icon

Mali by ste strach z hypotéky?

3. máj 2023

Snúbenec chce kúpiť byt za 115000,kt predava jeho šéf. Nemáme absolútne nič našetrené a mame uvery.
Splátky úverov dokopy sú 249€
Mal stretnutie s finančným poradcom ktorý mu povedal že by bolo potrebné splatiť môj úver na auto cca 5600€ a snúbencov úverov v hodnote 8000€ ktorý bol bezúčelový by sa zdokladoval stavebnými bločkami.
Šéf sa mu ponúkol že nám pozícia tých 5600€ na splatenie úveru na auto. Zvýšil mu aj mzdu. Majú dobrý vzťah.
On zarobí mesačne 1300€ a ja 820€ ( plus si v soboty privyrabam v obchode kde ma vyplácajú hneď po smene za každú sobotu mám +44 €)
Keď sme to rátali po zaplatení hypo,energii,stravy,telefónov,sporenie a všetkých povinných poplatkov by nám zostalo 400€
Neviem či ísť do toho. Nemám z toho dobrý pocit keď to bude hentak prešpekulovane. Čo si o tom myslite?

liz_lemon
3. máj 2023

@zuzina1988 ako by to asi fungovalo pri 2 slobodnych? kazdy bude mat 1/2, alebo ako sa dohodnu mozu mat aj 1/4 a 3/4 a pod.

luccija
3. máj 2023

Nie, teraz platíte splátky 250 eur a nič nemáte našetrené pri tých istých platoch a ešte aj dlhy.Naco bol priateľovi úver 8 t eur?potom budete platiť len úver a energie vo vysokej sume.Plus z čoho chcete vrátiť šéfovi dlh?
Sú tam rezervy platiť menej za nechty, mobil...ale mala by som obavy, ale možno ste trufalejsi neviem či teraz platíte podnájom, ale museli by ste dosť šetriť...Kazdy mesiac si odložte peniaze akože na hypo a energie a skúste žiť z toho co Vám zostane
Príde poistka na auto, zubár, nečakaný výdavok, vyúčtovanie energii...

hopsadobrandejsa
3. máj 2023

"Ta suma čo som písala v úvodnom príspevku že by nám zostalo 400€ je z predpokladom že splátka hypotéky by bola okolo 700 + 200€ energie"

Ja osobne mam pred nadmernym zadlzovanim respekt. Hlavne v dnesnej dobe ked naozaj vsetko zdrazelo a platy nestihaju drzat krok s inflaciou.

Ak vezmem do uvahy zakladne odporucanie, ze naklady na byvanie by nemali tvorit viac ako 30% Vasho rozpoctu, pri prijme 2120 eur a splatke hypo + energie sa hybete na urovni 42,45% co je podla mna velmi vysoko.

Uz pri 700 eurach sa hybete na urovni 33% co je uz ale prijatelnejsie.

Zvazil by som to. Hlavne treba brat do uvahy ak Vam z akychkolvek pricin vypadne jeden prijem. Mate rezervu aby ste tie naklady utiahli?

autor
3. máj 2023

@zuzina1988 svadba už je naplánovaná v septembri sa budeme brat

zuzina1988
3. máj 2023

gratulujem k tej planovanej svadbe. a nech vam to vyjde, aj hypo, aj spolocny zivot

buberova
4. máj 2023

Nerozmýšľali ste nad menším bytom s menšou hypotékou? Napríklad nejaký 2 izbák?

martul
4. máj 2023

A doteraz ste čo robili? Priateľ má 26, našetrené 0 a na konte samé dlžoby? Nie, nešla by som do toho, najprv si šetrite obaja, vyskúšajte si žiť z menej a trošku zodpovednosti a potom keď budete mať aspoň niečo ušetrené skúste hypotéku.

hellwant
4. máj 2023

Môj nazor- nie a preco? Dôvody:
1. Nemate rezervu
2 . Mozne 4 dlhy- priateľov, hypo, dlh sefovi(za vyplatenie auta), plus odkiaľ este zoberiete tych 20%? Stvrty dlh?
3. Kedze ste doteraz ani malicko neodlozili, pôzicky brane na spotrebne veci a nemate ani odskusane ake to je zit na takyto doraz(ziadne kino, obed v restike atd)- mozne hadky, nervozita vo vztahu
4. Otehotnies a vypadok 1 prijmu sa bude rovnat katastrofe vo vasich financiach.

A odpoved vseobecne, či by som sa ja bal brat pôzicku- nie, ked som v 2008 bral ako 26 ročny, triaslo ma pri podpise, rodicia uz na pravde Božej a nik z rodiny nemal hypo- za sociku to bolo ine, v rodine mali vsetci byvanie z tych casov a tvrdenia nebudes vladat splacat, pride krach bank atd..- vlastnych som mal ale 725 000 SK a ziaden spotrebak. Komu verit, pani, co mi pri podpise hovorila, ze aj ona berie- viac, lebo kupovala 3 izbak- ked to bola jej praca zohnat ludi a tvrdila mi, ze casom to inflacia zmensi? No nastastie pravdu mala, ale ver predavajucemu, ked som vtedy o financiach vela nerozmyslal, iba ze mi musi z vyplaty aj nieco ostat ak by cosi a nie celu ju minut a ze existuju termiňaky, poistky a stavebko🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
smajliica
4. máj 2023

Rozhodne nie; máte už 2 úvery, nemáte nič našetrené. Neviete dostatočne hospodáriť s peniazmi na takýto záväzok. Najskôr splaťte aspoň jeden úver, začnite si mesačne šetriť aspoň to, čo by ste dali na hypotéku.
Nemáte sa kam ponáhľať, byty momentálne idú dole a niekoľko rokov potrvá kým začnú zasa stúpať takže sa nemáte kam ponáhľať.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
cyberk
4. máj 2023

Tak ty si nevies kupit ani telefon a aj ten musite splacat ale chcete hypo hej? Odpadnem, najskor sa naucte hospodarit a potom premyslajte nad hypo. Keby mam take primitivne pozicky, tak si nedovolim manikuru a kadernicku kazdy mesiac 🙈

kornelies
4. máj 2023

@martul Ak studovali na VS? Ludia koncia ako 24-25 a viac rocni.

autor
4. máj 2023

@cyberk Prečo vždy na MK polovica skáče ako rotvarjler nabrúsený a nevie kúrnik čitat s porozumením?! Jasne je tam napísané že ja mám z hypo strach a brat ju nechcem! Preto tato diskusia aby sa aj snúbenec troska spamätal. Je moja vec či si viem či neviem kúpiť telefón nevieš o mne nič či som doteraz študovala,starala sa o chorú mamu a financne jej pomáhala. Ľudia nesúďte načo čo z toho máte??

autor
4. máj 2023

@buberova cena dvojizbaku je plus mínus rovnaká… rozmýšľali sme aj nad väčším najmom lebobteraz sme v jednoizbaku a chceli sme aspoň 2. Lenže nájom za dvojizbak je 600€ a plus splácanie úverov boli by sme cca na tom istom ako keby sme brali aj hypo

kristie571
4. máj 2023

Mam pred takymi vecami respekt, kazde pozicane peniaze su taka slucka na krku, obzvlast ked by som vedela ze nemam rezervu v pripade ze mi vypadne prijem, uz z akehokolvek dovodu. Za mna si to este poriadne rozmyslite, je to tak na hranu, dalo by sa to zvladnut, vzdy sa da nejak uskromnit na niecom posetrit, ale clovek nevie co sa stane a vypadne mu prijem. A zvysit ho zo dna na den sa rapidne neda, postupne ano ale z dna na den clovek neobjavi niekolko tisic len tak niekde na chodniku.
Skuste zajst este za nejakym poradcom. Ak uz budete hypoteku brat, aj vam ju schvalia, za mna si dajte pozor na to, aby ste boli aj dobre a vhodne poisteni, nikdy nevies co sa stane a rozumne nastavene poistenie vie nieco pomoct v pripade ze sa stane nieco kvoli comu by ste mali problem potom hypo splacat.
Ale za mna, ak z niecoho nemam prvotne dobre pocity, neidem do toho, ale to som ja. Ste mladí, skuste nieco nasetrit a neskor riesit hypo, ak vam to prilis velmi nesuri.

vulka
4. máj 2023

No tak teda priškrťte tie vaše výdavky. Toľko peňazí na telefón? Strava tiež veľa. Aj to ostatné sa dá pekne poriešiť za menej peňazí. Moc míňate.

kaitlin3
4. máj 2023

Nešla by som do toho, mat vo vašom veku 4-5 úverov je strašne strašne veľa. Počkajte na svadbu, uskromnite sa už teraz (manikúra a vlasy každý mesiac? To je pri tvojom prijme úplná zbytočnosť, nauč sa farbiť si vlasy doma aj nechty tak robiť a ísť raz za tri-štyri mesiace, keď už budeš mat príjem a nie toľko dlhov tak si chod aj každý mesiac, ale toto je prvá vec čo by som škrtla) a ten mobil na splátky, to je tiež nákup 😒 čím skôr splatiť tie úvery, ste dvaja mladi ľudia bez záväzkov, viete sa tak uskromnit ze ušetrite zachvíľku pekne peniaze len treba chcieť

simca06022011
4. máj 2023

No ak máte 400eur na vyše tak ste na tom dobre. Teraz kde bývate? Véd na nájom dáte veľkú časť splátky. Uskromniť sa dokonca ešte viete, 60eur za paušál a splátky za mobil = hneď mate kde šetriť. 2t eur pre dvoch nie je vôbec malo, aby ste nevedelimat vlastné bývanie. O ostatnom ani nehovorím🙂)) tonsuntake výdavky ze mam,tak pominam... vy ste do dnes kohli aj 1000eur mesačne odložiť nebyť somariniek 🙂))
Neplaste sa. Skôr by som sa zamyslela či ist do spoločnej nehnutelnosti, či ten byt má takú hodnotu, stoj8 za to, okolie atď.

slniecko5
4. máj 2023

Choďte do toho, ste mladí, plní sily a odvahy, nemá význam toto rozhodnutie odkladať.
Alternatíva je podnájom a to je horšie riešenie
Ak by vám chýbalo, viete si privyrobiť atď.

autor
4. máj 2023

@slniecko5 podnájom je cca 600 plus tie naše uvery boli sme ns tom asi aj tak rovnako ako keby berieme hypo. Snúbenec je tohoto názoru a v tom ma aj pravdu že radšej platiť vlastne ako cudzie plus by sme aspoň splatili to auto a refinancovali s hypo jeho úver. Mame sa ešte stretnúť s tým poradcom budúci týždeň.

adrianka2606
4. máj 2023

@kaitlin3 Aj ja si myslim, ze maju vysoke a zbytocne vydavky, ale mam pocit, ze tymto stylom zije a hospodari v dnesnej dobe vela mladych ludi

slniecko5
4. máj 2023

Snúbenec dobre uvažuje 👏.
Určite to je dobre rozhodnutie z dlhodobého hľadiska, celkom úprimne, najlepšie, čo sme mohli urobiť, je vziať si prvú hypo v 26tke. Dnes máme 40+ a byvame v dome, keďže byt sme rýchlo splatili a vedeli sa posunúť ďalej.
Aj finanční analytici tento finančný rebrík odporúčajú a ja ho budem odporúčať svojim deťom.

autor
4. máj 2023

Podnájom by bol cca 600€ keby ideme do dvojizbaku

jesenzima
4. máj 2023

Podľa toho, čo si písala, by som do toho nešla ... Jednoducho na to nemáte, ak to mám tak povedať, veď predsa nechodíme do práce len preto, aby sme splácali splátky do konca života 🤷 nikdy nevieš, čo sa môže stať, a potom čo ....

mondolina
4. máj 2023

a svadbu platí kto? 🙈

autor
4. máj 2023

@mondolina sálu,koláče,alkohol nám chceli platiť rodičia,ostatne si platíme samy

hiro
4. máj 2023

"že splátka hypotéky by bola okolo 700"
115t 30r 700€ mi vychadza s urokom 6,2% - ako do buducna je to mozne ale napriklad Prima ma 3,5% a vtedy vychadza splatka 516€

kaitlin3
4. máj 2023

Ináč keď tak nad tým rozmýšľam keď sme boli ešte sami tak sme mali presne rovnaký príjem aj nájom ale žiadne splátky, za rok kým som neprešla z materskej na rodičovskú (brutálny skok) sme si dokázali našetriť 14tisic a hypotéku nám v pohode dali, to bolo presne tých 20% čo banka vyžadovala

autor
4. máj 2023

@hiro 700€ rátame hypo + dofinancovanie cez PSS ale hovorím že sú to len cca odhady. My sme sa s finančným ešte nebavili o konkrétnych číslach iba o možnostiach. Konkrétne čísla budeme riešiť budúci týždeň a podľa toho sa rozhodneme či do toho ísť