Máme kúpiť nový byt, alebo odkúpiť starý?
Ahojte. Máme 3 izbový byt skoro v centre mesta, veľký rozlohovo, ale prízemný, dispozične veľmi dobre riešený, ale viac menej v neprerobenom stave s murovanou kupelňou. (rátam tak 10,000 Eur s takou prerábkou, aby tam bol aj nábytok). Cenu má cca 100,000 až 110,000 Eur momentálne, resp. za podobnú cenu idú byty v tej lokalite. Je to byt, kde som žila 20 rokov. My s priateľom bývame spolu v jeho 2 izbovom byte, ktorý on nedávno kúpil a prerobil. T.č. sme chceli s priateľom odkúpiť ten 3-izbák náš, ale vtedy s tým nesúhlasila matka ani sestra, no za tie 4 roky sa pomery u nás zmenili. Mamina si kúpila svoj vysnívaný domček a rozhodla sa, že byt si môžme rozdeliť už teraz. Jedinú podmienku mala, aby sme po predaji a rozdelení peňazí investovali do nehnuteľnosti, ktorá bude len naša (zvlášť a zvlášť). Bohužiaľ, sestra má dosť nafigu vzťah a potrebuje svoj vlastný byt, teraz bývajú s chlapom v podnájme. Ja by som boal tiež kludnejšia, keby mám aj svoj byt, kedže to aj u nás niekedy vyzerá šialene, ale zatiaľ nám vzťah ešte funguje. Moja otázka na Vás je: čo je lepšia voľba? odkúpiť sestrinu polku, tj. cca 50,000 + cca 10,000 na prerábku alebo predať byť, zobrať si 50,000 eur, k tomu zobrať 20,000 hypo a kúpiť nejaký jednoizbák? lebo za tú cenu tu nezoženiem nič. Možno keby zoberiem ďalších 50 - 60.000 mám na trojizbák, ale to som rovno tam, kde by som bola, keď odkúpim od sestry (myslím finančne). Môj plán by bol dať ho do podnájmu. Zatiaľ by sme bývali v priateľovom 2 izbáku. Zatiaľ nemáme dieťa, plánujeme, ale zatiaľ je to naozaj len v štádiu plánovania. Padla myšlienka, že keď sa dieťa narodí, presťahovali by sme sa do 3izbáku a ten priatelľov 2 izbový by išiel do prenájmu.
Dúfam, že som situáciu načrtla zrozumiteľne :D prosím Vás, čo by ste urobili vy ?
To ste ozaj lacno prerobili, keďže len vstavaná skriňa je okolo 2000€
@konik123_ ak si dáš dosky porezat ( u nás máme veľkoobchod, kde chodia nakupovať stolára, a zároveň tam rezu-da sa tam nakúpiť aj maloobchodne) vyjde tá to podstatné menej.jedna doska stojí okolo 100-130€(ak sa nebavíme o eggeri napríklad) +porez+ hranovanie. Kolajnicky a komponenty na vysuvy sme objednávali z netu. Jedna 3,2m vstavaná skriňa nás vyšla možno 450€. Len treba byť trošku zručný. Susede robil stolár 2m vstavanú skriňu za 890€. Takto keď si to zratas, 100€ sem 100€ tam, hneď vieš ušetriť dokopy tisícku -dve
Odkupit od sestry, prenajat a prerobit az ked tam budete chciet ist byvat. Kupovat jednoizbak ked planujete rodinu a priatelov byt je 2-izbovy, je blbost
Odkup si starý a za zvyšok peňazí apartmán v Bulharsku
A chces prízemny byt? Napríklad ja by som taky nechcela, ak teda nemá záhradu alebo nejaký benefit prízemia. Či uvažujes aj na prenájom ako investíciu? Potom možno.
Vyplatila by som sestru
@pa_tricia19 egger je drahši podla teba? Lebo aj on ma dosky za 70€ ale aj za 400
@pa_tricia19 inak tiez to takto planujeme :D uz to obzeram nejaky ten piatok, tie tisice eur stolarom sa mi nechce davat :D nacenili mi detsku izbu a kupelnu na 18t, ked som to stavnato okomentovala, tak 11t :DDD
@ouwecka zalezi co si vyberies... vela znaciek ma rozne cenove skupiny
@simca06022011 ved prave preto sa pytam,ze ako si to myslela,lebo pokial ma drevotrieska/lamino povrch ako egger je to jedno, ak nie je striekany akryl a dnu MDF aj od Egger moze byt skrina za 400€ meter a 1400€meter 😅
@ouwecka neviem, tie, čo sa mi páčili bola omnoho vyššia cena, nerobím v stolárskej firme, tak nemám taký prehľad 🙂 len konkrétne pre nás čo som znahanala, tak som si porovnávala z dekorov, čo sa mi páčili
@simca06022011 určite si to urobte sami, veď je aj veľa YouTube tutorialov, taký domáci kutil to podľa mňa v pohode zvládne 🙂 keď máš dať nejakému stolarovi palku a aj tak nevieš, či to nebude nejaký suflikant, po ktorom bude treba prerábať, tak radšej si sprav sama podľa seba. 😀
@ouwecka ja som to nemyslela ale
@pa_tricia19 😉 ale tie dosky sú tak rôzne že je z čoho vyberať 😂 obzerať som to už bola 😂
odkup trojizbak ale prerabku nedas ani omylom za tu sumu a uz vobec nepocitaj ze sa ti budu znami hrnut zadarmo robit vo svojom volnom case na ukor seba a svojej rodiny
@natalka81 tak stahujes sa zvyčajne tam iba raz, to pre mňa nie je faktor. 1000x vyváži u mňa veľa svetla na hornom poschodí tieto druhé výhody, ktoré spomínaš...ale jasné, každý máme svoje preferencie.
PS: bývam teraz v prízemnom byte s vlastnou záhradou (v meste) a to je jediná výhoda najmä pre deti. Má celé presklené dvere v obývačke, takže na prízemný byt kopec svetla, ale aj tak sa to nedá porovnať s najvyšším poschodím, čo je moja bežná voľba
tak, skusim odpovedať tak spoločne.. 2i sme prerobili za 6000 eur a odborníkmi. Svagor má firmu, ktorá prerába byty, priateľ je elektrikár a jediné čo sme platili väčšiu sumu boli dlažby. Nič nie je nakrivo, ani odfušované. Nemáme kuchynskú linku na mieru, ale obyčajnú z obchodu, kedže je to malý byt, v pohode sme sa zmestili d štandardu. Stierkovali sme so sestrinym priatelom, malovali sami. Nábytok sme okrem linky a sedačky mali z predošlého bývania, ktorý sme kupovali priebežne. S kúpeľnou sme nemuseli nič robiť, lebo bola prerobená. Takže do toho dvojizbáku sme realne vrazili toľlko, koľko som napísala. Čo sa týka prerábky 3i, ja tam neplánujem dávať taliansku dlažbu ani nič podobné. Chcem tam stierkovať, maľovať, dať spraviť podlahy, okná, 3 x dvere a možno lacnejšiu kuchynskú linku pre podnájomníkov. S tou prerábkou za kuchynsku linku za 6000 eur či koľko to píšete, áno, ten, kto na to má, do toho. Určite si nepredstavujte luxusnú prerábku, len základné veci. Čo sa týka bytu, žila som tam 20 rokov. Má svoje plusy aj mínusy, ale.. pre deti, dokonalé. Za bytovkou obrovské ihrisko, plno slušných rodín, 5 poshodový činžiak bez "menšín". Preto mi je lúto toho bytu, lebo naozaj, všetko som si vedela vybaviť do 15 min. v teplákoch. Oproti pošta, bankomat, chovprodukt, mäsiar, zelovoc, kaderník, reštaurácia, billa, lidl, terno. to všetko v dosahu 200m, takze to som na tom milovala. pre komentujúceho, ktorý podotýkal, že určite malé mesto, áno, (38,000 obyvateľov). existujú aj menšie mestá na Slovensku, a áno, tuto idú ceny takto. Ďakujem veľmi pekne každému komentujúcemu, naozaj si vážim, že ste sa toľký ozvali a vyjadrili názor 🙂
Odkup ho od segry a ano da sa tak prerobit jasne,ked sa chce všetko sa da a naozaj..aj vyssi nabytkovy štandard,my mame vsade vstavany nabytok na mieru,atypicky,uskladny,vela.miesta dnu, prakticky,znalkyna bola ocarena a nezavalila som za to tisice (dokopy hej) ale da sa normálne fakt len treba hľadať.. a presne,ked kopi veci vieš nie je o čom
@larazivago Nechcem nič hovoriť, ale 38 000 € pred 5 rokmi? Jedine už komplet zariadený so všetkými spotrebičmi a aj to relatívne draho. Prerábam 3 izbák teraz 72 m2. Bol úplne v pôvodnom stave, menili sa aj okná za 3 sklo. Momentálne už je všetko prerobené (bez nábytku) okrem dverí a stálo to 9000€. S nábytkom takým na začiatok rátam cca 20 000€, ale ceny sú teraz a nie pred 5 rokmi...
A čo sa týka autorky. Ja osobne by som byt na prízemí nechcel a starý možno tiež nie. ALe tak veľa by rozhodla aj lokalita. AK ste tam boli spokojní... tak áno. Inak by som ale skôr išiel do nového bytu. Určite však aspoň 3 izbák. Jedno izbak je na nič teda. Mimochodom, keď si v manželstve aj nový byt bude patriť tvojmu mužovi. Teda polovica z polovice ktorú by si dokúpila. Takže nato pozor.
@tiika
Takze prerábku som planovala dlho,pozerala materialy, vzorky zistovala co vsetko treba (okna sme mali (3ks) ale murovali sme priecku v kuchyni a osadzali cele presklené posuvne dvojdvere ale nie hs portal ale normalne plastové) napr kuchynu robil stolar,cele korpusy vsetko,osadil spotrebicezdrez,elektrikari zapojili,vodu som si riesila sama(ja+ocino)
Kupelku sme prišli do studia ukazala som podorys,oni nam ukazali co maju aby odhadli nas štýl a povedali sme +- rozpocet, samozrejme ze boli mensie upravy,lebo sa mi páčil nabytok ale pri sume cez 2000€ som otočila oci ze len do kupelky za to tolko nedam,nakoniec to robil stolar aj s kuchynou a obývačkou
Dvierka som zohnala zo starej kuchyne z bazara a ked som mala eura na nové,leskle,dorobila som neskor,ale kľudne môžu byt aj lacnejsie paskovane,nie vysoko odolny akryl leskly mne sa paci aj drevodekor a ten vôbec niemusi byt drahy a je stale odolnejsi ako polotovary alebo hotové kuchyne z letaku
Elektriku robil muz s dvoma elektrikarmi,kable a material sme zohnali normálne na fa,podarilo sa nam bez marze ale vselikde dajú zľavu a chcu hotovosť,treba sa len opýtať,aj tak nam ostali kable navyse
Cela elektrika aj s robotou vypinacmi,(legrand) a lustrami vysla do ,1500€
Stierkoval muž
Podlahy tiez vies mat od 30€ hore aj 50€ my sme sli radsej do najlepšej pvc podlahy ako najlacnejsej plávajúcej ...
Bezpečnostné dvere su tiež od 300-400€ a od 1000€ takze rozdiely na jednotlivych polozkach su rôzne
Ja som si napisala sumu,u nas bola +- okolo 12 tis e (tie 3tis nepisem lebo vstavane skrine v troch izbach už boli, takže ked to zosumarizujem urcite sa zmestia do 15 tis ked budú chcieť,vsetko sa da) najdrahsie boli spotrebice a tam sme nesetrili😁
Treba si rozpisat co sa ide robit
My sme menili elektroinštaláciu
Murovali priečku a tie posuvne dvojdvere
Murovane jadro a podomietkové wc (su aj lacnejsie ako geberit,)
Oblozkove dvere
Bezpečnostné dvere
Kuchyna
Podlahy a este nejake veci navyse ale to tu nebudem uz rozpisovat
Treba skusit aj mensie predajne,pytat sa,pisat si,co chcem ako chcem
Baterie napr su rozne,mame pákové a je bateria dobrá aj za 50€ ale aj za 300.. vsetok nabytok mame tzv vyssi štandard -montovany na stene,nie položený
Akoze viacerí znamy co prerábali tak kukali,ze za kolko sme to dali,sused co prerába elektriku neveril ze sme sa do 300€ zmestili 🙂 a niekde sli aj sadrove omietky
Ale napíšem ze sme nestierkovali uplne vsetky steny, lebo nebolo treba,prislo nak to zbytocne a tiez sme neznižovali stropy- tu akoze znizit 10 cm a vrazit do toho 3000€ mi prišlo úplne scestné 😁

Ked je to dobry byt, tak urcite odkupit od sestry polku a nechat si ho. Ci uz ho prerobis, ci nie, ci prenajmes, ci tam budes ty, to sa casom uvidi.