Majú živnostníci bez odvodov nárok na dôchodok?
Ahojte, popisem Vam situaciu.
Clovek bol zivnostnik cely zivot. Neplatit si odvidy do dochodku.
Pride dochodkovy vek ide poziadat o dochodok.
Na ktory sme sa skladali my.
Podla vas je to ok?
Ved ti mali zivnostinici nemusia olatit, ale nech neziadaju dochodok. A potom to bude vsetko lege artis. Nebudu platit nebudu mat dochodok.
@derdia nie, nie je to ok. Lebo dôchodok im potom budene platit my ostatní. Aj keď nejaký minimálny, ale ano. Samozrejme, že tvrdia, že oni si šetria a podobne, ale nie je to tak. Všetko počínajú a potom stare známe, stat vsak sa postaraj. Už ani neviem, o koho všetkého sa tento stat starať. Ale aby dačo títo ľudia aj zaplatili, no to teda nie!
Poviem ti za seba. Pracujem dokopy hmm 2 roky, takmer odvody minimálne (tým minimálne sa bavíme o papierovo 100€ plate mesačne). Za tie 2 roky som si našetrila toľko, čo niektorí, čo majú papierovo bežný plat nebudú mať ani za 10rokov. Je to odrb? Hmm áno aj nie, nazvyme to šedá zóna. Ale reálne sa ja dôchodku nedožijem, lebo kým prídem do toho veku, tak tu dávno žiadny sociálny systém nebude, takže ak nechcem doslova umrieť pri robote, musím sa zaobstarať inak, aby som aspoň starobu prežila v dôstojných podmienkach. Súčasne, keď má vláda na vily, výlety za štátne a pod, tak odmietam byt súčasťou tohto systému a financovať im to. Tí čo chcete dať hejt, ušetrite si čas, nezaujímajú ma názory druhých
@anonym_681888 verím, že keď príde otázka deti a taka materska a pod., tak tu budeš ako prva vypisovat príspevky typu neplatím odvody, ako získam max.matersku
A čo s nami, ktorí sme SZČO, práca, raz je, inokedy máličko. Jeden mesiac si vyfakturujem 1100€, ďalší 700€ a sú mesiace, keď ani 250€. Za rok mám príjem cca 7500€-8500€. Soc.odvody som neplatila, len do zdr.poistovne 107€. Je tam nepravidelná pracovná doba, čiže ani druhú prácu si nemôžem vziať (nikdy neviem, kedy bude práce viac, kedy menej). Práca ma baví, len ten príjem. Nie každý berie peniaze na ruku a odrbáva štát. Fakt neviem, z čoho budem platiť tých 130€.
@anonym_cc2957 moja otázka je, z čoho potom realne žiješ? Keď zarobíš 250€ mesacne. To máš viac za brigádu v tescu ci lidli. Prepac
@subartic takze na papieri 100€ a zvysok kes. A zo 100 € odvody. Podvodnicka ty, aj tvoj zamestnavatel. Podporujes ciernu ekonomiku. Len aby o 20-30 rokov mali tie tvoje peniaze aj taku hodnotu, ako maju dnes. No jasne, ty investujes a v dochodku budes bohata. Nebude ti treba almuznu od SP. Len sa modli, aby si dlhodobo neochorela, nepotrebovala nemocenske davky, lebo tie uspory vycerpes skor, nez sa dozijes dochodku.
@anonym_07cc79 vsak ona nakúpi za to 5 investičných bytov a bude ich prenajímať. Neviem komu, ale budis
@anonym_681888 verím, že keď príde otázka deti a taka materska a pod., tak tu budeš ako prva vypisovat príspevky typu neplatím odvody, ako získam max.matersku
@anonym_243829 deti mám, materskú som nemala, ani RP 🙂 môžeš byt v klude
@derdia vitaj v kocúrkove. Rómovia, nepracujúci sa majú fajn. Dostávajú prachy za nič. Človek, čo celý život robil ledva zaplatí účty a lieky a o zubároch ani nevravím. Celý systém je zle nastavený. Dokonca aj študenti čo hneď po škole idú na ID dostanú skoro 500 eur za nič. Človek s tým veľa nenarobí.
@derdia a ešte ta doplním, ze to nie je iba o sociálke a dôchodkoch. To je aj o takej zdravotke, napr. Lebo ty platis sumu % podľa svojho platu, a "chudacik" szco nejaku smiešnu sumu, ak aj vôbec. Ale keď príde choroba, operácia a pod., mate narok na to isté. Je to fér? Ja som za to, aby podľa toho, ako kto platí zdravotne odvody, na takú zdravotnú starostlivosť mal aj narok. Aby sa im teda "oplatilo" platit.
@anonym_681888 ja nehovorim ze uplne nesuhlasim, ale proste takto kebyze vsetci uvazujeme...
@anonym_c765c5 keby všetci takto uvažujeme, tak starý systém už padne, súčasná vláda by nemala ako balamutiť dôchodcov, tí by ich nevolili a už by sme mohli stavať nový systém. Ja viem, že to nie je ideálne, ale snažím sa inak. Napriek tomu to vyzerá ako okrádanie štátu na prvý pohľad, no radšej venujem peniaze tam, kde budú použité správne a kde sa mi za to nik nevysmeje do tváre ale úprimne poďakuje.
@derdia a ešte ta doplním, ze to nie je iba o sociálke a dôchodkoch. To je aj o takej zdravotke, napr. Lebo ty platis sumu % podľa svojho platu, a "chudacik" szco nejaku smiešnu sumu, ak aj vôbec. Ale keď príde choroba, operácia a pod., mate narok na to isté. Je to fér? Ja som za to, aby podľa toho, ako kto platí zdravotne odvody, na takú zdravotnú starostlivosť mal aj narok. Aby sa im teda "oplatilo" platit.
@lienka.7 to je vlastne ako v amerike ze?
@anonym_c765c5 keby všetci takto uvažujeme, tak starý systém už padne, súčasná vláda by nemala ako balamutiť dôchodcov, tí by ich nevolili a už by sme mohli stavať nový systém. Ja viem, že to nie je ideálne, ale snažím sa inak. Napriek tomu to vyzerá ako okrádanie štátu na prvý pohľad, no radšej venujem peniaze tam, kde budú použité správne a kde sa mi za to nik nevysmeje do tváre ale úprimne poďakuje.
@anonym_681888 tvoje peniaze su spravne pouzite na to aby mohla byt tvoja rodina na dochodku napriklad?
Poviem ti za seba. Pracujem dokopy hmm 2 roky, takmer odvody minimálne (tým minimálne sa bavíme o papierovo 100€ plate mesačne). Za tie 2 roky som si našetrila toľko, čo niektorí, čo majú papierovo bežný plat nebudú mať ani za 10rokov. Je to odrb? Hmm áno aj nie, nazvyme to šedá zóna. Ale reálne sa ja dôchodku nedožijem, lebo kým prídem do toho veku, tak tu dávno žiadny sociálny systém nebude, takže ak nechcem doslova umrieť pri robote, musím sa zaobstarať inak, aby som aspoň starobu prežila v dôstojných podmienkach. Súčasne, keď má vláda na vily, výlety za štátne a pod, tak odmietam byt súčasťou tohto systému a financovať im to. Tí čo chcete dať hejt, ušetrite si čas, nezaujímajú ma názory druhých
@anonym_681888 takto, prvy rok bez odvodov, resp s minimalnymy chapem, ale aky si mala prihem ze si nasetrila majlant a druhy rok neovadzala nic?
@derdia nie, nie je to ok. Lebo dôchodok im potom budene platit my ostatní. Aj keď nejaký minimálny, ale ano. Samozrejme, že tvrdia, že oni si šetria a podobne, ale nie je to tak. Všetko počínajú a potom stare známe, stat vsak sa postaraj. Už ani neviem, o koho všetkého sa tento stat starať. Ale aby dačo títo ľudia aj zaplatili, no to teda nie!
@lienka.7 na minimálny dôchodok musia mať odrobenych 30 rokov
@lienka.olsti sa minimálne 107 eur
@zmrzlinka2021 žiadny dochodok nie je smiešny pre tých, ktorí neplatili žiadne odvody. Nedala by som im nič
@anonym_909d56 veď ani nedostanú nič ,pokiaľ celý život neplatili nič bože ľudia to ste fakt tfk negramotní ?
skladáme sa aj na 13. dôchodky. vadí to niekomu?
Živnostník ktorý neplatil odvody dostane minimálny dôchodok, ak sa ho vôbec dožije.
Ak peniaze, ktoré by zaplatll na odvodoch investuje, má vystarané on alebo jeho dediči
@anonym_c287de nedostane na minimálny myši odvádzať 39 rokov
Ale to je v podstate jedno. Len som chcela pocut nejake nazory.vdaka.
@derdia len tie názory čo tu píšu ľudia sú úplne mimo reality ,sú úplne náznaku dôchodkového systému a rovnako aj vy zak si niekto celoživotné neplatí ,nič nedostane ,min 15 rokov si musíte platiť odvody, aby ste mali nárok na dôchodok a min 30 aby ste mali nárok na minimálny dôchodok
@lienka.7 zdravotné poistenie si musíme platiť aj my "chudáčikovia živnostníci", minimum je 107,25 €, dovolím si tvrdiť, že je to pravdepodobne vyššia suma ako tvoje 4 % zo mzdy.
@derdia len tie názory čo tu píšu ľudia sú úplne mimo reality ,sú úplne náznaku dôchodkového systému a rovnako aj vy zak si niekto celoživotné neplatí ,nič nedostane ,min 15 rokov si musíte platiť odvody, aby ste mali nárok na dôchodok a min 30 aby ste mali nárok na minimálny dôchodok
@judka66 dostane iné dávky. Životné minimum, príspevok an bývanie a podobné
@anonym_c765c5 nie na minimálny potrebujete mať 30 rokov
@judka66 uz mi bolo povedane ze za 15 rokov dostanem len to na co mam narok. takze par supov. a 30 rokov je minimalna hranica dochodku zaistena
Áno, platím úplne minimálne odvody a čakám s minimálnym dôchodkom. A nie absolútne sa za to nehanbím a je mi to jedno. Radšej si peniaze investujem ako by som mala odvádzať tomuto štátu prachy a mat aj tak smiešny dôchodok. A situácia bude ešte horšia. Nebude tu kto mat robiť. Mam svoju krajinu rada ale budem rada ak moje dieta oddialto odíde. Môj otec odvádzal velmi vysoke odvody a ma mensi dochodok ako mama. Platím tu odvody ale ak potrebujem lekára musí to byt súkromný inac ma nikto nevzem a termíny aj 3 mesiace, do kosic cestujeme ako cestujeme o vlakoch ani nehovorím. Úrady strašne. Zamestnanci na úradoch nekompetentni. Ale ked ako podnikateľ s niečím meskam tak uz sa musia pokuty platiť. Ked meškajú oni je vsetko ok. V žiadnom prípade sa nebudem spoliehať na tento štát a jeho smiešny dôchodok. Ci uz minimálny alebo aj pri vysokých odvodoch. Dostojne sa tu nedá žiť ani podnikať a to nehovorím o ľuďoch ktorí žijú sami, na invalidnom alebo s chorým dieťaťom. Nedivím sa toľkým samovraždam..
Áno, platím úplne minimálne odvody a čakám s minimálnym dôchodkom. A nie absolútne sa za to nehanbím a je mi to jedno. Radšej si peniaze investujem ako by som mala odvádzať tomuto štátu prachy a mat aj tak smiešny dôchodok. A situácia bude ešte horšia. Nebude tu kto mat robiť. Mam svoju krajinu rada ale budem rada ak moje dieta oddialto odíde. Môj otec odvádzal velmi vysoke odvody a ma mensi dochodok ako mama. Platím tu odvody ale ak potrebujem lekára musí to byt súkromný inac ma nikto nevzem a termíny aj 3 mesiace, do kosic cestujeme ako cestujeme o vlakoch ani nehovorím. Úrady strašne. Zamestnanci na úradoch nekompetentni. Ale ked ako podnikateľ s niečím meskam tak uz sa musia pokuty platiť. Ked meškajú oni je vsetko ok. V žiadnom prípade sa nebudem spoliehať na tento štát a jeho smiešny dôchodok. Ci uz minimálny alebo aj pri vysokých odvodoch. Dostojne sa tu nedá žiť ani podnikať a to nehovorím o ľuďoch ktorí žijú sami, na invalidnom alebo s chorým dieťaťom. Nedivím sa toľkým samovraždam..
@anonym_cee69f tak potom sorry ze aj z nasich penazi ma tvoja mama aj otec dochodok. inac navrhujem, podme vsetci do toho, tuto sebecke skusene mamicky su uzasnym prikladom. vyborne. ale potom moja mila, nebude ani zdravotne ani skolske take ake je teraz. a doplatia na to aj tvoje deti aj. je to zacarovany kruh. mas aj nemas pravdu.
@anonym_cee69f jasne, ty platis minimum, ale čerpas maximum možného. Vysvetli nám tu prosím, ako je môžme, keď tvoj otec platil také ukrutne odvody, ako môže mať dôchodok menší ako tvoj matka. Toto nejako proste nesedí.
A verím, že si rada, že sa my všetky skladáme na tie dochosly tvojim rodičom. A samozrejme, nezabudni frflat, ako čakáš k lekárovi, všetko do školy kupuješ a podobne. Keď neplatis dane, tak budeš toho kupovať stále viac a viac. Davky na dieta si predpokladám vybrala všetky, a jasne, nech ide pekne do zahraničia. Robiť tu predsa nebude.
A ze všetko ukradnú politici. Ako vidno, bežní občania za nimi nijako nezaostávajú.
@lienka.7 zdravotné poistenie si musíme platiť aj my "chudáčikovia živnostníci", minimum je 107,25 €, dovolím si tvrdiť, že je to pravdepodobne vyššia suma ako tvoje 4 % zo mzdy.
@leni1977 nie každý musí zarábať minimalku a platit 100€. Len toľko k tomu.
Ci si myslíš, ze kto platí najväčší koláč? Ty a tebe podobni minimalkari to určite nie ste.
@derdia ono nie je to len pre zivnostnikov, celkovo aj konatelia sro atd...
ANO ak niekto neplati ziadne odovdy cely zivot, je to za mna to iste ako keed nepracoval. Vsetci rozumni vieme, ze ten co neplati odvody a tvari sa ze vyzije z toho nizkeho prijumu = je proste podvodnik, ktory ma zvycajne cierny prijem. Ina vec je to co vlastne aj teraz je najvacsi problem = subeh prác, a tym padom poisteni.
NAJspravodlivejsie by bolo normlane rocne zuctovanie aj socialky = tym padom neboli by minimalne/maximalne odvody, ale tak ako zdravotka, presne percentualne by sa to doratalo + ak je jeden prijem nizky= tak minimalne odvody by boli. Presne ako ZP.
Len toto keby sa zaviedlo, tak pre vsetkych obcanov ;) nie len podnikatelov = lebo aj medzi nepodnikatelmi su taki, ktori nikdy neplatili nepracovali a dochodok mat budu.
Vsetko ostatne co z tych odvodov mame, nemame bla bla bla su kecy... su ludia co roky poctivo platia odovdy a ako ti k tomu pridu, ze "peniaze nie su" a ini si hucia, ze "ked bude taka a onaka vlada, ked bude to alebo ono " = budu platit. NIE nebudu. NIkdy nebudu, vzdy sa snazili a snazia ludia platit statu najmenej dani, odvodov alebo vobec neplatit, uz len z principu. Pretoze tieto blaboly ja osobne pocuvam od podnikatelov cez 20r a bolo uplne jedno KOLKO zarabaju, kto je vo vlade, co sa robi nerobi... za 5EUR aj koleno si vrtat niektori nechaju ale ked treba= nieco sa stane tak to uz im je vsetko zo "systemu" dobre...
@derdia ono nie je to len pre zivnostnikov, celkovo aj konatelia sro atd...
ANO ak niekto neplati ziadne odovdy cely zivot, je to za mna to iste ako keed nepracoval. Vsetci rozumni vieme, ze ten co neplati odvody a tvari sa ze vyzije z toho nizkeho prijumu = je proste podvodnik, ktory ma zvycajne cierny prijem. Ina vec je to co vlastne aj teraz je najvacsi problem = subeh prác, a tym padom poisteni.
NAJspravodlivejsie by bolo normlane rocne zuctovanie aj socialky = tym padom neboli by minimalne/maximalne odvody, ale tak ako zdravotka, presne percentualne by sa to doratalo + ak je jeden prijem nizky= tak minimalne odvody by boli. Presne ako ZP.
Len toto keby sa zaviedlo, tak pre vsetkych obcanov ;) nie len podnikatelov = lebo aj medzi nepodnikatelmi su taki, ktori nikdy neplatili nepracovali a dochodok mat budu.
Vsetko ostatne co z tych odvodov mame, nemame bla bla bla su kecy... su ludia co roky poctivo platia odovdy a ako ti k tomu pridu, ze "peniaze nie su" a ini si hucia, ze "ked bude taka a onaka vlada, ked bude to alebo ono " = budu platit. NIE nebudu. NIkdy nebudu, vzdy sa snazili a snazia ludia platit statu najmenej dani, odvodov alebo vobec neplatit, uz len z principu. Pretoze tieto blaboly ja osobne pocuvam od podnikatelov cez 20r a bolo uplne jedno KOLKO zarabaju, kto je vo vlade, co sa robi nerobi... za 5EUR aj koleno si vrtat niektori nechaju ale ked treba= nieco sa stane tak to uz im je vsetko zo "systemu" dobre...
@anonym_892048 podvodník a spekulant platit nebude nikdy. Ci bude premiérom ficko, matelko, moncicak alebo opicak.
@leni1977 nie každý musí zarábať minimalku a platit 100€. Len toľko k tomu.
Ci si myslíš, ze kto platí najväčší koláč? Ty a tebe podobni minimalkari to určite nie ste.
@lienka.7 ak by si ako zamestnanec mala mať zdravotné poistenie 107,25 € mesačne, musela by si mať hrubú mzdu 2700 €, možno máš. Ty nevieš koľko ja platím a predstav si, že platím všetko a poctivo. Ja som len reagovala na tú hlúposť čo si napísala, že živnostník si neplatí zdravotku. Lenže tá je povinná pre každého.
@anonym_892048 podvodník a spekulant platit nebude nikdy. Ci bude premiérom ficko, matelko, moncicak alebo opicak.
@lienka.7 ale podnikatelia su casto spekulanti;) a to teda tiez podnikam, dokonca sme zivnostnici doma :DD a dokonca aj sa na to priamo nahovaraju casto medzi sebou, pripadne uz su uctovnici co optimalizuju hned.. ale bez sirsej vidiny nasledkov. LEBO aj ked si vsetci biju do hrudi, ako im od statu nic netreba = a nic nechcu a usetria si, naozaj to v 90% absolutne neplati, ked uz realne nieco treba... napr sa stane uraz, a i. Ani tie minimalne odvody ZP nie su zanedbatelne, ak si vezmeme ze ten clovek vlastne podvadza ma platit viac a zrazu mu treba tisice, desattisice na liecbu atd. A zrazu aj PN a IDcko sa riesi a aj na to je stat dobry...
Ale tak kto chce kam, nech si pomoze sukromne a setri, len vacsina si setri len recami.

@anonym_c765c5 nežijem -platím si školstvo aj zdravotníctvo. Nefunkčné musí padnúť, aby sa sfunkčnilo. Máme príliš veľa zbytočných úradníkov, ktorým to ide na platy, za to, že nič nerobia a popíjajú kávu, zdravotníctvo ide dole vodou, mladí zdravotníci odchádzajú, kvôli podmienkam v nemocniciach nie platom, lebo financie, ktoré tam mali ísť na renovácie šli politikom na vily a iné rozmary (takže zas nie moja chyba), nefunkčné školstvo, kvôli zastaralému systému výučby - nie kvôli financiám. Skladáme sa chorým deťom na liečby - nie preto, že by to nemali poisťovne z čoho zaplatiť,… ja mám na to úplne iný pohľad ako ty, preto sa s tebou odmietam vôbec doťahovať.
A budem rada, keď sa veci zmenia, kľudne by som uvítala aj US systém, lebo nemám problém dávať peniaze a dávam, nechci vedieť koľko mesačne do škôl mojim deťom, k čomu majú prístup aj iné deti ako moje, či chorým na zbierky… keď sa tie pretunelované inštitúcie konečne rozpadnú, ježiiš budem tu platiť dávky vo veľkom a podporovať nový systém, teraz nie, lebo sa vôbec hanbím komu sa skladajú ľudia na platy - keby si ty odviedla takú prácu ako oni a spreneverila peniaze v zamestnaní, tak ťa vyrazia či ti zvýšia plat? Nehovoriac o tom, že moji rodičia sú pracujúci ľudia, starí rodičia mŕtvi. Nemám komu teraz platiť dôchodok.
@anonym_681888 ja nehovorim ze uplne nesuhlasim, ale proste takto kebyze vsetci uvazujeme...