icon

Máte s manželom spoločný účet v banke?

15. mar 2024

Chcem sa spýtať či máte spoločný účet v banke s manželom
Ak áno aké výhody a nevýhody to má
My mame rozdielne ale rozmýšľam nad spoločným nakoľko sa mi zdajú tie poplatky za účet zbytočne veľké (nie vždy splním to aby som bo mala zadarmo)
A ďalšia vec je ze sa bojim aby manzel nezaval finančne podporovat svojich rodicov ….aj ked viem ze to nepotrebuju
Pár krát som bo pristihla ako posielal banálne sumy zato že nám kúpili na akciu v obchode mlieko

Strana
z3
vler
16. mar 2024

My sme manzelia 20 rokov a vzdy sme mali vsetky ucty spolocne. Ale! My sme obaja financne gramotni a takisto v zhode co sa tyka nazoru na zarabanie, minanie, setrenie a investovanie.

fantaghiro21
16. mar 2024

...no a potom tu bola myslim davnejsie diskusia,kde boli dve sestry,jedna od rodicov stale nieco dostavala a druha nie.Samozrejme.v diskusii povacsine rady,aby sa ta,co dostavala skoro nic ozvala ,dupla si nohou(pravda,neviem ci som docitala celu diskusiu,nemam to tu tak pod palcom a nie som tu v tak aktivna)
Take ako vietor fukne,tak aj tu slecno/damam vyhovuje a budu autorku bombardovat.

Mrzi ma,ze muz mal uraz.Ono ,stat sa moze cokolvek .
Ucet s muzom mame my spolocny.
A ak ni niekto nieco v obchode kupi,tak sa mu to snazim vratit,aj ked niekedy su to par centove /eurove zalezitosti,co vacsinou mavneme rukou.
Mame ked nakupujeme,vzdy nam vrati(nakup aj nad 100eur/a zase naopak...

A zase,tie ,co tu spominaju,ze rodicia v dochodkovom veku su radi,ze sa tak povediac zbavili deti a mozu si sami zacat uzivat,mi pridu zase len dristy. Za seba ,ak budem moct,vladat,vzdy rada pomozem mojim detom finanacne.A hlavne vo chvilach,ked to bude mimo planov.mozno naozaj uraz,strata zamestnania atd...(zivot ma tak naprogramoval ci na zaklade svojich ci inych skusenosti....)

Alr vzdy,co je tak povediac pozicane,treba vratit.v tomto smere suhlasim,ze aj za to mlieko treva vratit,ak to nebol dar...

lalenka33
16. mar 2024

@nikdenikto to bude určite tá, čo ru založila diskusiu o tom, že jej muž IŠOL sám do Tesca a kúpil si jedlo za 10 eur a nechce jej povedať, že čo si kúpil za 10 eur,keď mal jedlo doma

miruska128
18. mar 2024

@pe_mi presne

ibatanecnica
18. mar 2024

Uz nie. A takto mi to vyhovuje.

modraslamka
18. mar 2024

@lavender94 a ako riesite ucty? platite na polovicu? a setrenie? a ked chlap zarobi viac ako ty? posielas mu polovicu na poplatky? kazdy si setri zvlast?
my mame spolocny a neviem si predstavit mat oddelene ucty 🙂

modraslamka
18. mar 2024

a ked muz zarobi 1500cca a zena je na materskej? tak aj v tedy platite na polovicu? divne

lavender94
18. mar 2024

@modraslamka mame oddelene účty, ale spoločne peniaze. Mame v telefónoch nahrané karty od obidvoch účtov, obidve benefitky. Fixne výdavky mame rozdelené na polovicu, ale teraz to kadejako kombinujeme, keďže doteraz som bola md ja a teraz je muž. Sporiaci účet je na mojom účte, ale nie su to moje peniaze ale naše, posiela tam peniaze aj manžel. A zase účet na investovanie je na meno muža. Stále je čo robiť na dome a väčšinu veci rieši moj muž, takže sa často stane, že mu na úcte nezostane skoro nič a platí sa všetko z môjho, tak isto ja som platila z jeho účtu počas rd. A nepýtame sa, či môžeme, lebo su to spoločne peniaze. Mame spoločnú domácnosť, spoločne dieťa, auto, na ktorom jazdíme obaja (a nebudeme snáď riešiť, kto koľko kilometrov najazdí a akým podielom sa ma účastniť na servise, či tankovaní) a okrem nejakých rozmarov, ktoré mame každý iné aj tie veci, čo sa kupujú su naše spoločné. Keď sa kupuje niečo veľmi drahé, riešime to s tým druhým bez ohľadu na to, kto to bude používať, lebo to zasiahne celkový rozpočet a príde mi nefér kúpiť napríklad, poviem blbosť, hodinky za 1000€ z vlastnej výplaty, keď to ovplyvní nás rozpočet celkovo. Ani keď sme ešte neboli zobratí, neriešili sme čo je jeho a moje, ale hospodárili sme spoločne a aj šetrili. Boli časy, keď ja som nemala príjem popri štúdiu a musel to potiahnuť, ale potom sa to obrátilo a ja som zarobila raz toľko čo on. Ale nikdy ani jednému nenapadlo riešiť, že či niekto platí viac, alebo že toto je moje, toto tvoje. Veď mať oddelene účty nemusí znamenať aj oddelene financie, alebo platiť všetko presne na polovicu, či nejaké vydeľovanie počas výpadku príjmu.

elbejo
18. mar 2024

My máme spoločný, účet je na mňa, on má disponibilné právo. Kartu máme každý svoju na svoje meno a nevieme svoje heslá karty, lebo si ich nepamätáme. Manžel internetbanking nechce, mám ho len ja. Manžel občas platí v obchode kartou ale on si skôr vyberá hotovosť. Takže aj tak neviem čo si kde kedy kúpil a ani on nevie kde som ja minula a koľko. Ja zas nenosím hotovost ale platím kartou. Občas sa len opýta koľko je na účte :D Som momentálne na RD a nikdy v živote mi nevytkol nič ohľadom financií.

Strana
z3