Mali by dospelé deti stále dostávať financie od rodičov?
ahojte, sledujem toto forum len som sem nejako neprispieval.
Dlhsie mi vrta v hlave, kolko hrozne vela mladych (aj v nasom okoli, skoro kazdy) je aj v dospelosti financne podporovanych rodicmi a rodinami, to tym mladym (ale aj rodicom tych mladych) nepride divne? Aby ma v dospelosti zivili rodicia? Neviem, mozno je to tym ako sme boli vychovani aj ja aj manzelka, nikdy som si nic nepytal od rodicov, dostaval som pravidelne vreckove, jasne, co bolo treba som dostal, ale akonahle som odosiel v 20tke z domu, uz som sa staral o seba pekne sam, prve "vacsie" peniaze sme dostali po svadbe, aj to len teraz pred par rokmi, par tisic eur (ani to nevykrylo uplne naklady na svadbu). Na dom som si pekne 20% nasetril, aj na auta, dovolenky, zahradu..
Samozrejme rodicia, stari rodicia nas podporuju nefinancne, psychicka podpora, poradia, postrazia vnucata, pozvu nas na obed, nieco nam nabalia, daju nam ovocie, zeleninu, vajicka a cokolvek zo zahrady..ale zeby nam davali desattisice eur, byty, auta (ako je to asi bezne), to nie..mne by to bolo aj blbe, ja nic take ani necakam.
Vrchol, kolegyna, dospela baba pred 30tkou, zaraba aj s priatelom pekne, ale dostava stabilne vreckove 500+ eur mesacne od starych rodicov (na konci mesiaca aj dodatocne €, ked im to "nevyda", co je casto), plus nieco (par stoviek) od rodicov ak treba, dalej samozrejme ma od nich nove SUV, "startovne" na dom a podobne..to vazne?
Dalsi, svagor, 35+, neschopny sa o seba postarat, doteraz byva s rodicmi, stazuje sa ako zle sa ma, ale zaraba celkom nadstandardne, no vecne nema nic, len akoze pekne auto (stare, sice zachovale, stara sa o neho, ale inak je to diera na peniaze). A takych je fakt ze vela.
Aky na to mate nazor?
Nechápem trochu postoj niektorých,že kto dostane,tak nemá motiváciu. Ja som dostala 2i byt v dezolatnom stave, ale šťastná ako blcha,že nemusím riešiť hypo.Bola som dostatočne motivovaná natoľko,že som odjakziva počítala každé euro a odkladala si maximum od prvej brigády. Vďaka tomu som si byt aspoň čiastočne prerobila,a keď som sa vydala sa a narodila sa prvá dcéra,tak už s manželom sme byt predali a kúpili nový 3i byt v novostavbe. Bez hypo.A po dlhých rokoch sme postavili dom tiež bez hypo.Cely život obaja makáme,nebola som prakticky ani na materskej,na dovolenke sme neboli už 5 rokov,deti nikdy neleteli.Verim,že sa nám tiež podarí dať deťom aj nejaký finančný základ.Ja som ho dostala,je to super a chcem to dopriať aj mojim deťom skôr ako otrcim kopytá. Práveže som celý život cítila na sebe pomyselný tlak,že musím rodičom aj okoliu niečo dokázať,že nie som len dieťa povolaním dcéra.
@elizita ty si ďalší príklad, ako je to možno ovplyvniť aj negatívne.
Spolu so sponglebobom
@muzzz netreba sa bavit s kolegynou o peniazoch,vlastne skoro s nikym nevediem taketo debaty. Vies pre niekoho je samozrejmost dat detom auto,nehnutelnost,financovat dovolenky a vreckove. Ine rodiny zas ziju tak ze starki by nevyzili keby im syn,dcera nedofinancuju domov dochodcov,opatrovatelku,zivotne naklady. To je to iste ako ked sa deti porovnavaju - ja mam hracku lego za 300eur a ty len stavebnicu z pepca za 10eur na vianoce, meeeeeh.
@anonym_fd7a90 To sa máš čím chváliť, že ti svokor kúpil byt 😂
@anonym_a064cf Nie celý byt, ešte platíme hypotéku, lebo nikde nekúpiš nehnuteľnosť za stovku a už vôbec nie v Bratislave 😃😃. Ale prispel značne. Ja som vďačná, robím už od 15 tich, nemám otca a matka sa nejak obzvlášť nezaujímala. Tak aspoň so svokrom som vyhrala životnú lotériu. 😃
@muzzz názor asi taký, že aká výchova rodičov, tak také sú aj deti. My sme traja a ako decká sme vždy všetko dostali na zlatom podnose. A na to sa veru ľahko zvyká.
@muzzz
manžel zarába nadštandardne
Čiže deťom sme zaobstarali byty, menšie štartovacie
Šetríme im mesačne pekné peniaze
Tiež chceme každému na auto prispieť
Dáme im ,čo budeme môcť a chcieť
Vedieme ich k pokore a k tomu, že nič nie je zadarmo a musíme často veľa obätovať
Čo nám prinesie život, až čas ukáže
@pe_mi vtipne je to,ze deti ucite,ze nic nie je zadarmo a kupili ste im "startovacie" byty....to ich nauci najviac jak nic neni zadarmik ,🙂 ale inak je to podla mna super mat taketo moznosti
@pe_mi vtipne je to,ze deti ucite,ze nic nie je zadarmo a kupili ste im "startovacie" byty....to ich nauci najviac jak nic neni zadarmik ,🙂 ale inak je to podla mna super mat taketo moznosti
@solvina88 je to o vedení deti a fungovania rodiny od mala. Vedieme ich k správnemu postoju ku životu . Či sa nám to vyplatí , predpovedať nevieme.
Ale keďže máme príjem , aký máme, kde by sme dali peniaze , keď nie deťom .
To ,že ich učíme,že nič nie je zadarmo a kúpime im štartovacie byty sa nevylučuje.Byty sme im mohli kúpiť vďaka príjmu,ktorý manžel dostáva za odrobenú prácu
Čiže nie je to zadarmo
A deti si môžu byty prenajímať a pomôcť si takto do rozpočtu rodinného.takto im odľahčiť rodinný rozpočet, budeme sa z toho veľmi tešiť.
A vyjsť nám to môže ,aj nemusí
Ale keďže je naša výchova aká je ,smeruje to dobre.
@muzzz na jednej strane vyplakavat, ze ako je všetko drahé, počítať tu eura na stravu a popri tom samozrejme mat ešte aj investičné byty, lebo vsak musím dať niečo deťom. A ze na slovensku je chudoba. No to určite!
Každá z troch dcér dostala po svadbe obnos, ktorý sme našetrili od ich narodenia. Vtedy to bola cca cena bytu. Ručička som im za mladomanzelske pôžičky. Keď po r. 1989 dohodnutá skrátka už pokrývala len uroky (ktoré sa nenormálne zvýšili) a istina ostávala rovnaká, dohodli sme sa s manželom a istinu sme doplatili naraz, aby bol pokoj.
Odvtedy im občas niečo požičiame ak potrebujú, vždy riadne vrátia.
Myslím, že je ak človek môže, mal by deťom v začiatku pomôcť. Nám nemal kto a boli to veľmi ťažké začiatky.
@solvina88 je to o vedení deti a fungovania rodiny od mala. Vedieme ich k správnemu postoju ku životu . Či sa nám to vyplatí , predpovedať nevieme.
Ale keďže máme príjem , aký máme, kde by sme dali peniaze , keď nie deťom .
To ,že ich učíme,že nič nie je zadarmo a kúpime im štartovacie byty sa nevylučuje.Byty sme im mohli kúpiť vďaka príjmu,ktorý manžel dostáva za odrobenú prácu
Čiže nie je to zadarmo
A deti si môžu byty prenajímať a pomôcť si takto do rozpočtu rodinného.takto im odľahčiť rodinný rozpočet, budeme sa z toho veľmi tešiť.
A vyjsť nám to môže ,aj nemusí
Ale keďže je naša výchova aká je ,smeruje to dobre.
Ja mám dospelú dcéru, ktorá končí štúdium na VŠ. Platíme jej garsónku, benzín a opravy staršieho auta, ktoré od nás dostala po maturite a posielame vreckové. Nejako to vychádza, ale nemáme z čoho moc vyskakovať. Garsónka je naša, niečo sme zdedili, niečo našetrili. Čakáme, kedy skončí školu a pôjde pracovať. V jej odbore bude mať prácu hneď. Potom už si chceme aj my trochu užiť svoje peniaze a hlavne konečne zrekonštruovať náš byt. Dcéra popri štúdiu stíha aj dobre platenú brigádu, sama pre seba má viac peňazí ako napríklad ja. Moc sa mi to nepáči, ale kým študuje, vydržím. Budeme jej potom dávať nejaké peniaze k sviatkom, ale pravidelne podporovať už nie. A po našej smrti zdedí všetko. Dovtedy nech sa obracia, má partnera, ktorý je finančne zodpovedný, spolu to zvládnu.
Ja mám dospelú dcéru, ktorá končí štúdium na VŠ. Platíme jej garsónku, benzín a opravy staršieho auta, ktoré od nás dostala po maturite a posielame vreckové. Nejako to vychádza, ale nemáme z čoho moc vyskakovať. Garsónka je naša, niečo sme zdedili, niečo našetrili. Čakáme, kedy skončí školu a pôjde pracovať. V jej odbore bude mať prácu hneď. Potom už si chceme aj my trochu užiť svoje peniaze a hlavne konečne zrekonštruovať náš byt. Dcéra popri štúdiu stíha aj dobre platenú brigádu, sama pre seba má viac peňazí ako napríklad ja. Moc sa mi to nepáči, ale kým študuje, vydržím. Budeme jej potom dávať nejaké peniaze k sviatkom, ale pravidelne podporovať už nie. A po našej smrti zdedí všetko. Dovtedy nech sa obracia, má partnera, ktorý je finančne zodpovedný, spolu to zvládnu.
@kuchynka15 mozno by som ju pomaly zacala odstrihavat,najma co sa tyka penazi za benzin. Mlade dievca bez rodiny podla mna nepotrebuje nutne chodit vsade autom,a ak ma tuto potrebu nech si ju sams financuje. Samozrejme nechcem ti do toho kecat,len ma napadlo na margo tvojej nespokojnosti s touto situaciou. Sama ma na minanie viac ako ty,ja by som jej rozvazanie na aute za rodicovske peniaze nepodporovala.
Je to divne, ale ja nikoho takeho napr. nepoznam. Ale je mi to jedno. Je to ich rozhodnutie a život.
Ze mi to je jedno ako to majú iní. Absolútne sa nestaram ci niekomu rodicia posielajú vreckové aj v 50.alebo nie
@spongebob1 toto je jeden z najstupídnejších komentárov ake som tu videla. Bezohladu na to ze v mojom okoli tiež nikto nič od rodičov nedostal (a nikto z nás “deti” to ani neočakával), to akoze rodič co nedá decku nehnuteľnosti (množné číslo ako sama udavas) tak musel byt neschopný a prepit peniaze alebo sa “hrať na bohatú”, či byt lenivý? Hanba nemať nasporené peniaze? V ktorom vesmíre ty žiješ? Sama nemám rada keď sa tu na koniku hraju chudobni rodičia bez ambicii a snahy na vrchol morálky z dôvodu nedostatku peňazí ale toto co píšeš je absolútne za čiarou.
@bonboniera súhlasím s tebou. A presne ten komentár ukazuje, čo sa často stáva s ľuďmi, ktorí všetko dostanú a o nič sa nezaslúžia sami. Cítia sa nadradene, akoby boli niečo viac ako ostatní. My sme tiež nič nedostali a naši rodičia ani nepili, ani nefajčili, ani sa neflákali a nikdy neboli nezamestnaní. Mali poctivú prácu, žiadnu hypotéku, niečo málo nám šetrili, ale nič závratné. Ale dali nám slušnú výchovu, vzdelanie, všetko, čo sme v detstve potrebovali a my hoci deťom šetríme, investujeme, tiež nedostanú nič zadarmo, ale až keď uvidíme, že sa vedia sami o seba a o svoje rodiny postarať. Bude to pre nich rezerva, keby im niekedy nastali ťažké časy, dovtedy o peniazoch ani nebudú vedieť. Deti chceme viesť k samostatnosti a zodpovednosti za svoje životy, tak ako učili kedysi nás. A naozaj nie je zlý pocit vedieť, že všetko čo mám, som si zabezpečila sama.
Pohybujem sa v strednej vrstve v Kanade a tu sú ľudia radi, že poplatia svoje výdavky a splatia do dôchodku hypotéky na vlastné domy. S nakupovaním nehnuteľnosti pre potomkov som sa ešte nestretla, ani so živenim detí po skončení strednej školy. Vynimkou sú zväčša imigranti, ktorí deťom pomôžu zaplatiť univerzitu/college ak majú z čoho, inak si deti berú pôžičky, majú štipendia atď. a môžu akurát snívať, žeby im do lona spadol nejaký byt.
Pri týchto témach sa vždy zamýšľam, či sem chodia prispievať milionári alebo je na Slovensku fakt už tak dobre, že stačí nepiť a nechodiť na kozmetiku a kým deti vyrastú majú každé vlastný byt, auto a vreckové k tomu. No Švajčiari môžu len ticho závidieť…
Pohybujem sa v strednej vrstve v Kanade a tu sú ľudia radi, že poplatia svoje výdavky a splatia do dôchodku hypotéky na vlastné domy. S nakupovaním nehnuteľnosti pre potomkov som sa ešte nestretla, ani so živenim detí po skončení strednej školy. Vynimkou sú zväčša imigranti, ktorí deťom pomôžu zaplatiť univerzitu/college ak majú z čoho, inak si deti berú pôžičky, majú štipendia atď. a môžu akurát snívať, žeby im do lona spadol nejaký byt.
Pri týchto témach sa vždy zamýšľam, či sem chodia prispievať milionári alebo je na Slovensku fakt už tak dobre, že stačí nepiť a nechodiť na kozmetiku a kým deti vyrastú majú každé vlastný byt, auto a vreckové k tomu. No Švajčiari môžu len ticho závidieť…
@sisaka zhodou okolnosti som asi tri mesiace nebola na kozmetike, očakávajte ma v najbližšom rebríčku forbes 100 najbohatších žien na Slovensku. “Veď tomu sa hovorí finančná gramotnosť” 🫠
tak ako pises, ani ja nerozumiem uplne ludom co takto rozmaznavaji svoje deti. tiez sme si to co mame odpracovali sami a bez pomoci. ( dom, auta) zarabame nadstandardne ale bez hypoteky to nejde. Ked pojde vsetko ako ma za par rokov ju splatime a ked na tom aj budeme lepsie urcite nebudem dotovat moje dospele deti. naucim ich, ze na vsetko co budu chciet si budu musiet nasetrit. som ochotny im zabezpecit vzdelanie resp. dobru skolu, doucovanie z jazykov atd.. moje deti budu brigadovat aby si vazili peniaze a zistili ich realnu hodnotu. davat im peniaze len tak zadara? nie. vela z tych rodicov co takto decka dotovali na to uz doplatila a vela este len doplati ked zistia, ze detom sa az tak nedari a pytaju viac alebo ked ich pekne vysupnu do starobinca potom. vsak ked si ich tak naucili tak nech sa paci 🙂 po precitani komentarov tych odbornikov ktori podedili nehnutelnosti som si spomenul na experiment tazkeho milionara kt. vravel, ze znova zarobi miliony s par dolarmi do zaciatku. nuz nejak nevydalo. po vojne je kazdy general alebo syty hladnemu neveri.
@spongebob1 o generacnej chudobe si uz urcite pocula, ty si, naopak, priklad generacnej prachatosti, vezies sa na vlne toho, co dokazali tvoji rodicia, mala si teda inu startovaciu ciaru ako vacsina beznych ludi. Ok, za to nemozes, ale za to, aka arogancia z teba ide, to uz si ty. Zlez zo svojho Olympu domnelej dokonalosti a pozri sa na zivot beznych ludi, az potom si dovol sudit. Spomen si na svoje slova, ked ti raz bude v nemocnici utierat zadok niekto, kto ma za to minimalku.
@mandzula Prachatost u mna znamena uplne iny standart. Prachati su ludia s milionmi, nie clovek, co vlastni nehnutelnost. Kazdy ma moznost zacat svoj vlastny busines a nemusi robit za minimalnu mzdu. Nepotrebuje na to ani vysokoskolske vzdelanie, staci vyucny list popripade rekvalifikacny kurz. Staci sa zapriet a naozaj pracovat.
@mandzula Prachatost u mna znamena uplne iny standart. Prachati su ludia s milionmi, nie clovek, co vlastni nehnutelnost. Kazdy ma moznost zacat svoj vlastny busines a nemusi robit za minimalnu mzdu. Nepotrebuje na to ani vysokoskolske vzdelanie, staci vyucny list popripade rekvalifikacny kurz. Staci sa zapriet a naozaj pracovat.
@spongebob1 Ľudia, ktorí sa k nehnuteľnosti museli dopracovať sami, nie tým, že im ju dali rodičia, tebe dokonca niekoľko, mali úplne inú štartovaciu čiaru ako ty, toto si uvedom. A uvedom si aj ďalšiu vec, nie každý má rovnaké schopnosti, nie každý má mentálne vybavenie na to, aby podnikal, to je proste fakt. A aby som nezabudla, ešte raz ti pripomeniem tých ľudí, čo iným utierajú zadky v nemocniciach, DSS-kách atď., tí majú podnikať? Predavačka má podnikať? Skús trochu porozmýšľať. Vždy budú ľudia, ktorí budú robiť nízkokvalifikované práce, teda práve väčšinou za minimálku, a vždy tie práce potrebné budú a takíto ľudia naozaj nemajú predpoklady na to, aby podnikali. Takže tvoje teórie, ako môže mať každý svoj biznis a každý môže deťom našetriť neviemkoľko, sú proste len reči človeka, ktorý dostal a ,áno, ktorý je možno dobrý v biznise, zato zavretý vo svojej bubline bez kúska empatie a ešte aj cítiaci si ako niečo viac.
@spongebob1 prosím ta, už sa tu prestaň zhadzovať....
@spongebob1 každy ma šancu z hľadiska toho, čo trh a štat ponuka, ale nie každy ma schopnosť to dosiahnuť. Toto nechapeš. Pre každeho su tu eurofondy, rekvalifikacie, školy, ale schopnosti človeka, či inteligenčne, emočne, zručne, či tlak okolia kde vyrastal( napr. osady), či niekde aj uplatky ( ako v športe, keď šikovny a chudobny nie je postaveny hrať) to nedovolia. Kapitalizmus je taky - nie zly, nechcel by som navrat do socializmu - ale je ako každy pred nim nedokonaly ako človek, ma chybami, diery, veľke sľuby, co môžeš. Je to trochu take pokrytecke vyhlasenie , že môžeš v ňom dosiahnuť čo chceš, áno, ale prostriedkami ktore nastavil - a tie nikdy nedosiahnu všetci, často menšina- kedže spoločnosť je komplexna a nedržia ju len vynosne biznisy a inteligentni ľudia, ktorí vedia využiť šancu( často aj mnohi z nich nevyužiju potencial), ale praca a pot obyčajnych ľudi a nie veľmi chcenych profesii. Potrebuješ smetiarov, upratovačky, skladníkov, monterov, predavačov atd.
Pomoc detom ma rozne formy. Aj ten byt, preco nie, co ho maju dat cudzim? Ale ako dospeleho cloveka, ktory zaraba by ma hanba fackovala natahovat ruky po rodicovske peniaze, lebo chcem novu chladnicku, pracku, dovolenku…
@muzzz môj názor, je, že ma vôbec nezaujíma život druhých. Zarábajúci človek je dospelý, schopný racionálne rozmýšľať, a keď mu to príde v pohode, tak o tom žiadna... Nestarám sa do života cudzích... Zaujíma ma život mojej rodiny a priateľov, čiže mojich blízkych....
@spongebob1 Ľudia, ktorí sa k nehnuteľnosti museli dopracovať sami, nie tým, že im ju dali rodičia, tebe dokonca niekoľko, mali úplne inú štartovaciu čiaru ako ty, toto si uvedom. A uvedom si aj ďalšiu vec, nie každý má rovnaké schopnosti, nie každý má mentálne vybavenie na to, aby podnikal, to je proste fakt. A aby som nezabudla, ešte raz ti pripomeniem tých ľudí, čo iným utierajú zadky v nemocniciach, DSS-kách atď., tí majú podnikať? Predavačka má podnikať? Skús trochu porozmýšľať. Vždy budú ľudia, ktorí budú robiť nízkokvalifikované práce, teda práve väčšinou za minimálku, a vždy tie práce potrebné budú a takíto ľudia naozaj nemajú predpoklady na to, aby podnikali. Takže tvoje teórie, ako môže mať každý svoj biznis a každý môže deťom našetriť neviemkoľko, sú proste len reči človeka, ktorý dostal a ,áno, ktorý je možno dobrý v biznise, zato zavretý vo svojej bubline bez kúska empatie a ešte aj cítiaci si ako niečo viac.
@mandzula Predavacka moze piect zakusky ako SZCO. Moze robit manikerku, pedikerku, moze robit mihalnice. Nemusi byt lumen a zarobi si krasne. Len treba nieco pre to urobit, nielen plakat a stazovat sa. Tvrdim, ze ktokolvek si moze zobrat v 25 rokoch uver na garzonku. Hlavne nehovorme o cenach v BA. 20% zo 60K je 12K. To musi mlady clovek zarobit za 5 rokov, aj ked je student. Hlavne ucit deti zodpovednosti, financnej matematike.
@mandzula Predavacka moze piect zakusky ako SZCO. Moze robit manikerku, pedikerku, moze robit mihalnice. Nemusi byt lumen a zarobi si krasne. Len treba nieco pre to urobit, nielen plakat a stazovat sa. Tvrdim, ze ktokolvek si moze zobrat v 25 rokoch uver na garzonku. Hlavne nehovorme o cenach v BA. 20% zo 60K je 12K. To musi mlady clovek zarobit za 5 rokov, aj ked je student. Hlavne ucit deti zodpovednosti, financnej matematike.
@spongebob1 Dobre, zi si vo svojom svete. Ja uz nemam dovod ta o comkolvek presviedcat.
@spongebob1 Dobre, zi si vo svojom svete. Ja uz nemam dovod ta o comkolvek presviedcat.
@mandzula To nie je moj svet. Pridem do Jednoty a pocuvam. Jedna predavacka pecie zakusky pre ludi, druha robi nechty (vsetko nacierno), tretia ma OF, ale chodi do prace, aby ju neohovarali. Kto chce, zarobi. Kto nechce, natahuje ruky.
Mne vadi, ked sa tymi peniazmi od rodicov ti ludia potom chvalia a tvaria sa, ze su viac. Mam ich par v okoli, dostali od rodicov statisice eur, zaplatene exoticke dovolenky pre celu rodinu a ked sa stretneme, tak mi presne povedia, kolko co stalo, ako je to top kvality a najdrahsie na trhu. Mne je to tak trochu smiesne. Ja som v podstate nic nedostala od rodicov a az teraz, ked sme si vsetci zalozili rodiny, su tie rozdiely vidno, ze koho rodicia financne podporuju a kto si musi na vsetko zarobit sam. Aj preto ma taketo veci netrapia, to do akej rodiny sme sa narodili, nikto nemohol ovplyvnit, je to vec nahody, vzdy to mohlo byt lepsie alebo aj horsie. Len nemam rada, ked je niekto povysenecky len preto, ze pochadza z dobre situovanej rodiny, nicim sa predsa o to nezasluzil.

@muzzz Dospelé deti by nemali dostávať peniaze od rodičov, môj názor.