Mám ísť do spoločnej hypotéky pred svadbou alebo po svadbe?

30. sep 2022

Prosím o radu.
Mám hypotéku na dom s bývalým partnerom, kde som spoludlžník a spolumajiteľ domu. Žijem v tom dome s novým priateľom. On má menší úver. Chceme ísť do spoločnej hypotéky, vyplatiť moju prvú hypotéku (a bývalého partnera) a jeho menší úver a kúpiť si vlastné spoločné bývanie.
Moja otázka: Ísť do spoločnej hypotéky pred svadbou alebo po svadbe?
Predsa len treba myslieť aj na to, aby som v prípade rozchodu (čo samozrejme nikto nemá v pláne, ale život je vratký) nebola nemilo prekvapená a nezostala s "holým zadkom" na ulici.
Prosím, ako sa dá nejako poistiť, aby som nebola oklamaná, na čo si dávať pozor?
Ďakujem za odpovede.

zmrzlinka2021
30. sep 2022

Nie som pravnicka, preto odbornu radu ti neviem v tomto smere dat.
Ale ja som toho nazoru, ze veci ako hypoteky, kupa nehnutelnosti, deti, a celkovo taketo vaznejsie rozhodnutia patria az do manzelstva

kitycat
30. sep 2022

S holym zadkom budes iba ak budes iba spoludlznik a nie aj spolumajitel.

Ta svadba robi rozdiel v tom, ze sa castokrat posudzuje spolocny prijem, dlhy su spolocne...

lasona
30. sep 2022

Po svadbe

lalala94
30. sep 2022

Je to úplne jedno. Pokiaľ budete obaja na LV, tak to môžete riešiť aj pred svadbou a nikto o nič nepríde. Na hypotéke budete tiež obaja, takže žiadny problém.

kaktusik007
30. sep 2022

planujes deti?
mas deti?
ako aktualne zarabate? (aky je rozdiel v prijmoch)
ked sa vyplati tvoja hypo a preda sa dom - kolko do spolocneho vlozis penazi?
kolko penazi do spolocneho vlozi priatel, po odratani dlhu co ma?

osobne - ak s nim planujes deti - vsetko az po svadbe.
ak mas deti - spis zavet kde tvoj majetok odkazes iba im. potom ak dalsie deti planujes - tak po svadbe. Ak neplanujes dalsie, tak dalsie otazky:

ak zarabate rovnako - je to jedno
ak zaraba on vyrazne viac - po svadbe
ak zarabas ty vyrazne viac - pred svadbou

u vlozenych penazi do spolocnej nehnutelnosti - ak budu rovnake, je to jedno.
ak viac vlozis ty - neber si s nim hypo, radsej samostatne.

wheel
30. sep 2022

Podobne vazne rozhodnutia riesit paralelne. Za mna jednoznacne pred svadbou a potom hned mat v idealnom pripade aj svadbu aby sa nestalo ze si niekoho vezmes a potom zistis, ze sa na takychto vaznych veciach neviete dohodnut.

elalala
30. sep 2022

Ak idete do spoločnej hypotéky, tak je jasné, že bude aj tvoje meno na LV. Čiže ani jeden z vás neostane na ulici. Ak môžem dať vlastnú skúsenosť, my sme so snúbencom 2 a pol roka spolu a kúpili sme dom, aj hypotéku máme spoločnú. Zasnubili sme sa len pred pár týždňami a svadbu plánujeme o rok. Úprimne ak sa milujete a chcete spolu žiť a mať spoločnú rodinu a domov, tak je jedno, či budeš mať obrúčku teraz alebo o rok či dva. Nepoznám ťa, ale môj názor je, že ak sa nad tým zamýšľaš, tak na to nie si pripravená.

mentolka12
30. sep 2022

My sme isli do hypoteky pred svadbou, ale obaja sme aj majitelia nehnutelnosti boli. absolutne nechapem preco tu radia, ze az po svadbe. Vsak ak budes aj spolumajitelom nehnutelnosti nevidim dovod na obabranie.

sccarlet
1. okt 2022

Jednoznačne NIE, ale samozrejme zavisí to od viacerých faktorov vyššie spomenutých. V manželstve je to už právne osetrené, a teda pre oboch spravodlivé, v prípade že sa hocičo udeje

mentolka12
1. okt 2022

@sccarlet a pred svadbou nie? Vsak staci ked su na hypoteke obaja a obaja aj na liste vlastnictva.

kitycat
1. okt 2022

@mentolka12 tiez nechapem, preco az po svadbe... Vsak tam sa da zrusit BSM a jeden z nich si moze napusat na seba aj celu nehnutelnost ak je ten druhy zblbnuty laskou..

sasa1310
1. okt 2022

@sccarlet a aký je rozdiel pred manželstvom, keď obaja berú spoločnú hypotéku a obaja sú rovným dielom na LV? Jediný rozdiel je ten, že na LV bude mať každý z nich pred manželstvom 1/2 a po manželstve každý 1/1. Čiže rozdiel žiadny