Máme kúpiť dom teraz alebo o 7 rokov?
Ahojte mamičky, máme s manželom dilemu. Máme hypotéku na byt, ktorú splatime o 7 rokov. Radi by sme išli bývať do domu, ale tu sa naše názory rozchádzajú. Ja by som chcela predať byť, vyplatiť hypotéku, zobrať si novú hypotéku a kúpiť dom. Manžel chce čakať, kým splatime hypotéku. Ale 7 rokov sa mi zdá ešte veľa. Deťom by bolo tiež lepšie v dome. Na dom by sme si museli požičať okolo 50 000 eur, druhú polovicu by sme mali v hotovosti. Keďže chceme dom za približne 100 000. Manžel sa nechce tak veľmi zadlzit, že to preplatí na úrokoch. Je toho názoru, že len naivni ľudia si berú vysoké pôžičky od 50 tisíc hore:(
@junova Ale mozu ti vedla domu spravit hnojisko, to spravili nam. Chovat dobytok v mastaliach, z ktorych pachne jak das. Chovat vcely, holuby. Robit si party na terase, pri bazene. Ono toto je na dlhu debatu. Vsak ak Ta to taha na dedinu, spln si sen. Mozno ze ked tak velmi po tom tuzis, nebude Ti vadit to, co vadi trebars mne. Musis ale spracovat manzelika 😉
no ja neviem, ale v nasom tehlovom byte nemame od susedov ziaden hluk, jedine ked sme ho prerabali, tak sme im ho asi vyrobili na par tyzdnov my
inak ano, rano deti tahat z postele o siestej by som nechcela, nase vstavaju o siedmej, stvrt na osem, ani ich nebudime, same....do skoly dcera aj peso par minut, syn mhd 12 minut, autom na skok, ja do prace mhd 12 minut, manzel nejak tak autom, dost velka vyhoda podla mna, ten cas je dolezity, ak ho viete stravit v pohode 🙂
dom v meste je super, len vacsinou mas len taky minidvor potom...a cim mensi dvor, tym viac komarov v lete, tak aby ste ho aj vyuzili :D...ja bych volila novobyt s terasou :D
inak ked raz budeme stavat dom, po odrasteni deti, vyhnem sa schodom 🙂
@bambinkaa Ano, niekedy su to dedincania a ich sposob zivota, ale niekedy je problem aj s pristahovalcami z mesta...teraz nove domy pribudaju ako huby po dazdi a ludia potom ziju hlava na hlave...z toho sa moze casom vyvinut problem, lebo jednemu vadi to a druhemu ono. Ale myslim, ze ci na dedine alebo v meste na byte je najhorsie zmyslanie typu...vo svojom byte a na svojom dvore si mozem robit, co sa mi len zachce a kedy sa mi zachce. O.K, je to Tvoj pozemok/byt, ale zase treba mysliet aj na tych, ktori ziju naokolo/vedla. Lebo hluk, smrad...atd. prejde aj poza plot ci mur k susedovi.
@babulka82 byvat v dome je fajn pokial mas klud a sukromie.. TOP kava na terase v pyzame, asi tolko k nej.. Moj sused nema dokoncny plot odkedy tu byvam, je to uz par rockov a kavu na terase v nocnej koseli nepijem, lebo ma sused ma ako na dlani.. Nehovoriac o tom, ze deno-denne mam na plote matersku skolku a cize ani minimum kludu a sukromia... Proste chcem - nechem, musím kazdy den tolerovat, ze na rozostavanom plote sa hraju ich deti samozrejme s mojim... Je jedno ci si chcem vypit kavu, citat knihu, alebo prdiet na terase.. Klud mam iba ked nie su doma... Nehovoriac o tom, ze vo vlastnom dome si musím davat pozor, ci prebehnem hola z kupelne do obyvacky, lebo co ked budu susedia na koci svojej zahrady, odkial mi pekne vidia dnu, co ak sa budu deti hrat na plote a ked sa suseda obesí na plot, vidí mi pomaly az do kuchyne, na chodbu pred zrkadlo, alebo ci otvorím vchodove dvere... 2x som sa slusne pýtala na dokoncenie, ale dokoncenie a investícia cca 200e a jedno popoludnie je v nedohladne a poviem Vam moja posledna kvapka uz padla.. Myslím, ze tolerovat to 2,5 roka + 1roky stavby je viac ako unosne... Rozmýslam, ci ja som netolerantna, ked chcem mat na svojom pozemku sukromie a nepotrebujem ich vidiet kazdy ne, alebo on je becharakterný lajdak, ked si svoj plot nevie dokoncit za 3,5 roka mojej existencie v jeho susedstve.. Netusím kolko rokov uz ten nedokoncený plot stojí... Aletakto sa kazia susedskeé vztahy.. Kazdopádne je mat fajn svoju zahradku terasku, altanok a hlavne KLUD..
Este dodam, ze som brala ohlad na mojich vydarených susedov pri stavbe mojho altanku, upravovania terenu... Keby som bola rovnaka ako oni, tak altanok si postavím, tesne vedla ich uzasneho plotu, a pri upravách terenu im ten uzasny plot do polovice zasypem, lebo su cca 40cm pod urovnou cesty...
Takze tak za dobrotu na zebrotu.... Taka som vytocena an nich posledny týzden, ze som to sem musle napísat... Mozno susedka, alebo nejake dedinske slepice si to tu preciataju a vykotkadakaju je to... 🙄 🙄 🙄
@laila22 Plne Ta chapem, ja mam susedov, ktori plot nemaju vobec a vyzera to tak, ze ho v dohladnej dobe ani robit nebudu. Cize sukromie nemame prakticky ziadne - vsetko vidia, vsetko pocuju...a bohuzial, vidim a pocujem ich aj ja. Mam pocit, akoby sme zili na jednom dvore s nimi.
@sardinka32 dakujem a aj ja teba plne chapem.. Tento plot tiez tak lahko nebude dokončený... 😝 😝 😝
Deti uz dokonca vybrali jednu tvarnicu z neho.. dalsia sa hýbe a cakam, kedy sa uplne uvolní.. Nehovoriac o tom, ze deno-denne na nom tancuju... 😝 😝 😝 A zeru mi nervy.. Ale hold mam smolu, lebo to vadí iba mne... 😠
@laila22 Len aby tie uvolnene tvarnice niektore z deti nedajboh neprizabilo...to by si mal ten Tvoj sused uvedomit! Ano, deti by sa tam nemali hrat, ale tak zase su to deti, ked sa im nieco zakaze, tak just ich to bude lakat tam ist. Inak, to mate spolocny plot? Ak ano, ja by som mu tych 200 e dala pod podmienkou ze ten plot bude do tyzdna dorobeny - za ten klud a sukromie potom by mi to stalo. Takto sa budes jedovat doma xy rokov a jemu je to asi šum a fuk, ked sa neponahla. 🙄 😝
@bejbinka je na hranici nasich pozemkov.. Je to jeho plot, ktory zacal stavat, ked ja som este nebola majitelom pozemku, takze ja z jeho plotom nemam nic... Akurat, ze je hranicou, medzi nasimi pozemkami.. Ja som si svoj plot od suseda postavila a dokocila (tam je tiez iba pozemok..) a druhy plot idem stavat hranicný medzi dvoma pozemkami s druhym susedom na 1/2 po vzajomnej dohode.. On teraz zacal stavbu svojho domu... Takze nevidím dovod financovat este aj plot neschopneho suseda...... Lebo on nepostavil ani jeden plot na svojom pozemku.. Iba ten nedokonceny....
@laila22 Da sa to poriesit aj tujkami alebo nejakou tieniacou sietou na Tvoj plot. Ja Ta chapem, ze nie si ochotna vynakladat dalsie prostriedky navyse len kvoli tomu, ze sused je neschopny ten svoj plot dokoncit v dohladnej dobe. Kedze ho zrejme nedokazes nijako ovplyvnit, tak treba potom najst nejake ine riesenie, aby si si mohla uzivat svoj dom a pozemok...alebo potom sa dostat na hladinu alfa, prestat to riesit a cakat na dokoncenie plotu. 😉
@laila22 my sme na svoje náklady tak urobili plot od susedného pozemku. síce je to len humno bez domu, ale prekážalo mi, že som z jednej strany "otvorená svetu". ten pozemok nie je vysporiadaný, takže očakávať robenie nejakého plotu od tej strany je naivné. minuli sme na to z pôžičkových peňazí a oželela som garážovú bránu, ale mám aspoň pokoj a som "uzatvorená". pretože je fakt, že ak ti chýba plot z jednej strany, tak je to o ničom a zbytočne si dookola oplotená a ešte zpredu aj bránu ( uzamykateľnú 😀 ) , ak hneď vedľa nej máš otvorený dvor
jednoducho, ja na tvojom mieste spravím plot od suseda nie na hranici pozemkov, ale na svojom pozemku oželiem nejakých 10-15cm od hranice a spravím si plot na svojom 😉
plne ťa chápem - ja som tak žila 6 rokov, kým sme to spravili 😝
@macamac ja nie som otvorena svetu, hoc tam nemam plot z jednej strany.. ten pozemok je z boku, zo zadu a z predu oploteny.... takze som uzavreta svetu dokonale a citim sa bezpecne... ja neriesim ten plot... o tom je dohoda, ze ho vybudujeme na 1/2.. tam mi uz rastie zivy plot po celej dlzke...
@junova Dobrý deň prajem,
A čo tak vyplatil predchádzajúcu hypotéku ktorú máte na byt hotovosťou, zobrať novú hypotéku na kúpu domu, a byt nechať v prenájme?
Výnosy z prenájmu by vám mohli pokryť časť splátky na novej hypotéke na dom, a v prípade neprizvaných okolností by ste byt mohli predať.
@lubomirspetko Dobrý deň, aj to je možnosť. Avšak manžel si chce zobraziť čo najmenšiu hypotéku, aby nemusel preplatiť úroky a splácať 30 rokov po 450 eur ako naši známi.

@bejbinka Nie je nad dobrých susedov🙂