icon

Mám nárok na peniaze po smrti zamestnanca?

12. feb 2025

ahojte
mate niekto s tymto skusenost?

Peňažné nároky pri smrti zamestnanca

Mame narok na daco od firmy, kde nebohy pracoval? niekde som nasla clanok a notarka sa dnes na to pytala, na firmu kde pracoval

co je na tomto pravdy?

Zákonník práce v § 35 ods. 1 ustanovuje: Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet.

riesil toto niekto uz?

thirstymonk
•
12. feb 2025

To znamená to, že keď človek zomrie, neznamená to automaticky, že jeho výplata "prepadá", ale musí ju normálne vyplatiť.

katica06
•
12. feb 2025

Keď má preplatok na RZ či dp treba zahrnúť do dedičstva

mamina7070
•
12. feb 2025

ja som to riesila ako nadriadena kolegu co zomrel
vyplata bola revedena na ucet manzelky na jej ziadost aj preplatky zo zuctovania

autor
•
12. feb 2025

@thirstymonk
@katica06
@mamina7070 lebo z firmy nas nikto nekontaktoval zatial, len nam poslali podklady pre DP. cele je to pre nas tazke a kebyze sa notarka nepyta, no ani nevieme, poslednu vyplatu mu poslali na jeho ucet. a toto je teda asi nieco ine.

katuskamala1
•
12. feb 2025

Vyplatu poslali a nie len to. Ale zalezi od firmy. Ale vsade sa da. Moja mamka pracovala v skolstve a bola uz na dochodku,mala maly uvazok a poslali navyse,akoze odchodne alebo take nieco. Dokonca sa pytali,kam to maju poslat. Lebo do dedicskeho bol jej ucet zmrazeny. Su ludia a ludia...

alenka58
•
12. feb 2025

kolegyňa ktorá zomrela tak jej manžel na účet dostal 5 platov nakoľko je to zakotvené v kolektívnej zmluve, takže aj na tomto záleží ako to majú, ozvite sa do práce mailom aj kvôli jeho veciam a budú potrebovať aj účet na ktorý pošlú peniaze

katica06
•
12. feb 2025

Do 3mes od úmrtia resp do31.3..treba podať Dp, ak vyjde preplatok nadiktuješ notarke do dedičstva. Po dedičskom dorúčíš na du rozhodnutie z dedičského konania na základe ktorého ti vyplatia preplatok po nebohom

autor
•
12. feb 2025

@katica06 DP toto viem ale to ten narok na peniaze jeho vyplaty? ten 4nasobok.

autor
•
12. feb 2025

@mamina7070 my musime o daco ziadat zamestnavatela ci oni to robia automaticky?

mamina7070
•
12. feb 2025

nerozumies, nemate narok na ziaden stvornasobok len na mzdu a vyrovnanie v zuctovani

mamina7070
•
12. feb 2025

dali mu poslednu vyplatu a poslali podklady na DP podate ho ak bude preplatok tak vrati danovy urad zamestnavatel vam neda uz nic

autor
•
12. feb 2025

@mamina7070 ok tak som to zle pochopila.

autor
•
12. feb 2025

@mamina7070 a ten paragraf 35 je co potom

alenka58
•
12. feb 2025

len zaujímavé že Vás nekontaktovali, neuvádzate vzťah k zamestnancovi, a záleží kde bol zamestnaný, lebo ako píšem v kol.zmluve môže byť ešte navyše plat oproti zákonu pri úmrtí

mamina7070
•
12. feb 2025

ze ak ma nejake nevyplaten pohladavky z prace mzdu odmeny preplatenie dovolenky tak do vysky 4 nasobku priemernej mzdy su zaslane manzelke... ak je to viac tak idu uz do dedicstva

autor
•
12. feb 2025

@alenka58 posielali postou, cakam na to.

mamina7070
•
12. feb 2025

neznamena to ze ma manzelka narok na stvornasobok jeho priemernej mzdy, to urcite nie

autor
•
12. feb 2025

@mamina7070 ano doovlenku urcite mal, to viem, zostatkovu

katica06
•
12. feb 2025

Každý zamestnávateľ to môže mať inak, my tu na mk nevieme akú mali v práci nebohého kolektívnu zmluvu či ju vôbec mali. Podľa mňa by ťa už boli kontaktovali ak by chceli.

autor
•
12. feb 2025

@katica06 posielali postu, cakam na to

alenka58
•
12. feb 2025

tak ako píše katica06 a mamina7070, už by ťa kontaktovali, keby mali podlžnosti voči nemu, lebo by potrebovali č. účtu, ak si teda v spoločnej domácnosti s ním bola v čase smrti ako manželka, alebo deti, alebo rodičov, ale to že očakávaš 4 násobok jeho mzdy to je nezmysel, tie podlžnosti by ti vyplatili ak sú nejaké, maximálne však do výšky 4 násobku jeho mzdy, zbytok ide do dedičského, asi toto ťa poplietlo

autor
•
12. feb 2025

@alenka58 ano , uz som to citala inde. a posielali postou veci, takze na to cakame.

gelifil
•
12. feb 2025

pises tak...záhadne...nepises rodinny pomer, vek...spoj sa s niekym odtial, komu doverujes a pozri si kolektivnu zmluvu (predpokladam, ze ju nepoznas naspamat), ak teda nejaku maju....