Manželka si nechce 'užívať'
Ahojte,
asi sa vám môj problém bude zdať malicherný avšak pre mňa je reálny. Ďakujem za pochopenie.
Zarábam celkom dosť a mám ambície to ešte znásobiť. Peniaze by som si chcel poriadne užiť ale samého ma to nebaví. Problém je, že manželka si, z pre mňa nepochopiteľného dôvodu (ktorý presne ani nepoznám), užívať nechce. Napríklad, chcem jej kúpiť poriadnu kabelku, zoberiem ju do obchodu, kde majú pekné kúsky (400 eur a podobne) a ona povie, že takú drahú nechce a radšej si ide kúpiť 15 eurovú (ktorá aj tak vyzerá..). Alebo chcem rodinu zobrať na víkend na výlet do luxusného hotela (500 / noc) ale ona chce radšej ísť kľudne aj do nejakého penziónu za 'pár eur'. A podobne..
Mňa toto celé hrozne demotivuje - načo sú mi peniaze, keď ich mám sušiť v banke. V práci nemám chuť sa posúvať ďaľej a je mi z toho celého smutno. Vôbec nerozumiem, prečo je taká, veď nejde o jej peniaze a ja ich na ňu minúť chcem. Určite nejde o to, že by ona chcela, aby som peniaze minul na niečo iné, všetkého máme dostatok. Navyše vie, že keď ich neminiem na ňu, tak ani na nič iné.
Čo by ste mi poradili?
@jahalo Prečo to vlastne riešiš? Veď nechaj žene svoju kartu a nech si kúpi čo chce. Ak chce kabelku za 15€, tak v čom je problém? Keď sa jej páči, nech si ju kúpi. Podľa mňa v tom veľké rozdiely nie sú... moja má aj Pradu a keby to nemalo štítok, tak poviem, že stála tak 30€.
Čo sa dovolenky týka, tak vyber hotel, zaplať ho a je vybavené. Povedz jej, že vtedy a vtedy idete tam a tam. Nemusí ani vedieť, koľko to stálo...
Tvoja žena je skromná a mal by si si ju za to vážiť... nie snažiť sa ju zmeniť.
S tými peniazmi ako píše @maminuska to nie je zlý nápad. Stálo by to za pokus. Dá sa toho pekne chytiť v zmysle - ty si chcel potešiť mňa-ja chcem potešiť teba. Kecať jej síce do toho nebudeš môcť, ale ona bude pri nákupe niečoho pekného slobodnejšia. Ak zbadá niečo v obchode, bude si to môcť hneď kúpiť. Nebude odkázaná čakať na teba. Tým čakaním totiž získava len čas na premýšľanie, že to niečo vlastne ani nechce.
Postupne, bez nátlaku a milo a časom by to mohlo fungovať ako aj ty chceš. Pozor, aby sa jej to ešte nezapáčilo a neprevychoval si ju na nejakú butikovú paničku, z ktorej budeš nakoniec šedivieť 🙂
Podľa mňa ide o to, že chceš aby ste žili na inej životnej úrovni a máš pocit že ona nechce a to ťa štve... Vie manželka koľko zarábaš? Keby som vedela, že môj muž zarába 10000€ mesačne a odkladá značnú časť deťom, investuje, máme splatený dom a sme "v suchu", tak by som si tie peniaze rada užila. Ak by som ale vedela že zarába 1000€ a chce mi kúpiť kabelku za 400€, mala by som pocit že je nezodpovedný a rozhadzuje a zdalo by sa mi to odveci... Má ona teda predatavu o "tvojich" peniazoch? Možno nemá a má pocit že by to boli plytvanie na úkor toho, že môžete zabezpečiť deti...
No ty mas problemy ved jej daj svoju kreditku a nech si kupi co chce. Alebo jej kup daky diamond na krk za 2000e darcek a hotovo nech si k tomu da tu svoju kabelku za 15e co ty na nu potrebuješ dat cenovku? Šperk by si sa jej mohol vediet trafit do vkusu bude to darcek a co stal jej nemusis hovorit. Mne to neznie ze jej chces dopriat Ale ze sa chces ukazovat. Nech ludia vidia ze mas $ a ona ti kazi radost tym ze nechce to čo ty. Keby si jej chcel dopriat tak jej das to co chce ona nie co chces ty. Ona mà byt Ta spokojna nie ty. Tak ju zober do obchodu ze si len kuknete veci v rychlosti bez pozerania na cenovky opytas sa paci sa ti tato kabelka? Alebo len odpozorujes co chyti do ruky so zaujmom odtiahnes ju prec nez zisti ze stoji 400 a druhy den sa vratiš Sam kupis das jej ju ako darcek a o cene pomlčiš. Alebo ju zober do outletu nech si tam kupi nieco co stalo 400 za 200 .. alebo ju zober k činanovy a nech si tych kabeliek za 15e kupi aspon 10.
@jahalo poradím ti, ber si z nej príklad a užívaj si vecí, ktoré majú skutočnú hodnotu. Stretli ste sa asi dosť múdra žena a povrchný, aj keď šikovný chlap 🤷♀️
Velmi dávno som tu na nič nereagovala, ani už nezvyknem čítať debaty, ale nejak som sa tu nachomejtla. Nečítala som ani všetky príspevky, len začiatočné...
Z tvojho prístupu je zrejmé, že ju berieš ako menej cennú pre peniaze. Zamysli sa nad tým. Možno to cíti aj ona. Mali sme tiež zvláštnu situáciu ohladom peňazí (rozdelené financie navzdory tomu, že sme boli manželia a zarábali cca rovnako). Teraz to máme inak. Muž zarába. Ja som s detmi a chodím do práce len na čiastočný úväzok. Nezarába moc, ale vyberá z účtu peniaze a necháva ich doma na určitom mieste a ja ich mám kedykolvek k dispozícii. Samozrejme mám aj prístup k účtu... ale hlavne všetko berie ako NAŠE SPOLOČNÉ. Za nič mi nenadáva, čo kúpim. Ani nevyčíta. Skrátka je moje rozhodnutie, čo urobím. Ja mu zas o všetkom hovorím. Nekupujem nič za chrbtom (keď tak, len darčeky) Nie ako ty, že to sú tvoje peniaze. Keby mi takto muž prezentoval, určite by som nechcela, aby mi potom kúpil drahý darček. Cítila by som asi takto: Ja si neviem zarobiť a muž mi to dáva pocítiť že kupuje drahé veci. Pochop, nejde o to, že kúpiť, nekúpiť, ale o ten prístup, že peniaze sú tvoje, a ona, ako si písal, sa k ním nedostane. Celé zle. Chceš peniaze alebo rodinu? Nie každá ide po peniazoch. Začni ju vnímať ako tebe rovnocennú, že aj ona má do toho čo kecať. Možno nechce žiť tak výstredne. Ja by som tiež nechcela. Možno ona nechce aby si sa hrnul vpred a zarábal stále viac. Možno jej stačí to, čo má. Ale to už je debata pre vás dvoch a zhodnotiť si celý život, nie len to, čo zrovna teraz chceš kúpiť...
Takže, ak je toto reálna téma, zmeň svoj prístup k nej.
@jahalo nečítam všetko, ale hneď na prvej strane sú moje a tvoje peniaze. Ak chceš naozaj radu, tak chod za manželkou a opýtaj sa jej, ako to má ona, ako si predstavuje účty. Možno by bol riešením spoločný účet. Asi ma nejaký dôvod, prečo nechce od teba drahé dary, možno sa len pri tebe cíti menejcenna, možno mala väčšie ambície a nemala si ich pri deťoch ako naplniť. Alebo je proste skromná a je jej ľúto plytvat peniazmi. Neviem ako dlho ste spolu, ale mal by si ju už natoľko poznať, aby si vedel odpoveď nájsť sám v sebe
Zažiť túto situáciu s manželom .. no neviem.. nemám problém ak mi manžel niečo zaplatí ale ak by to stálo ako napr kabelka za 250€ asi by som ho niekam poslala.. ak má peniaze na takúto dráhu hovadinu tak ich môže použiť aj lepšie. Zaplatiť za hotel 500€ noc? Nie ďakujem ja osobne preferujem kľudné dovolenky na Slovensku najlepšie ak ťa nie je veľa ľudí .. ide skôr o preferencie .. ak by mi kúpil auto asi by som sa nepotešila najmä to nie je darček aspoň nie pre mňa... Tiež si neviem predstaviť prijať také darčeky... Dovolenka Ok ale veď nemusí byť taká drahá hlavne ak je podľa predstáv ..luxusný hotel nie je luxus pre každého .. drahá kabelka nie je pre každého .. kúpila som si drahšiu kabelku ešte ako slobodná a nosím radšej tu lacnú od manžela lebo vedel že sa mi páči aj keď stala len "pár eur" a je spokojný .. radšej mám ak mi zaplatí kvalitnejšie oblečenie a nemusí to byť že platí za značku.. také veci nemám rada.. za roky spolužitia by si už mal vedieť čo má rada a ako ju potešiť ... Nie všetko je o peniazom a o tom kolko to stojí .. to je ako by si na ňu nalepil nálepku s cenovkou a len na tej cene čo je na nej záleží ...
😂😂😂😂😂😂😂dobrý vtip
No mozno by namiesto penazi mala doma radsej teba , pretoze ak ich zarabas poctivou pracou ,je to za urcitu daň , ze ta ani nevidi a tymi lacnymi kabelkami ti to jasne dokazuje , co tak sa s nou porozpravat .
@jahalo ok, chapem, ze jej nevies vybrat kabelku, ale dovolenku snad dokazes vybrat a zaplatit sam, proste ju tam vezmi a hotovo. Ale mozno sa ona neciti dobre v tuch luxusnych nobl hoteloch. Ale medzi luxusnym hotelom a lacnym penzionom existuju dalsie moznosti. Moze to byt nejaky wellness, alebo napr.nejaka romanticka drevenica, ktora nestoji vela penazi, ale atmosfera je tam nenahraditelna. No a ked zaplatis nejaku dovolenku v Karibiku alebo na Mauriciu, tak to uz neviem, co by na to mohla namietat.
Spat k tej kabelke, chapem, ze sa ti nepaci, ked spolu niekam idete a ona ma na sebe tu 15€ kabelku, ale stale su moznosti, nemusis jej kupovat hned znackovu, skor ju nejak pomaly naviest k tomu, ze dospela zena by uz mala nosit kabelky z kvalitnych materialov, kupit jej prvu kvalitnu kozenu kabelku a verit, ze si to oblubi a inu uz chciet nebude...
@jahalo ty podľa mňa sám nevieš čo chceš., poriadne si protirecis. Môže si kúpiť čo len chce, ale nie lacné shity. Potom spomínaš právne podchytenie financií. Neviem, možno to myslíš dobre, ale vyznieva to opačne, vyvijas príliš veľký nátlak. Ak to s ňou riesis tak, ako tu v tejto diskusii, tak sa nečudujem, že má zlý pocit, ak si má kúpiť niečo drahé pre seba. Zvolí, prestaň to vnímať ako tvoj problém. Ak to naozaj myslíš úprimne, posielajte jej pravidelne peniaze a nech si s nimi robí, čo sama uzná za vhodné. Neuraz sa, ale ja vidím problém skôr v tebe, si príliš zameraný na peniaze a materiálno. Tvoja manželka to takto zjavne nemá a svojim postojom ju v tom ešte utvrdzujes. Mal by si sa zmieriť s tým, že je už raz taká. Mimochodom, nie je na obdiv míňať peniaze a ukazovať svetu koľko toho mám, ale mať ich tak, že o tom okolie ani netuší. Poznám veľa ľudí, ktorí by si mohli dovoliť žiť v luxuse, ale radšej peniaze investujú inak, tak, aby to prinieslo pokoj ich duši. Každý to má inak, niekto investuje do vzdelania, iný žije charitou, ďalší proste peniaze nemina. Nie preto, aby zgrlosil bubaky v ponožky, ale preto, že si uvedomil, že k stastnemu životu nepotrebuje drahé autá, dovolenky a kabelky. Také, že peniaze nikoho stastnym neurobia, to poznáš? Skus sa nad tým zamyslieť, peniaze naozaj nie sú všetko. Ak ti nejde o to, ukazovat okoliu, koľko máte peňazí, ale o to, aby si mal Šťastnú rodinu, tak daj peniaze bokom a o to viac sa venuj rodine. Niekedy stačí tak málo. ....... 😉
@aristka presne toto som chcela napísať, že či to nebude tým, že ti dáva najavo, že by potrebovala niečo úplne iné, ako tvoje peniaze, možno zmierniť tempo, tráviť viac času s ňou a deťmi atd..Poznám viac žien, ktoré žijú v podobnom manželstve, ako opisuješ to Vaše a každá jedna túži len po tom, čo som napisala vyššie 🤷♀️
Mať tak tvoje problémy. Kopa ľudí rieši vážne zdravotné, existenčné problémy, prežíva z výplaty do výplaty. Možno by sa tvojej manželke páčilo keby si prispieval niekomu kto tie peniaze reálne potrebuje a nie oplieskať ich na takú nepodstatnú vec ako kabelka za 400eur. Tak asi netúži po drahých veciach, možno by jej stačilo menej peňazí, lacnejší hotel a aby si mal iný prístup k nej. Možno viac času tráviť spolu. Vieš vôbec aké záujmy má tvoja manželka, čo by chcela, čo ju trápi? Keď je toto tvoja predstava užívania si, možno má ona inú predstavu.
@jahalo ,,Veď nejde o jej peniaze a ja ich na ňu minút chcem,,
Vy máte rozdelené BSM?
Spýtal si sa jej niekedy čo ju naozaj robí šťastnou? Očividne máte o tom rozdielne predstavy. Ak ju spraví šťastnou vybehnúť na kopec a prespať v lacnej chate tak s ňou choď.
Osobne si myslím ale že to je skôr o tom že ty delis peniaze na moje tvoje a z tých tvojich jej niečo kupuješ a z tých tvojich ju berieš do drahého hotela o ktorý ona vôbec nestojí a je z toho že sa takto správaš riadne znechutená.
Vymyslena tema.
@jahalo Aka bola financna situacia ked sme sa zoznamili, ked sme sa brali, prve royk manzelstva, pred detmi?
Ako pristupovala k peniazom vtedy, ako to vnimala, ake veci su kupovala, o com snivala "keby sme si mohli dovolit / keby sme boli bohati / keby sme vyhrali v loterii?
A aky si bol ty? Na co si minal ty, ako si s peniazmi narabal, o com si snival?
Je mozne, ze ste sa jednoducho nezhodli, ze ona ma ine predstavy a tuzi po inych veciach a nevidi "uzivanie si" v tom istom v com ty.
A ak to prislo postupne a nebol si takto ani ty nastaveny od zaciatku, tak teraz sa to prejavilo. Ty uz na to teraz mas a chces si uzivat tymto sposobom, ale manzelka v tom zmysel nevidi.
Keby sme my fungovali vasim stylom, tak tiez by som odmietla drahu kabelku, velmi drahe a luxusne auto, luxusne hotely... nie pretom ze by som sa citila zaviazana, nie preto, ze by som na to sama nemala, ale cisto preto, ze v tom absolutne nevidim zmysel. Oblecenie, topanky, kabelka - to je nieco ako "spotrebny tovar" - mam rada kvalitne veci, ktore nieco vydrzia, ktore aj vyzeraju tak, ze sa mi pacia, ale nijak si nepotrpim na znacky, na loga, na to, kolko to stoji. Ale nie to su priority, nie to je pre mna uzivanie, nie na tom stoji svet.
Ja osobne keby som si mala uzivat s tym, ze uuu doprajem si, podme si vychutnat zivot, tak by som cestovala - autom na roadtripy a spala v stane, alebo v miestnych hosteloch, v malych bytikoch a apartmanoch cez airbnb, letela by som nizkonakladovkami, alebo beznymi leteckymi linkami. Spoznavala by som kulturu, prechodila by som mesta a zastrcene ulicky krizom krazom - peso. Jedla by som v miestnych restauraciach, na trhu, uzivala si miestne jedlo.
A keby mi manzel posielal peniaze s tym, z urob si radost, uzivaj si, tak by som ich odkladala a potom investovala do mojho podnikatelskeho planu (ten tu nechcem rozoberat), ktory je takym mojim malym snom. Ten by sice na seba asi nezarobil dost, mozno by bol aj stratovy, ale ak by islo o to, ze nemam kde davat peniaze, tak tomu by som sa venovala.
@jahalo No Tv.zena nie je žiadna zlatokopka,buď rád...mne by tiež vadilo čo robíš Ty - že aha moje peniaze a ja Ti dám nech si kúpiš...my sme si s mužom urobili po svadbe prístupy k svojim účtom aame aj spoločný.Vsetky výdavky si oznámime (ak ich neriešime spolu). Okrem darčekov. A máme to naopak ako u vas- ja chcem vždy všetko drahšie ako MM 😁 ale vždy v rámci normy).
@jahalo hahaha môžeš minúť na mňa :D (vtip), no podľa mňa jej to je nepríjemné, niektoré ženy to tak majú, 500€ za noc je asi už moc, ale 400€ kabelka v pohode, no myslím, že ani ja by som ju nepotrebovala ja mám najdrahšiu asi za 250€ nehanbím sa za to, peniaze otáčaj, kúp si nehnuteľnosť, pasíva, čokoľvek alebo proste choďte na drahšiu dovolenku, veď to zaplať a len ju vezmi aby nevedela, čo a za koľko chceš kúpiť a na jednu stranu môžeš byť vaj rád, že ťa nezdiera z peňazí a aspoň vieš, že je stebov pre né veci ako sú peniaze...

@maminuska no vidíš, v tomto sa rozchádzame. Manželstvo je podľa mňa o rodine, výchove detí a podobných veciach. Nie je o peniazoch.