icon

Mesačný rozpočet na jedlo. Ako ušetrit?

hello_kitty_2
10. mar 2019

Dievcata zaujimalo by ma aky mate cca mesacny rozpocet na jedlo. My sme dvaja a dokopy minieme 350 eur. Pod tuto sumu sa neviem dostat aj ked robim co robim. Varim doma a balim nam obedy do prace (ak sa da aj desiatu), ranajkujeme zvycajne tiez doma a ked nie zbehneme do potravin kupit si rozky natierku sunku.. vecera tiez doma... 1-2 krat do mesiaca vybehneme na pizzu/cinu. Len vynimocne ked nenavarim ideme z prace niekam na obed.. ked je akcia na maso , mlieko alebo cokolvek kupim do zasoby , vzdy mam maso v mrazaku, v spajze muku cestoviny atd.. nikdy sa u nas nic nevyhadzuje vsetko zuzitkujeme.. nekupujeme drahe potraviny. Obcas si doprajeme povedzme dobry syr, sladke alebo nejaku dobrotu ale jic drahe... ake mate tipy ako usetrit na strave ???

Strana
z2
fokuska
11. mar 2019

@simca06022011 Ale v sezone nestoji mini vana paradajkok 3eura. Zdrava strava nemusi byt draha.

tana85
11. mar 2019

tak to je podla mna velmi rozumny rozpocet. dvaja sme prejedli tak 600e, s 2 malickymi detmi mame za potraviny cca 800-900e. sme to, co jeme, a na potravinach nie som ochotna setrit, hoc kvalita sa da kupit aj za maly peniaz. je rozdiel nakupovat v zime a v lete ked sa da vela kupit aj niekde od zahradkara. lacnejsie jedla striedam s drahsimi, ale proste radsej kupit oblecenie z druhej ruky alebo nejdem do kina akoby som mala jest tesco parky s rozkom. napr. aktualne hladam sposob ako platit za mobil a elektrinu menej. spominala si ranajky - nerobievas ovsene kase s trochou ovocia? su syte a v zime prijemne zahreju.

simca06022011
11. mar 2019

@fokuska v sezóne nie, koľko trvá ťa sezóna??? A koľko na tom v roku človek ušetrí. Ja v sezóne idem na inú zeleninu inú ako paradajky, plnaa taška u nás na tržnici a 50 eur fuč... Ale tá v supermarkete aj vtedy stojí toľko a u nás aj na tržnici dám 3 eura , kilo paradajok v pohode, teraz na jar bude aj 5-6 eur ako ich poznám 😂

ukulela
11. mar 2019

@hello_kitty_2 ak na jedle potrebujete nutne usetrit, tak si naozaj napis jedalny listok a naplanuj si dve varenia v tyzdni "low-cost" - granadir/rizoto zeleninove/sosovicovy privatok/kelovy privarokfrancuzske zemiaky/halusky/dukatove buchticky/leco s klobaskou-parkom/cestoviny so zeleninovou omackou/.. co ja viem, zapeceny karfiol so zemiakmi, spenat a tak.
ranajky - ako som pisala, moj schaluje na ranajky aj 8 rozkov (nie je tucko, len ma velky energeticky vydaj) - vtedy sa ozaj oplati kupit chlieb. tiez mu vravim, ze nech sa necuduje, kolko "prezereme" - lebo on si na krajec chleba nepolozi jeden/dva kruzky sunky, ako clovek, ale 10 deka zje z taniera. detto tvrdy syr - 5 deka zozuje k ranajkam. OK, nezakapeme preto, ale nech sa necuduje, ze prejeme stovky.
Skus na ranajky napr rybaciu natierku, namiesto tresky. vajockovu, sunkovu, ... namiesto vlasaku/pastiky/... moj sa napr naucil ranajkovat ovsene vlocky. so synom ficia aj na toatoch - ale z obyc chleba :! len stoastovane so sunkou a syrom. a fajne teple ranajky. alebo chlieb vo vajci.

dzukeles
11. mar 2019

Tento isty problem riesime aj my. S tym, ze ja nechodim do prace a muz pracuje z domu, takze doma sa stravujeme kazdy den. Posledny mesiac sme to skusali inak. Raz tyzdenne som naplanovala varenie na cely tyzden a urobila komplet nakup na cely tyzden. Kazdy nakup bol cca 80€ x 4 = 320€ ale este stale to nebolo dokonale. Sem tam sa dokupila nejaka drobnost, plus cez vikend sa snazime vyzrat rodinu 🤣 je to narocne no. Snazim sa varit zdravo a z kvalitnych surovin a to ide bohuzial do penazi...

nmhc
11. mar 2019

@hello_kitty_2 ja sa stravujem inak...lebo nie vsetko mozem...a manzelovi vacsinou nosim obedy z prace kedze ja ich nemozem...cize varim vikendy, ale aj cez tyzden...len niesme narocni (mame jedla aj bez masa, robim vselijake alternativy a u nas sa je vela zdraveho.)olej vobec nepouzivam napriklad, Ja vela aj vymyslam, nepouzivam muku, varim polievky, ...manzel my zje aj 2 dni to iste...neviem mame plnu chladnicku kazdy tyzden ideme na nakup a nakupime vsetko od masa, zeleniny, ovocia atd. Ja rano jedavam vlocky, manzel klasika chlebik, vajicka, sunka, parky co pride....obedy mame normalne a veceru muz , to opat dava chlebik pasteta a take...a to zje vela toho..

fokuska
11. mar 2019

@simca06022011 No ved cca od maja-juna do septembra. Musis mat paradjaky kedykolvek pocas roka?

Mne sa paci princip stravovania ako kedysi nasi predkovia - jedlo sa to, co malo sezonu. Nemali paradajky cely rok a nevadilo im to. Ani mne to nevadi. V lete mame aj zo zahrady, takze robime kecup, stavu aj susene nalozene v oleji. A ked sa minie, tak nekupujeme.
V zime jeme najma korenovu zeleninu, zemiaky, kapustu, strukoviny, nasusene huby, orechy.

simca06022011
11. mar 2019

@fokuska ona píše že si dáva na večeru šalát... Tak mna tu nemusíš presviedčať a riešiť. Keď chce šaláty nech ma, paradajky bol príklad, všetka čerstvá zelenina atď je v obchodoch drahá ak človek nechce každú deň zemiaky a mrkvu

fokuska
11. mar 2019

@simca06022011 Napisala si, ze zdrava strava je draha, ja som len na to reagovala, ze nemusi byt ;) to je vsetko. Da sa urobit aj "zimny" salat, ako hovorim podla sezonnosti.

saslavka73
11. mar 2019

No mne to vychádza 5,6 na jedného na deň. Podľa mňa je to celkom normálna suma. To ako prečo potrebujete ušetriť? Máte nejaký zámer investičný alebo čo?

oslo1
11. mar 2019

Podla mna vase vydavky za jedlo su v pohode.
Ja som teraz na materskej, od kedy je Brexit, tak zacala v UK drahota. Tiez vela prejeme, a to polotovary kupujem minimalne a do restauracie, ci kafe nechodime.
My vela minieme za organicke maso, zeleninu a ovocie.
Dalej tiez dost vela za ovocie a zeleninu, nie bio v obchode.
Mne pomaha nakupovat 90% v Lidli, jednak je tak vyssia kvalita, jednak tam ma clovek menej sanci nakupit blbosti.

ritter
11. mar 2019

My sme 4 členná rodina s dvomi deťmi/ 15 a 8r./ ,mne to vychádza nejakých 700 e za mesiac.
Ja sa stravujem v práci a manžel tiež ,ale pracuje vo Viedni, čiže tam denné menu je drahšie ako na SK. Dcére platím stravu v škole a syn si kupuje sám. Ale musím povedať , že v jedle sa vôbec neobmedzujeme, lebomôj muž vraví, že na jedle neušetríš akurát sa ti to vráti na zdraví. asi tak.

janette321
12. mar 2019

Napriklad priatel co vsetko poje na ranajky co ste pisala a 7 eur minutych . Co tak nejake volske oko . 4 vajicka nejaky platok sunky rozky a caj a je to cca 1 euro 😊 alebo tuniakovu pomazanku urobit s pecivom ....

gladys_07
13. mar 2019

@oslo1 ahoj, mna len zaujalo ze od Brexitu stupli ceny...vies preco je to tak?

saslavka73
13. mar 2019

@gladys_07 Aj mňa to zaujalo.

oslo1
13. mar 2019

@gladys_07 Libra isla dole, velmi vela sa tu dovaza.
Plus inflacia, v zdravotnictve zamrznute platy uz 10 rokov.
Britannia uz nie je, co byvala.

slado22
Odpoveď bola odstránená
milanemila
29. jan 2023

@hello_kitty_2 jedlo je uplne posledna vec na kt by som setrila. Vdaka zdravej a kvalitnej strave vie clovek predist roznym zdravotnym problemom. Podla mna 500e ako pises nie je nejaka horibilna suma za stravu. My sme dvaja a jedno 3 rocne dieta a ked zhruba pocitam je to tak 800e urcite. Za mna clovek usetri ak nechodi do restik a nekupuje polotovary a vselijake blbosti sladkosti a chipsy atd. a hlavne ked spotrebuje to co kupi a nevyhadzuje sa 🤷🏼‍♀️

Strana
z2