icon

Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?

29. okt 2024

Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.

mell27
30. okt 2024

@ivangeline ja štopkam ponožky a všetko,čo sa dá 😃aj veľkú záhradu mám,to je moja láska na celý život. 😁 A aj všetko,čo sa dá opravujeme 😊

heln
30. okt 2024

a ty sa teraz potrebujes uistit o tom, ze sa ludia v globale nemaju az tak zle?
tak tych, co sa nemaju az tak dobre asi neuvidis, v obchodoch s plnymi vozikmi.
napriklad my mame hypoteku nizku, obaja pracujeme, mame stare auto a nestazujeme sa, ale kazdy mesiac si musim dobre premysliet co kupim a ci nekupim. ceny v obchodoch sli neskutocne hore, ako priklad uvediem ze struhana mozzarela stala 3 roky dozadu 1,29 a teraz stoji 2,49. a tak je to z mnohymi potravinami, ryzu kupit v akcii za 1,49? ked idem na nakup tak bezne platim 50-60 eur a to nemam ani maso a blbosti, kupim zeleninu, pecivo, sunku, nieco mliecne, cestovinu, ryzu, jednu sladkost.... neviem si predstavit ako vychadzaju s peniazmi ludia co realne zarobia v cistom tych 800 eur.
a to sme neboli 15 rokov na dovolenke a potrebujem nasetrit niekolko tisic na zuby. par rokov dozadu, ked som bola na rodicaku, ked sme vsetko poplatili, zostalo mi 300 eur na stravu na mesiac pre 4 ludi, manzel jednoducho to neutiahol zo svojej vyplaty, to bolo inak na psychiku robit nakupy, musela som si dobre vypocitat ci dnes kupim detom banan alebo nie. nuz isla som skor do prace, lebo by sme to uz nedali.
a dochodcovia, ano su taki, co maju majetky, ale ja poznam vela takych co im ledva vystaci dochodok na to co potrebuju.
a to este len od januara uvidime ako sa budeme mat "dobre".

macatt
30. okt 2024

@heln presne, tiež mám niektoré ceny zafixované a keď vidím teraz tú cenu tak to ani nekúpim.. a čo som si všimla( ked spomínaš zubára)že veľa ľudí chodí bez zubov, chýbajú im mostíky, ale aj predné zuby, usmeje sa mladý človek a pol chrupu chýba.. košíky nepozerám, ale toto som si všimla😩
Zubár bude luxus, teda už je..
Dovolenka stojí menej ako zubár🙉

terry658
30. okt 2024

@macatt presne. Zubár začína byť luxus. My sme boli traja v jeden mesiac u zubárky a vyše 500 eur nebolo našich. Veď to je šialené 🤦🏻‍♀️

btus
30. okt 2024

@heln o zuboch mi ani nehovor. Tiež mi zubár povedal závratnú sumu.

hellwant
30. okt 2024

Super diskusia, Tiežjedna a Drago ju oživili diskusiou o pravopise, Drago dal aj fotky z Islandu. A hlavne, že košíky máme plné jedla a alkoholu. 🤪 Snáď to cez tú drahotu nejako ten náš národ prežije. Inak pekný deň prajem všetkým. 🙂

luccija
30. okt 2024

@kittykat22 máš pravdu...pár rokov dozadu si vela nasich známych kúpilo, rekonstrukovalo dom a odišli z paneláku do domov blízko Ba, ale to boli ľudia 50+, takže niečo zarobené, už aj možno zdedene, my sme sa s muzom sťahovali pred 40 tkou a dnes mi volala kamarátka, že jej dcéra 26 r ktorá pracovala až 2 r a je na MD si našla chalana s bytom bez hypo, ale oni by chceli domček, travicku a nedala si vysvetliť, že ešte nič neusetrila a môže byť šťastná, že nemaju hypo nemusí dieťa dať do jaslí a ísť pracovať, že ešte bola urazená, že ju matka nechápe veď aj ona žila v dome, ale to bolo pred 25 r A to sa slečna vozí v BMW, ktoré jej kúpil otec, keď sa mu darilo v podnikaní.
Zdá sa mi, že sa posúva tá hranica dnes je normálne, že žiaci na ZŠ majú iphone a spolužiaci mojej dcéry chodia do školy svojim autom
minule bola u nás jej spolužiačka a rozprávala, že aj by si spravila vodičssky, ale naco veď rodičia jej nekúpia auto🤣
Všetci chcú všetko a hneď aj mojej dcére treba niekedy pripomenúť, že nie sme milionári.

kittykat22
30. okt 2024

@luccija tak ja to vidim na sestre. Studuje zadara posledny ročníku VS, mama jej kupila auto s ktorym jazdi kazdy den - aj do obchodu po rozky :D, v lete bola work & travel a presla cele USA a este si skocila do Juznej Ameriky, skrina praska vo svikoch. Najnovsi ufon kazde 2 roky, brigaduje a neplati odvody a do kina do jedneho mesta, na koncert do druheho. Ale bude sa stazovat do mrtva ako je na Slovensku PRISERNE a ona tam nevydrzi ani minutu 😀😅 Som si povedala, ze to zahranicie bude fajna studena sprcha. Ale kto chce kam ...

zuzinka888
30. okt 2024

Nie nemaju- staci pozriet ake auta jazdia po cestach- ake vily sa stavaju a " normalneho" bicykla na ceste uz ani nevidno.

gribka1
30. okt 2024

@zuzinka888 No lebo boháčov je vidno, ukazujú sa a tých chudobnejších uvidíš maximálne na ceste do obchodu.

bosorkabb
30. okt 2024

Každý žije vo svojej bubline a život okolo podľa toho posudzuje.
Vždy tak ako teraz boli ľudia ktorý sa nemali najlepšie.
Momentálne je však situácia taká že sa žije horšie.
Potraviny nakupovať ľudia musia, veď jesť musíš. Reštaurácia /kaviarne sú často prázdne. Bývam na námestí tak to vidím.

tilly
30. okt 2024

@yoxinka ja tomu využívaniu sa v cudzích kosikoch nerozumiem. Ja som rada, že tým obchodom prebehnem, zoberiem rýchlo čo potrebujem a padám preč. Kedy sa tí ľudia stíhajú ešte aj pozerať do cudzích vozíkov 🤷‍♀️

yoxinka
30. okt 2024

@tilly
Ja by som povedala, že pri pokladni … ale, kto vie 🤷‍♀️.

nikoletah
Autor odpoveď zmazal
nikoletah
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
30. okt 2024

Aj ste sa s tými ľuďmi v obchode rozprávali?
Ja mám tú možnosť a teda veľa tých ľudí chodí na veľký nákup keď dostanú výplatu /materskú /sociálne dávky /stravné lístky a nakúpia čo najviac pretože jesť potrebujú.
A to ešte neviete že ľudia veľa krát kradnú základné potraviny.
Ten kto nevidí rozdiel v cenách potravín cca 3 roky dozadu a teraz je slepí.

tiezjedna
30. okt 2024

@nikoletah vila na úver?? To myslíš na hypotéku? To je jediný rozumný úver, ktorý si človek môže vziať. A vila "na firmu" by ma naozaj zaujímala. To je nejaký nový produkt, alebo len tvoja konštrukcia?? Pretože podnikáme roky a úspešne, ale postaviť/kúpiť si barák "na firmu", to sa nám nikdy nepodarilo, pretože to účtovne nie je možné🙄

luccija
30. okt 2024

@nikoletah vila na úver ..veď áno, kto má len tak toľko peňazí, ale na ten úver treba aj dobrý príjem dnes to nie je ako pred 10,15 r, že dostal hypo každý kto pracoval.
@bosorkabb naschvál som sa pozrela kde bývaš si ešte v Senci?ja som tam dosť často cez deň a práveže som prekvapená na pešej zóne ako všetci kávičkuju, cukráreň atd vždy plno

zuzinka888
30. okt 2024

@nikoletah ale tie uvery treba zarucit a splacat.A splatky isto nemaju 50€ mesacne. A na firmu tiez nie je- zadarmo dostanes

zuzinka888
30. okt 2024

Mne to pride take " KONIKOVSKE" ked sa tu objavy tema- Kolko zarabate - tak sa nestacim cudovat ale " vsetci" tu zarabaju 5000€ a kazdy druhy ma investicne byty a apartmany v zahranici. A ked sa tu objavi cena masla tak zrazu tu pomaly pol kona nema za co kupit kocku masla.

bosorkabb
30. okt 2024

@luccija áno Senec. No nie je to tak ako kedysi. Sedia tam stále tie isté osoby. Tie biedou netrpia to je pravda. Ale skús sa ísť pozrieť do Jasminy, aj vedľa. 2-3 ľudia pri káve. Veľa toho sa zavrelo. Cez toto leto tiež bieda.

tiezjedna
30. okt 2024

@zuzinka888 nikto nepísal, že nemá za čo kúpiť kocku masla, ale že práve na nej úderne vidí ten markantný nárast cien. Kocka masla stále rovnaká, ale cena sa šróbuje akoby bol obal pozlatený...

katy084
30. okt 2024

všeobecne sa máme dobre...pokiaľ sme tu živí a zdravý,spolu,nechýba nám nič...nemám prehnané nároky a sny...vždy si dáme určité ciele, ktoré by sme chceli splniť dosiahnuť počas roka natom pracujeme...keď sú ťažšie chvíle poviem si...,,sú od nás ľudia oveľa horšie natom a musia žiť tak to musíme zvládnuť aj my,,...bohužiaľ ja poznám aj takých, ktorý nemajú pri teplote ani len na paralen 😔

miska1997
30. okt 2024

Autorka buď rada, že nevnímaš "biedu" kolo seba..
Ja ich poznám niekoľko (žiaľ), čo si chodia od známych požičiavať 5€ aby mali deťom čo dať na desiatu. Rozhodujú sa či zaplatia strechu nad hlavou alebo budú mať čo najbližšie týždne čo do úst.

Potom sú tu tí ktorí majú každého pol roka nové BMW, mercedes a audi, chodia po dovolenkách, drahé značkové handry, doplnky za tisíce, rôzne procedúry.
A potom sme tu my obyčajní pracujúci ľudia, ktorí si doprajú kúpiť v reťazci navyše kartón koly.... Hľaď na seba, nie na okolie čo ma v košíku.

pe_mi
30. okt 2024

@mell27 to sa nevylučuje s tým,čo som napísala ja.suhlasim s tebou.a vravím ,že sú to nie malé výdavky pre rodinu

mira0611
30. okt 2024

Ahoj, ja som matka samozivitelka, ja si kupu toho svetra, ktory spominas, musim rozmysliet. A popritom mam slusny plat. Keby som mala partnera, ktory by zarabal aspon 800 euro, tak by sme sa mali kralovsky, ale takto, ze vsetky vydavky su na mne, pokazi sa auto -200 euro mi nabura dost rozpocet, na to, aby sme mesacne vychadzali musim mat pravidla. Napr. Mesacne 80 euro dam za benzin, ziadne extra vylet neprijde dotoho, lebo tak uz nie je iste, ci sa do prace par dni pred vyplatou dostanem. Na jedlo dam za tyzden 60 euro, ale uz vidim, ze to budem nutena navysit, kedze teraz su potraviny drahsie. Vyuzivam co sa da tesco extra body, tu tam onam zlavy a ledva ledva vychadzame. Moj syn ma samozrejme prednost, najprv zaplatim vsetky mesacne seky, potom nakupim, co potrebujeme, potom co on potrebuje a na konci retazca som ja. Mam aj sporenie, sice nie vela, ale mam.

tilly
30. okt 2024

@yoxinka jaj, no to letím na samoobslužné a rýchlo padám preč

tilly
30. okt 2024

@zuzinka888 no, lenže to je presne to. Niekedy sa z tých 5000 dalo vyžiť kráľovsky, ale už aj tí, s tými 5000 sa musia pozerať na ceny v obchodoch, čo teda doteraz nemuseli.

btus
31. okt 2024

@luccija naša má tiež asi niekedy pocit, že výplata chodí každý týždeň. 🙂 🙂 🙂 Našťastie nepotrebuje tenisky Jordan a sú jej dobré aj z Decathlonu a Deichmannu.

mell27
31. okt 2024

@mira0611 klobúk dole, držím palce. Osamelé matky s deťmi alebo rodiny s postihnutými deťmi to majú najťažšie. ☹️