Máte dostatočné finančné rezervy na neočakávané výdavky?
Samozrejme je dôležité mať finančnú rezervu pre každý prípad. Ale máte bežne dostatok peňazí na účtoch, aby ste v pohode zaplatili vyšší výdavok napr pri pokazenej chladničke hneď nejakých 700 eur za novu? Nedajbože v prípade nehody a auto na totálku nejakých 1500-2000 EUR na aspoň nejaké malé staré auto? Na nejaký last minute, na ktorý treba pár stoviek? Na vysoku pokutu za rýchlosť? Na väčší servis auta, ktorý vyjde aj na 1000-1500eur? V prípade vytopenia bytu na okamžitú opravu? Viem od okolia, že také veci riešili. Pre mám by boli také sumy obrovský problem(žijem sama).
Ehm, finančná rezerva je fajn a este viac fajn je poistka napr auto byt drahšie zariadenie bytu a tak
@anjelicek26 mám z toho stres…v hlave mám casto katastrofické scenáre…ja zarábam nie zle, ale mám vysoké výdavky a k tomu stále neočakávane výdavky za auto a rôzne iné
,,Na vysoku pokutu za rýchlosť?" Dodrzuj pravidla a nemas problem.
@niekto2hy stane sa, že sa človek niekam veľmi pomáha a prekročí rýchlosť alebo nezastaví na stopke, nemyslím hulvatske jazdenie
Tak toto čo píšeš dáme s výplaty ,pokuta mi teraz prišla 180,auto ide do servisu každé ďva roky ,tam pôjdu nové brzdy ,teraz som platila za zuby dva 600€,každodenne výdavky absolutne nemáš mať z čoho strach,počkaj keď ti decká tri pôjdu na vysoké školy ,to sú výdavky
Inak dobre je mať poistky
Velmi sa ponahlat a nezastavit na stopke JE hulvatstvo
mne stačí chladnička za 270,akurát pred 2 týždňami v nedeľu sa mi pokazila,auto nemám.Na last minute nechodím.
Keď si sama,na kieho oného potrebuješ chladničku za 700 eur....
Povodne som chcela odpísať na prvý príspevok, ale seriem na to, ty máš väčší problém ako nedostatočná finančná rezerva. Nezodpovedná osoba ohrozujúca životy druhých ľudí! Nezastaviť na STOPke?! Môj syn má len 16 a nejazdí dlho, ale ak by mal takéto zmýšľanie osobne by som sa postarala, aby za volant nesadol.
Normálne čumim, že dospelá žena, možno aj matka, považuje toto za normálne 🤯
Jeden rovnako zmýšľajúci debil nezastavil na Stopke v roku 2018, lebo si myslel, že sa nič nemôže stať,
zabil 16 mladých talentovaných ľudí a 13 zranil, mnohých s trvalými následkami.
Takým ako ty treba zobrať vodičák, kým koli vám nepríde niekto o život.
Toto po sebe zanechávajú takí ako ty! 😭
Nemám všetky peniaze investujeme do domu, ale keď sa mi pokazi auto co bolo aj teraz nemala som problém zacvakat 350 eur opravu a nepocítila som to. Ale nemám na účte nakladané peniaze ani mat tak skoro nebudem, všetky peniaze dávame do domu ktorý chceme uz dokončiť
Ano, na vsetko toto, co si vymenovala, mame peniaze. Ale v zivote sme neplatili pokutu.. teda, raz manzel za to, ze na 50tke siel 65, lebo si nevsimol znacku, ze tam je 50 (jazdil tadialto xy rokov a vzdy tam bola 70tka, zrazu dali 50 a kasirovali). Pritom mame sportove auto, manzel ma rad rychlu jazdu a jazdi na okruhoch - ale nejazdi ako hulvat. Lebo nezastavit na stopke alebo rychla jazda v obci, lebo sa ponahlam, je hulvatstvo.
hovori sa ze clovek by mal mat minimalne tak, aby vedel polroka prezit pri vypadku prijmu.
Mam rezervu, na všetko sa však nedá mať nasetrene, tak preto mám poistky. Ak je to možné, treba odkladať ale zas nie na ukor toho, že zivot nežijem, len zgrlacim, co keby.
Rezervu mám , ale nepotrebujem chladničku za 700 euro, mám vodičák 28r a nikdy som pokutu za rýchlosť nedostala, ani na lastminut som nikdy nebola, nebývam v byte tak ma nikto nevytopí a mimochodom mám poistku, a čo sa týka auta ak sa raz pokazí nebudem investovať 1500 eur do dvadsať ročného auta, inak je pravidelne sesvisované, pred mesiacom prešlo STK.
Za mňa, popracuj na finančnej gramotnosti
Áno, mame slušnú rezervu, plus dva investičné byty ktoré môžeme predať ak sa niečo stane.
Väčšina z toho co píšeš su bezne výdavky co pokryjeme v prípade potreby z mesačného prijmu...a samozrejme mame rezervy vo výške cca ročného prijmu rodiny na dovolenky, vyššiu opravh auta a pod...
Vsak v beznej rodine toto nie su vynimocne vydavky,ale bezne😆aspon u nas urcite kazdy mesiac idu stovky na take opravy,nove nakupy,poistenia raz rocne,dane ,atd,atd. Vydavok,ktory povazujem za nahly a vysoky je radovo ovela viac ako nejaka tisicka
Máme rezervu takú, že ak by bolo treba, viem kúpiť nové auto ..
Ak nezarabas zle, tak skres vysoke vydavky. Neviem, ake to su pre teba, tak je ti tazko radit.
Ano, mame rezervu, keby je treba nieco riesit.
K tym prikladom, nech sa kamkolvek ponahlas, rychlejsie tam nebudes, ked pojdes tych par km nad povolenu rychlost, a uz duplom nie, ked nezastanes na stopke. To si treba uvedomit.
Rychlejsie budes niekde, ked mozes ist hodiny vysokou rychlostou, a tam uz potom zavazi ci ides 90 alebo 120. Ale medzi mestami, na slovensku...to rychlejsie v cieli nebudes.
Naozaj tym usetris sekundy, ale riziko ze budes mat nehodu sa zvysuje niekolkonasobne.
Ano, mame rezervu, na jej vytvoreni pracujeme cely cas, co zarabame, pretoze kazdemu by malo byt jasne, ze vydavky, ktore opisujes (k pokute sa vyjadrovat nejdem, k tomu nemam slov), casom pridu a rovnako pridu casy, ako prisli teraz, ze naklady na zivot rastu rychlejsie ako prijmy.
Ale ina vec je,ze ak nemas zdroje na to,aby si pokryla take vydavky tak najhorsie co mozes spravit je znepokojovat sa..k tomu stresu co mas teraz si pridas dalsi zo scenarov,ktore nemusia nastat...rob co mozes a potom uz len dufaj a maj nadej,ze to zvladnes. Napr.moznost splatok je niekedy cesta,resp pozicat si od rodiny, kupit nieco z bazaru,uplne prinajhorsom rozbehnut zbierku niekde na donio,ak by si riesila nieco vaznejsie
Mám. Pomohlo ti?
ano, mam, hovorí sa tomu finančná gramotnosť
@sisaka toto bol úplne komentár od veci…v živote som nedostala za niečo také pokutu a odsudzujem taky štýl jazdy, skôr som veľakrát ledva dobrzdila, keď mi niekto nedal prednost….bol to úplne ako príklad….z okolia viem, že ľudia podostavali pokuty za kadečo, napr môj dedo vošiel do protismeru v uličke, kde roky nejazdil a akurát oproti policajtom
Základná finančná rezerva by mala by mala byť aspoň vo výške 3-6 mesačných výdavkov jednotlivca/domácnosti. Škoda, že sa to niekedy človek(myslím aj seba) dozvie príliš neskoro, ale lepšie ako nikdy 🙂
Mame financnu rezervu, keby sa pokazi chladnicka alebo akykolvek iny spotrebic, tak novy vieme kupit hned, auto mame dvojrocne a mame tam dost obsiahlu poistku, keby je skodova udalost, tak riesime to formou poistky. Rychlost neprekracujeme, stat sa vsak moze, ale to nepredpokladam, ze za male prekrocenie rychlosti by nebola velka pokuta, netusim...
Mam
ako kedy, niekedy nemam nic :D a zijem z kreditky, inokedy rezervu mam. Ale polozky co popisujes = vyrovnam bez problemov, ked nieco nepotrebujem urgentne a nemam na to akurat tak proste to nebudem riesit. Diely do aut si kupujeme samy, servisu platime len pracu = usetrene. A ak mame auto co zerie tisice na opravy, treba zo zrusit, bezny servis nie su ziadne vysoke palky.
jazdi tak, aby si pokutu nedostala. ake jednoduche
Auto je v zaruke a poistene.
Byt poisteny
Jazdim podla predpisov (odmietam prispievat za blbosti)
Na dovolenku si setrim zvlast a kupujem rok dopredu
Pre pripad pokazenej elektroniky do domacnosti mam odlozene u rodicov v obalke.
Zijem sama s dcerou 🤷

Nerozumiem tymto myslienkovym pochodom --nemas, tak nemas, co s tym spravis? Zbytocne sa trapit, ze niekto spi na vankusi plnom penazi... ano vzdy je lepsie mat rezervu, lepsie mat v zalohe nehnutelnost, pozemok, akcie a boh vie co este kade tade podelen, aby sa vykryla akakolvek strata ci problem...ale opakujem, ked nemas, tak nemas... zbytocne to riesit, robis maximum predpokladam aj tak.