Moja mama nevie hospodáriť
ahojte potrebujem sa vyžalovat a možno mi poviete ze ja som ta vadna a nemám sa do toho starať ale ide o toto, už pol roka som späť doma u maminy (ta ma čoskoro 60 rokov) a som zhrozená ako plytva peniazmi a kupuje zbytočne veci a hlavne jedlo... vždy keď som prišla na víkend domov predtým tak som videla ze mame vždy nakúpené ale ako som doma tak ma to až zaráža a najhoršie že nakúpi a po čase sa to vyhadzuje do koša, a jej výhovorka že to kupuje pre mňa... Asi miliardukrat prisam bohu som jej povedala ze si kúpim sama na čo a kedy mam chuť, a strašne ma serie to vyhadzovanie....ked bola v práci tak som jeden deň triedila a vyhodila asi 5kusov 60litrovych vriec kde boli preexpirovane veci... co malo ešte záruku aspoň 2 a viac mesiacov som zaniesla jej sestre a jej mame aj susede jednej, ze ved aspoň nemusia kupovať a u nás by som vedela ze sa to zas len vyhodí, ale akonáhle bolo niekde miesto tak ho musela moja mama zaplniť novým nákupom...na nervy som z toho, priateľ mi hovorí aby som to neriešila a nevsimala si to ale ja to neviem aj vydržím ale potom zas nájdem niečo čo sa vôbec nemuselo kúpiť a už je to po záruke tak ma sliak triafa, ako pred chvíľkou som si všimla ze ma mama zoznam na nákup do lidla kde ma napísaný tatranský medovník a tie mrazené mini veterniky ale ona to neje lebo ma problémy s črevami a ja to neoblubujem, navyše ten istý medovník nám kvasi teraz v komore a mal spotrebu do decembra 2020 a nasla som ho len čistou náhodou... a kvôli tomuto sa hádame teda priznám sa ja sa hádam, lebo ma to trápi a vadí mi to aj skrz zbytočne vyhodené peniaze.... ďakujem ak ste sa dočítali až sem 🤦♀️🤷♀️... áno sú oveľa horšie problémy a choroby ale toto aktuálne vytáča mňa 🤷♀️...možno len potrebujem aby mi niekto povedal ze ja som ta co rieši zbytocne kraviny 🙄
@bmuller Toto je úplne zbytočná argumentácia - stále sa bude striehnuť na rôzne akcie, aj z dôchodku. Napr. maslo aspoň 10 ks, mlieko 2 - kartóny...Stále tlačiť do chladničky a mrazáku a dokupovať. Dohováranie má účinok možno 2 dni. A potom zas ten istý kolotoč. A všelijaké iné akcie - Magnet, Blancheporte, telefonické ponuky z Top shopu. Nekonečnéééé ☹
@denopeno Fuha, tak to je blbe. Lebo zbytocne potraviny sice tiez zhltnu nemaly peniaz, ale ako spominas tie ine druhy produktov, tak to je aj nasobne viac. Tak neviem, ake argumenty... mozno skusit spocitat tie vydavky za tyzden/dva/mesiac a ukazat jej, ze za tie desiatky (mozno az stovky) eur mohla mat napr. kvalitne topanky, kozenu kabelku alebo nejaky pobyt... nechcela by si usporit na nieco take?
Je to jej život, jej peniaze. Mrzieť ta to môže, ze kupuje zbytočne, ale vycitat jej to a chodiť ju domov terorizovat, za to že chce mať plnú chladničku? Koľko veci sa do tej chladničky zmestí? Vravis, že si napíše zoznam a ide podľa neho, takže si zváži čo a koľko toho chce kúpiť. Nejde do obchodu po 5 rohlikov a nevráti sa s 5timi taškami, či? Tebe by sa tiež nepáčilo keby prišla k tebe domov a hrabala by sa ti v skrini s oblečením. Kritizovala a vyhadzovala ho alebo rozdávala cudzím, lebo toho máš podľa nej veľa alebo niektoré kúsky ti už nesedia. Keby to spravila, tak by to bolo zrovnatelne s tvojim správaním voči nej. Ak má ozaj problém, alebo diagnózu, tak v prvom rade potrebuje aby našla u teba pochopenie a aby sa mohla o teba oprieť. Hnevom a takymto správaním nedosiahnes nič. Nerob za ňu rozhodnutia. Viem že jej chceš dobre a nechceš aby zbytočne minala peniaze a hneváš sa preto, lebo ti na nej záleží. Ale skús v prvom rade zmeniť svoj pristup, lebo hnevom ublizujes aj sebe aj jej a nikomu tým nie si napomocna.
Ja som taka ista,akurat ze nevyhadzujem. Ked ozaj nieco ze zostane,poslem svokre pre sliepky,macky,psy. Preco to riesis? Ma na to peniaze? Pokial to nezasahuje do tvojej penazenky tak neries. Nemalo by sa plytvat s jedlom,ale jej vec
Som mladšia ako autorkina mama a robím niečo podobné. Tiež mávam s dcérou o tom častú debatu. Nakupujem toľko aby nič mojim blízskym nechýbalo a niekedy to aj vďaka akciám preženiem.
To je tak.... Kúpite veľa jedla. Je plná chladnička, ale vašim blízskym stále niečo chýba. Oni by si dali niečo iné... Preto sa začne nakupovať viac a viac aby náhodou nechýbalo to čo práve chcú a už to potom ide...ťažko sa zbavuje zvyku starať sa aby ste každému vyhoveli a dať všetko na čo si milovany blízky spomenie.
Ešte chcem k môjmu komentu doplniť, že možno to je aj tým, že nebývame v meste a tak nieje jednoduché ísť niečo dokúpiť keď to doma chyba.

treba u mamy apelovat hlavne na to, ze nadbytocne a nepotrebne nakupovanie ide do penazi... teraz tvoja mama este pracuje, ale bude jej o par rokov stacit dochodok, ked bude mat take navyky?... 😔