icon

Máme šancu na vrátenie dlhu?

7. jún 2022

V januári sme zaplatili 1000€ známemu za pracu, ktorú mal vykonať v apríli. Bankovým prevodom, kde som uviedla so

autor
7. jún 2022

Som uviedla do kolónky preddavok za prácu. Dodnes prácu neurobil a ani sa nechysta. Máme nejakú šancu získať peniaze naspäť?

elizabet173
7. jún 2022

mali ste spísanú nejakú zmluvu, či len ústna dohoda?

melanta
7. jún 2022

Vždy, vždy platím za prácu až po vykonaní práce. Akú zmluvu ste mali uzatvorenú na dodanie práce?

loginexistuje
7. jún 2022

velmi nie skuste na neho zatlacit cez niekoho koho ma za autoritu

autor
7. jún 2022
elizabet173
7. jún 2022

fuuu, obráť sa na právnu poradňu, no bez zmluvy neviem, či uspeješ. Je to v podstate neodôvodnené obohatenie, možno sa k tomu vyjadrí niekto s právnickým vzdelaním, ja som okolo neho ani neletela

sonnenshein
7. jún 2022

Všeobecná úprava dohôd (zmlúv) je obsiahnutá v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v platnom znení (ďalej len “OZ”, “Občiansky zákonník”).

Pokiaľ ide o ústnu dohodu, Občiansky zákonník – ani nijaký iný zákon – ju presne nedefinuje a nešpecifikuje, čo sa za ňu považuje a čo nie (tak ako je tomu pri písomnej forme). Je však treba vychádzať z toho,že musí ísť tiež o výslovný prejav vôle uzavrieť zmluvu – nebude zachytený písomne tak ako pri písomných dohodách, avšak bude navonok výslovne, verbálne prejavený – t.j. vyjadrený slovami. Ústnou dohodou sa rozumie aj telefonicky uzatvorená dohoda. Keďže dohoda, zmluva, je tzv. právnym úkonom, musí spĺňať náležitosti právneho úkonu, ktorými sú okrem iného zrozumiteľnosť a určitosť. Pokiaľ zákon nepredisuje, že dohoda sa musí uzatvoriť písomne, môže byť uzatvorená aj ústne a bude platná. Aj ústna dohoda je záväzná pre tých, ktorí ju uzavreli a dá sa na základe nej vymáhať dohodnuté plnenie. Samozrejme za predpokladu, že je možné oreukázať obsah tejto dohody, t. j. na čom sa strany dohodli.

V skratke - pisomne ho vyzvite na realizaciu prac, spomente zaplatenu zalohu (datum, pripadne prilozte potvrdenie o platbe), a urcite termin, dokedy je potrebne prace zrealizovat.

Dalej napiste, ze v pripade, ze do tohto terminu nie je mozne prace spravit, ziadate ho do rovnakeho datumu o vratenie zaplatenej zalohy, nakolko to povazujete za odstupenie od Vasej dohody.

V pripade, ze sa do datumu ktory urcite nic neudeje, nech sa paci: https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/vzory-zalo...

tykat
7. jún 2022

A banka by nepomohla? Vyziadat cez banku vratit platbu ako bezdovodne obohatenie? Skuste sa informovat.

autor
7. jún 2022

@sonnenshein ďakujem pekne

cherry_cherry
7. jún 2022

@tykat banka moze pana vyzvat na vratenie platby, ale bez jeho suhlasu ju vratit nemoze.

tykat
7. jún 2022

@cherry_cherry to nie, ale ak ide o bezdovodne obohatenie tak sa to da riesit.

cherry_cherry
7. jún 2022

@tykat no moze zaziadat o vratenie platby, bude mat aspon papier o tom, ze sa to aj touto cestou snazila riesit. Ale stale si zalobu o vydanie bezdovodneho obohatenia musi podat ona sama. V tomto pripade banka ako taka vela moznosti nema. Mozu sa pozriet na ucet, na platby, ktore tam ich klient ma, mozno sa ozvalo viacero ludi a ziadali vratit spat platbu. Ak tam ma podozrive transakcie, mozu ho nahlasit FSJ, zablokovat/zrusit mu ucet. Ale stale to pani peniaze nevrati.
Za mna je najschodnejsi postup ako pisala vyssie sonnenshein, vyzvat, dat termin, ak nereaguje, tak zaloba.

kris_tin257
8. jún 2022

Máte šancu na vrátenie dlhu on by musel preukázať že to bol buď dar alebo boli peniaze za niečo iné, čiže boli oprávnené vyplatené, vy by ste ale museli preukázať že peniaze boli za prácu ktorú neurobil (najlepšie je to zmluvou ktorú ale nemáte, no dá sa to ak to máte podložené sms správami alebo nejakou písaniu komunikáciou)...