Mám ísť do podnájmu, alebo si šetriť a o pár rokov vziať hypotéku?
Ahojte, chcem sa len spýtať nejakých ludi,ktorí ma nepoznajú,aký majú na toto názor.
Tí ktorí ma poznajú mi povedia, že ako sa rozhodnem, tak urobím a budú ma podporovať, je to síce milé, ale veľmi mi to v rozhodovaní nepomohlo.
Akurát končím VŠ, mám už aj vybavenú prácu. Snúbenec nemá VŠ,no už ma pár rokov prácu.
Náš spoločný zárobok je zhruba 2000€ v čistom mesačne.
Chceli by sme už riešiť svoje bývanie, avšak neviem, či je fajn ísť zatiaľ do prenájmu,kde by sme platili mesačne okolo 600€.
Alebo ostať ešte u rodičov, obaja platime 100€ mesačne+ každý internet s pevnou + kupujeme potraviny a drogériu, ostane nám z toho aj na odloženie.
Dokopy máme spolu nasporených 15tisic zhruba, nie je to veľa, no snúbenec si pred nedávnom kupoval auto, tak išli peniaze tam.
Radi by sme už bývali spolu, len fakt neviem, či skrz financie sa proste oplatí ten nájom, lebo by sme odkladali o dosť menej, a tým pádom aj tá hypotéka by sa v podstate oddalovala.
Ale su vaše názory? Boli ste v podobnej situácii? Ako ste sa vy rozhodovali? Ďakujem za odpovede
@kajakamura26 ja som pred svadbou s priateľom nebýval, sme 12 rokov už manželia a čo sa v mojom okolí mladé páry rozviedli, všetci bývali spolu pred svadbou, aj dlheee roky
Boze, ze vetsi 🤦♀️ to som co napisala *vacsi
ja by som vyskúšala spoločné bývanie v podnájme... možno si poviete po čase že sa k sebe nehodíte, alebo naopak že ste spolu veľmi šťastní a.... bude nasledovať svadba a vlastné bývanie...
Ja by som osobne na vašom mieste išla do podnájmu a uvidíte ako vám to bude spolu fungovať. Poznám naozaj veľa párov čo sa rozišli keď začali spolu bývať. Nehovorím že je to samozrejme váš prípad ale ja by som to asi najskôr skúsila v podnájme.
Suhlasim s @lucilaines . Lebo ak budete setrit na hypoteky, tak sa nedosetrite pri sucasnom raste cien nehnutelnisti a vsetkeho. Mate slusny plat dokopy, ziadne deti. A ak sa to vezme, ked inflacia stupa, tak keby si setrite, tak tie peniaze sa znehodnocuju. Keby mate uver , spotrebak, tak inflacia ho znehodnoti a o par rokov to bude v podstate smiesna suma.
Vy riesite vlastne byvanie a ziaden investicny byt. Preto je jedno, ake su byty drahe, treba kupit, lebo musite byvat. Idealne kupit 2+kk, zariadit, prenajat a este rok zostat u rodicov. Byt sa 1 rok posplaca cez najomnikov, usetrite rocnu splatku. Potom sa to aj tak utrasie tak, ze uz budete chciet byvat sami. Ak by prisla kriza, ceny bytov sli dole, ceny materialov sli konecne dole, tak mozte ist do vacsieho bytu, alebo stavat.
Ceny bytov su tak hore, ze vela ludi bude musiet prenajimat, lebo na hypo nemaju. Budu byvat v starsich, lacnejsich bytoch.
Je vysoka inflacia, najvacsia od 80 rokov. Resp my sme nieco podobne zazili po pade komunizmu, ked statom riadene ceny sa zmenili na trhove. Banky budu musiet potlacit inflaciu, to vyvola recesiu na dalsich par rokov a rast urokov.
Najprv si hlavne skuste spolocne byvanie - najdite si lacny podnajomn napr jednu spolocnu izbu v zdielanom byte alebo 1-izbovy byt (ten stoji tak 400 eur vratane vsetkeho). Lebo jedna vec je spolu chodit a druha byvat.
Ked to bude stale klapat, vezmite sa a potom uz necakajte a cim skor kupujte byt. Podla mojho nazoru je ovela lepsie, ak pri kupe budete manzelia.
Aj keby som s niekym chodila 10 rokov ale nezila s nim, VZDY by som si pred svadbou vyskusala spolocne byvanie, za mna najprv podnajom hoc na par mesiacov a potom riesit svoje
Ja neviem ľudia, riešite tú vec, na ktorú som sa vôbec nepýtala.
Vyskúšať spolu pred svadbou bývať, lebo čo ak sa to pokazí? Keď sa to pokazí, tak bude rozvod, a dom sa predá, je tam toho. Že to už tak musím povedať.
Fakt len zopár z Vás mi tu dalo odpoveď na otázku, čo som sa pýtala, a tým aj ďakujem.
Pozri, ja som s mužom začala bývať až presne v deň svadby, u mojich rodičoch. Tam sme boli cca 3 roky. Doteraz sme spolu, je to už 34 rokov. Krízy prídu, s tým počítaj, ale je to vždy na tých dvoch, ako sa s tým vyrovnajú. Držím palce, nech sa správne rozhodneš ohľadom prenájmu či radšej šetrenia na vlastný byt.......si na dobrej ceste, pokiaľ máte už 15 tis eur, stačí len málinko došetriť a kombináciou hypotéky a spotrebného úveru verím, že si byt zvládnete kúpiť🙂