Máte skúsenosti s prenajímaním bytu?
Ahojte, chceli by sme dať do prenájmu byt. No nie sme si istí, či nie je lepšie ho predať. Bojíme sa, že nám ho zničia..
Aké máte skúsenosti s prenájmom bytu? Na čo si davať pozor? Ako vybrať podnájomnikov? Ďakujem
Prenajímam čiastočne rekonštruovaný 1i byt, zariadený, zmluva o krátkodobom najme s možnosťou predĺženia. Práve dnes mi odišla najomnicka po 5m (zmluva na 1 rok) spôsobom, ze kľúče hodila do schranky. Keďže nedodržala podmienky zmluvy, depozit som nevratila a ona s tým aj počítala. Beriem opotrebovanie bytu, ale hygienicky stav bytu? Ako to prosim vas mate ošetrené, ked odíde nájomník, lebo ja sa tam vždy po odchode nájomníkov idem zodrat. Nechápem ako človek môže žiť v takom humusu, špine, aj keď to nie je jeho byt. Tiez by som sa chcela opýtať, ako riešiť stav, ze zmluvu mate s 1 osobou a pri kontolach zistite, ze je tam napr.par. Zálohové platby vždy nastavím na nahlásený počet ludi, ako to je aj v zmluve, no aj tak. No a ako prosim riesit vyúčtovanie, ked mi napr.dnes skončil clovek, ale vyúčtovanie budem mat až v máji 2021. Je možnosť to urobiť pri novom nájomníkov tak, ze dovtedy budem držať napr.depozit? Aj keď to bude odstup par mesiacov a bude tam uz napr.novy clovek? A ešte jedna otázka, myslite ze by bolo ok dat do zmluvy, ze po skončení nájmu ak byt nebude vrátený v pôvodnom hygienickom stave, tak odratam čiastku za externý upratovaci servis? Ďakujem za každý názor.
@ootaznik ahoj, my prenajímame byt cez realitku. Každý mesiac chodia na kontrolu bytov čo majú v správe (u nás ale nie tak často, máme spoľahlivú najomnicku) ... Majú aj dobré ošetrení zmluvu pre takéto prípady a právnika ak by bolo treba niečo riešiť. V prípade, že by odišla, zabezpečia vyluxovanie komplet bytu aj s vypratim záclon a závesov, kúpeľňa, proste všetko .. za cca 100-150€ ..teraz neviem presne...môžem ti dať na nich kontakt ak chceš