Máme šancu získať hypotéku so súčasnou finančnou situáciou?
Zdravím,
s priateľom by sme si chceli zobrať hypotéku na kúpu bytu.
Ja mám pracovný pomer na dobu neurčitú. U toho istého zamestnávateľa som od roku 2018, zmluvu na TPP som dostala v roku 2024. Pracujem ako učiteľka základnej školy. Môj čistý mesačný príjem predstavuje 1100€. Priateľ je živnostník, pracuje v oblasti grafiky a jeho priemerný mesačný príjem je 1200€. Dodávam, že je obyvateľom Česka s trvalým pobytom v Česku, živnosť takisto v Česku.
Deti nemáme. Máme 28 a 30 rokov.
Ja splácam spotrebný úver vo výške 5 500€.
Výška mesačnej splátky je 90€. Momentálne zostáva zaplatiť 1700€. Vlastných ušetrených finančných prostriedkov máme málo, okolo 4000€.
dátum začiatku živnosti / práce na TPP - živnosť november 2021, TPP máj 2024
- živnostenské údaje: tržby za rok 14 400 eur, každý mesiac platená paušálna daň
- úverová a platobná história - odklady splátok, stávkovanie na bežnom účte, omeškané splátky, zamietnuté úvery, osobný bankrot, exekúcie, dlhy na sociálke a zdravotke, problémy s produktami v nejakej finančnej inštitúcii - nič z toho
- nehnuteľnosť na dozaloženie - žiadna
Prosím, je šanca získať hypotéku?
Ďakujem
Ďakujem.
@bakafakamaka áno ale len preto že muž veľmi dobre zarába. Ja som spoludĺžníčka

takže problém určite bude s tým priateľovým príjmom - riešili sme to práve minulý týždeň, mali sme stretnutie v 10 slovenských bankách so situáciou, že sme chceli hypotéku na byt na Slovensku, ale príjem je z Českej republiky, na rozdiel od vás však z pracovného pomeru na dobu neurčitú v Čechách. Z desiatich slovenských bánk akceptovali príjem z Česka len tri banky - SLSP, VÚB a UniCredit Bank, aj to iba na pracovný pomer, na živnosť to bude ešte komplikovanejšie. Ostatné neakceptujú príjem z Českej republiky na nákup nehnuteľnosti na Slovensku, hoci teda príjem z Českej republiky je na slovenské pomery veľmi vysoký. Takže v tomto prípade je skôr reálna len hypotéka na teba ako zamestnanca na dobu neurčitú na Slovensku. Veď sa zbehnite opýtať priamo do bánk, vyčleňte si na to určitý čas a budete vedieť info z prvej ruky. Väčšina bánk je otvorená aj vo veľkých obchodných centrách, takže sa to dá zvládnuť aj cez víkend.