Mali by ste strach z hypotéky?
Snúbenec chce kúpiť byt za 115000,kt predava jeho šéf. Nemáme absolútne nič našetrené a mame uvery.
Splátky úverov dokopy sú 249€
Mal stretnutie s finančným poradcom ktorý mu povedal že by bolo potrebné splatiť môj úver na auto cca 5600€ a snúbencov úverov v hodnote 8000€ ktorý bol bezúčelový by sa zdokladoval stavebnými bločkami.
Šéf sa mu ponúkol že nám pozícia tých 5600€ na splatenie úveru na auto. Zvýšil mu aj mzdu. Majú dobrý vzťah.
On zarobí mesačne 1300€ a ja 820€ ( plus si v soboty privyrabam v obchode kde ma vyplácajú hneď po smene za každú sobotu mám +44 €)
Keď sme to rátali po zaplatení hypo,energii,stravy,telefónov,sporenie a všetkých povinných poplatkov by nám zostalo 400€
Neviem či ísť do toho. Nemám z toho dobrý pocit keď to bude hentak prešpekulovane. Čo si o tom myslite?
Nie, nesla by som do toho. Dovody:
- mala rezerva
- mozno ani hypo nedostanete
- nesplatene uvery a zrejme aj zle navyky co sa tyka riesenia veci uvermi
- uz teraz ste na tom LTT a ak planujes mat deti, tak ten jeden normalny prijem to nevykryje
- byt zaviazany sefovi by sa mne osobne priecilo
- pocitate len s nejakym urokom a nejakou vyskou splatky. V buducnosti sa to moze znenit k lepsiemu ale aj k horsiemu, to treba mat tiez na pamati. Brat uver na doraz, to by som nerobila. Co ak vam po ukonceni fixu dvihnu splatku napr. o 100 €? Ako to vykryjete? A ak budes prave doma na materskej?
...
Na druhej strane... ak do toho aj pojdete a hypo vam daju, tak ak by ste aj platit nezvladali, vzdy mozete byt predat (ak teda v tej lokalite idu byty na dracku - to by som si urcite overila pred kupou, ci nebude problem s pripadnym predajom, ak by vas situacia donutila).
NIe, za týchto okolností by som nad hypo ani nepremýšľala. Rezervu máte nula. Máte úvery, ktoré aby ste dostali hypo, musíte vyplatiť pôžičkou od šéfa. Úplne zle. Nemáte 20% na nehnuteľnosť, čiže budete si brať nielen hypo, ale aj vyše 20 000 spotrebný úver. Ostane vám 400 eur, žiadna rezerva. Čo sa stane, ak sa pokazí práčka? Z čoho ju kúpite? Čo sa stane, ak sa pokazí na aute motor? Z čoho ho dáte opraviť? Ak jeden z vás bude 3 týždne PN a dostane o polovicu nižší plat, z čoho budete žiť, ak vám v ten mesiac neostane tých 400 eur? A ďalšia vec. Ak otehotnieš, z čoho budete žiť, ak budeš dostávať miesto platu 800 eur rodičovský 400? A vôbec, ste mladí, aký je to život, že nebude si môcť ísť občas na víkend niekam, žiť trocha. V tejto chvíli na ten byt nemáte. Kúpte si niečo menšie, lacnejšie, s nižšou hypotékou, kde budete môcť každý mesiac aj odkladať (nemyslím odkladať 50 eur, ale aspoň 200).
Ešte dodám, že súhlasím aj s názormi, že neviete narábať s peniazmi. Máš 23 rokov, nič ušetrené, za to zostatok úveru 5600 na auto. Priateľ tiež nič našetrené, za to zostatok úveru 8000, predpokladám tiež na niečo spotrebné. Naučte sa hospodáriť. Najprv životne potrebné veci a ak aj po odložení dostatočnej sumy na sporenie a rezervu niečo ostane, potom sa môže kupovať auto a podobne.
@melanta áno s tým súhlasím že sme nevedeli doteraz hospodáriť ale sme si to uvedomili aspoň a to je hlavne zmeniť to a nastaviť to inak
Ja by som do toho vo vašom veku išla (ak vám teda banka hypotéku schvali), ste mladí, platy porastu, zatiaľ výdavky len na dvoch, pracovat na sebe... s materskou by som ale na tvojom mieste počkala.
Inak nerozumiem takej veci.. preco tu niekto pise ze 400EUR je mala rezerva??? :DDD ved kopa rodin to neviem dat do rezervy vobec, ani 100EUR a nie to 400 :D uz po strave a nakladoch AJ na byvanie... lebo byvanie si uz platia.
Vy tie uvery by ste vedeli aj bez pomoci splatit ako nic za par mesiacov keby ste sa trosku zatali.
@simca06022011 pretoze to je mala rezerva. To, ze niektore rodiny maju este mensiu, neznamena, ze tato mala nie je. Staci, ze by mal muz uraz, bol dlhodobo na PN, alebo by ona isla na matersku.
Ešte raz som sa pozrela na tie čísla. Zle som prečítala, 400 vám ostane po tom, čo aj stravu zaplatíte. To potom nie je až také zlé. Nevravím, že je to dobré. ALE. Ale nesedí mi to. Tie čísla.
Príjem máte asi 2100. Byt stojí 115 000. 80% z toho je 92 000. Splátka hypotéky by bola cca 450 eur. 23 000 by ste si museli zobrať spotrebný úver. To je splátka asi 360 eur. Čiže splátky dokopy približne 810 eur. Použila som kalkulačky SLSP. Plus k tomu počítaj náklady na byt cca 150-200 eur. Čiže tisícka len na byt. A počítaj splátku priateľovho úveru a počítaj splátku, ktorú budete platiť šéfovi. To bude tiež pár stoviek. Plus ostatné náklady. Takto si to počítala? A vyšlo ti, že vám ostane 400 eur? Koľko si počítala na stravu? Ak vám ostalo 400 eur, tak si osobne myslím, že si na stravu počítala málo alebo si nepočítala s niečím, čo som spomenula.
@maxalla keby sme takto vsetci rozmyslali byvame pod mostami... "keby, zeby...". Na to sa uver poistuje, a kym nebudu mat vacsiu rezervu nasetrenu na MD nepojde, vybavene.
Je to zapeklita situacia. Kedze mate uz nejake ine financne zavazky. Ak by tie neboli tak este.
K tomu nemate ziadnu rezervu…
Ak by ste sa aj rozhodli ist do toho tak…. Urcite sa snazit setrit. Okresat vydavky. Lebo tak prijem maju uz mnohe rodiny s detmi. A dokazu aj usetrit.
Hlavne treba ratat aj s tym ze moze prist choroba. Alebo ty a tehotenstvo kedy ten prijem bude nizsi…
Fakt sa na to pozriet z kazdej strany.
@melanta Inak takto si to velmi dobre rozratala, mozno pre nich by bolo vyhodnejsie, zacat najskor lepsie hospodarit, nasetrit nejaku sumu na tu hypo, doplatit uver = a potom si najst byt. Naozaj maju dobry prijem na dve osoby. Len neviem v danej lokalite aka vyhodna ponuka je ten byt od sefa... ci sa oplati/neoplati do otho ist aj za cenu "velkeho setrenia". A teraz ak paltia najom, tak to treba porovnat aj s tym...
Autorka ešte k tomu, že neviete hospodáriť, že si si toho vedomá. To je v poriadku. Ak vás to doma nenaučili, nemáte do odkiaľ vedieť a musíte sa to naučiť sami. Je dobré, že nad tým premýšľaš a počítaš a nejdeš do toho hrrrr. Ak to máš naozaj dobre a riadne spočítané (aj splátky šéfovi a za priateľov úver, aj stravu) a naozaj vám ostáva 400 eur, ktoré viete sporiť.... je potrebné si potom ale stanoviť priority a nastaviť si spoločné hospodárenie. Aby naozaj každé euro išlo na cielené sporenie a rezervu. Aby sa nestalo, že ty to prepočítavaš, premýšľaš a priateľ si kúpi nový mobil bez tvojho vedomia, lebo veď ostali peniaze.
@simca06022011 pozrela som na nete 3 izbové byty v Dubnici, idú po tých 115-130, nie novostavby. Takže cena je dobrá ak ako píše autorka byt je kompletne prerobený a nemusia do neho niekoľko rokov nič investovať. Áno, ak platia nájom, to treba zohľadniť. A tiež to čo píšeš, že ak by sme sa každý báli, tak nikto by sme nebývali vo svojom. Vždy sa môže niečo stať.
@zuzina1988 presne aj mna toto napadlo ako prvé. V prípade rozvodu ako bude riešené vysporiadanie. Ja by som do hypo isla alebo sama (kým som bola single a bez záväzkov) alebo s manželom
@melanta áno len teraz sa ceny nehnuteľností hýbu, smerom dole, to je fakt, vyjadrujú sa k tomu aj realitaci, prirodzene to ide so zvýšením úrokov. Ak je prerobený dobre a vyhovuje im to, je to veľké plus.. prerobenie 3izbaku to ide do tisícov eur, s takými vecami ako kuchyňa a kúpeľňa. Už sú to 10t+...
@autorka Možno by bolo vhodné ísť za finančným poradcom, aj pozisťovať potom najlepšiu hypo, podmienky, prerastá všetko a moznonporadi aj sp šetrením. Ja ho tam proste vidím. Netreba ísť na hranu do posledného eura. Podľa mňa by bolo fajn keby vám aj v novom bývaní ostavala rezerva, možno až po vyplateni úveru terajšieho. Ale aby sa potom šetrili na nepredvídateľné výdavky.
A nechcem byť nejaká vypočítava, nechystáte svadbu, možno by vám rodicia pomohli 🙂 s niečím🙂
Choďte do toho. Tiež nás odhovárali, keď sme mladí brali hypotéku a bolo to najlepšie rozhodnutie.
Bývanie potrebujete, je to dobrý byt v dobrej lokalite. Nemáte na čo čakať. Budete sa musieť uskromniť, ale to by aj tak raz prišlo. Ceny už dole nepôjdu, teda každý rok, čo kúpu odložíte sa vaša situácia len zhorší.
@melanta áno tak cca som to počítala priateľov úver by sa podľa poradcu refinancoval k hypotéke a úver od šéfa by sa splatil cely po svadbe.
Celý po svadbe by sa platil z akých peňazí? Našetríte na svadbu aj splátku úveru do septembra?
Ak vam banka da uver, vzdy je lepsie platit svoje ako rovnako drahy najom cudziemu cloveku.
Ak sa casom znizia urokove sadzby, tak aj splatky budu nizsie ako teraz (ak vam to vyjde teraz, tak potom to budete mat lepsie).
mne sa rozum zastavuje ako ide niekto kupovať byt s dlhmi na krku a s nenašetrenými ani 100 eurami.
(nečítala som diskusiu), predpokladám teda správne, že už ti tu niekto napísal, že aj pri hypotéke musíš mať minimálne 20 % našetrených z vlastných zdrojov.
@sasa1310 no tak to sme asi dve, ktorym sa ten rozum zastavuje. ALe precitaj si diskusiu, oplati sa 😉😉
refinancovať úver spolu s hypotékou môžeš iba vtedy, ak máš veľa našetrené, aby ti vyšlo tých 80 % z ceny nehnuteľnosti. Vo vašom prípade bez refinancovania pri kúpe nehnuteľnosti 115 000 eur, potrebujete minimálne 23 000 eur mať našetrené. Takže o refinacovaní zabudnite, pokiaľ minimálne takúto sumu nemáte našetrenú.
@muchotrafka298 tu si niekto myslí, že si pôjde vybaviť hypotéku rovnakým spôsobom ako pôjde kúpiť 4 rožky na raňajky. Presne kvôli takýmto ľuďom spravila NBS pravidlá, keď banka nesmie dať viac ako 80 % hypotéku. Pri nich mám obavu, že by im dala iba 70 %.
@sasa1310 to je uplne normalne na tejto stranke....to si zvyknes 😉 Hlavne ked Ta budu presviedcat, ze je to vlastne normalne, ze si napoziciavas, este od sefa (co nevies ci vobec bude dalej tvoj sef a pod.), kupis od neho byt, vezmes hypoteku s nulou na ucte...lebo to je v pohode, to by potom nebyval nikto....Lebo banky este cervene koberce prestru, aby si mohla vojst...
No ja neviem, my sme na tom boli dosť rovnako. Zo dňa na deň sme sa osamostatnili, depozit + zariadenie sme riešili pôžičkou plus manžel mal vtedy aj lízing na auto. Za podnájom sme vtedy platili 400 eur. My sme síce nekupovali nový byt/dom, muž zdedil po babke ale bola potrebná kompletná rekonštrukcia, lebo ani toaleta ani kúpeľňa tu neboli, rovnako aj kuchynka len taká ako z minulého storočia plus sme dostavovali a síce som mala z toho strach, ale išli sme do toho. Teraz platíme cca rovnako ako predtým, ale sme vo svojom 🤷 ale teda úver nemáme na 30 rokov natiahnutý, ale na 20.
Zarobíte spolu 2100
Výdavky fixné ako poistky mobil uvery 500
Strava 400
Ešte benzín lieky oprava práčky kniha korčule,atd no nech 150.
Ostane cca 1000 na energie a hypotéku.
Hlavne si zistite o akú výšku hypo sa bude jednať.
@sasa1310 toto nám povedal finančný poradca že si to môžeme refinancovať to som si ja nevymyslela sama

Pokiaľ vám to nejakým zázrakom vyjde, ja by som do toho šla... Ale tak ja vyznávam názor, kto nič neriskujem nič nemá