Mám predať, alebo prenajímať byt?
ahojte, koncom roka sa mame sťahovať z bytu v Prešove do domu. Odporúčate v dnešnej situacii prenajímať byt? oplatí sa to? nie sú s tým len problemy? dom mame 50k od bytu..alebo radšej využiť vysoke ceny bytov a predať ho?
Ja som si chcela byt nechat a prenajimat, no bohuzial, peniaze na dokoncenie prerabky domu dochadzaju, takze budem musiet predat ☹
Moja odpoved je ina ako ostatne,predat. Pozri co sa robi,uroky sa zdvihaju energie idu hore podnajom je v dnesnej dobe neistota najdes podnajomnikov co ti budu platit zvysene najomne? Co ked budes potrebovat peniaze a tvoj byt bude koli vysokym urokom stagnovat na realitnych portaloch a nebude tam sam. Ja som svoj byt predal a rozmyslam nad inou formou investovania. Cim skor predas,tym lepsie. To je moj nazor,mozno sa mylim.
@palecnr len este najst tu inu formu investovania...lebo peniaze stratia na hodnote velmi rychlo..momentalne na dokoncenie domu mame dost financii
@palecnr na to sa predsa uzatvara najomna zmluva a berie sa aspon 2-3 mesacny depozit. Pri nedodrzani podmienok (nezaplateni nedoplatku napr.), prenajimatel vie odstupit od zmluvy a z depozitu odratat potrebne naklady. Zaklad je dobre vyhotovena najomna zmluva. Nehnutelnost je vzdy investicia.
@tana5 nam uz nedaju viac, ja som na RD, cakame dalsie dieta, takze do prace nepojdem tak skoro. Prerabku odsunut nemozeme, lebo zijeme piati, o chvilku siesti na necelych 60m2, takze je to trosku komplikovanejsie s tymto, deti uz potrebuju svoj vacsi priestor, maju malinku izbicku, kde sa ledva zmesti poschodova postel, maly stolik a skrina, teraz spekulujeme, ako tam natrepat tretieho docasne, aby babo mohlo s nami byt v spalni. 2 postielky do spalne nedame tiez 😅
A čo tak predať 3-izbový byt a za financie,ktoré z bytu obdrziš, zainvestujes do dvoch menších bytov ( pokojne aj do dvoch 1-izbových) vlastníme 3 nehnuteľnosti z toho dve sú práve 1-izbové byty a núdzu o dobrých podnajomcov sme zatiaľ nemali. Vždy sme našli podnájomcu do 3-4dni. 1-izbové byty sa prenajímajú rýchlo. Získané financie z prenajmu týchto bytov,môžete v pohode splácať hypotéku. Prip.kupit aspon jeden 1-izbovy byt a zo zostatkovych financií nekomplet dozaeiadovat dom…možnosti je veľa,no investovať do nehnuteľnosti,je istota zisku. Najhoršie by ste spravila,keby ste predala a peniaze odložila
“na horšie časy “ toto by bol krok finančnej negramotnosti.
@sheila121 ano nieje matka s dietatom ako matka s dietatom. Rovnako ako nieje podnajomnik bez dietata ako podnajomnik bez dietata. A ver mi, ze z toho jedneho stretnutia na zaklade ktoreho si ho vyberies, nemas najmensiu sancu zistit, aka je tato matka s dietatom. Chovanie, cistotu atd neber absolutne v uvahu, je to extremne klamlive.
Prenajimatel prenajima svoj byt s jedneho jedineho racionalneho dovodu - zarobit peniaze. Nie preto aby pomohol matke a dietatom. Dieta dokaze znicit naozaj pomernu cast bytu a kto chce toto riesit? Ktory prenajimatel chce toto platit? Jedna kaucia na to nestaci. Kto si chce vyrabat problemy, ked nemusi? A moze tam mat slobodnu poriadkumilovnu zenu?
Preto som sa pytala ci prenajimas, lebo ak by si, pozerala by si sa na to urcite inak.
@nevenka zalezi kolko financii potrebujete na dofinancovanie prerabky (napr.vykryt depozitom, pozicat od rodiny...z prenajmu to viete splatit. Samozrejme ak ide o mensiu ciastku). A niektore veci sa mozu dokoncit pocas byvania...ja som dlhe roky nemala dvere ani zarubne, doteraz nemam oblozenu kupelnu ale nakomplet urobena, uz len obklad a dlazba...vsetko sa da, myslim si, ze hlupost teraz predavat byt/dom...
@nnnuuunnn ahoj, zvladnes sama urcite, realitka jedine co by urobila za teba, je ze vyhotovi zmluvu. Na obhliadky budes chodit ale tak ci tak s nimi. ALE ked si das inzerat, tak sa ti do 1 dna ozve aspon 10 realitiek ci si moze dat byt do ponuky. Tu v zasade neodmietam pod podmienkou, ze proviziu ja platit nebudem. 9 z 10 realitiek suhlasi.
Dnes sa uz ale byty cez realitky velmi neprenajimaju, kedze na FB existuju stranky kde byt prenajmes sama a super na tom je, ze hned vidis podla profilu, kto ti pise. Vdaka tomu som vela zaujemcov rovno odmietla a nestracala s nimi cas.
Zmluvu odporucam IBA "o kratkodobom najme bytu" urcite nie podla obcianskeho zakonnika. Je vyhodnejsia pre prenajimatela. Ale musis sa zaregistrivat na danovom urade a teda odvadzat dane. Stiahnes na nate bez problemov a aj si precitaj nieco o nej, aby si vedela co v nej mozes a nemozes menit.
osobne by som ho teraz nepredavala, pokial sa vam da, isto by som si ho nechala na prenajom a nieco z neho este takto vytazila
Ďakujem Ano rozhodli sme sa ze byt dame zatial do prenájmu
@joannita ďakujem Ti veľmi pekne. Vieš mi ešte dať na FB ten odkaz na skupiny?
Nevieš mi ešte prosím povedať, koľko sa platia tie dane? Plánovala som dať byt za cenu splatky banke + energie, ale to by som bola zrejme kvôli daniam v strate. Či dá sa odpočítať základ dane vzhľadom na zariadenie bytu? Alebo treba reálne mat od toho aj bločky, že som to kúpila teraz na účel prenájmu? 🤔 V byte čo som kúpila, už nejaký nábytok je, ale niečo budem aj ja dopĺňať.
@nnnuuunnn ked si z Ba, tak si daj do vyhladavaca prenajom bratislava a vyhodi ti asi 15 stranok.
Fu co sa tyka dani, to je zlozita vec, to sa neda takto vysvetlit. Ja rocne platim dan cca od 200e do 1000e, podla toho ci som nieco kupovala do bytu. Blocky si vies uplatnit samozrejme, ale v najomnej zmluve musis mat rozpisany ten inventar, ktory prenajimas vratane bytu. Cize napr. Kupis novu pracku, das si ju do nakladov, ale musis ju mat uvedenu v zmluve, ze je sucast bytu. Alebo v preberacom protokole.
Aky mas byt? Aky velky a kde? Ako zariadeny? Zrekonstruovany? Pridaj sa na tie stranky a porovnaj si ceny a podla toho uvidis aku cenu dat. Ano vela ti neostane, ale splaca sa ti byt a energie. Ale zas nechod ani pod cenu. Teraz sli podnajmy dost hore, takze skus vyssiu cenu a uvidis, dolw mozes ist vzdy.
A nekupuj nove veci velmi do bytu, lebo podnajomnici ti to aj tak znicia.
@joannita to je práve to, s čím bojujem, tie nové veci či nakúpiť 🙂 Ide o to, že som kúpila teraz byt, ktorý podľa je zrelý na rekonštrukciu, ale ja momentálne na ňu nemám, takže by som bola rada, keď by mi napríklad ročný prenájom na ňu zarobil, v zmysle, že ja si budem ďalší rok odkladať na to... Takže neviem či bude záujem o byt, ktorý nie je v top stave, ale tak obývateľný je. 🙂 Ja som aj rozmýšľala, že by som vždy niečo po troche prerobila, už aj keď by tam bol nájomník. Ale to neviem či by sa tak dalo. Napríklad, že našetrim na podlahu, urobím o 2 mesiace podlahu, o 3 mesiace, kuchyňu a podobne.
A ešte keď teda odporúčaš ten krátkodobý prenájom, dá sa prípadne tá zmluva predĺžiť každý rok a tým istým podnajomnikom, len by sa podpísala nová zmluva, možno by som vtedy urobila tu rekonštrukciu. Ale tak všetko je na osobnej dohode. 🙂

@joannita prosim ta ,ked uz dlhsiu dobu prenajimas byt ,co vsetko si potom mozes v danovom priznani odratat ako naklady na byt ? vdaka