Mám nasporené peniaze a chcem ísť bývať preč od rodičov
Ahojte mam nasporenych okolo 4000 eur a potrebujem ist surne byvat prec od rodicov ale teraz neviem ci mam ist do podnajmu alebo setrit na hypoteku ? Prenajom by som platila na polovicu s priatelom on nema vlastny byt tiez ale co ak sa nieco stane a nebudem vediet splacat hypo a stahovat by som sa potrebovala uz teraz poradte prosim vas
Nechcela by som priateľa s finančnými problémami a to hneď na začiatku, bude sa Vám to vliezť dlho
takže ja tu budem asi jediná realistka. Máš našetrených chudobných 4000 eur a chceš brať hypotéku ani nie na garsonku, ale rovno na dom, lebo však v dome bývaš. To už je len finančná gramotnosť. Ale poďme po poriadku.
Dajme tomu, že u vás taký dom stojí cca 100 000 eur. Dávam to ako príklad, aby sa ľahšie rátalo. Pri kúpe domu v tejto hodnote musíš mať nasporených 30 000 eur. Ty máš obyčajných 4 000 eur. To by ti tak stačilo na kúpu parkovacieho státia, ktoré by si ešte zafinancovala úverom.
Áno, dá sa vziať aj spotrebný úver k hypotéke. To je pre prípady ľudí, ktorí nemajú nič našetrené. Na nete sú dostupné úverové kalkulačky. Skús si vyrátať dom v hodnote 100 000 eur. Hypotéka 70 000 eur a 30 000 eur spotrebák, ktorý má oveľa vyšší úrok. A vyjdu ti obe splátky dokopy. Splátky, ktoré nesplácaš nejaké 2-3 roky, ale niekoľko rokov.
A potom kľudne ďalej snívaj o dome, ktorý tipujem, že je drahší ešte o ďalších 100 000 eur ako som tu spomenula. O ďalších nákladoch ohľadne domu radšej písať nebudem. Na ktoré treba mať vždy nejaké peniaze usporené, aby boli po ruke
Bože keď čítam niektoré tieto komentáre....také tragické výpovede zien ...také čierne videnie budúcnosti....prečo by si si nemohla zadovážiť dom veď tie sú v dnešnej dobe lacnejšie alebo v tej istej sume ako predražené kralikarne
Autorka:chod s frajerom do nejakého lacnejšieho prenájmu poputaj sa v práci či niekto nepozná nejake ubytovanie cez súkromnú firmu alebo nejaký mestský byt ....šetrite si popritom a hádam o nejakých 10-15 rokov budete mať našetrené na nejaký menší drevodom alebo mobilný dom
@alexka89 čierne, nečierne, kolko slovakov ma exekucie? Prave toto je ta finančná negramotnost, rovnako ako tvoja veta, ze o 10-15 rokov budu mat nasetrene na mensi dom 😉 Uz dnes v kosiciach stoja domy podla nehnutelnosti sk okolo 400 tis. EUR (novostavby), o 10 rokov bude mozno bezna cena za dom okolo 700-800 tis. EUR.
Setrit na dom 😀 mama mia... pri 10 % inflacii
@sasa1310 toto je jeden z velmi velkych problemov slovakov - nevedia si zratat dve a dve.. a potom natahuju ruku, ako sa o nich stat ma starat...
@zmrzlinka2021 však si nemusia tehlovy poschodovi na predmestí kupovať ....400litrov ty riadne rubes...u nás na sídlisku predávali inteligentný dom s 2 poschodiami 3kupelnami s bazénom v suteréne za 500litrov...nevravím že niektoré domy toľko nestoja ale to už sú také domy ako vyššie píšem s bridlicovym obloženim..ona asi až taký dom nechce
@zmrzlinka2021 a áno čítam že som sa úplne nevyjadrila....o 10-15 rokov nebudú mať celkovú sumu ani na lacnejsi drevodom ale určite budú mať vyššiu sumu ako teraz tých 4000a pri hypotéke sa im bude ľahšie dýchať .....a keby šli do zahraničia zarobiť tak by si i v hotovosti mohli dovolit
Ak musis prec hned tak urcite podnajom s frajerom zbal si igelitku a pras odtial.svoje riesit budete neskor neni naskodu si to vyskusat mozno zistis o pol roka ze s nim ani nechces byt.ono aj schvalenie hypoteky chvilku trva majitelia sa tiez kamsi stahuju..podnajmy v ponuke su volne hned..nebude tam dobre zas zbalis veci a ides dalej ziadny blby buchotavy sused 30 rokov nad hlavou
@alexka89 čiže 10-15 rokov má šetriť. Zoberme si tých tvojich cca 15 rokov dozadu. Vtedy vychádzal cca 45 000 eur 3izbovy byt v BA. Po 15 rokov zhruba jeho cena narástla o 125 000 eur. Tak nejako sa pohybovali ceny. To by musela tých 15 rokov šetriť mesačne 700 eur iba na ten rozdiel. A to ceny nešli tak hore vtedy ako teraz za posledné 2 roky. Takže takým šetrením sa žiaľ nebude posúvať rýchlosťou blesku dopredu ku svojmu cieľu kúpe domu, ale skôr sa bude ešte podkopávať.
Fuuuh dakujem za vase nazory vsetky ich citam a vazim si ich a beriem si ich ku srdcu !
A inak ten dom som nemyslela za 100 000 ale stacil by dom aj za 40 000 kukala som po nete a najdu sa aj uplne v pohode domy za taku cenu
Dom za 40.000€? Kde taký kúpim? 🤑
Ano, najdu, bud v uplnej r.. i, alebo ze Ti padne za rok na hlavu
Popytaj sa v okoli po kvalitnom financnom poradcovi. Pozor, nech to nie je nejaky mlady trtko, ktory prd vie
Wau odvaha so 4000€ a rovno brat hypo na dom. S manželkou máme byt v hodnote 150 000€ a aj tak sa necítime ho predať a kúpiť dom.
A tie peniaze si nasetrila za pár mesiacov tým že si bývalá u rodičov. Ak pôjdeš do nájmu ušetris už len veľmi málo keď vôbec.
no nájdeš dom za 40 000 eur s úžasnými susedmi. Taký dom, keď kúpiš to je len prvotná investícia. Samotná investícia do takého domu sa môže vyšplhať do výšky ešte vyššej ako samotná cena za ten dom. Akurát, že tú investíciu si už budeš musieť zafinancovať sama. Už ti banka nepomôže.
Autorka, aj na ten dom za 40000 by si musela mat hypoteku na vynimku 90%nu (36tis) a ostalo by ti ako rezerva 💩. Dom nie je len hypoteka ale aj energie, kurenie, statostlivost o nehnutelnost... Pri byte to mas mesacne dane, na budovu sa skladate viaceri, ked sa nieco opravuje, suma sa prerozdeli, ale dom? Stale nejake peniaze bokom do niecoho a nikto ti neprospeje. Realnejsie sa davaju hypo okolo 80% ceny nehnutelnosti, cize na dom za 40 ti daju hypo na 32. Okrem toho ti musi ostat aspon 40% cisteho prijmu po zaplateni hypo.
V tvojej situacii by som isla s priatelom do podnajmu do garzonky. A na polovicu platila najom. Ked si priatel poriesi svoje financne problemy, tak by som rozmyslala nad spolocnou hypotekou. Ak mas len 23 mozno by som skusila na par rokov aj pracu v zahranici, spolu s nim. Posplacat, usetrit a kupit nieco vlastne. Ak vidis ten vztah perspektivne.
@h2o2 som snim 9 rokov tak snad uz viem co je to za cloveka
@anonym_autor prepáč, ale to že žiješ s niekým 9 rokov iba v partnerskom vzťahu ti nedáva žiadnu garanciu toho, že vieš všetko o ňom. Veď v manželstve nastávajú problémy aj po 20 rokoch napríklad a prvých 20 rokov bolo v poriadku. A čo potom ked máš iba priateľa, s ktorým dokonca aktuálne ani nebývaš? Keď chceš ísť preč, zariaď si sama svoje, priateľ môže bývať s tebou a keď sa čokoľvek stane, pošleš ho ty preč nie on teba.

S tou sumou urcite do podnajmu a dalej setrit na hypo.