icon

Máme zobrať takú hypotéku?

25. mar 2023

V príde, že by sme zobrali hypo na stavbu domu, splátka by bola cca 850€ mesačne, keď sa k tomu prirataju zálohy na energie, tak náklady na bývanie budú zhruba 1100-1200 eur. Išli by ste do toho s čistým príjmom 2500-3000€? Ja sa bojím, že to bude o hubu. Deti zatiaľ nemáme ale plánujeme jedno

Strana
z3
ropucha6
26. mar 2023

My mame splatku este vyssiu a to s nizsim urokom. K tomu este dalsie ine mesacne vydavky navyse v nemalej hodnote. Da sa pokial mate nejake uspory a neplanujes byt 3 roky na RD.

sasa1310
26. mar 2023

@ariannazara no vidíš čiže stále by mala o 1/3 viac ako ty. To je veľký rozdiel teraz brať hypotéky

katuskamala1
26. mar 2023

Je podla mojho nazoru veeelmi nepravdepodobne,ze 850 uver a cca 300e zaplatite za dalsie ucty. Ked ratas cisto iba byvanie ze voda , stocne,elektrina,plyn tak okey,moze byt. ALE - prirataj ine ucty ako internet,telka,poistka domu,vasa poistka,poistka za auta,telefony, a ked pride dieta tak skolka,stravne,druzina,kruzky... alebo ked ty budes na rodicaku 410e tak taky prijem ze 2,500 - 3000 nebude... PLUS - nepoznam nikoho kto dodrzal rozpocet pri stavbe domu. My napr sme neratali,ze nas exterierove upravy vyjdu tak vela.. brana,ploty,dlazba,terasa,zarovnanie pozemku,firmy..atd atd. A ked to budete planovat robit si postupne co je okey,taknpotom musis ratat v mesacnom rozppcte aj s tym... my mame uver cca 420eur, mesacny prijem (som na rd) cca 2tisic a okolo domu mame viac menej hotove,uz len somariny,mame 1 skolaka a 1 male dietatko a ideme neskutocne o hubu. Zijeme ozaj skromne,jogurt si ja dam tak 1 mesacne, restauracia ci kaviaren nehroziiii,ziadne sluzby nevyuzivame,vynimocne ide muz sa dat ostrihat,vacsinou ho stale ale ja. Oblecenie kupujem len skolakovi, druhe na 90% dostava veci podedene alebo kupuje rodina ma sviatky zasoby... kojila som,ziadme umele mlieko,mame vlastmu zeleninu,vajcia,za lacny peniaz maso... dokladne si premyslite.. ci kusok nepockate kym banky sa kusok spamataju ..

enya00
26. mar 2023

@andreakotesova ved ok, ja vravim, ze ja by som taku nechcela,kazdemu ako vyhovuje 😊 takto by som to utiahla,keby sa nedaj boh muzovi nieco stane

enya00
26. mar 2023

@ariannazara ved to,ze tie uroky ktovie ako pojdu hore 😒

zmrzlinka2021
26. mar 2023

Pises - skromne v dome ako v nadstandarde v byte

To nechces zit ani v standarde?

A dalsia podstatna vec -to nie je len financna stranka, ale aj celkovo vnutorny pokoj, spokojny zivot nie neustaly strach, ze stratila som teraz pracu, predtym som mala plat 1500 v cistom, teraz si tu piaty mesiac hladam dalsiu a mam ponuku len za 800 eur...a ja si to nemozem dovolit....

A takto prezit cely zivot... nahanat sa za peniazmi, lebo mame uvery

autor
26. mar 2023

@zmrzlinka2021 tak skromne som myslela proste nejaky normálny štandard. Ja mám to šťastie, že pracovné ponuky na moju kvalifikáciu sú slušne ohodnotené a nemôže sa stať, že by som zarobila menej ako povedzme 1300€ v čistom a to som len na základnej pozícii, dorabam si kvalifikáciu na vedúcu pozíciu a jednoducho nie je šanca, že by som niekedy zarobila menej ako teraz. Takže mne to proste príde taký istý princip ako keď má niekto 500€ poplatky za byt ale príjem rodiny je 2000€. Tá istá situácia, ale je to úplne bežné. A okrem toho, pri dnešnej cene bytov mi už fakt príde lepšie postaviť dom, keď mám kde ako kúpiť predražený trojizbak v ktorom sa budeme prekračovať a za rovnakú cenu ako by stála ta stavba.

1andrea111
26. mar 2023

Píšeš že sa Ti nemôže stať že budeš zarábať menej. Nikdy nevieš čo sa môže stať. Môžu prísť napr zdravotné problémy, ktoré môžu človeka vyradiť z práce.

Strana
z3