icon

Má zmysel ísť do nájmu pri príjme 800 EUR?

8. dec 2025

som mlada baba, v cistom mam okolo 800-900€ nasla som skvely byt za 500€, lacnejsi nenajdem..je aj mozne vyzit z toho ostatku?

sevrin
9. dec 2025
@jaroe

@sevrin a z čoho bude žiť, keď dá 500 na hypotéku? Náklady na vodu, teplo, smeti a správu bytového domu si nechal kde?

@jaroe a kde je napísané, že hypotéka bude 500? Hypotéka často vyjde menej ako podnájom.

jaroslav81
9. dec 2025

Nájdi si kamarátku čo by išla s tebou a máte to za 250€ na osobu.

alantroj
9. dec 2025

Neviem kolko izbovy by bol ten byt. Ak ti nevadi spolocnost mozes na zaciatok mat spolubyvajucu trebars dievca co nechce byt na internate. Alebo si daj vypocitat hypoteku. Viem ze sa toho bojis ale byty idu stale hore a vies ho predat aj o rok keby daco.

anonym_28d662
10. dec 2025

@anonym_autor šla by som do toho, dcéra má podobný príjem okolo 900€ v čistom a platí 500€ nájom. Ušetriť vie. Máme pokoj my aj ona. Manžel si bral hypo za slobodna s príjmom 500€ v čistom, hypo s energiami platil 300€. Prežil, zúročilo sa a byt predal za raz takú sumu.

kitycat
10. dec 2025
@alantroj

Neviem kolko izbovy by bol ten byt. Ak ti nevadi spolocnost mozes na zaciatok mat spolubyvajucu trebars dievca co nechce byt na internate. Alebo si daj vypocitat hypoteku. Viem ze sa toho bojis ale byty idu stale hore a vies ho predat aj o rok keby daco.

@alantroj dievca ma 18 a uz terqz nevie uzerrit, z coho akoze zafinancuje hypoteku?

alantroj
10. dec 2025
@kitycat

@alantroj dievca ma 18 a uz terqz nevie uzerrit, z coho akoze zafinancuje hypoteku?

@kitycat ked si vezme hypo a najomnika tak bude platit mozno menej ako tych 500 cize este lepsie moze obstat ak pojde sama do najmu

kitycat
10. dec 2025
@alantroj

@kitycat ked si vezme hypo a najomnika tak bude platit mozno menej ako tych 500 cize este lepsie moze obstat ak pojde sama do najmu

@alantroj no ale aby si tu hypo mohla vziat musi mat kapital, alebo plat aby jej vysla hypo + dofinancovat spotrebakom, na to vezme kde ked v 18 pise, ze nevie nic usetrit a to byva doma?

anonym_53a0af
10. dec 2025
@nyusika

Šokuje ma, ako sú niektorí ľudia hlúpi.

Nie, nemá zmysel dať dve tretiny príjmu ba bývanie.
Zmysel má nájsť si prácu s vyšším príjmom.
A dovtedy bývať v izbe zdieľaneho bytu.

S vyšším príjmom (kľudne aj z viacerých úväzkov) si vybaviť hypotéku a kúpiť niečo vlastné.

@nyusika ty si nedokážeš v žiadnej diskusii odpustiť poznámku, že je niekto hlúpy? Vkuse len urážať? Sa už spamätaj, ani sa nečudujem, aký lynč sa tu vedie proti tebe. Otrasná zakomplexovaná ženská si.

nyusika
10. dec 2025
@anonym_53a0af

@nyusika ty si nedokážeš v žiadnej diskusii odpustiť poznámku, že je niekto hlúpy? Vkuse len urážať? Sa už spamätaj, ani sa nečudujem, aký lynč sa tu vedie proti tebe. Otrasná zakomplexovaná ženská si.

@anonym_53a0af nie...kto nedokaze pochopit fakt, ze na svete ziju AJ hlupi ludia a preto sa urazi - jpatri sam do tejto skupiny ludi...zaradil sa sam, aby bolo jasne, ja nikoho nezaradujem 🙂
prajem krasny den vsetkym, ktori dokazu citat s porozumenim.
Vidim, ze je to vzaaaaaacna schpnost

anonym_53a0af
10. dec 2025
@nyusika

@anonym_53a0af nie...kto nedokaze pochopit fakt, ze na svete ziju AJ hlupi ludia a preto sa urazi - jpatri sam do tejto skupiny ludi...zaradil sa sam, aby bolo jasne, ja nikoho nezaradujem 🙂
prajem krasny den vsetkym, ktori dokazu citat s porozumenim.
Vidim, ze je to vzaaaaaacna schpnost

@nyusika Problém je v tom, že ty každého, kto s tebou nesúhlasí, kto sa ti nepáči alebo sa len nudíš, automaticky hodíš do vreca s urážkami. Vyhovárať sa na “čítanie s porozumením” je síce pekné, ale keď niekto dokáže komunikovať len ponižovaním, tak to nie je o porozumení textu, ale o chýbajúcej základnej slušnosti. Prajem ti tiež pekný deň, možno raz aj taký, v ktorom sa budeš vedieť rozprávať bez útokov na ľudí. Lebo to je tá skutočne vzácna schopnosť. 🙂 A tá tebe chýba, ale tebe chýba toho viac.

nyusika
10. dec 2025
@anonym_53a0af

@nyusika Problém je v tom, že ty každého, kto s tebou nesúhlasí, kto sa ti nepáči alebo sa len nudíš, automaticky hodíš do vreca s urážkami. Vyhovárať sa na “čítanie s porozumením” je síce pekné, ale keď niekto dokáže komunikovať len ponižovaním, tak to nie je o porozumení textu, ale o chýbajúcej základnej slušnosti. Prajem ti tiež pekný deň, možno raz aj taký, v ktorom sa budeš vedieť rozprávať bez útokov na ľudí. Lebo to je tá skutočne vzácna schopnosť. 🙂 A tá tebe chýba, ale tebe chýba toho viac.

@anonym_53a0af dobre

michal6677
10. dec 2025

@anonym_autor ber najom. Za 500e v podstate zneuzivas toho majitela, ak su v tom zaratane aj energie, opravy a celkove opotrebenie a pripadne rekonstrukcie bytu.

anonym_725c69
10. dec 2025

@anonym_autor ja som dnes za seba nechala len u zubara 150e.... to co pises je velmi tesno- preživanie

vlado19822
10. dec 2025
@gemerka17

@sevrin zabudas na 20% hotovosti. Sotva bude mat na americkú hypoteku. Je na to strašne mladá. Treba najprv našetriť základ

@gemerka17 ako a kedy ho nasetri keď bude platiť 500 eur nájom ,no nikdy.

vlado19822
10. dec 2025
@michal6677

@anonym_autor ber najom. Za 500e v podstate zneuzivas toho majitela, ak su v tom zaratane aj energie, opravy a celkove opotrebenie a pripadne rekonstrukcie bytu.

@michal6677 zneužívanie ? Za čo isto nejde o veľký byt cca energie do 100 eur a 400 len tak do vzduchu

vlado19822
10. dec 2025
@anonym_28d662

@anonym_autor šla by som do toho, dcéra má podobný príjem okolo 900€ v čistom a platí 500€ nájom. Ušetriť vie. Máme pokoj my aj ona. Manžel si bral hypo za slobodna s príjmom 500€ v čistom, hypo s energiami platil 300€. Prežil, zúročilo sa a byt predal za raz takú sumu.

@anonym_28d662 tvoj manžel to urobil tak že zúročil to čo kúpil ,dcéru si nechala nech platí za nič a nikdy to jej nebude ,nepochopím takéto uvažovanie ,platiť za nič radšej platiť a je to moje a ak aj nebudem mať na to aby som to platil v prípade nájmu má výhodi na ulicu v prípade bytu na pôžičku môžem byt predať a čo to my ostane

anonym_3af219
10. dec 2025

@anonym_autor a v akom. Meste hľadáš bývanie

slavussik1
10. dec 2025

@anonym_autor nešla by som do toho. Je to veľa a ešte si nejedla, necestovala, nekupovala lieky v lekárni, nechodila po vyletoch. Ostan u rodičov, naprav si vzťahy, budeš mať svoju rodinu a veľmi to ocenis. Dohodnite sa na pravidlách. Setri na svoje, nájdi si partnera a potom bývajte spolu. Byť single je ekonomický nezmysel, môj názor, dvom sa žije lepšie.

michal6677
10. dec 2025
@vlado19822

@michal6677 zneužívanie ? Za čo isto nejde o veľký byt cca energie do 100 eur a 400 len tak do vzduchu

@vlado19822 energie 100e fuu tak to lacny kraj. V Ziline 50m byt energie, elektrina, dane z nehnutelnosti, internet a TV (ano to uz dnes najomnik bezne pozaduje v cene) vyjde na uplne bezne na 200e mesacne + bezne opravy ci uz bytu alebo vymeny spotrebicov, nabytku, kde su roky ked sa nepokazi nic a roky ked vas rekonstrukcia vyjde aj na tisice. Takze realne majitel dostane mozno 200e (aj to musi danit chudak). Cize ano v podstate zneuzivanie majitela ale ak to on sam chce tak to treba vyuzit.

evansova
10. dec 2025

Podľa mňa je lepším riešením nájsť si jednu izbu v zdieľam byte. Ak bude trojizbový, nájomné sa vydelí tromi a to by si ľahšie zvládla.

vlado19822
10. dec 2025
@michal6677

@vlado19822 energie 100e fuu tak to lacny kraj. V Ziline 50m byt energie, elektrina, dane z nehnutelnosti, internet a TV (ano to uz dnes najomnik bezne pozaduje v cene) vyjde na uplne bezne na 200e mesacne + bezne opravy ci uz bytu alebo vymeny spotrebicov, nabytku, kde su roky ked sa nepokazi nic a roky ked vas rekonstrukcia vyjde aj na tisice. Takze realne majitel dostane mozno 200e (aj to musi danit chudak). Cize ano v podstate zneuzivanie majitela ale ak to on sam chce tak to treba vyuzit.

@michal6677 200 eur s 500 to vieš komu hovor čo seno žere ,bývam 10 km v rodinnom dome 3 poschodový ,elektrina 50 eur a to mám ešte čističku ,vodarnicku a 2 mraziaky ,tv ,internet 25 eur ,daň nehnuteľnosti + pozemky 2 eura na mesiac ,kúrenie 100 eur takže cca 177 eur a to mám 250 m štvorcových ,keby to nebolo také výhodné nikto byt neprenajima

vlado19822
10. dec 2025
@michal6677

@michal6677 myslel som 10 km od Žiliny

vlado19822
10. dec 2025
@michal6677

@michal6677 po ďalšie nevieš kde je ten byt ,nevieš v akom stave je ,čo tam je možno tam je káblovka bez internetu ,stará dvojplatnicka atď ale aj tak môj názor je jasný ,nájom v živote ,celý život platiť za niečo čo nie je moje a po ďalšie ako náhle si v podnájme málo kto kedy v živote nasetri na svoje ,takže aj keby bol ten byt za 100 eur tak ho v živote nechcem

michal6677
10. dec 2025
@vlado19822

@michal6677 myslel som 10 km od Žiliny

@vlado19822 ano ja byvam 1km od ziliny a za dom platim do 120e. V ZA mam byt a neviem, co ti mam poslat vypisy z OSBD? Je to proste tak ako pisem, za byt platim viac ako za dom, cca 180-200e zavisi od toho, co sa na bytovke zrovna opravuje. Za 500e by som ho neprenajal. To sa neoplati.

vlado19822
10. dec 2025
@michal6677

@vlado19822 ano ja byvam 1km od ziliny a za dom platim do 120e. V ZA mam byt a neviem, co ti mam poslat vypisy z OSBD? Je to proste tak ako pisem, za byt platim viac ako za dom, cca 180-200e zavisi od toho, co sa na bytovke zrovna opravuje. Za 500e by som ho neprenajal. To sa neoplati.

@michal6677 hlavná vec že za 500 nájdeš aj v Žiline ako čo na Tom prerobia ? To je proste jedno ja osobne nájom za žiadnu cenu a byty za tie ceny tiež nie to radšej budem bývať v maringotke

anonym_bb55dd
10. dec 2025
@michal6677

@michal6677 ja tiez za dom platim menej ako za byt v Ziline. Byt mam fungl novostavbu 2izbak a dom uz starsi dost velky, plus bazen v lete a stale to vyjde menej ako ten byt

michal6677
10. dec 2025
@vlado19822

@michal6677 hlavná vec že za 500 nájdeš aj v Žiline ako čo na Tom prerobia ? To je proste jedno ja osobne nájom za žiadnu cenu a byty za tie ceny tiež nie to radšej budem bývať v maringotke

@vlado19822 ja nehovorim, ze prerobia ale ze ten vynos je mizivy. Ak su zato ludia ochotni sa starat o cudzieho cloveka, menit mu pokazene spotrebice a rekonstruovat byt za svoje vlastne peniaze, a skakat ako si piskne, tak kludne. V podstate to je charita. Zarabaju drzanim toho bytu viac ako na tom najme.

anonym_ed8754
10. dec 2025

Veľmi jednoduché. K 200€ pre rodičov pridaj 300€, ktoré dáš bokom a ani sa ich nedotkneš. Zostane Ti tých 300-400€. A ži. Mesiac, dva, tri... Uvidíš aké to je. A nie, že od budúceho mesiaca, lebo teraz sú Vianoce. Nie, že od februára, lebo teraz chcem ešte permanentku do fitka, nie od marca lebo... Teraz. Mínus 500€ a vysporiadaj sa s tým. Hneď budeš vedieť, či sa to dá.

anonym_28d662
10. dec 2025
@vlado19822

@anonym_28d662 tvoj manžel to urobil tak že zúročil to čo kúpil ,dcéru si nechala nech platí za nič a nikdy to jej nebude ,nepochopím takéto uvažovanie ,platiť za nič radšej platiť a je to moje a ak aj nebudem mať na to aby som to platil v prípade nájmu má výhodi na ulicu v prípade bytu na pôžičku môžem byt predať a čo to my ostane

@vlado19822 manžel to kúpil preto, lebo sa naskytla vtedy príležitosť. Ale skôr som chcela poukázať na to, že pokiaľ človek chce, ide tonaj s menším príjmom. Dcéra sa rozhodla sama, nenútila som ju, sama som jej povedala, že nech ešte chvíľu počká, odloží a potom niečo kúpi. Rozhodla sa, že ona to tak chce a vyhovuje jej to tak (aj kvôli dochádzke do práce). Ale tiež som poukazovala na to, že pokiaľ niekto chce, dá sa to aj s menším príjmom. My máme s dcérou výborný vzťah a aj tak chcela ísť od nás preč. Ak to má niekto naštrbené, tam by som sa radšej zariadila podľa seba. Človek musí nejako začať. Aj keď len ten nájom. Mimochodom manžel predal byt tomu podnajomníkovi. Takže aj on išiel do toho s tým, že nejako musí začať. Na prehliadke bytu bol so svojou mamou. Jeho plat bol učiteľský takže tiež nič moc. Nájom platil 450€ za dvojizbák v okresnom meste sú to 4 roky od predaja.

peter8435
10. dec 2025

@anonym_autor v žiadnom pripade. Iba čo na tebe zbohatne prenajímateľ- užerník. A raz skončíš a nebudeš mať nič. Pekne zober hypoteku a neaky aj, ked starsi byt ak je možnosť. A raz budeš jeho vlastnikom.