Mimoriadna splátka úveru - problém so zdokladovaním odkiaľ sú peniaze

26. apr 2021

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť s mimoriadnou splatkou úveru. V auguste mi končí fixácia a mám možnosť zaplatiť posledných 22 tisíc ( výška konečného zostatku úveru) v hotovosti (dar od rodičov). Problém je ten, že mi dnes pani v banke povedala, že ich musím zdokladovať. Naši to nemajú ako zdokladovať, nemajú ani účet, proste si našetrili. Myslela som si, že ich v deň kedy to môžem zaplatiť celé predčasne a bezúročne proste do banky donesiem a hotovo. Čo mám robiť? Budem vďačná za každú radu.

eko22
26. apr 2021

Tak toto počujem prvýkrat, že niečo takéto treba zdokladovať. Opýtala by som sa právnika či sa nedá spraviť darovacia zmluva

alenah31
26. apr 2021

ak ti ich darovali mala by si mať darovaciu zmluvu - to odkiaľ majú vaši peniaze a kde ich mali doteraz je jedno - dokladovať pôvod máš ty a nie oni - čiže spíšte darovaciu zmluvu - so všetkými náležitosťami - čiže oficiálne. Tvojím dokladom bude darovacia zmluva - oficiálne ti peniaze "darujú" pred notárom alebo ti ich vložia na účet.

pandorra
26. apr 2021

Ja by som v tom nevidela problém. Poviete v banke, že Vám Vaši rodičia darovali peniaze, ktoré si našetrili. Keď som kupovala auto, peniaze išli z predaja bytu od našich a to som im len uviedla, keď sa pýtali na pôvod peňazí. Žiadnu darovaciu zmluvu som nepredkladala. Spýtajte sa v banke, čo konkrétne potrebuju.

pandorra
26. apr 2021

Písomná forma pri darovacej zmluve je povinná iba pri darovaní nehnuteľnosti, pri hnuteľných veciach postačuje ústna forma.

sovica
26. apr 2021

Možno by pomohol názor @ivkazba (pracovala/pracuje v bankovníctve, ak sa nemýlim).

ivkazba
26. apr 2021

Pri vklade hotovosti v takejto sume je banka povinná zisťovať pôvod peňazí. Nepíšeš, o akú banku ide, ale nestretla som sa s tým, že by pri fyzickej osobne nestačila informácia, že ide o dar od rodičov. Čiže nevidím dôvod, aby nebol umožnený vklad hotovosti na účet.

anesim
26. apr 2021

A kebyze postupne prevedies/ vlozis tie peniaze na svoj ucet, a potom v auguste poziadas o splatenie ? To uz peniaze budes mat na svojom ucte

autor
26. apr 2021

@anesim skúsim zavolať na infolinku pretože pani v banke mi nevedela poriadne odpovedať na otázky. A neviete náhodou či sa z darovacej zmluvy platí daň štátu? Ďakujem každej za odpoveď 🙂

patka06
26. apr 2021

Je to bežný zákonom určený postup banky: § 89 zákona o bankách "banka je povinná pri každom obchode s hodnotou najmenej 15 000 eur zisťovať vlastníctvo prostriedkov použitých klientom na vykonanie obchodu. Na účely tohto ustanovenia sa vlastníctvo prostriedkov zisťuje záväzným písomným vyhlásením klienta, v ktorom je klient povinný uviesť, či sú tieto prostriedky jeho vlastníctvom a či obchod vykonáva na vlastný účet; toto písomné vyhlásenie klienta o vlastníctve peňažných prostriedkov môže byť aj súčasťou písomnej zmluvy, ktorú banka uzatvára s klientom v súvislosti s dohodnutým obchodom.

mirka2405
26. apr 2021

V banke povies, ze sa jedna o uspory. Bezne sa to tak robi. Niekde sa zvykne podpisovat vyhlasenie, nuekde staci len ustne nahlasit.

patka06
26. apr 2021

Z darovacej zmluvy sa daň neplatí