Čo znamená 8. máj pre zamestnancov?
Dobry den, kto sa v tom vyzná?
Podla tohto:
https://www.ip.gov.sk/aktuality/sviatky-8-maj-1...
Citujem:
Vzhľadom na to, že dni 8. máj a 15. september 2026 sú pre zamestnanca obvyklým pracovným dňom, nie je možné na tieto dni aplikovať zákonné obmedzenie ustanovené v § 112 ods. 3 Zákonníka práce, podľa ktorého sa deň sviatku nezapočítava do dovolenky. Ak zamestnanec v tieto dni nechce vykonávať prácu, môže požiadať zamestnávateľa o čerpanie dovolenky rovnako ako v iný bežný pracovný deň.
Co to znamena?
Ak je zamestnanec v praci, dostane priplatok 100%.
Ak bude v tento “sviatok” cerpat 1 den dovolenku, odrata sa 1 den z dovolenkoveho naroku?
Dakujem za objasnenie.
Ako kto,my sme doma a bude to platene asi 70percent,a to aj rada,usetrim dovolenku.Muz ma svoje volno ale oni idu normalne do prace komu vychadza smena.
@anonym_670a92 wau, tak to máte super. Zamestnávateľovi sa to oplatí asi najviac - menej ako keby ste boli v práci, lebo ušetrí 100% príplatok, menej ako keby musel preplácať dovolenku a vy ste spokojní, že neprídete o dovolenku a nemusíte byť v práci. Super riešenie. 👍
manž. do práce - s príplatkom, automobilka,
syn doma zaplatené - prekážka na strane zamestnávateľa
deti tiež doma.
Ja dovolenka - povinne
@anonym_autor ano, presne toto to znamena. Bud budes pracovat a dostanes priplatok, alebo poziadas o dovodlenku, alebo ti ju uz zamtel nariadil a ten den sa ti normalne odrata. Alebo ti moze dat volno s prekazkou na strane zamestnavatela, kde dostanes za ten den iste percenta z prijmu ale usetris den dovolenky.
@anonym_autor zalezi od zamestnavatela. My sme dostali cela firma platene volno, t.j. nikto nepride o den dovolenky. Cakali sme, ze zatvoria aj skolu, ale dnes prislo oznamenie, ze skola pofrci, ale vzhladom na nizsi pocet deti, budu mat nieco v prirode len.
@anonym_autor áno, presne tak. buď 100% príplatok, alebo odrátaná dovolenka. (ak zamestnávateľ neurčí inak)
my mame na vyber.. bud do prace so 100% priplatkom s tym, ze ajtak nas pustia na obed.. alebo prekazka na strane zamestnavatela... vsetci idu do prace 🙂
pozri si mihala na FB.
ak budes brat dofcu jasne odrata sa ti ved to je tvoje rozhodnutie, ale nanutit ti to ,,nemozu.,,
takze bud mas 100% alebo ides do prace a mas nahradne volno
školstvo - 100% príplatok robíme
pozri si mihala na FB.
ak budes brat dofcu jasne odrata sa ti ved to je tvoje rozhodnutie, ale nanutit ti to ,,nemozu.,,
@bykaterina asi budeš prekvapená, ale môžu
My mame skrateny pracovny den na 5 hod a vznikne nam narok na 5 hod nahradneho volna.
@bykaterina ale môžu...
@biba_18 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie
@bykaterina asi budeš prekvapená, ale môžu
@anonym_cf72c9 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie
My ideme do práce a mame navyse 2 dni volna
@anonym_autor áno odráta sa ti dovolenka.
My ideme do práce a mame navyse 2 dni volna
@anonym_b4d074 ale nemáte potom platených 100% príplatok
pozri si mihala na FB.
@bykaterina no nám veru nariadili klasickú dovolenku, niektoré kolegyne oponovali, že potrebujú prísť, ale nedovolili im..
@anonym_b4d074 ale nemáte potom platených 100% príplatok
@anonym_99db2b áno, ale my chceme viac voľna🙂
My máme 8.maja normálne pracovný deň a 15.9 prekážku na strane zamestnávateľa. Za 8.mame teda 100% priplatok
školstvo - 100% príplatok robíme
@anonym_31189d Nie všade.My pracovné voľno s náhradou funkčného platu
@anonym_31189d Nie všade.My pracovné voľno s náhradou funkčného platu
@anonym_72eacb píšem konkretne o nas 🙂
@anonym_72eacb píšem konkretne o nas 🙂
@anonym_31189d Pochopila som to nesprávne 😃
U nás v okolí niektoré firmy dali ľuďom v kanceláriách voľno so 100% platom, my sme dostali na výber, buď do práce so 100% príplatkom, alebo dovolenka, prípadne návštveva lekára.
Ako kto,my sme doma a bude to platene asi 70percent,a to aj rada,usetrim dovolenku.Muz ma svoje volno ale oni idu normalne do prace komu vychadza smena.
@anonym_670a92 Ak si doma 8. maja mas narok na 100%, nie 70. To plati na ine dni
@anonym_cf72c9 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie
@bykaterina ake vydzubanie? S celou tvojou dovolenkou disponuje tvoj zamestnavatel. Ak TY chces dovolenku, musis o nu poziadat a zamtel ti ju musi schvalit. Takze ak chces ty dovolenku 8.5., tak o nu ZIADAS.
Ale ak sa zamtel rozhodne, ze da zamestnancom 8.5. dovolenku, ma na to plne pravo, nemusi sa ich pytat, ani od nich cakat nejake schvalenie a nemusi mat na to dovod. Jedine co musi, oznamit im to 14 dni vopred.
@bykaterina no nám veru nariadili klasickú dovolenku, niektoré kolegyne oponovali, že potrebujú prísť, ale nedovolili im..
@anonym_90cafb no tak realne by sa to nemalo...