, ale ako to je v skutocnosti?
Ma nejaka banka v ponuke ucet, kde su dvaja majitelia?
Nemyslim ucet, ze manzel je vlastnik uctu a manzelka spoludisponent, pricom on ako vlastnik jej kedykolvek moze zrusit disponovanie s uctom.

Strana
z2
misinka26
23. sep 2020

@dzina007 To nie je možné, môj ex robí vo VUB a mať jeden účet a 2 majiteľov nie je možné, dve karty áno ale majiteľ je len jeden... pozor na to mňa takto ex obral o kopu peňazí keď zo dňa na deň zrušil kartu a zmenil heslo na IB ☹

millky
23. sep 2020

@ankaevka tvrdím, že môže byť, takéto účty sa otvárali bežne. Píšem že "blokuju"... T. J. Dočasná blokácia účtu, skrz to, aby nechodili žiadne kredity na účet a tiež aby z neho nič neodchadzalo. Je to automatické nastavenie v prípade jedneho majiteľa účtu bez ohľadu na počet disponentov. Dočasná blokácia sa uvoľní až po dedičskom s tým, že sa po prevedení peňazí dedičovi okamžite účet zosnulého zruší. Čo sa týka účtu aký máte vy, čiže vinkulované právo - za svoju 5 ročnú prax, som taký účet v mojej práci nemala ani v rámci servisu a ani v rámci úmrtia. Je dosť možné, že keď sa zrušilo otváranie takýchto účtov, naša banka oslovovala klientov a menili sa nastavenia na účte. Takže čo by sa dialo s vaším účtom v prípade nešťastia... To vám vôbec neviem povedať.
U nás sú len právnické účty, kde môže byť viacero majiteľov, ale tam účet nezaniká ani sa dočasne neblokuje, pretože sa jedná len o konateľov firmy nie o firmu ako takú. To je úplne niečo rozdielne. Len rozmýšľam nad tým, čo píšete... Že všetko musíte podpisovať spolu. V našej banke sa takéto právo označuje skratkou MA (majitel + podpis druhého majitela). Existuje oprávnenie MS (majiteľ samostatne) - čiže ten môže robiť všetko sám bez druhého MS. (to je tak pri našich podnikateľských účtoch). Ak máte oprávnenie niečo ako MA, tak neviem, ako potom chcete disponovať s účtom, keď by na to zostanete sama, bez druhého majiteľa nič nepodpíšete poprípade možno sa účet upraví na čisto vás ako jednu osobu. Toto sú veľmi nepríjemné témy, ale mňa by to veľmi zaujímalo, keby mám s manželom účet ako vy. Rozhodne by som chcela vedieť, čo by bolo, keby sa stane najhoršie. A na tieto veci je úplne jedno či máte 30rokov, 50 alebo 70, horšie je, že na to málokto myslí - na tragédie 😔 dúfam, že ma chápete.

millky
23. sep 2020

@lenuliatko84 pri plnej moci v prípade umrtia majiteľa plná moc nepodlieha svojej platnosti.

dzina007
23. sep 2020

@misinka26 fakt neviem ako to je. ale mame obaja napisane pri informaciach ze sme majitelia.

a pri opravneniach mame obaja rovnake opravnenia

misinka26
23. sep 2020

@dzina007 to ja ti neviem povedať len viem ako somnou vypiekol ex keďže som si tiež myslela, že som spolumajiteľ ☹

ckatka
23. sep 2020

Mame účet v ČSOB. Aj hypotéku. Účet mame jeden. Manžel je majiteľ, ja som disponent so všetkými plnohodnotnými právami, jedina vec ktorú nemôžem urobiť sama je zrušiť účet. Mame dve karty a dva nezávislé internetbankingy.
Z tohto účtu nám mesačne odchádzajú nejaké rezervné peniaze na sporiaci účet, ktorý je zasa môj. Celkový objem peňazí na jednom.aj na druhom.je cca rovnaký.

V prípade že by sa ktoremukolvek z nás niečo stalo...ten druhý ide automaticky vybrať peniaze zo spoločného účtu aby bolo.
V prípade že by ktoremukolvek z nás "drblo" a chcel by toho odstrihnut od spoločných peňazí....asi by sme si dali facku. Mali sme v manželstve ak krízu...aj na rozvod to bolo...ale o peniaze sme sa našťastie nikdy nehadali a skôr si doprajeme ako by sme sa mali obmedzovať. Nejako sme...hm...dospelí predsa.

hettinka
23. sep 2020

@ankaevka asi záleží aj od tety na priehradke. Ja som teraz rušila vkladnú knižku v SLSP písanú na nás oboch a v pohode som ju zrušila sama, peniaze mi vyplatili a mužov podpis ani nebolo treba. Akože bolo, ale urobila mi to... neboli tam tisíce, ale aj tak...

tulenka1
23. sep 2020

@misinka26 dvoch majiteľov môže mať účet v mBank. Riešila som to kvôli prípadu smrti. Vtedy účet nezablokuju. Je pravda, že už nezískate úverový produkt k tomuto účtu. A druhý majiteľ si napríklad zablokuje ziskanie hypotéke v tejto banke. Tiež som to nedotiahla do konca

saxana000
19. jan 2025

Moji rodicia maju este staru ucet v slsp a su obaja majitelia aj nazov uctu v appke je Zuzka Mrkvičkova a Janko Mrkvička sporiaci a investicny uz zakladali neskor ten je uz iba na jedneho ale tento im sama pani v banke povedala aby urcite nerusili lebo taky uz sa zalozit neda aby boli obaja rovnocennymi majitelmi.

jarka441
2. mar 2025

Disponent vo firme

autor
2. mar 2025

@tulenka1 zablokuju v mbank polovicu az do prebehnutia ded.konania a zastavia trvale prikazy, ktore zadal zomrely spolumajitel uctu.

Strana
z2