icon

Čo znamená 8. máj pre zamestnancov?

Včera o 06:06

Dobry den, kto sa v tom vyzná?
Podla tohto:
https://www.ip.gov.sk/aktuality/sviatky-8-maj-1...
Citujem:
Vzhľadom na to, že dni 8. máj a 15. september 2026 sú pre zamestnanca obvyklým pracovným dňom, nie je možné na tieto dni aplikovať zákonné obmedzenie ustanovené v § 112 ods. 3 Zákonníka práce, podľa ktorého sa deň sviatku nezapočítava do dovolenky. Ak zamestnanec v tieto dni nechce vykonávať prácu, môže požiadať zamestnávateľa o čerpanie dovolenky rovnako ako v iný bežný pracovný deň.

Co to znamena?

Ak je zamestnanec v praci, dostane priplatok 100%.
Ak bude v tento “sviatok” cerpat 1 den dovolenku, odrata sa 1 den z dovolenkoveho naroku?

Dakujem za objasnenie.

Strana
z2
anonym_670a92
Včera o 06:12

Ako kto,my sme doma a bude to platene asi 70percent,a to aj rada,usetrim dovolenku.Muz ma svoje volno ale oni idu normalne do prace komu vychadza smena.

btus
Včera o 06:13
@anonym_670a92

Ako kto,my sme doma a bude to platene asi 70percent,a to aj rada,usetrim dovolenku.Muz ma svoje volno ale oni idu normalne do prace komu vychadza smena.

@anonym_670a92 wau, tak to máte super. Zamestnávateľovi sa to oplatí asi najviac - menej ako keby ste boli v práci, lebo ušetrí 100% príplatok, menej ako keby musel preplácať dovolenku a vy ste spokojní, že neprídete o dovolenku a nemusíte byť v práci. Super riešenie. 👍

anonym_0fdb3f
Včera o 06:14

manž. do práce - s príplatkom, automobilka,
syn doma zaplatené - prekážka na strane zamestnávateľa
deti tiež doma.
Ja dovolenka - povinne

katarinaba
Včera o 06:15

@anonym_autor ano, presne toto to znamena. Bud budes pracovat a dostanes priplatok, alebo poziadas o dovodlenku, alebo ti ju uz zamtel nariadil a ten den sa ti normalne odrata. Alebo ti moze dat volno s prekazkou na strane zamestnavatela, kde dostanes za ten den iste percenta z prijmu ale usetris den dovolenky.

vikusjk
Včera o 06:16

@anonym_autor zalezi od zamestnavatela. My sme dostali cela firma platene volno, t.j. nikto nepride o den dovolenky. Cakali sme, ze zatvoria aj skolu, ale dnes prislo oznamenie, ze skola pofrci, ale vzhladom na nizsi pocet deti, budu mat nieco v prirode len.

btus
Včera o 06:20

tak náš nás isto naženie do práce. ☹

biba_18
Včera o 06:20

@anonym_autor áno, presne tak. buď 100% príplatok, alebo odrátaná dovolenka. (ak zamestnávateľ neurčí inak)

anonym_c8d413
Včera o 06:26

my mame na vyber.. bud do prace so 100% priplatkom s tym, ze ajtak nas pustia na obed.. alebo prekazka na strane zamestnavatela... vsetci idu do prace 🙂

bykaterina
Včera o 06:34

pozri si mihala na FB.
ak budes brat dofcu jasne odrata sa ti ved to je tvoje rozhodnutie, ale nanutit ti to ,,nemozu.,,
takze bud mas 100% alebo ides do prace a mas nahradne volno

biba_18
Včera o 06:36

@bykaterina ale môžu...

elenka.k
Včera o 06:37
@btus

tak náš nás isto naženie do práce. ☹

@btus 😒

anonym_31189d
Včera o 06:38

školstvo - 100% príplatok robíme

anonym_cf72c9
Včera o 06:43
@bykaterina

pozri si mihala na FB.
ak budes brat dofcu jasne odrata sa ti ved to je tvoje rozhodnutie, ale nanutit ti to ,,nemozu.,,

@bykaterina asi budeš prekvapená, ale môžu

titla
Včera o 06:44

My mame skrateny pracovny den na 5 hod a vznikne nam narok na 5 hod nahradneho volna.

bykaterina
Včera o 06:44
@biba_18

@bykaterina ale môžu...

@biba_18 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie

bykaterina
Včera o 06:45
@anonym_cf72c9

@bykaterina asi budeš prekvapená, ale môžu

@anonym_cf72c9 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie

anonym_b4d074
Včera o 06:50

My ideme do práce a mame navyse 2 dni volna

anonym_99db2b
Včera o 06:51

@anonym_autor áno odráta sa ti dovolenka.

anonym_99db2b
Včera o 06:51
@anonym_b4d074

My ideme do práce a mame navyse 2 dni volna

@anonym_b4d074 ale nemáte potom platených 100% príplatok

anonym_90cafb
Včera o 06:58
@bykaterina

pozri si mihala na FB.

@bykaterina no nám veru nariadili klasickú dovolenku, niektoré kolegyne oponovali, že potrebujú prísť, ale nedovolili im..

anonym_b4d074
Včera o 07:01
@anonym_99db2b

@anonym_b4d074 ale nemáte potom platených 100% príplatok

@anonym_99db2b áno, ale my chceme viac voľna🙂

nelka93
Včera o 07:07

My máme 8.maja normálne pracovný deň a 15.9 prekážku na strane zamestnávateľa. Za 8.mame teda 100% priplatok

anonym_72eacb
Včera o 07:08
@anonym_31189d

školstvo - 100% príplatok robíme

@anonym_31189d Nie všade.My pracovné voľno s náhradou funkčného platu

anonym_31189d
Včera o 07:13
@anonym_72eacb

@anonym_31189d Nie všade.My pracovné voľno s náhradou funkčného platu

@anonym_72eacb píšem konkretne o nas 🙂

viera012345
Autor odpoveď zmazal
anonym_72eacb
Včera o 07:28
@anonym_31189d

@anonym_72eacb píšem konkretne o nas 🙂

@anonym_31189d Pochopila som to nesprávne 😃

anonym_4187c7
Včera o 07:36

U nás v okolí niektoré firmy dali ľuďom v kanceláriách voľno so 100% platom, my sme dostali na výber, buď do práce so 100% príplatkom, alebo dovolenka, prípadne návštveva lekára.

anonym_a3b82b
Včera o 08:16
@anonym_670a92

@anonym_670a92 Ak si doma 8. maja mas narok na 100%, nie 70. To plati na ine dni

anonym_ec3ee2
Včera o 08:33
@bykaterina

@anonym_cf72c9 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie

@bykaterina ake vydzubanie? S celou tvojou dovolenkou disponuje tvoj zamestnavatel. Ak TY chces dovolenku, musis o nu poziadat a zamtel ti ju musi schvalit. Takze ak chces ty dovolenku 8.5., tak o nu ZIADAS.
Ale ak sa zamtel rozhodne, ze da zamestnancom 8.5. dovolenku, ma na to plne pravo, nemusi sa ich pytat, ani od nich cakat nejake schvalenie a nemusi mat na to dovod. Jedine co musi, oznamit im to 14 dni vopred.

bykaterina
Včera o 08:44
@anonym_90cafb

@bykaterina no nám veru nariadili klasickú dovolenku, niektoré kolegyne oponovali, že potrebujú prísť, ale nedovolili im..

@anonym_90cafb no tak realne by sa to nemalo...

Strana
z2