Metóda výpočtu úroku pri úvere
Ahojte
Prosim o informaciu, ci mate v uverovej zmluve uvedenu metodu vypoctu uroku.
Po 5 rokoch platenia som zistila, ze my mame ratany urok francuzkym modelom, ktory je samozrejme pre nas najmenej vyhodny, kedze vyska poslednej splatky bude obrovska....Myslim, ze tato metodika by mala byt uvedena v zmluve, ved ma impakt na vysku poslednej splatky, neviete mi prosim poradit?Dakujem
@zdenus44 tak či tak, má pravdu @dominika6... na toto je najlepší finančný poradca, my sme tiež mali strašne nevýhodnú hypotéku, ale v tom čase sme nemali na výber.. riskli sme to, odišli sme skôr, stálo nás to poplatky a pokuty za predčasné splatenie úveru, ale oplatilo sa... banka ti nikdy nepovie pravdu, tým ide len o to, aby z teba čo najviac vytiahli... takže si nájdi vo svojom okolí schopného finančného a pomôže ti s tým.. držím palce, viem, čo to je...
@danik1505 nemame uver z banky, ale zo statneho fondu rozvoja byvania, fixovany na 30 rokov, takze je to ok, len ma zaujima vyska poslednej splatky, ako to maju ludia vo svojich uverovych zmluvach napisane, kedze pri tomto francuzkom modele, ktory je vraj standard a pouziva ho vraj vacsina bank, sa nerata s presnym poctom dni v roku a kazdy rok tam vznika rozdiel, ktory ked si naratas za 30 rokov o dost navysi nesplatenu istinu v poslednej splatke...len na toto sa pytam
@macamac bola som klientkou 16 rokov a prave kvoli tomu nam chvalabohu dali hypoteku, ale samozrejme s tymi podmienkami, ake dali- to znamena, ze urok na hypoteke nam nasekali 4,5%, znalecky nam sfukli o 13000 eur dole a museli sme si na ten zvysok brat spotrebak s urokom 13%.. zlodeji... tak sme si povedali dost a presli sme...
@macamac no ved toto... ja som bola po materskej, sice som sa vratila do prace, kde som pracovala predtym, ale muz mal na paske minimalku, takze nic moc teda.. a kupovali sme starsi dom na dedine, ktora vtedy nevyzerala velmi lukrativne... teraz sme v pohode, kedze pride jaguar do nitry...
@macamac no poviem ti, spavam pokojnejsie 🙂 lebo ked mi po dvoch rokoch platenia uveru svietilo na vypise, ze som splatila 600 eur a mesacna splatka bola 230, tak som sa skoro rozplakala... uvidiem, co bude dalej, zatial neriesime, utriasli sme to len v decembri, tak uvidime, co bude, snad uz len lepsie 🙂
ja som si normalne len preratala splatku ktoru nam vyratala banka cez matematicke modely (urocitel, odurocitel, anuita,...) a vychadzalo mi to az na par centov presne tak som to dalej neriesila.
tie matematicke modely si mozes aj jednoducho v exceli v predpripravenych templatoch vyratat....ten vzor na vypocet sa vola loan amortization schedule (ked spustis Excel nedavaj ze cisty zosit blank sheet ale daj vyhladat to co som napisala).
a neposielali ti z banky splatkovy kalendar? ved tam by si videla ze na konci mas nejaku divnu splatku....
@wewe28 nie , praveze anuitne, len model vypoctu uroku je francuzky- anutita * urok * presny pocet dni / 360*100, a prave ten zaokruhleny rok robi problem, lebo sa ti anutia sice len o par desiatok eur znizuje menej kazdy rok no na konci splacania ti to spravi dost velky balik...

@alana1
Chod do banky