icon

Metóda výpočtu úroku pri úvere

alana1
30. jan 2016

Ahojte

Prosim o informaciu, ci mate v uverovej zmluve uvedenu metodu vypoctu uroku.
Po 5 rokoch platenia som zistila, ze my mame ratany urok francuzkym modelom, ktory je samozrejme pre nas najmenej vyhodny, kedze vyska poslednej splatky bude obrovska....Myslim, ze tato metodika by mala byt uvedena v zmluve, ved ma impakt na vysku poslednej splatky, neviete mi prosim poradit?Dakujem

Strana
z2
dominika6
30. jan 2016

@alana1
Chod do banky

alana1
autor
30. jan 2016

@dominika6 🙂 dakujem za mudru radu

mirka0677
30. jan 2016

@alana1 ak to nechceš riešiť najskôr S bankou (mne napr. by mohli tvrdiť hocičo lebo sa V tom nevyznam) tak skus hypotekárneho poradcu. Povie ti, čo sa S tým dá spraviť.

alana1
autor
30. jan 2016

@mirka0677 skor sa pytam ci s tym nema niekto osobnut skusenost

dominika6
31. jan 2016

@alana1
No a aku radu cakas..podpises nevyhodnu zmluvu a o 5r.sa pytas na nazor cudzich ludi..my niesme banka

zdenus44
31. jan 2016

@dominika6 pyta sa na skusenost a nie na mudralntku jak si ty...

danik1505
31. jan 2016

@zdenus44 tak či tak, má pravdu @dominika6... na toto je najlepší finančný poradca, my sme tiež mali strašne nevýhodnú hypotéku, ale v tom čase sme nemali na výber.. riskli sme to, odišli sme skôr, stálo nás to poplatky a pokuty za predčasné splatenie úveru, ale oplatilo sa... banka ti nikdy nepovie pravdu, tým ide len o to, aby z teba čo najviac vytiahli... takže si nájdi vo svojom okolí schopného finančného a pomôže ti s tým.. držím palce, viem, čo to je...

alana1
autor
31. jan 2016

@dominika6 no bola by si prekvapena, ze mam uver na tu dobu kedy sme ho brali asi najlepsi na trhu, fix 30 rokov, urok 3,5% 🙂 skor ma zaujima ci vobec niekto riesi pri uvere aj metodu vypoctu uroku, ale ako vidim, tak to neriesi nikto :(

alana1
autor
31. jan 2016

@danik1505 nemame uver z banky, ale zo statneho fondu rozvoja byvania, fixovany na 30 rokov, takze je to ok, len ma zaujima vyska poslednej splatky, ako to maju ludia vo svojich uverovych zmluvach napisane, kedze pri tomto francuzkom modele, ktory je vraj standard a pouziva ho vraj vacsina bank, sa nerata s presnym poctom dni v roku a kazdy rok tam vznika rozdiel, ktory ked si naratas za 30 rokov o dost navysi nesplatenu istinu v poslednej splatke...len na toto sa pytam

danik1505
31. jan 2016

@alana1 a keby si si vybavila predcasne splatenie? ci je to nerealne?

alana1
autor
31. jan 2016

@danik1505 da sa, len ci to ma zmysel...

danik1505
31. jan 2016

@alana1 my sme odisli z 5rocneho fixu skor.. neboli sme v slsp ani 2 roky.. stalo ma to 1400 eur a kopec vybavovaciek, teda nehovorim, co vsetko vybehal nas financny, ale mam pokooooj... a mam o 70 eur nizsiu splatku mesacne a o 2% nizsi urok ako som mala...

alana1
autor
31. jan 2016

@danik1505 a poslednu splatku mas zadefinovanu ako v uverovej zmluve?

danik1505
31. jan 2016

@alana1 v poradi bude 334. a bude o 5 eur nizsia ako predosle...

macamac
31. jan 2016

@alana1 my máme tiež ŠFRB, ale úrok 2,6%
vy máte nejaký vysoký ten úrok
a premýšľam, že ho prefinancujem, lebo teraz sa mi dá ísť v banke pod 2% na hypo, takže už ani ŠFRB nie je výhodný pre nás

macamac
31. jan 2016

@danik1505 a ty si klientkou Slsp? lebo ja som 17 rokov a nijaká iná banka mi nedala lepší úrok, ako ony

alana1
autor
31. jan 2016

@danik1505 mas riadny splatkovy kalendar?

alana1
autor
31. jan 2016

@macamac no brali ste ho asi neskor ako my, tak preto mas nizsi..ako mas zadefinovanu poslednu splatku v zmluve???velmi ma to zaujima 🙂

danik1505
31. jan 2016

@macamac bola som klientkou 16 rokov a prave kvoli tomu nam chvalabohu dali hypoteku, ale samozrejme s tymi podmienkami, ake dali- to znamena, ze urok na hypoteke nam nasekali 4,5%, znalecky nam sfukli o 13000 eur dole a museli sme si na ten zvysok brat spotrebak s urokom 13%.. zlodeji... tak sme si povedali dost a presli sme...

danik1505
31. jan 2016

@alana1 no jasne, teraz s me v otp... fix mame na 3 roky, uvidime, co potom... skor to riesit isto nebudem, nemam na to nervy 🙂

macamac
31. jan 2016

@danik1505 fíha, to je divné
asi záležalo od príjmov
ale ten úrok je veľký a nám znalecký zas vždy bohato stačil

danik1505
31. jan 2016

@macamac no ved toto... ja som bola po materskej, sice som sa vratila do prace, kde som pracovala predtym, ale muz mal na paske minimalku, takze nic moc teda.. a kupovali sme starsi dom na dedine, ktora vtedy nevyzerala velmi lukrativne... teraz sme v pohode, kedze pride jaguar do nitry...

macamac
31. jan 2016

@danik1505 tak potom to je jasné, bonita klienta a hodnota nehnuteľnosti je dôležitá
my sme stavali dom, takže to je iné
potom je vcelku super, že ste našli lepšie podmienky inde 🙂

danik1505
31. jan 2016

@macamac no poviem ti, spavam pokojnejsie 🙂 lebo ked mi po dvoch rokoch platenia uveru svietilo na vypise, ze som splatila 600 eur a mesacna splatka bola 230, tak som sa skoro rozplakala... uvidiem, co bude dalej, zatial neriesime, utriasli sme to len v decembri, tak uvidime, co bude, snad uz len lepsie 🙂

lubiduch
31. jan 2016

ja som si normalne len preratala splatku ktoru nam vyratala banka cez matematicke modely (urocitel, odurocitel, anuita,...) a vychadzalo mi to az na par centov presne tak som to dalej neriesila.
tie matematicke modely si mozes aj jednoducho v exceli v predpripravenych templatoch vyratat....ten vzor na vypocet sa vola loan amortization schedule (ked spustis Excel nedavaj ze cisty zosit blank sheet ale daj vyhladat to co som napisala).

a neposielali ti z banky splatkovy kalendar? ved tam by si videla ze na konci mas nejaku divnu splatku....

dominika6
31. jan 2016

@zdenus44
Skludni hormony

wewe28
31. jan 2016

@alana1 a nemáte náhodou progresívne splácanie? Klasika je anuitné, pri progresívnom sa splátky navyšujú....je to dobrá hovadina, ale aj také ľudia brali ak nebola iná možnosť.

alana1
autor
31. jan 2016

@wewe28 nie , praveze anuitne, len model vypoctu uroku je francuzky- anutita * urok * presny pocet dni / 360*100, a prave ten zaokruhleny rok robi problem, lebo sa ti anutia sice len o par desiatok eur znizuje menej kazdy rok no na konci splacania ti to spravi dost velky balik...

alana1
autor
31. jan 2016

@lubiduch mam ten model, ale nie je presny, lebo mesacne platis stale iny pomer urok a anuita...v tomto modeli to nemas

lubiduch
31. jan 2016

@alana1 urcite to tam je tak ze mas mesacnu splatku ktora je stale rovnaka ale pomer istiny a uroku sa meni. na 100%
tu len tak v rychlosti:

Strana
z2