icon

Má zmysel ísť do nájmu pri príjme 800 EUR?

8. dec 2025

som mlada baba, v cistom mam okolo 800-900€ nasla som skvely byt za 500€, lacnejsi nenajdem..je aj mozne vyzit z toho ostatku?

Strana
z4
anonym_370f99
10. dec 2025
@michal6677

@vlado19822 ja nehovorim, ze prerobia ale ze ten vynos je mizivy. Ak su zato ludia ochotni sa starat o cudzieho cloveka, menit mu pokazene spotrebice a rekonstruovat byt za svoje vlastne peniaze, a skakat ako si piskne, tak kludne. V podstate to je charita. Zarabaju drzanim toho bytu viac ako na tom najme.

@vlado19822 zobuď sa konečne zo svojho sna. Mesačné náklady v mnohých bytoch (hlavne tých starších), sú často oveľa vyššie než náklady v domoch. A to ti píšem ako tá charita, ktorú spomina @michal6677, keďže prenajímam garsónku za smiešnu sumu, pričom náklady na ňu už dávno prevýšili tých tvojich 100 eur.

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_370f99

@vlado19822 zobuď sa konečne zo svojho sna. Mesačné náklady v mnohých bytoch (hlavne tých starších), sú často oveľa vyššie než náklady v domoch. A to ti píšem ako tá charita, ktorú spomina @michal6677, keďže prenajímam garsónku za smiešnu sumu, pričom náklady na ňu už dávno prevýšili tých tvojich 100 eur.

@anonym_370f99 jasné a preto ľudia majú napríklad 4 byty a nerobia lebo im to zarobí a ak prevyšujú náklady na byt náklady na chalupu tak ja normálne sa idem teraz smiať do kúta .
Prečo máš teda tu garsónku ,prečo si ju ak si ju náhodou zdedil a nekúpil lebo to isté budeš tvrdiť ,prečo si ju nepredal ,také rozprávky ,rozprávajte deťom áno samozrejme čím menší byt tým sa lepšie prenajíma a tým viac ostane tebe ,takéto rozprávky môžeš hovoriť akurát tým ovciam čo idú do podnájmu

anonym_370f99
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_370f99 jasné a preto ľudia majú napríklad 4 byty a nerobia lebo im to zarobí a ak prevyšujú náklady na byt náklady na chalupu tak ja normálne sa idem teraz smiať do kúta .
Prečo máš teda tu garsónku ,prečo si ju ak si ju náhodou zdedil a nekúpil lebo to isté budeš tvrdiť ,prečo si ju nepredal ,také rozprávky ,rozprávajte deťom áno samozrejme čím menší byt tým sa lepšie prenajíma a tým viac ostane tebe ,takéto rozprávky môžeš hovoriť akurát tým ovciam čo idú do podnájmu

@vlado19822 netvrdím, že nie sú ľudia, ktorí žijú z prenájmov. To si kde vyčítal? Ak to majú ako zárobkovú činnosť, tak na tom samozrejme ryžujú. A ty by si robil presne to isté, keby si sa tým chcel živiť. A nie, garsónku som nezdedila, normálne som ju kedysi kúpila a bývala v nej aj s dieťaťom. Keď som sa vyhrabala zo 💩čiek a mohla si dovoliť väčší, zobrala som si hypo a garsónku dala do prenájmu. Ale nie na zarábanie, ale aby nebola prázdna a držím ju buď pre syna, prípadne na svoju starobu alebo pre prípad núdze. A mám skúsenosť, že človek, ktorý sa dostane k lacnému nájmu, je veľmi vďačný podnajomnik. A keď máš teda takú chuť sa ísť smiať do kúta, tak náklady na ten väčší byt, podotýkam, že väčší znamená v mojom prípade 60m, mám okolo 300 eur. Asi si neuvedomuješ, že vo väčšine starších panelákoch sú nabrané úvery na obnovu a prerábky. My máme len fond opráv cez 120 eur.

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_370f99

@vlado19822 netvrdím, že nie sú ľudia, ktorí žijú z prenájmov. To si kde vyčítal? Ak to majú ako zárobkovú činnosť, tak na tom samozrejme ryžujú. A ty by si robil presne to isté, keby si sa tým chcel živiť. A nie, garsónku som nezdedila, normálne som ju kedysi kúpila a bývala v nej aj s dieťaťom. Keď som sa vyhrabala zo 💩čiek a mohla si dovoliť väčší, zobrala som si hypo a garsónku dala do prenájmu. Ale nie na zarábanie, ale aby nebola prázdna a držím ju buď pre syna, prípadne na svoju starobu alebo pre prípad núdze. A mám skúsenosť, že človek, ktorý sa dostane k lacnému nájmu, je veľmi vďačný podnajomnik. A keď máš teda takú chuť sa ísť smiať do kúta, tak náklady na ten väčší byt, podotýkam, že väčší znamená v mojom prípade 60m, mám okolo 300 eur. Asi si neuvedomuješ, že vo väčšine starších panelákoch sú nabrané úvery na obnovu a prerábky. My máme len fond opráv cez 120 eur.

@anonym_370f99 veď a ? Ja keď budem prerábať napríklad strechu ja nemám na to 20 ľudí ako v bytovke ,platím to sám to nerátam

michal6677
11. dec 2025
@vlado19822

@vlado19822 ty proste neveris ludom, ktori vlastnia byt aj dom a teda maju informacie z prvej ruky, ze to tak je? Za byt proste platim 200e a za dom 120e.
Ano v tom byte je naratany aj fond oprav a uvery/hypoteky, ktore si bytovy dom na predchadzajuce opravy zobral. V cene za dom pripadna oprava strechy, ktoru si hradim sam, za povedzme 15 tisic, naratana nie je. V tom pripade, samzorejme, ze za dom platis ovela viac ako za byt, ak tam rozratam taketo polozky.

Ale tu nejde o to za co platis viac ale o to, ze naklady na byt su kludne 200e. A pri 500e najme sa to neoplati prenajimat a preto napr. ja mam byt prazdny. Nestoji mi zato robit hodinoveho manzela cudziemu cloveku za tych par eur, co po odratani tych 200e a dani zostane.

anonym_370f99
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_370f99 veď a ? Ja keď budem prerábať napríklad strechu ja nemám na to 20 ľudí ako v bytovke ,platím to sám to nerátam

@vlado19822 jaj, tak keď do platieb polovicu platieb na byte nerátaš, tak potom nemá význam sa s tebou baviť. Lebo to ja by som potom mala začať počítať napríklad do svojich nákladov ovocie a zeleninu, vajcia .. ktoré si musím ísť kúpiť do obchodu, zatiaľ čo ty máš možnosť si ich vypestovať alebo ti môžu sliepky zniesť 🤦

kat_y
13. dec 2025
@anonym_autor

tak aby mi ostalo aj na bezne veci, viem si kupit oblecenie, ist do mesta, nieco usetrit..mam 18 rokov takze hypoteka neprichadza este do uvahy ked neviem co bude. vydavky mavam na cestovne, oblecenie, kredit, jedlo, prispievam rodine a samozrejme ked idem niekde do mesta na kavu, jedlo atd. dost vela minam skoro nic mi na konci mesiaca neostane ale to je preto ze si kupujem to co som nemala a potrebujem, rodicia su nezamestnani..avsak vedela by som sa uskromnit kedze z takej rodiny pochadzam.ale neviem ci zas takto chcem zit s utiahnutym opaskom

@anonym_autor jeden kamarát tak žije. Má už dlhšie kvôli tomu existenčné problémy. Nemá však žiadnu rodinu, ku ktorej by mohol ísť. Už absolútne nikde nechodí. Živí stare auto, do práce chodí aj peši, žije často na wifonkach a pod. Stále hľadá prácu ale u nás v regióne uz asi dva roky nemôže nájsť nič za vyšší plat. Povedal, že mu treba cca 800 eur na vyžitie (v ramci toho nájom) nekupuje si oblečenie, na kávičky nechodí, nič nešetrí. Ja by som do toho nešla, ak máte kde bývať. AVŠAK ak žijete v nejakom pre vás toxickom prostredí (doma, písali ste, že rodičia sú nezamestnaní) tak radšej sa uskromniť. Niekto tu pisal o spoločnom bývaní. Viem, že na sr to nie je bežné, ale to vidím ako lepšie riešenie. Ja ľutujem, ze som sa od rodičov neodstahovala skôr. Ale nešetrila som dosť na základy hypotéky a teraz máme už s mužom vlastný dom. No za cenu, že ma to dosť psychicky vyčerpalo/poznačilo.

Strana
z4