icon

Máme zobrať takú hypotéku?

25. mar 2023

V príde, že by sme zobrali hypo na stavbu domu, splátka by bola cca 850€ mesačne, keď sa k tomu prirataju zálohy na energie, tak náklady na bývanie budú zhruba 1100-1200 eur. Išli by ste do toho s čistým príjmom 2500-3000€? Ja sa bojím, že to bude o hubu. Deti zatiaľ nemáme ale plánujeme jedno

autor
25. mar 2023

@andreakotesova ale nájom je už aj so zálohami a službami

autor
25. mar 2023

@marca12 prečo by mal muž uživiť rodinu z jedného platu? Veď materská je 70 či koľko percent z platu, to zas taká tragédia nie je si myslím

andreakotesova
25. mar 2023

Tak by si platila o 100 eur viac 😀 ale už by si bola vo svojom dome.

autor
25. mar 2023

@zuzka1117 no práve, teraz máme šancu ešte na celkom v pohode útoky, za rok to tak být nemusí, myslím, že to riskneme. Veď keď to nepôjde, dom sa preda, kúpi sa byt.

zuzka1117
25. mar 2023

Veď áno, však uvidíte. Ak by ste to nezvládali, vždy sa dá dom predať. Pre mňa je to už vysoká cena, my máme našťastie hypo len 200€, takže keď to porovnám tak je to fakt malinko. Ale nehnuteľnosti išli strašne hore.

loginexistuje
25. mar 2023

ak by to bolo na byt ok ale na stavbu je to privela ta sa ti predrazi atd za mna nie mensia hypo a byt

simca06022011
25. mar 2023

Mam takú, otázne je koľko máte náklady ma bežný život. Plus hypo je len jedna vec, stavba, ... ale zariadiť, udržiavať to sú ďalšie peniaze.
Ja osobne neviem ci úroky by som brala ako smerodajne. Skôr cenu nehnutelnosti, ako ju veľmi chcem atď...

alenamihal
25. mar 2023

Ak platis 900e za najom,to ber radsej hypo...my mame vydavky 2000eur z toho hypo 700eur a to som ja doma s deckami/zdravotne problemy syna/ a chvalabohu manzel to financne taha uz dlhe roky...je obdobie ,ked je to na hrane a je obdobie,ked su financie postacujuce aj na odlozenie ...a to este stale dokoncujeme dom hahaha

barbora19911
25. mar 2023

Fúha no ja asi nie ..my máme momentálne taký plat ako vy dvaja ...náklady máme 700 eur na bývanie ..na stravu minieme tiez tak 700 eur a plus každú sobotu 100 eur v nakupaku pre malú veci 2 auta tankovať keď chceme ísť na wellness len do Poľska sa minie 700 eur mesačne no musíte to zvážiť ..ale keď máte taký nájom tak to ste kúzelníci že dokážete sa už uživiť aj ísť na dovolenku 😁 aj si kupovať veci na oblečenie veď len tie ako išli hore no proste všetko ...

autor
25. mar 2023

@simca06022011 tak dom chceme veľmi, sme ochotní ubrať pohodlie inde. Momentálne žijeme v byte v meste a cítime sa ako v takej kralikarni, bez zahrady, bez súkromia. Pokiaľ sa stavba predraží, máme ešte nejaké financie bokom, takže nemyslím si, že by sa tá splátka navýšila. Určite nie zo začiatku.

enya00
25. mar 2023

@ariannazara veru,aj my mame skoro 400 a neviem si predstavit platit 800 len hypo,mne sa to zda strasne vela ,aj ked by nam to vyslo mesacne,ale asi by ma slahlo,tolko platit iba hypoteku

ariannazara
25. mar 2023

@enya00 ani ja ;) už teraz sa obávam ako dvihnu opäť úroky mame 1.1 ešte 4 roky fix. A potom som zvedavá na tu splatku🥲

simca06022011
25. mar 2023

Nejde o navýšenie splátky ale o výdaje nad túto splátku.

simca06022011
25. mar 2023

Tak keď zarobíte dosť nad hypo, viete odkladať, mimoriadne splátky vedia riadne znížiť konečný úrok... netreba čakať co bude o 3roky, 10rokov.. zase môžu ísť úroky aj dole. Pripadne nie. Ale kedysi sme tiez kupovali s úrokom 5,5 a bolo to normálne... zbytočne z tohto si robiť hlavu.

janai1
25. mar 2023

Tak potom neviem nad čím uvažuješ, ak nemáte inú možnosť a chcete bývať tak sa treba uskromniť v inom

andreakotesova
25. mar 2023

@enya00 my platíme hypo cca 830 eur, no dali sme si ju na 15 rokov a 10 rokov fix v r. 2019.

autor
25. mar 2023

@andreakotesova a aký máte príjem ak sa smiem spýtať?

andreakotesova
25. mar 2023

Ako kedy 😅 ale teda ešte vlastníme byt a prenájom z neho nám pokryje cca tretinu splatky hypo na dom.

vlastnynazor
25. mar 2023

Platit 900 najom=cudziemu splacas zrejme hypoteku, to uz jednoznacne chodte do vlastnej hypoteky. Podla tvojich reakcii, ak by ste museli riesit neocakavanu situaciu, tak riesenie najdes (pises, ze ci uz sa vratis do roboty, alebo brigada), tak jednoznacne si zabezpecte a platte vlastne.

zmrzlinka2021
26. mar 2023

Nešla, určite nie. Radšej by som si kúpila byť v dobrej a kľudne štvrti, kde mám na skok všetko a hlavne aj verejnú dopravu. Pre mňa je priorita žiť, mať kľud, nie za každú cenu mať dom. Dobrovoľne žiť na veľkom úvere je pre mňa zbytočný stres

gabym
26. mar 2023

S tak vážnou vecou by som sa určite neradila na modrom koníkovi s cudzími ženami. Veď máš muža poraď sa s ním, vy viete či by ste taký záväzok zvládli. Tu ti napíšu ženy vyber hypo tak vyberieš? Preboha veď od toho máš muža, sním ideš vyberať a splácať

luuubik
26. mar 2023

Podla mna obrovska vyska hypo plus plus celkovo nakladov na byvanie... A este na 25 rokov? Keby to bolo na 10 max. este nepoviem. Nerozumiem celkom tejto logike, dom za kazdu cenu a zit "o hubu" cely zivot, ale ako uz komu vyhovuje... A pri sucasnych cenach (aj vyhladovo) to o hubu bude. To nie je len o materskej a pn (btw. materska je len par mesiacov potom vyse 2 roky rodicak, to uz take terno nie je - a musiet supnut malicke dieta do jasli len aby si mohla splacat dom, hmmm) plus s dietatom bude treba isto byvat obcas aj na ocr (ak nemas ochotne babky za rohom) - t.j. dalsie znizenie prijmu... Plus ak bude dom na dedine, bude treba za kazdou blbostou cestovat do mesta - praca, lekar, kruzky, nakupy atd. vela prejazdite, pohonne hmoty budu tiez stale stupat. A co dovolenky, zazitky s detmi za celych 25 rokov? Mozno naskabete horko tazko na dovcu raz x rokov (a prave vtedy sa zvykne ako na potvoru pokazit kotol a zas mas po srande). Odopierat si, kvoli domu? Ten zostatok, co si pisala staci mozno vam dvom s dietatom to bude uplne niekde inde... Len na blby zubny strojcek sme minuli v kratkom case stovky eur a dalsie este na to pojdu, pri dietati treba mat rezervu aj na taketo veci pripadne... K tomu kruzky, oslavy, skola v prirode, kultura, vylety atd. Ved len za potraviny treba dat v sucasnej dobe pomaly raz tolko ako pred rokom... Samozrejme kazdeho vec... A ze ti pisu, ze ludia ziju aj z menej a vsetko platia. Isteze su, ja to vsak nepovazujem za zivot ale za zivorenie. Ty vsak vyzeras, ze uz si rozhodnuta, tak nechapem celkom, preco su vobec dala otazku...

kikushaa
26. mar 2023

Deti uz su, pripafne uz su v instituciach, ak ano zobrala by som, ak deti nemate len planujete, tak nie

autor
26. mar 2023

@gabym samozrejme, že sa radím s mužom. Chcela som prečítať nezaujate názory. Pretože my obaja sme nastavení tak, že radšej budeme žiť skromne v dome ako nadštandard v byte

anickaaa6aaa
26. mar 2023

@marca12 presne takto sme rozmyslali aj my. Ze keby sa nedaj boze jednému z nas nieco stalo aby to ten druhy dokázal platiť. Za mna veľmi vysoka hypo, ale to je na vas ako sa rozhodnete.

gabym
26. mar 2023

No tak keď ste tak zhodli tak zbytočne založená diskusia

vladi4444
26. mar 2023

Mne to príde ako veľmi veľká výška hypotéky. A to tiež nemáme zlé príjmy, a máme aj rezervu. Ja by som sa bála neočakávaných situácií (PN, choroba, strata práce, OČR). Mne by to za bývanie v dome nestálo, manžel je z domu a furt sa niečo prerába, niečo odíde, niečo sa pokazí, ďalšie výdavky. Ale tak rozhodnutie je na Vás.

sasa1310
26. mar 2023

@ariannazara haló úroky išli hore. Výšku hypotéky môžu mať kľudne rovnakú ako ty, akurát, že splátka je vďaka úrokom 2x vyššia. To zistíš aj ty, keď ti padne fixácia

sasa1310
26. mar 2023

my máme cca rovnakú splátku ako vy (ale s úrokom 0,59%). Ale príjem o dosť vyšší, a zálohu ďalšiu nehnuteľnosť (v prípade smrti či invalidite) by sme hneď mohli predať a vyplatiť danú hypotéku. Osobne mi toto prídu vysoké úroky, keď ešte ani deti nemáte (nevieš čo reálne vyjde také dieťa). Veľa ľudí to robí z opačného konca. Na začiatku drahá nehnuteľnosť, ktorá im ledva vyjde....pritom sa to robí inak. Na začiatku sa kúpi niečo lacnejšie, to sa postupne spláca pri deťoch a neskôr, keď už aj ako taká kariéra je, životný postup, potom sa kupuje vysnívané bývanie, keď už má človek ako taký kapitál

ariannazara
26. mar 2023

@sasa1310 halooooo pri úrokoch ako sú dnes by mala pri výške mojej hypotéky splátku 620 eur a nie 850 haloooo🙈