Máme začať stavať s našetrenými 70000€?
Dobrý deň, s priateľom máme našetrené peniaze, cca 70000€. Chceli by sme začať stavať. Pozemok máme. Len sme rozmýšľali nad hypotékou cca tiež 70000€. Obaja zarábame 1200€ v čistom. Po roku sa nám mzda navyšuje. Môžeme zarábať cca 1400€ v čistom. Máme 24 rokov. Myslite že je dobre teraz začať stavať, alebo si ešte niečo našetriť? Chceli by sme začať teraz, aby sme to stihli dokym nemáme deti. (Viem že dieťa príde aj nečakane.) Čo si o tom myslite? Vopred ďakujem za odpoved.
Pri takomto štartovom by som neváhala ani sekundu.Vlastny pozemok+70000 našetrené v takom veku...to sa ako podarilo?v dobrom zavidim.
Zacať čim skôr,všetko bude len drahšie.
@veronika342948 ako sa Vám podarilo prísť k takemu našetreniu?
@veronika342948 ako sa Vám podarilo prísť k takemu našetreniu?
@ankare pracovali sme v zahraničí. Odkladali sme si každý mesiac. Pred pár mesiacmi sme prišli domov.
Pri takomto štartovom by som neváhala ani sekundu.Vlastny pozemok+70000 našetrené v takom veku...to sa ako podarilo?v dobrom zavidim.
@nika_23 pracovali sme v zahraničí, a tak sa nám podarilo toľko našetriť. 😄
Áno, začnite. Ja ťa ešte poprosím o radu, ako našetriť 70000 €.
@anonym_0a02c4 pracovali sme v zahraničí, a dajako sa podarilo toľko našetriť 😄
Urcite zacat stavat. Kamaratka teraz dostavali, trvalo im to 4 roky. Isli pomaly, podstivo a vacsinu veci si spravili svojpomocne, aby usetrili na majstroch. Ked mate pozemok +70 000, tento rok by ste realne stihli este zaklady. Cez zimu ich nechate ,,sadnut", buduci rok, ked sa vam navysi plat, mozte ziadat o hypo.
davajte bacha aby vam to stavanie nevydrzalo az do dochodku...... sa poobzeraj okolo seba kolko ludi celozivotne non stop patroluje okolo svojich haraburd a lepia to desatrocia v kuse ako lastovicky a najvacsi experti maju 24/7 roky rokuce miesacku s kopou piesku na dvore v neustalej pohotovosti......to nieje zivot. Ak este nemate dieta tak nic neodkladajte "na neskor" lebo je tam riziko ze to bude furt odlozene
Urcite zacat stavat. Kamaratka teraz dostavali, trvalo im to 4 roky. Isli pomaly, podstivo a vacsinu veci si spravili svojpomocne, aby usetrili na majstroch. Ked mate pozemok +70 000, tento rok by ste realne stihli este zaklady. Cez zimu ich nechate ,,sadnut", buduci rok, ked sa vam navysi plat, mozte ziadat o hypo.
@majka36912 pobavilo. A čo vybavenie stavebného povolenia, výber projektu a upravenie na pozemok, vybavenie geodézie, pripojok a všetky tie "krásne" drobnosti? To sú mesiace papierov...
Ale súhlasím s ostatnými, slušne našetrené, hurá do toho ;)
Čím skôr začnete tým lepšie. Ceny všetkého neustále rastú a čím mladší ste tým lepšie, nemáte záväzky, deti a ak by ste stavbu potrebovali dofinancovať hypotékou. Šetrenie vo vašej situácii je hlúposť.
@nika_23 pracovali sme v zahraničí, a tak sa nám podarilo toľko našetriť. 😄
@veronika342948 neváhajte,ja sa vratit o 10 rokov späť a mať terajší rozum,stavame hneď.Sice sme nemali pozemok a našetrené po návrate zo zahraničia oveľa menej ako vy,no mohli sme mať vlastné i keď s hypotékou.Teraz s 2 deťmi a ani nie priemernými platmi už len môžme snívať.
Slušný štart. Začala by som. Akurát nie s priateľom, ale s manželom.
@veronika342948 pozemok a 70k k tomu? Zajtra staviam 🤭, najdite si dobry rozumny projekt= podla pozemku obdlznik,stvorec, jednoduchu strechu , rozvody z 1 miesta a postavite hrubu stavbu. Nasledne zpojazdnite 1izbu,kuchynu wc a mate kde zit, ostatne izby postupne ako budu peniaze alebo hypo
hlavne si vsetko osetrite na papiery-aj pozemok a aj peniaze a dom .. inak sa moze stat ze vas stavba rozdeli.. kazdopadne ak budes cakat ceny sa zvysia a idu hore rapidne - takze ani vela neusetrite vo finale.. zacnite stavat hned a mate klud za par rokov
Tiež ma zaujalo, ako sa dá mať našetrené 70000 eur v 24 rokoch...keď len strednú končia v 20ke... 😄
Tiež ma zaujalo, ako sa dá mať našetrené 70000 eur v 24 rokoch...keď len strednú končia v 20ke... 😄
@janka1011 úplne jednoducho. Stačí odkladať cca 700 eur mesačne. Čo zas taký problém pri práci v zahraničí nie je.
@veronika342948 určite začnite stavať. Urobte si však dobrý rozpočet, od projektu, prípojky, stavba, vnútorné vybavenie, terénne úpravy, plot + aspoň 15% rezerva, ak Vás niečo " prekvapí".
V takej situácii by som začala stavať za určitých podmienok. Zobrali by sme sa a hlavne by sme stavali len ak je pozemok blizko mesta/v meste, kde sa da nájsť robota. Nie že máme pozemok blizko rodiny… podstatná je praca v tomto prípade. Inak po narodení dieťaťa, keď vypadne jeden príjem, nastanú veľmi ťažké časy, keď si ženy uvedomia, že nenájdu žiadnu prácu aby stihali škôlku, školu, hlavne že je domček. Takže dobre zvážte tu lokalitu a smelo do toho, nasetrili ste krásne prachy, takže určite viete hospodáriť
davajte bacha aby vam to stavanie nevydrzalo az do dochodku...... sa poobzeraj okolo seba kolko ludi celozivotne non stop patroluje okolo svojich haraburd a lepia to desatrocia v kuse ako lastovicky a najvacsi experti maju 24/7 roky rokuce miesacku s kopou piesku na dvore v neustalej pohotovosti......to nieje zivot. Ak este nemate dieta tak nic neodkladajte "na neskor" lebo je tam riziko ze to bude furt odlozene
@martinmmartin sme toho príkladom 😬prišli sme s veľkým balíkom penazi zo zahraničia,rýchlo postavili obrovský dom bez hypo a dorabame už xxx rokov..doslovne-material na zahrade a pomaly sa robí..pomaly sme už dôchodcovia😉stačil nam mini domcek a mat kľud..muž nikdy nechcel pocut o hypo,tak sa takto dorába roky..
@veronika342948 začať stavať včera bolo neskoro
nepíšeš, či ste už podnikli nejaké prípravné práce, s tým treba začať - rozmyslieť si, či je lokalita vám vyhovujúca, aký dom by vám vyhovoval, dať urobiť projekt stavby a nacenenie - najjednoduchšie je dať spraviť holodom na kľúč - firma si donesie všetky stroje, materiál, personál a pomôcky, investor dohliada na kvalitu a čas realizácie, cenu máš dohodnutú zmluvne - menej prekvapení. Za tých 70tis. sa dá menší jednoduchší holodom postaviť za 1-2 roky. Či a čo chceš stavať, alebo si kúpiť existujúci dom alebo byt, to záleží na tvojej/vašej osobnej preferencii.
@janka1011 my sme s mužom pred niekoľkými rokmi boli v zahraničí a odložili sme okolo 2800 mesačne. Boli sme tam 4 roky. Keď sme došli domov, hneď sme začali stavať a nemuseli sme si požičať ani cent. Svojpomocne ale. Takže dá sa.
Autorka, smelo do toho.
@veronika342948 čím skôr začneš, tým lepšie. Ceny rastú neskutočne. Je podstatné, či to bude svojpomocne, či budú chodiť firmy.
@veronika342948 V prípade, že pre oboch je domček snom, ktorý chcete spolu uskutočniť, určite začnite stavať.Je zrejmé, že peniaze viete nielen zarobiť, ale ich aj ušetriť.
@veronika342948 začal by som stavať ale určite nie z tých 70.000€.
Tie by som si nechal na koniec na dozariaďovanie poprípade na dokončenie stavby keď presvihnete cenu. Poprípade by som si nechal 20-30k eur na splátky a bežné náklady keď chcete mať dieťa.
Nieje dobre utopiť vlastne peniaze v nehnuteľnosti, cudzie peniaze sú vždy lacnejšie ako vlastne.
Strasne malo penazi na dnesne ceny
@veronika342948 ahoj, teraz uroky sa znizili, znova sa zacal realitny trh hybat a ceny nehnutelnosti sa za posledny 1/4 zvysili o viac ako 13%. Znova sa zacne stavebna mania.
Nevahajte ani sekundu, lebo ked sa rozhybe trh a zacnu sa stavat novostavby, znova vystrelia hore aj ceny stavebnych materialov.
Vyhladajte bezodkladne architekta, su aj vopred predpripravene plany nasiju ju len na pozemok (fero lehocky ma na stranke myslim inadrex dobre navrhy, alebo bungalov333....) a zacnite vybavovat stavebne povolenie, zatial si mozete zacat viazat zelezo do zakladov, pytat si cenove ponuky na strechu, murovanie, okna....ak nemate na pozemku elektrinu, tak aj to mozete zatial vybavit, vrtanie studne odporucam tiez vybavit, vodu pocas stavby budete potrebovat plus neskor aj na zahradu.
Drzim palce.
@majka36912 pobavilo. A čo vybavenie stavebného povolenia, výber projektu a upravenie na pozemok, vybavenie geodézie, pripojok a všetky tie "krásne" drobnosti? To sú mesiace papierov...
Ale súhlasím s ostatnými, slušne našetrené, hurá do toho ;)
@belle_vie ja som si vybrala predpripraveny plan, len sme otocili terasu, plan som mala do tyzdna a kedze starosta mal na stavebnom urade znameho do mesiaca som mala aj stavebne povolenie, ale mala som stastie, stavat sme zacali bez povolenia, ale susedia sa tesili, ze po 20 rokoch zmizne pozemok plny buriny. Takze to zalezi, ze kde sa zacne stavat, lebo v BA je toto nepredstavitelne, ale v mensej dedinke sa to da zrealizovat.
Este by som dodala, @majka36912 ma pravdu, este by som tehly tento rok urcite objednala, aby ste ich mali ze tohtorocne ceny, aj skridu.
Na pozemku sa tieto stavebne materialy zmestia a nepytaju si jest.

Áno, začnite. Ja ťa ešte poprosím o radu, ako našetriť 70000 €.