Majetkové pomery v partnerstve
Aké existuje riešenie, aby som neobišla ako bezdomovec s 0 na účte, keby niečo?
Nie sme zobratí, máme dve deti. Čiže 5 rokov som nepracovala, teda nepracovala za peniaze v zamestnaní... Pracovala som na spoločnom podnikaní, jednom aj druhom popri deťoch, ako sa dalo. On si vybudoval úspešné firmy, postavil si bývanie. Keďže nie sme zobratí nehovorím v množnom čísle.
Po rokoch som ho ukecala na svadbu (vyhováral sa, že nie je čas).
Len rozmýšľam, čo ak sa niečo stane, čo bude so mnou. Na čo budem mať nárok. Lebo plánujem pracovať v jeho firme...samozrejme za min. mzdu, ktorú ani nebudem dostávať.
Vraví, ako ma ľúbi a čo by sa malo stať... 😀 To mi nejak nestačí...
Povedala som mu, že chcem polovicu bývania (nie som zlatokopka, mám na to podľa mňa nárok, kebyže som manželka, nikto sa nad tým nezamýšľa), lenže to sa nedá odčleniť, lebo je to súčasť firmy. Môj ďalší návrh je, že nem mi dáva výplatu a ja si kúpim časom nehnuteľnosť.
S tým nesúhlasí. Že čo je to za sprostosť, aby mi dával ako budúcej manželke výplatu...
Aké spravodlivé riešenie Vám napadá?
Ďakujem!
@lvandrealv spravodlivé riešenie čoho? Ak on nechce nič riešiť, ani sa deliť o svoj majetok, tak žiadne neexistuje. Ani sobášom sa nestaneš automaticky spolumajiteľkou vecí, ktoré on získal pred svadbou. Do BSM spadá len majetok manželov získaný po svadbe a ten sa v prípade rozvodu delí. Takže bývanie, ktoré on postavil, bude aj po svadbe stále len jeho, pokiaľ nejakú jeho časť neprepíše na teba. Neviem, do akej miery máš zásluhu na vybudovaní toho majetku, ale aj keby bola neviem aká, dokázať to nevieš a bude to stále len jeho majetok. Podľa opísaného sa nechová férovo a využíva ťa. Hľadala by som si prácu inde. A postupne asi aj spôsob, ako sa s deťmi osamostatniť.
@lvandrealv a co tak mu zakat fakturovat sluzby, ktore mu poskytujes? Za varenie, za upratovanie, za opateru deti (pozor, tu len polovicku, ved aj ty si mama), za za vypranie jeho veci, za ozehlenie..... hm?
To by ho mozno nastartovalo....a kazdopadne nech ti plati, ked robis vo firme. Alebo, ked tvrdi, ze je to "rodinna" firma, mala by si mat pristup k firemnym uctom aj ty.
@lvandrealv Preco toto uz riesis od roku pána a stale s tym nic nerobis? Myslis ze pisanie na MK ti pomoze to vyriesit?
@lvandrealv Ja som bola na tom podobne, len od zaciatku mam status "manzelka" - manzel postavil dom, skor ako sme boli manzelia - avsak splacame hypoteky pocas manzelstva... Nikdy nepovedal ani slovo, ze by mi nemala polovica patrit a na 10-te vyrocie manzelstva prisiel s darovacou zmluvou na polovicu domu. Tiez som zamestnana na ciastocny uvazok v jeho firme, poctivo mi plati odvody a slusnu primeranu mzdu a ta mi chodi na ucet... Ani slovo o tom, ze by to tak nemalo byt... Bola by som velmi "nekludna", keby sa ku mne manzel takto choval a ja som nam porodila dve deticky...☹

@maciatkolulu On si ju nikdy nevezme☹ Pre neho je to lacná pracovná sila, čiže slúžka, kuchárka, upratovačka, opatrovateľka, aj matrac v jednom....a dostáva za to kus chleba a strechu nad hlavou, žiaľ iba zatiaľ, kým nepríde mladšia 😢