Mám nárok na daňový bonus, keď robím na polovičný úväzok?

janulka123456
1. feb 2017

Ahojte zienky chcela by som sa opytat ci niektora mi neviete poradit pracujem na zmluvu na polovicny uvazok a zaujima ma ci mam narok na danovy bonus ci si ho mozem ziadat pri danovom priznani aby bol vyplateny.Dakujem velmi pekne za kazdu odpoved 🙂

daniela09
1. feb 2017

Mozes, tiez robim na polovicny, a ekonomka mi odporucila ziadat pri danovom priznani. Tak je to lepsie, ako uplatnovat si kazdy mesiac.

evittam
1. feb 2017

@janulka123456
@daniela09 Zalezi na tom kolko mas prijem. Ak tvoj prijem dosiahne polovicu min.mzdy - t.j.za r. 2016 2430Eur tak mas narok,inak nie.Cize ak si pracovala cely rok na pol.uvazok aspon za min.mzdu tak by ti narok mal vzniknut.

janulka123456
autor
1. feb 2017

@daniela09 dakujem ti velmi pekne a prosim ta co k tomu budem potrebovat?

evittam
1. feb 2017

@daniela09 V podstate je to jedno-dostanes tie iste peniaze,len pri rocnom zuctovani naraz...😉

janulka123456
autor
1. feb 2017

Zmluvu mam od oktobra predtym mesiace som bola na dohodu v tej istej praci

evittam
1. feb 2017

@janulka123456 No,tak si spocitaj kolko si mala hrubu mzdu za cely rok.

zalka
1. feb 2017

@daniela09 nesúhlasím s názorom tvojej ekonomky,
na DB je nárok ak tvoj ročný príjem dosiahne 1/2 ročnej hrubej mzdy minimálnej.
Ak pracuješ na polovičný úväzok a máš minimálnu mzdu, a náhodou zamaroduješ mesiac dva .. abo aj pár dní .. tak tvoj príjem za rok nedosiahne predpísanú výšku a ty nedostaneš ani cent DB na deti.
Ak si však DB uplatňuješ mesačne k výplate, a zamaroduješ 1 mesiac alebo 2 mesiace, tak tých 10 mesiacov vyplatených už nevraciaš spät. Aj ked prídeš o dva mesiace napr. DB kvôli tomu, že si marodovala, alebo bola na OCR .
Ale ak si DB uplatnuješ ročne, a náhodou zamaroduješ tak prídeš o ročný DB .

Preto by si si podla môjho názoru mala DB uplatňovať mesačne.

daniela09
2. feb 2017

@zalka áno to máš pravdu. Našťastie som nemarodovala. Mesačne to tak nepocítim, ako keď to dostanem naraz 😉
Inak toto sa mi stalo v predchádzajúcej robote.Nastúpila som v júli po materskej.Ekonomka ma na to neupozornila,aby som si to uplatnila každý mesiac. chýbalo mi pár eur, aby mi vrátili daňový bonus na 2 deti.

zalka
2. feb 2017

@daniela09 určite na toto si treba dávať pozor a ak nemáš partnera, kt. by si DB mohol uplatniť namiesto teba tak by som neriskovala

oskvarka
28. nov 2017

@zalka Mam podobnu otazku tak sa pridam sem, chcem sa spytať či spravne uvažujem bola som do konca aprila 2017 na RD od 1.5 som nastupila s tym ze muz je zovnostnik a este bol aj na MD (naozaj realne :D) a jeho primi tym padom niesu dostatocne na uplatnenie danoveho bonusu po odratani nakladou. Chapem spravne ze aj ked som robila iba od maja ale moje primi su dost vysoke aby som celkovo za rok splnala podmienku primov tak si mozem uplatnit danovi bonus na deti za cely rok ? alebo mozem len za mesiace co som robila?.
bude mi to robit nasa uctovnicka ale oni sa radi vykrucaju ked sa im nieco nechce robit tak chcem byt pripravena nech ju viam odrazit ze ani da sa to.

zalka
28. nov 2017

@oskvarka áno ak tvoj príjem v hrubom bol aspon 2610 eur a viac tak si môžeš uplatniť DB na deti za celý rok.

lennkka17
21. jan 2022

@zalka ahoj. Prosim ta stale to plati s danovym bonusom, ze ho nebudem musiet vracat? Pracujem na pol uvazku a uplatnujem si mesacne u zamestnavatela a niektore mesiace mi ho dali k vyplate a niektore nedali lebo som neodrobila cely mesiac. Celkova rocna suma nie je dostatocna na narok na danovy bonus. Nebudem ho musiet pri rocnom zuctovani vracat? Dakujem pekne za odpoved.

zalka
21. jan 2022

@lennkka17 nie, nebudeš. Už som ti odpovedala v tvojej téme. 🙂