icon

Manžel mi dal 300 eur na stravu

simonka1789
14. dec 2016

Baby neviem co by ste urobili na mojjom mieste, som smutna, sklamana...proste je mi az zle, som vydata 5 rokov, mame spolu 2 male deti, som na materskej, manzel doteraz platil uplne vsetko...Hovori mi ze velmi vela minam a ze bez rozmyslania, bez setrenia...utracam. Ze neriesim peniaze, absolutne sa o to nezaujimam...(chodili sme raz za mesiac na poridany velky nakup do supermarketu a to tak bolo za 150 eur -potraviny...a este sem tam ved to poznate do potravin, aj nejake oblecko pre deti...)tak mi dnes dal ze mi bude davat na mesiac 300 eur a to na stravu pre nas (4 clennu rodinnu) + drogeria, oblecenie...(ucty, nafta bude platit on) ja neviem ale citim sa velmi zle...niezeby som bola zlatokopka alebo zeby som fakt ze rozhadzovala to nie ale on zaraba 4000 eur mesacne (je zivnostnik ano ma odvody a aj dan musi dost vela platit ale aj tak) ma konicky ktore si dotuje...ved ja nehovorim aby mi dal 1000 alebo co ale tak uplne neviem co teraz, revem cely den...neviem...
nejake rady alebo ma zdrbkate ze ma pravdu a ze ja som ta zla a mam byt rada? vazne? co si myslite?

katrin21
15. dec 2016

a nemam rada lutovanie podnikatelov,lebo vacsina si aj tak plati minimalne odvody..ja som tomuto statu dala tolko na daniacj a odvodoch,ze mi je do place,naposledy este vysoke dorovnanie zdr.poistenia ... a tiez ked so. dobre zarabala,na paske som videla pomaly o 40%menej ako hruby plat mal byt a urcite viac som platila,jak polivica zivnostnikov

alaguema
15. dec 2016

@katrin21 tak potom nechápem tvoj komentár...Síce nerobím živnosť, máme s.r.o a viem, že dane, odvody a ostatné náklady pohltia veľké percento našich príjmov. Pokiaľ viem, čo sa týka legislativy, živnostníci sú na tom ešte horšie. Rozumej - ešte viac znevýhodnení v tomto smere. Ak je tvoj muž programátor na voľnej nohe, tak chápem, že príjem 4000EUR je super, lebo náklady sú minimálne. Sedí a robí. Ale ak by mal platiť letenky, pohonné hmoty, reštaurácie, hotely atď., tak by tých 4000 zas tak veľa nebolo.

alaguema
15. dec 2016

@katrin21 ja nikoho neľutujem. Keby sme nechceli, nerobíme to a ak to robíme, tak preto, že sa nám to stále opláca a živí nás to nadštandard. Iba ti píšem, ako sa veci môžu mať u ľudí, ktorých podnikanie je spojené s vysokými nákladmi. Najnižšie odvody môžu platiť možno živnostníci, nie firmy.

hettinka
15. dec 2016

@katrin21 živnsotníci, ktorí "utopia" prijmy, platia z minima, majú potom žial aj dávky z minima ... napr. PN-ku tak 150 eur a dôchodok 300 ... takže musia aspon 500 eur mesačne odkladať, aby si neskôr pre prípad choroby či dôchodku udržali apson nejaký štandard. Ak na to nemyslia a vysoko lietajú, tak aj pekne nízko padnú.

na druhej strane, 300 eur čisto na potraviny nie je tak málo. Ja mam 2 deti, asi 50 eur platím im obedy a týždenne miniem na stravu do tých 50-60 eur. Nutná kozmetika, teda prášok na pranie, aviváž, nejaký čistiaci prostriedok, mydlo, šampón ... no to už by som musela kupovať veľmi značkové veci, aby som minula 100€ mesačne.
Bločky síce neodkladám, je to môj hrubý odhad ... ale viac to určite nebude. Niečo minieme aj na oblečenie, ale ked som bola na MD, dostala som 190 eur + prídavky, manžel mi dal niečo a musela som s tým vyjsť. Oblečenie som predávala na bazarikoch, niečo si privyrobila z domu a dalo sa. Zasa ale musím povedať, že moj manžel nerozhadzuje a nemína "na seba", skor šetril,a by sme mali aj na dovolenku, auto a tak...

timea7
15. dec 2016

@papricka33 je mimo môjho chápania tvoj postoj k manželovi, tak ty mu kúpiš darček pod stromček napriek tomu, že on sa na teba po dva roku vybodol, dal ti najavo, že mu nestojíš ani za to, aby na teba minul pár euráčov za najlacnejší kozmetický balíček. On ti vydeľuje peniaze a keď bol o na dne, tak si to ty bez problémov ťahala sama...Práve preto, že takto zmýšľaš, máš taký vzťah, aký máš. Tvoj muž si dovolí toľko, koľko mu dovolíš ty. Veľmi sa divím, že si s ním mala druhé dieťa. Teraz čakáš, kým podrastie, čiže nežiješ, ale prežívaš. Smutné čítanie, veľmi smutné.

timea7
15. dec 2016

@majkeel zabudol si na jednu dosť podstatnú vec - oni si spolu nesadli ako manželia - takýto a takýto je náš príjem, takéto sú nevyhnutné výdavky, deti rastú, budú potrebovať čoraz viac, poďme sa pozrieť, kde sa dá ubrať. On jej skrátka pridelil určitú sumu ako dieťaťu vreckové ☹.

papricka33
15. dec 2016

@timea7 prečo mám moje deti je iná téma. To by som sem neťahala. V poslednej dobe, ma už také veci ako NIč pod stromčekom, alebo NIČ k narodeniu dieťaťa... nerozhádžu. O to viac si užívam ten pohľad na neho, keď pod stromčekom nájde darček a vie, že je odo mňa 🙂 Ten zarazený výraz keď sa cíti trápne 🙂 To stojí za všetky prachy 😉 Ono to už nie je až také smutné. Teraz už to vnímam ako tragikomédiu a sama som zvedavá, aký záver to bude mať 😏

timea7
15. dec 2016

@papricka33 a nevadí ti, že toto spolužitie vnímajú tvoje deti? Nie je ti ľúto rokov, ktoré si mohla prežiť inak? Veď život nemá reprízu, nik ti nevráti ani len dnešný deň...

katrin21
15. dec 2016

@alaguema ha ha ha, si ma rozosmiala, ze programator na volnej nohe.. :D kdeze..robi nieco celkom ine ... nic take exkluzivne :D a ani taky prijem ako 4 000 v hrubom nema a nikdy nemal, ani polovicu z toho a este ovela menej... a z toho si plati odvody ... a napriek tomu zijeme slusne, ja som mala dobre platenu pracu, jasne, ze teraz na MD - RD kde uz som, to bude zahul... ale s tym sa pocita, ked clovek ma dieta, ze na nejaky cas bude menej penazi...

ale proste nechapem, ako vsetci lutuju zivnostnikov, lebo ako keby zamestnanci neplatili odvody ! dokonca viacej ako zivnostnici platime, hlavne ak clovek lepsie zaraba.. a ano, sice mame potom lepsiu PN, alebo dochodok( ci vobec o 30r nejaky bude...) ale zase to nie je moj problem, ja ako zamestnanec, ak by mi dali premie, nikto sa ma nepyta, ake mam naklady a ake dane z toho zaplatim, proste sa musia zaplatit....cize sme praveze este znevyhodneny.
a aj zivnostnik ma platit dane tak, ako ich realne ma platit a nie klamat stat, ako to bohuzial chodi casto ,ale ak by platil z prijmu 4000E dane poctivo aj tak ma stale krasny plat v cistom, velmi krasny....

a zaverom poviem, ze ak jedna zena napise, ze jej muz na prijem cca. 4000E, tak vacsinou nemysli prijem, ktory sa neviem ako zdani....( mozno nie cely) mozno ma taky prijem, ale nikde nie je napisane, ze si z takeho prijmu aj plati odvody. to nevieme... moze si uctovat rozne naklady, odpisy a neviem co... a vykazuje realne menej a na ruku dostane kadeco ine, hlavne ak robi nejakeho majstra a ti su casto platení na ruku, co si budeme hovorit, stavali som dom, kazdy druh nedava ziadny papier...tak kde je ich akoze prijem a akaze odvody? preto hovorim, nemam rada, ak sa tolko lutuju...

hettinka
15. dec 2016

@papricka33 toto nie je spolužitie, ale súboj "kto z koho" a rokmi to bude len horšie ... možno sa dnes cítiš víťazoslávne, ale nezabúdaj, že vzorce správania preberajú aj deti a aby si raz nebola aj u nich za handru

natalka13
15. dec 2016

@katrin21 klamat stat vo velkom podnikatelovi pomahaju obcania vetami- Dalo by sa bez DPH?
pozri na MS kolko ludi sa tam chvali ze takto nakupuju stavebny material, elektrospotrebice.

katrin21
15. dec 2016

@hettinka tak my rozhodne prejeme a tak celkovo na domacnost dame urcite viacej ako 300E mesacne, jeden mesiac som si spisovala a tak to vychadza.... jeme vela masa , zeleniny, obcas robim sushi a take veci.... + pubertacka potrebuje kadejake oblecenie, ale to som teraz zredukovala kupujem len co potrebuje...
velmi dobre je nechodit do obchodu kazdy den, lebo ked som chodievala vzdy z praace, tak som tam vzdy nechala 20E minimalne.... teraz chodim menej a je to lepsie 🙂

katrin21
15. dec 2016

@natalka13 ano, sčasti ano, ale velke ryby to aj tak riesia inak a na to sa im ani nepride...v tomto state je mozne vsetko, najvacsi zlodeji su tí, co su hore...
NO ale to uz je ina tema... kazdopadne, ono ti ani blocek neponukaju ti majstri.. pride murar a plati sa na ruku, ziadne doklady... obkladac ? to iste.. pokial nie je pod nejakou firmou, tak si robi svoje.. iba ked si vypytas , tak sa zacne osivat, ze kde ich ma a bla bla bla.... no katastrofa.. a potom zabudni aj na nejaku zaruku, zmluvu o dielo...

arasidka11
15. dec 2016

baby, dožúvate sa tu a autorka sa vôbec ozvala?

papricka33
15. dec 2016

@timea7 vadiť vadí, ale čas nevrátim takže takéto depresívne náhľady mi nepomôžu a ani im nepodľahnem. Moje deti nič z toho nevnímajú. Majú všetko, čo potrebujú. Mama to vždy nejako zariadila 🙂 Tlak pociťujem iba ja. Nechcem aby si ma zle pochopila, situáciu nezlahcujem ale neprišla som si sem sťažovať, len tak nejako dať zakladateľke najavo, že viem, ako sa cíti. Ja svoj problém riešim najlepšie ako viem, ako si môžem dovoliť tak, aby sa to v prvom rade najmenej dotýkalo detí a nežili v napätí. Nateraz to musí ostať tak. Ako som už vyššie spomenula, nemám veľa možností na rázne riešenia. Sama (naozaj sama) žena s 2 deťmi , to nie je sranda. A nie som už najmladšia, takže musím veľmi zvažovať svoje kroky.

katrin21
15. dec 2016

@arasidka11 asi riesi,ake podvazky si kupit, ked manzel pride po tyzdnovke ..teda aby jej este potom vyslo aj na jedlo... :D

papricka33
15. dec 2016

@hettinka necítim sa víťazoslávne 🙂 očividne mi to ani veľa z vás tu neželá. Ale nechci odo mňa počuť, že som nešťastná. To by som sa rúhala. Ešte stále je v mojom živote veľa vecí pre ktoré sa oplatí žiť a na ktoré sa dá tešiť. Znovu opakujem, že si tu nesťažujem, len som priblížila autorke svoju situáciu. Jej skús poradiť. Tak, aby to aj vedela efektívne zrealizovať. Hrdinských rečí je na MK kopec, ale realita je o inom 😉

hettinka
15. dec 2016

@katrin21 oblečenie na pubertiačku je určite položka extra ... tiež mame jednu doma a viem, čo to obnáša
ale autorka písala o 300€ na potraviny a základnú drogériu a to by malo na to stačiť ... že popri tom hodí do košíka aj oblečenie, to už je jej problém. Ak by mna manžel takto oddelil, tak kupim z toho naozaj nutné veci a ak chce nadštandard (bioprodukty, losos, hovädzia sviečková, vonné sviečky... ), nech si ide na nákup sám a uvidí, koľko čo stojí.

janinah
15. dec 2016

@papricka33 si inteligentná,daj pozor na jednu vec- aby ťa tá tvoja sila,snaha všetko zvládnuť,nech deti všetko majú,snaha cítiť sa dobre v rámci možností aj po bok☹u takého "manžela" raz nedobehla, a to myslím po zdravotnej stránke

eliska13
15. dec 2016

@katuska268 naco stazovat?To treba riešiť kvôli tým 2 detickam

obsadenemeno
15. dec 2016

@katuska268 a to ti akoze takto vyhovuje? Ved si pisala , ze zo 180eur zijete traja.....

napis mi, fakt ma to zaujima, co ta moze drzat pri alkoholikovi, co ti ani peniaze nedava a zije z tvojich.

natalka13
15. dec 2016

@katrin21 to je chyba zakaznika a 99% chce vsetko bez papiera.
Velke ryby niesu zivnostnici, zarabaju na uplatkoch nie na praci.

maminecka2
15. dec 2016

@maminuska No, to je hadam este smutnejsie... 😔

janickadr
15. dec 2016

@arasidka11 Neozvala, len zalozila temu a viac ani tuk...

kikiklop
15. dec 2016

Ja si muskim že 300€je dost na 30dni🙂staci

roamers
16. dec 2016

@mijo53 uraza a urazao by ma, ak by mi manzel ditktoval ako mam nalozit s peniazmi. Je ona nejaka svehla, ktora potrbuje kontorlu zhora? Ako sa manzel dostal k tomu, ze ma kontorlovat manzelku a financie, kto mu dal toto opravnenie? Manzelka mu porodila deti, a preto nie je pravdepodobne financene vcela medonosna ale to ho neopravnuje jednat s nou ako s handrou. 😠 😠 😠 😠 😠 😠

nikomutonepoviem
16. dec 2016

@trisp aj mne to tak vychadza na drogerku a jedlo 200-250 eur a koľko krát to ani nepojeme a ide to pre zvierata

nikomutonepoviem
16. dec 2016

Nechapem prečo každý píše o sume 300eur a čo rodičovský?nie je na riadnu starostlivosť o dieťa?to je vreckove pre matku či čo?Ona ma mesačne nie 300 ale 526! Ja mam aj s tym čo mi dá muž približne 320 a mam na jedlo drogerku oblečenie lieky mobil a ešte 20eur každý mesiac odkladám. S mužom sme dohodnutý,že napr. : zimne oblečenie,ktore je drahšie ako topanky,zimušná bunda kúpi on.

nikomutonepoviem
16. dec 2016

Keď tak rozmýšľam 530eur bol plat mojej matky,keď som ja a moji 2surodenci chodili na vš. Vš ma mesačne stála 200eur(70-privat,80-jedlo-20na 1týždeň,40eur cesta,10eur mestska,)a to neratam veci do školy(knihy,prefocovanie,knižnica,moje záľuby...)Otec mi dával výživné 55 a soc štipendium 90 čiže matka z tých 530 mi dávala na školu 55 a viac,súrodenci mali vyššie výživné takže im 25 a viac jednému a druhému. Čiže jej z platu zostalo 425 eur,a to mala na byt hypoteku poistky mobily oblečenie lieky jedlo drogerku cestu do prace....A to mala šťastie,že sme brigádovali a oblečenie a mobily sme si väčšinou platili sami...Ty máš 526len na jedlo drogerku a ošatenie ....čo budeš robiť až ti deti pôjdu na vš a tvoj plat bude 500eur? V mojom okolo poznam plno žien ktoré aj s mužom dokopy nemajú vàčší príjem ako 900eur a decká na škole a vyžiju

timea7
16. dec 2016

@papricka33 mýliš sa, veľmi sa mýliš, ak si myslíš, že tvoje deti to nevnímajú. Aj po rokoch praxe v škôlke bývam ešte niekedy zaskočená tým, ako veľmi citlivo vnímajú už tie malé deti to, akým spôsobom žijú spolu ich rodičia. Takže vnímajú a môže brať v budúcnosti vaše spolužitie ako normu, čo by si zrejme nechcela. Ale v podstate ťa chápem a súhlasím, že žena s dvomi deťmi to skutočne nemá jednoduché, práve preto som prekvapená z toho druhého dieťatka, ktoré prišlo neskoršie, teda v čase, keď si už vedela, s kým máš do činenia. Nakoniec, je to tvoje rozhodnutie. Tiež ma napadlo to, čo spomenul niekto vyššie, aby si to raz neodskákala zdravotne, človek nie je stroj. Píšeš veľmi inteligentne, držím ti palce, aby si sa čo najskôr odhodlala zmeniť svoj život, zaslúžiš si to a tvoje deti tiež.